Back to the Future: Epis. 2, Get Tannen!

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011, Συντάκτης: Tasos

  • Κυκλοφορία: 2011
  • Ανάπτυξη: Telltale Games
  • Πλατφόρμα: PC

If you are going to build a time machine into a car, why not do it with some style?

"Το να ταξιδεύεις στον χρόνο είναι μια πάρα πολύ επικίνδυνη δραστηριότητα....": Δρ Emmet Brown. Είναι αναμφίβολα οξύμωρο να ακούγεται αυτή η φράση από τα χείλη του εφευρέτη που ανακάλυψε τη μηχανή του χρόνου, δίνοντάς της τη μορφή ενός χλιδάτου (τουλάχιστον για τη δεκαετία του ’80) Delorean. Ένα ατύχημα στο μπάνιο ήταν η αφορμή για να συλλάβει ο υπερκινητικός  και εκκεντρικός επιστήμονας Emmet Brown την ιδέα του ‘πυκνωτή ροής’ (flux capacitor), θεμελιώδες στοιχείο της χρονομηχανής, που έμελλε να βάλει σε απροσδόκητες περιπέτειες τόσο τον ίδιο, όσο και τον έφηβο φίλο του Marty McFly. Τα ταξίδια στο χρόνο των δύο ηρώων, προξένησαν αρκετές φορές και πάντα εν αγνοία τους, χρονικά παράδοξα, που επηρέασαν την ‘ομαλή’ ροή του χρόνου και άλλαξαν δραστικά το μέλλον. Κι επειδή, όπως είπε κάποτε ένας σπουδαίος εφευρέτης, τα ταξίδια στο χρόνο είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, οι αλλαγές αυτές είχαν πολύ σοβαρό αντίκτυπο στις ζωές των πρωταγωνιστών, των οικογενειών τους αλλά και σε ολόκληρη τη φιλήσυχη πόλη του Hill Valley... Πάνω σε μια παρόμοια και άκρως επικίνδυνη καμπή στο συνεχές του χωροχρόνου, που έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή του Marty McFly, τελείωσε αιφνίδια το πρώτο επεισόδιο του Back to the Future: The Game (It’s about time), του episodic adventure που αναπτύσσει η Telltale Games. Στο ίδιο ακριβώς σημείο σηκώνεται και η αυλαία της δεύτερης πράξης του παιχνιδιού (Get Tannen!), με τους πρωταγωνιστές στις θέσεις τους για άλλη μια εντυπωσιακή ερμηνεία!

Κι αν η έναρξη του πρώτου επεισοδίου χαρακτηριζόταν από ένα συναίσθημα νοσταλγίας για την επαναφορά του franchise, αλλά και λύπης για την εξαφάνιση του Δρ Emmet Brown, ο δεύτερος τίτλος ξεκινά πολύ πιο δυναμικά. O Marty και ο Doc εξακολουθούν να βρίσκονται στο 1931, η ζωή του Marty κρέμεται από μια κλωστή, το Delorean και ο Doc βρίσκονται υπό τον κλοιό ενός αστυνομικού και ο Marty κρυμμένος πίσω από το αυτοκίνητο πρέπει να διαφύγει και να διεισδύσει στο περίφημο Speakeasy του αρχηγού της τοπικής μαφίας Kid Tannen για να σώσει τον παππού του! Κι επειδή τα γεγονότα εξελίσσονται παράλληλα με αυτά του πρώτου επεισοδίου, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να συναντήσουν τους εαυτούς τους κάτι, που σύμφωνα με τα λεγόμενα του Doc, θα ήταν καταστροφικό για ολόκληρο το σύμπαν! Η δράση στο πρώτο μέρος του επεισοδίου είναι έντονη και ο παίκτης βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση. Ο Marty, προκειμένου να μη γίνει αντιληπτός, είναι διαρκώς σκυμμένος και σε κάποιες σκηνές καλείσαι να χειριστείς την κάμερα και όχι τον ίδιο τον χαρακτήρα. Βέβαια η κάμερα δεν κινείται ανεξάρτητη στο χώρο, όπως στο Gabriel Knight 3, ούτε η οπτική του παιχνιδιού αλλάζει σε πρώτου προσώπου, αφού σχεδόν πάντα βλέπεις τον ήρωα. Το στοιχείο αυτό, που η Telltale αποφάσισε να ενσωματώσει σε όλο (!?) το Jurassic Park που ετοιμάζει, είναι πολύ εύστοχο, τουλάχιστον με τον τρόπο που χρησιμοποιείται στο Get Tannen!, καθώς δένει απόλυτα με τη δράση στις συγκεκριμένες στιγμές.

Τα προβλήματα των ηρώων μας λύνονται σχετικά σύντομα και οι δύο χαρακτήρες αφήνουν πίσω τους το Hill Valley του 1931 και επιστρέφουν στην καθημερινότητα του 1986... Κάτι, όμως, στην ατμόσφαιρα της πόλης είναι διαφορετικό... Γιατί το κλειδί του Marty δεν μπαίνει στη κλειδαριά του σπιτιού; Kαι πότε αγόρασαν οι γονείς του την ηλεκτρική παγίδα για τις μύγες που κρέμεται στην εξώπορτα; Γρήγορα ο Marty και ο Doc θα καταλάβoυν τι έχει συμβεί και θα πρέπει να επιστρέψουν στο Hill Valley του 1931 για να το διορθώσουν... Η ανατροπή της καθημερινότητας που βιώνουν όταν επιστρέφουν στο 1986 είναι απόλυτα συμβατή με το πνεύμα των ταινιών και οι σκηνές αυτές μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει απευθείας από τη μεγάλη οθόνη. Η σκληρή πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι συνοδεύεται και από ένα εξαιρετικό και ελαφρώς διαφορετικό gameplay, που δίνει ακόμα μεγαλύτερη ένταση αλλά και χιούμορ στη σκηνή!

When this baby hits 23 miles per hour you are going to see some serious cowflop...

Η επιστροφή στο 1931 σηματοδοτεί και την έναρξη του κορμού του συγκεκριμένου επεισοδίου. Για δεύτερη φορά, η ιστορία λαμβάνει χώρα στο Hill Valley του 1931, στην εποχή της μαφίας, των γκάνγκστερ και της ποτοαπαγόρευσης. Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η όλη δομή του παιχνιδιού, το gameplay, η μουσική, τα γραφικά, οι γρίφοι αποδίδουν πολύ πιο έντονα και πολύ πιο εύστοχα την ‘γκανγκστερική’ ατμόσφαιρα της εποχής, αφήνοντας σαφέστατα μια πιο γεμάτη γεύση στον παίκτη.

Τα γραφικά, για παράδειγμα, αν και κινούνται στα γνωστά υψηλά standards της Telltale, είναι τώρα πολύ πιο ατμοσφαιρικά, καθώς το παιχνίδι διαδραματίζεται νύχτα, με τους εξαιρετικούς φωτισμούς να παίζουνε πολύ μεγάλο ρόλο στην ανάδυση της σωστής ατμόσφαιρας. Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και στη κίνηση της κάμερας. Οι οπτικές γωνίες από τις οποίες βλέπεις τις διάφορες σκηνές είναι πολύ προσεγμένες και αποτελούν βασικό συστατικό την κινηματογραφικής αισθητικής που χαρακτηρίζει το παιχνίδι. Στον οπτικό τομέα την παράσταση κλέβουν τα καλοσχεδιασμένα μοντέλα των χαρακτήρων και τα animations. Ο Marty με το outfit του γκάνγκστερ είναι εξαιρετικός και το νέο λουκ αποτελεί σίγουρα μια πολύ ευχάριστη αλλαγή στο παιχνίδι. Οι δύο νέοι χαρακτήρες, ο αστυνόμος Parker και η τραγουδίστρια Trixie Trotter, είναι τα δυνατά χαρτιά του συγκεκριμένου επεισοδίου, αφού εκτός από τον πολύ καλό σχεδιασμό τους έχουν πολύ ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας.


Η Trixie Trotter, διάσημη αρτίστα και ερωμένη του Kid Tannen, σαγηνεύει με την παρουσία και τη φωνή της το κοινό του Speakeasy, που έχει μετατραπεί σε κλαμπ, και δίνει την ευκαιρία στην Telltale να ντύσει μουσικά ένα μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού με τις λιτές μελωδίες ενός μόνο πιάνου και με τα τραγούδια της Trixie. Ιδιαίτερα εμπνευσμένη και ταυτόχρονα πολύ διακριτική η μουσική και τραγούδια του παιχνιδιού συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη της δράσης, καθώς αξιοποιούνται με πολύ εύστοχο τρόπο και στην επίλυση ενός γρίφου. Στα γνωστά άριστα επίπεδα και οι φωνές των πρωταγωνιστών που αγγίζουν πλέον το τέλειο και δεν χρειάζονται περαιτέρω σχολιασμό.

Από τους πολύ ενδιαφέροντες χαρακτήρες και ο αστυνόμος Parker. Η κατάρρευσή του μέσα στη φωλιά του υπόκοσμου, η εξάρτησή του από το ποτό, οι ψυχολογικές μεταπτώσεις του και ο τρόπος με τον οποίο τις χαλιναγωγείς για να τον οδηγήσεις τελικά στην πάταξη του εγκλήματος είναι κορυφαίος και πολύ σημαντικός για την ανάδυση της ατμόσφαιρας που περιγράψαμε παραπάνω. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι υπόλοιποι χαρακτήρες του παιχνιδιού, ιδιαίτερα αυτοί που γνωρίσαμε στο πρώτο επεισόδιο, δηλαδή ο Arthur McFly, o νεαρός Emmet Brown, ο Kid Tannen και η Edna Strickland. Και αν στο πρώτο παιχνίδι το ενδιαφέρον στοιχείο ήταν οι προσωπικές ιστορίες των χαρακτήρων, τώρα τα πράγματα προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, καθώς αυτό εστιάζει στην αλληλεπίδραση των ηρώων μεταξύ τους και στις σχέσεις που αναπτύσσονται. Είναι απίστευτο το πόσο καλή δουλειά κάνει η Telltale με τους χαρακτήρες των παιχνιδιών της και πόσο άρτια αξιοποιεί και εξελίσσει το ήδη δεδομένο από τις ταινίες (ή σε άλλες περιπτώσεις από παλιότερα παιχνίδια ή κόμικ) σεναριακό υπόβαθρό τους. Πιστεύω ακράδαντα πως όταν τελειώσει η σειρά των επεισοδίων αυτών, ο Marty και ο Doc θα έχουν εξελιχθεί πολύ περισσότερο απ’ όσο εξελίχθηκαν στη κινηματογραφική τριλογία.

Ασφαλώς, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και από αυτό το επεισόδιο τα μελανά σημεία, που, όμως, δεν καταφέρνουν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την απόλαυση του παιχνιδιού. Αναμφίβολα το μεγαλύτερο πρόβλημα του πρώτου επεισοδίου ήταν η μικρή διάρκειά του. Το πρόβλημα παραμένει και στο δεύτερο παιχνίδι που διαρκεί ακριβώς όσο ο προκάτοχός του! Ωστόσο, το επεισόδιο αυτό μου φάνηκε πολύ πιο χορταστικό από το πρώτο. Κι αυτό, καταρχήν, γιατί είναι πολύ πιο δεμένο σαν σύνολο, ενώ δεν δίνει τόσο έντονα την αίσθηση της ‘γραμμικότητας’ του It’s about time, καθώς η δράση του, ειδικά στο δεύτερο μέρος μοιάζει ελαφρώς πιο διευρυμένη. Επίσης, εκείνο που έχει αλλάξει μεταξύ των δύο επεισοδίων, ως ένα βαθμό, είναι οι γρίφοι. Στο Get Tannen!, λοιπόν, οι γρίφοι και γενικά η αλληλεπίδραση του παίκτη με το περιβάλλον προκειμένου να προωθηθεί η δράση, είναι πολύ πιο συχνή, απ’ ότι στο πρώτο επεισόδιο. Οι γρίφοι είναι και πάλι έξυπνοι και ευρηματικοί, αλλά εξακολουθούν να είναι αρκετά εύκολοι, χωρίς να αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση από πλευράς συνδυαστικής σκέψης. Η Telltale, ασφαλώς και πρέπει να σκεφτεί το διευρυμένο κοινό, στο οποίο απευθύνεται το παιχνίδι, αλλά οφείλει να διανύσει αρκετό δρόμο μέχρι να επιτύχει την ισορροπία μεταξύ της πολυπλοκότητας ενός γρίφου και την απόλυτης απλότητας, τακτική που μετριάζει σημαντικά το adventure κομμάτι, κάνοντάς το παιχνίδι να φλερτάρει περισσότερο με τον χαρακτηρισμό ‘interactive movie’, όσο αόριστος κι αν είναι αυτός. Βέβαια, να επαναλάβω πως τα puzzles του Get Tannen! θα σας αφήσουν σε γενικές γραμμές ικανοποιημένους, αλλά με την αίσθηση πως θα μπορούσαν να είναι λίγο πιο σύνθετα. Προσωπικά, μου άρεσαν πάρα πολύ τα σημεία του παιχνιδιού που προσομοιάζουν σε action σκηνές, αλλά απαιτούν μια adventuρίστικη λογική για να περατωθούν. 

To φινάλε του παιχνιδιού είναι κινηματογραφικότατο, τόσο από πλευράς ιστορίας, όσο και από πλευράς gameplay και ανατρεπτικό, ώστε να διεγείρει την περιέργεια και την ανυπομονησία για το επόμενο επεισόδιο. Επίσης, είναι υποδειγματικά σκηνοθετημένο, όπως άλλωστε και όλο το παιχνίδι.        

Keep fighting the good fight!

Το Back to the Future βρίσκεται αναμφίβολα στο σωστό δρόμο (ένα δρόμο με φλεγόμενες ροδιές από ένα Delorean που μόλις έχει ξεκινήσει το ταξίδι του στο χρόνο)... Το παιχνίδι εστιάζει στη πολύ δυνατή ιστορία και στους χαρακτήρες και πραγματικά παίρνει άριστα. Το γραφικό και ηχητικό περιβάλλον είναι ακριβές, ατμοσφαιρικό και πολύ ελκυστικό, προσφέροντας στον παίκτη μια απολαυστική εμπειρία. Το μεγάλο στοίχημα της Telltale είναι να καταφέρει να ικανοποιήσει ταυτόχρονα το ευρύ κοινό στο οποίο στοχεύει το παιχνίδι -και θα έπρεπε να στοχεύει κάθε adventure- αλλά και τους απαιτητικούς παίκτες που απαιτούν, δικαίως, μεγαλύτερη πολυπλοκότητα στον τρόπο που αλληλεπιδρούν με ένα adventure παιχνίδι. Οι γρίφοι είναι πολύ πρωτότυποι και απόλυτα ενταγμένοι στη συνολική ιστορία και δράση, που είναι κρίμα να διεκπεραιώνονται με τόσο μεγάλη ευκολία. Το μέλλον του παιχνιδιού αναμένεται ακόμα καλύτερο, με το συνολικό προϊόν να στοιχειοθετεί ένα άρτιο, σύγχρονο και καινοτόμο adventure. Aς ελπίσουμε πως το λαμπρό αυτό μέλλον αυτό δεν θα διαταραχτεί από κάποιο χρονικό παράδοξο που θα θέσει σε κίνδυνο ανατίναξης το σύμπαν του Βack to the Future! Σίγουρα απαιτείται μεγάλη προσοχή, γιατί η δημιουργία ενός καλού adventure μπορεί να είναι μια εξίσου επικίνδυνη διαδικασία με τα ταξίδια στον χρόνο!

Αλλά ας περιμένουμε μέχρι το Μάρτιο να δούμε τι έχει να πει για όλα αυτά ο πρώτος πολίτης Brown...

(to be continued)

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια