Introducing Jonas Kyratzes

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011, Συντάκτης Dream Specialist

Introducing Jonas Kyratzes

Ο Jonas Kyratzes είναι ένας δημιουργός adventures που δυστυχώς αργήσαμε πολύ να ανακαλύψουμε. Ευτυχώς, ποτέ δεν είναι αργά και σας τον παρουσιάζουμε.

Βιογραφικά
(Tα βιογραφικά στοιχεία προέρχονται από την Wikipedia και από την ιστοσελίδα του ιδίου.)

Γεννήθηκε στη Γερμανία, μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Φρανκφούρτη.

Δημιουργεί adventures ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα πράγματα με τα οποία ασχολείται όπως το θέατρο, ο κινηματογράφος, τα διηγήματα κτλ. Όταν αποφασίζει να δημιουργήσει ένα adventure συνήθως έναυσμά του αποτελεί κάποιο ερώτημα φιλοσοφικής φύσεως. (Μη σαστίζετε, δεν θα κληθείτε να απαντήσετε σε κάποιο άβολο δίλημμα τύπου To be or not be αλλά σίγουρα θα προβληματιστείτε επί τούτου).

Αν και τα τεχνικά μέσα που χρησιμοποιεί στα περισσότερα παιχνίδια του είναι περιορισμένα, ο περιορισμός αυτός υπερκαλύπτεται από την βαθειά ιστορία που έχει για να διηγηθεί, τις περισσότερες φορές ανοιχτή σε διάφορες ερμηνείες, αλλά και την ατμόσφαιρα που την περιβάλλει. Όλα τα παιχνίδια είναι πρώτου προσώπου, διακρίνονται για τους λογικά ενσωματωμένους γρίφους αλλά και την ενδιαφέρουσα μουσική επένδυσή τους.

Επίσης, όλα τα adventures του Jonas Kyratzes διανέμονται δωρεάν.

Adventures

• The Book of Living Magic (2011): σχεδιασμός, συγγραφή

LINK

Πρόκειται για την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού, της Raven Locks Smith (όνομα και αυτό), η οποία αποφασίζει να φύγει από τη πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, τη πολύ γνωστή σε όλους μας City of Dull. Όχι δεν πρόκειται για ένα εφηβικό καπρίτσιο, η Raven πρέπει να βρει και να διαβάσει το μυθικό και περιβόητο Book of Living Magic προκειμένου να αλλάξει τη ζωή της. Φήμες θέλουν το συγκεκριμένο βιβλίο να βρίσκεται στο χωριό που φέρει το όνομα Oddness Standing.

Μα τι περιέχει επιτέλους αυτό το βιβλίο και πώς θα αλλάξει τη ζωή της Raven; Και στην τελική μπορεί αλήθεια ένα βιβλίο να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου;

Δυσδιάστατα γραφικά με προσωπικότητα, έντονα χρώματα και ιδιαίτερα σχέδια, σπιρτόζοι διάλογοι, ωραιότατη μουσική επένδυση είναι κάποια από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το παιχνίδι.

Το βασικότερο όμως είναι μια ιστορία που πρέπει οπωσδήποτε να μάθετε πώς καταλήγει.

 • You Shall Know The Truth (2011): σχεδιασμός, συγγραφή

LINK

Είσαι ένας μυστικός πράκτορας που αποστολή σου είναι να ανακτήσεις σημαντικότατες πληροφορίες που πρόκειται να δημοσιοποιηθούν από τη Wikileaks. Εισβάλλεις λοιπόν στο σπίτι ενός υπαλλήλου της Wikileaks που έχει υπό την κατοχή του τις συγκεκριμένες πληροφορίες και πρέπει προτού αυτός επιστρέψει να τις έχεις όλες ανακαλύψει... και μετά; Ε, μετά θα έχεις μάθει την αλήθεια. Αλήθεια; Γκούχου, γκούχου, γκούχου, ένα νεράκι βρε παιδιά... :D

Ένα point & click adventure διαφορετικό από όσα ξέρουμε και πιθανώς διαφορετικό και από όσα θα συναντήσουμε καθώς το καλούπι που χρησιμοποίησε ο Kyratzes για να το δημιουργήσει, δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο. Εξού και η μεγάλη σύγχυση που έχει προκαλέσει το παιχνίδι σε όσους έχουν ασχοληθεί με αυτό. Πώς γίνεται κάποιοι να το χαρακτηρίζουν σάτυρα, άλλοι να το χαρακτηρίζουν horror ενώ κάποιοι να υποστηρίζουν πως πρόκειται ξεκάθαρα για περίπτωση παρωδίας hidden object παιχνιδιού;

Ποια είναι τελικά η αλήθεια, θα την μάθουμε ποτέ;

• The Strange and Somewhat Sinister Tale of the House at Desert Bridge (2008): σχεδιασμός, συγγραφή, προγραμματισμός

LINK

Όταν ο εφευρέτης/μάγος, γνωστός ως μπάρμπα- Bill, εξαφανίζεται στα καλά του καθουμένου από το σπίτι του στη μέση της ερήμου, οι φίλοι και τα κατοικίδια ζώα του αρχίζουν να ανησυχούν: τι θα μπορούσε να έχει συμβεί;
Για να λύσουν αυτό το απαίσιο μυστήριο ζητούν βοήθεια από έναν παλιό τους γνώριμο, από τον σχεδιαστή παιχνιδιών Jonas Kyratzes, ο οποίος χτίζει μια μαγική πύλη στη χώρα των ονείρων.

Χρησιμοποιώντας αυτήν την πύλη μπορείτε τώρα εσείς να αλληλεπιδράσετε με το θαυμάσιο και ζωηρόχρωμο κόσμο του σπιτιού στη γέφυρα της ερήμου, και να βοηθήσετε τον Harold, το ομιλούν κάδρο, και τους φίλους του να εντοπίσουν τον κύριο τους, τον μπάρμπα- Bill.
Στην πραγματικότητα, το The Strange and Sinister Tale of the House at Desert Bridge είναι μια δυσδιάστατη πύλη – αλλά εάν οι φίλοι σας δεν σας πιστεύουν, πείτε τους ότι πρόκειται για ένα adventure παιχνίδι στα πρότυπα αυτών της παλιάς σχολής, με θαυμάσια ζωγραφισμένα στο χέρι γραφικά, υπέροχη μουσική και πολύ χιούμορ.

• The Museum of Broken Memories (2006): σχεδιασμός, συγγραφή, προγραμματισμός

LINK

Καλωσορίσατε στο μουσείο των 'σπασμένων' αναμνήσεων. Τον χώρο όπου φιλοξενεί τα θραύσματα, τις σκέψεις, και τους ζωντανούς εφιάλτες - έναν παράδοξο χώρο που βρίσκεται μέσα στην ανθρώπινη ψυχή.

Θα αναρωτιέστε διάφορα όπως : Πού είναι; Τι είναι; Και γιατί βρίσκεστε εσείς εκεί;
Η αληθινή ερώτηση ωστόσο είναι μία: Υπάρχει έξοδος από εκεί;

Ο δημιουργός περιγράφει το συγκεκριμένο adventure ως πειραματισμό και τοποθετεί τον παίκτη μόνο του στον χώρο ενός μουσείου. Όμως πληροφορίες για το τι ακριβώς είναι το μουσείο ή που είναι... θα πρέπει εσείς οι ίδιοι να... πειραματιστείτε ώστε να τις ανακαλύψετε. Και να είστε σίγουροι ότι κατά την πορεία σας θα έρθετε αντιμέτωποι με τον πόλεμο, τον θάνατο, την αγάπη, τη φιλία, τη φυλάκιση. Θα αποκτήσετε ή και θα ανακαλύψετε τα σημάδια που όλοι φέρουμε και για τον δρόμο προς την ελευθερία.

• The Great Machine: A Fragment (2005): σχεδιασμός, συγγραφή

LINK

Σου αναθέτουν μια αποστολή κρίσιμη για την έκβαση του πολέμου, όπως σου λένε. Όμως το βλέμμα τους είναι ψυχρό και άδειο και υπάρχουν φαντάσματα στα ερείπια της γης. Η κόλαση είναι συνήθως πιο κοντά απ’ όσο πιστεύουμε. Αισθάνεσαι άρρωστος...

Tο 'The great machine' είναι ένα παιχνίδι interactive fiction. Είναι μια σκοτεινή ιστορία για τους στρατιώτες, τον πόλεμο, το θάνατο και τους ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με την κόλαση.

• The Infinite Ocean (2003): σχεδιασμός, συγγραφή

LINK

Τι είναι η ζωή; Τι είναι η σκέψη; Υπάρχει ελπίδα; Υπάρχει νόημα; Πώς θα τελειώσουν όλα;

Το 'The Infinite Ocean' είναι ένα φιλοσοφικό, sci-fi adventure. Διαδραματίζεται κάποτε στο μέλλον, κάπου σε ένα μέρος με ήρωα κάποιον ή κάτι. Είναι επίσης ένα παιχνίδι μυστηρίου, μία περιπέτεια στο ύφος των Myst και ενίοτε αρκετά τρομακτικό. Πολύπλοκο και ασαφές; Όχι. Στην πραγματικότητα είναι πολύ απλό, simplicity itself όπως λέει και ο γνωστός ντετέκτιβ, μόνο που για να γίνει κατανοητό πρέπει ο καθένας μας να κάνει το ταξίδι του μοναχός, χωρίς προκαταλήψεις αλλά με ανοιχτό μυαλό. 'May your thoughts ever be as free and limitless as the infinite ocean...'.

Ωστόσο προτού ξεκινήσετε το παιχνίδι αφιερώστε λίγα λεπτά ακούγοντας το μουσικό θέμα που το περιβάλλει. Εφόσον αισθανθείτε το μυαλό σας πλημμυρισμένο από τη μελωδία του, τότε μόνο ξεκινήστε το The Infinite Ocean.

• Last Rose in a Desert Garden (2000): σχεδιασμός, συγγραφή, προγραμματισμός

LINK

Όταν ο θάνατος έπεσε από τον ουρανό, ο κόσμος τελείωσε - και η τελευταία ιστορία άρχισε...

Το 'Last rose in a desert garden' είναι ένα αρκετά σύντομο παιχνίδι. Μια ιστορία για το σκοτεινό και όμως ταυτόχρονα πάρα πολύ πιθανό μέλλον. Το θέμα του είναι αυτό που θα λέγαμε μετα-αποκαλυπτικό καθώς ο χώρος και ο χρόνος στον οποίο διαδραματίζεται είναι τα ερείπια της γης μετά από ένα μοιραίο για την ανθρωπότητα πυρηνικό πόλεμο.

Ήρωας μας ο μοναδικός επιζών του φριχτού αυτού πολέμου, ο οποίος περιπλανιέται σε ό,τι έχει απομείνει. Αναζητά, ψάχνει... Τι ψάχνει; Μα φυσικά την ελπίδα, σε όποια μορφή, γεύση, άρωμα έχει επιζήσει. Στο μυαλό του πάντα οι λέξεις του αγαπημένου ποιήματος της μητέρας του: "Once the world was a garden of life in which man was the rose".

Θα βρει άραγε αυτό που ψάχνει;

Αν και έχω παίξει τη πλειοψηφία των τίτλων που παραθέτω παραπάνω, στο παρόν θέμα ήθελα απλώς να σας τα παρουσιάσω χωρίς προσωπικά σχόλια, γι’ αυτό και οι συνόψεις των περισσότερων παιχνιδιών σε γενικές γραμμές έχουν αντληθεί και μεταφραστεί από την επίσημη ιστοσελίδα του δημιουργού. Ωστόσο, θα παραθέσω κάποιες προσωπικές εκτιμήσεις που θεωρώ κατατοπιστικές, εάν σκοπεύετε να επιλέξετε κάποιο παιχνίδι για να ασχοληθείτε.

Μέσα στη διάρκεια των δέκα περίπου ετών που δημιουργεί παιχνίδια θα λέγαμε ότι είναι ευδιάκριτες δυο φάσεις δημιουργικότητας με την πρώτη να περιλαμβάνει όλα τα παιχνίδια μέχρι και το 2006. Τα παιχνίδια που δημιούργησε μέχρι τότε αν και άκρως συναισθηματικά, είναι κυρίως 'αυστηρά' στις γραμμές και στο ύφος και εμφανώς μοναχικά.

Τα παιχνίδια της δεύτερης 'φάσης' διαφέρουν τόσο ως προς την θεματική όσο και την απεικόνιση. Τα φιλοσοφικά ζητήματα συνεχίζουν να αποτελούν το έναυσμα για δημιουργία, τα παιχνίδια όμως στο σύνολό τους είναι περισσότερο κοινωνικά ενώ για πρώτη φορά διαφαίνεται και το στοιχείο της σάτυρας που δίνει μια διαφορετική έκφανση στην ανάγνωση της ιστορίας από τον κάθε παίκτη. Τα συγκεκριμένα παιχνίδια του επίσης διακρίνονται για την ιδιαίτερη αισθητική τους σε χρώματα, σχέδιο και ύφος, κάτι που ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι σχεδιάστηκαν από άλλο άτομο, τη μετέπειτα σύζυγό του Verena Huber.

Εδώ είναι η επίσημη ιστοσελίδα του, την όποια ανανεώνει και εμπλουτίζει με άρθρα, σχόλια κτλ σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο. Τέλος, πριν κλείσω να σας παραθέσω και μια συνέντευξή του, σχετικά παλιά, αλλά πολύ διαφωτιστική.

Αυτά τα ολίγα από εμένα. Πείτε μου και τη δική σας γνώμη.

Φιλικά,
Dream Specialist

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια