Η ιστορία των Graphic Adventures: 1984-1988

Σάββατο, 16 Απριλίου 2016, Συντάκτης Themistoklis

Η ιστορία των Graphic Adventures: 1984-1988

Στο -αρκετά φιλόδοξο, ομολογουμένως- εγχείρημά μου, του οποίου το πρώτο μέρος ήδη έχετε μπροστά σας, επιχειρώ να καταγράψω όσα περισσότερα εμπορικά Graphic Adventure Games κυκλοφόρησαν μέχρι σήμερα. Από την καταγραφή αυτή θα εξαιρέσω τα freeware adventures (θα χρειαζόμουν άλλη μια ζωή για κάτι τέτοιο, ίσως όμως να αναφερθούν κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις τιμής ένεκεν), αλλά και τα text adventures. Ειδικά τα τελευταία θεωρώ πως απαιτούν ένα αντίστοιχο αφιέρωμα για ιστορικούς, κατ’ αρχήν, λόγους.

Το θεωρώ σίγουρο ότι κάποια adventures θα παραλειφθούν εκ παραδρομής. Ίσως, στην πορεία, αναφερθούν και παιχνίδια που παραξενέψουν κάποιους -παραδείγματος χάριν, έχει θέση σ’ αυτό το αφιέρωμα το θρυλικό It came from the desert; Δεν αποκλείεται, λοιπόν, πολλοί να διαφωνήσετε με τα κριτήρια επιλογής μου όσον αφορά τα παιχνίδια που αποφάσισα να συμπεριλάβω στα video. Ελπίζω όμως, τελικά, να απολαύσετε αυτό που θα δείτε και ενδεχομένως να εντοπίσετε «διαμάντια» που δεν τα γνωρίζατε ή τα είχατε ξεχάσει!


(τo «It came from the desert» της Cinemaware)

Το αφιέρωμά μας ξεκινά από την περίοδο 1984-1988. Την εν λόγω πενταετία κάνουν τα πρώτα τους βήματα οι Sierra On-Line και Lucasfilm games (μετέπειτα Lucasarts). Δύο εταιρείες τα δημιουργήματα των οποίων έμελλε να θέσουν τις βάσεις για το είδος παιχνιδιών που σήμερα ονομάζουμε «Graphic Adventures».

Μέσα σε τρία χρόνια (1984-1986) η Sierra κυκλοφόρησε τα τρία πρώτα «κεφάλαια» της θρυλικής σειράς Kings Quest. Tο τέταρτο, κατά σειρά, και πανέμορφο King's Quest (1988) ήταν ένα από τα πρώτα παιχνίδια που υποστήριζαν κάρτα ήχου -και το πρώτο της εταιρείας στο οποίο χρησιμοποιήθηκε ο SCI (Sierra Creative Interpreter) στο σχεδιασμό ενός adventure.

Στις οθόνες των υπολογιστών, την ίδια περίοδο, έκαναν τα πρώτα βήματα οι Larry Laffer, Roger Wilco και Sonny Bonds, πρωταγωνιστές των Leisure Suit Larry, Space Quest και Police Quest αντίστοιχα. Αξίζει να αναφερθεί πως από τις τρεις προαναφερθείσες «Quest» σειρές, μόνο η «King's Quest» έχει «αναγεννηθεί» μέχρι σήμερα (η kickstart campaign του νέου Space Quest στέφθηκε μεν με επιτυχία, όμως μέχρι στιγμής η ανάπτυξη του παιχνιδιού δεν έχει ολοκληρωθεί). Τα Black Cauldron και Gold Rush! ακολούθησαν τα πρότυπα των προαναφερθέντων και, μαζί με το ιδιόρρυθμο Manhunter I συμπληρώνουν τη λίστα των δημιουργιών της Sierra για εκείνα τα χρόνια.


(πολλές από τις εικόνες που κοσμούσαν τα παλιά adventure games ήταν πραγματικά έργα τέχνης!)

Η Lucasfilm Games, υιοθετώντας ένα εντελώς διαφορετικό User Interface από αυτό της Sierra, μας χάρισε τα Maniac Mansion και Zak McKracken. Το πρώτο εξ αυτών έδωσε το όνομά του στην Script Creation Utility for Maniac Mansion (SCUMM) Engine, η οποία χρησιμοποιήθηκε τα επόμενα χρόνια στα adventures της ίδιας εταιρείας (με πρώτη εξαίρεση το Loom), αλλά και άλλων εταιρειών. Εδώ, σε αντίθεση με τα adventures της Sierra, οι εντολές με τις οποίες ο πρωταγωνιστής αλληλεπιδρά με το περιβάλλον είναι αυστηρά προκαθορισμένες ενώ ο δείκτης του mouse «εντοπίζει» τα διάφορα hotspots όταν περνά πάνω από αυτά. Οι επιρροές των δύο προαναφερθέντων τίτλων είναι φανερές ακόμα και σήμερα σε πολλά παιχνίδια του είδους. Αμφότερα, δε, συνοδεύτηκαν από πετυχημένα remasters και sequels -τα οποία όμως αποτελούν αντικείμενο μελλοντικών άρθρων.


(δείγμα του χειρισμού του Maniac Mansion για το οποίο δημιουργήθηκε η SCUMM Engine)

Παράλληλα, παιχνίδια όπως τα Shadowgate, Deja-Vu I και Uninvited συμπληρώνουν τη λίστα των πρώτων Graphic Adventures στην ιστορία του gaming. Λίγο η χρονική συγκυρία όμως, λίγο η ανωτερότητα των προαναφερθέντων «τιτάνων» του adventure gaming, «καταδίκασαν» τα εν λόγω δημιουργήματα να χαθούν στη λήθη του χρόνου, με τους μόνους που τα αναζητούν πλέον να είναι ρομαντικοί adventurers ή συντάκτες αφιερωμάτων όπως αυτό που διαβάζετε.

Πάμε για το 1989. Καλή μας αρχή, και καλή σας τηλεθέαση!

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια