Whispered World, The

Κυριακή, 06 Φεβρουαρίου 2011, Συντάκτης: Dream Specialist

  • Κυκλοφορία: 2010
  • Ανάπτυξη: Deadalic Entertainment
  • Πλατφόρμα: PC

Μια φορά και ένα καιρό... πριν πολλά πολλά χρόνια, σε έναν άλλο κόσμο, σε ένα κόσμο παραμυθένιο, όπου ζουν φανταστικά πλάσματα και τα άψυχα πράγματα έχουν ζωή... σε αυτό τον κόσμο λοιπόν …ζούσε ένας νεαρός κλόουν που τον λέγανε Sadwick. O Sadwick, μαζί με τον αδερφό του και τον παππού του έχουν ένα τσίρκο που περιοδεύει ανά τον κόσμο παρουσιάζοντας συναρπαστικά, εκπληκτικά, μοναδικά και άκρως επικίνδυνα νούμερα σε όσους έχουν τη τύχη να το παρακολουθήσουν. Πόσοι είναι αυτοί οι τυχεροί; Ελάχιστοι, δυστυχώς, καθώς τον τελευταίο καιρό έχει πέσει αναδουλειά. Τον τελευταίο καιρό όμως συμβαίνει κάτι ακόμα δυσάρεστο. Ο Sadwick στον ύπνο του ταλαιπωρείται από έναν φριχτό εφιάλτη κατά την διάρκεια του οποίου ολόκληρος ο κόσμος καταστρέφεται και βυθίζεται στο χάος. Προκειμένου να μάθει τι ακριβώς σημαίνει αλλά και κυρίως να απαλλαγεί από αυτόν, ο Sadwick καταφεύγει στην πιο ξακουστή μάντισσα του κόσμου. Θα είναι όμως η προφητεία της ευοίωνη; Μάλλον όχι. Ο κόσμος πράγματι θα καταστραφεί και το τρομερότερο, θα είναι ο Sadwick αυτός που θα τον... καταστρέψει!

Κάπως έτσι, ξεκινάει το παραμύθι μας, με ήρωα τον Sadwick. Ήρωας όχι ακριβώς, καθώς γρήγορα αντιλαμβανόμαστε, από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού, ότι ο Sadwick απέχει από την τυπική απόδοση του ήρωα. Θαρραλέος, ικανός, και χαρούμενος (brave, skillful and joyful), τυπικά προσόντα για την διάκριση των ηρώων, λάμπουν διά της απουσίας τους από το βιογραφικό του. Αντίθετα, ο Sadwick είναι ένας χαρακτήρας απόλυτα υποτονικός. Υποτονικός και δυστυχισμένος. Τίποτα από τη δουλειά του και τον κόσμο στον οποίο ζει δεν μπορεί να του δώσει χαρά. Όλα τα βλέπει μάταια. Μα πάνω από όλα τα έχει με τον εαυτό του. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα σωστά, δεν μπορεί να αντιδράσει στον αδερφό του που τον καταπιέζει με τη κάθε μικρή αφορμή, δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον αγαπημένο του παππού ο οποίος είναι "φευγάτος" ενώ ακόμα και τα πιο εύκολα πράγματα τον δυσκολεύουν.

Οι δημιουργοί επέμειναν πολύ σε αυτή την απόδοση του Sadwick, πράγμα το οποίο γίνεται αντιληπτό από τον παίχτη. Ως επόμενο λοιπόν, μια απορία που μου γεννήθηκε στο πρώτο κεφάλαιο του παιχνιδιού ήταν με ποιο τρόπο αυτός ο εύθραυστος χαρακτήρας θα μεταμορφωθεί και αν η μεταμόρφωσή του αυτή θα είναι πειστική ή αν θα δούμε έναν Sadwick από τη μια να φοβάται και τη σκιά του και από την άλλη να τον τρέμει η γη; Ευτυχώς ο φόβος μου δεν επιβεβαιώθηκε και το Whispered World με διέψευσε και με το παραπάνω. Η Deadalic συνέθεσε μια ιστορία – ήρεμη δύναμη. Και αυτή είναι η αίσθηση που σου μένει όταν τελειώσει το παιχνίδι. Το σενάριο είναι καλογραμμένο, προσεγμένο στις λεπτομέρειες, με σταδιακή εξέλιξη τόσο στη δράση όσο και στη προσωπικότητα του ήρωα, εξέλιξη που κορυφώνεται σωστά στο τέλος. Ιδιαίτερες ανατροπές και εκπλήξεις στο ξεδίπλωμα της υπόθεσης δεν θα συναντήσουμε, ωστόσο το παιχνίδι έχει ένα σταθερό ρυθμό που διατηρεί το ενδιαφέρον. Κυρίως όμως το σενάριο διακρίνεται από μια συνέπεια καθ’ όλη τη διάρκεια προς τον σκοπό του. Ας μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα παραμύθι και τα παραμύθια έχουν πάντα κάποιο μήνυμα που θέλουν να περάσουν. Ο σκοπός αυτός χτίστηκε και υποστηρίχτηκε από όλους τους επιμέρους παράγοντες του παιχνιδιού με αποτέλεσμα τίποτα να μην είναι αδικαιολόγητο και τυχαίο ούτε στο περιβάλλον ούτε στους χαρακτήρες ούτε και στη δράση. Αρκεί να μη βιαστείτε να βγάλετε κάποιο συμπέρασμα προτού φτάσετε στο τέλος του παιχνιδιού. Εκεί, όλα βρίσκουν τη θέση τους και αποκτούν ένα διαφορετικό νόημα.

Ο Sadwick σε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια δεν είναι μόνος του. Έχει πάντα δίπλα του ακούραστο ακόλουθο και συνοδοιπόρο, το κατοικίδιο του, τον Spot. Ο Spot δεν είναι σκύλος, ούτε γάτα, ούτε λύκος, ούτε κοράκι. Είναι μια κάμπια!!! Θα αναρωτιέστε πως είναι δυνατόν μια κάμπια να μας διευκολύνει στη πορεία μας προς την διάσωση του κόσμου. Φυσικά, είναι το ψυχολογικό μας στήριγμα κατά τη διάρκεια του δύσκολου και δύσβατου ταξιδιού μας. Εκτός του προφανούς, όμως, ο Spot είναι κυριολεκτικά το δεξί μας χέρι καθώς ως inventory item θα τον χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να φέρουμε σε πέρας διάφορες καταστάσεις που θα προκύψουν. Ο Spot έχει τη δυνατότητα, δικαιολογημένη απόλυτα από τον παραμυθένιο κόσμο, να μπορεί να διαμορφώνει τον όγκο του σε διάφορα σχήματα. Την ικανότητα αυτή, την αποκτά σταδιακά κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για τον παίκτη αφενός λόγω ευρηματικότητας στα σχήματα που παίρνει αλλά και λόγω πρακτικής εφαρμογής της στους γρίφους αφετέρου. Μάλιστα στην πορεία της υπόθεσης, εκτός από βοηθητικό ρόλο, ο Spot θα αναλάβει και πρωταγωνιστική θέση καθώς θα κληθείτε να τον χειριστείτε, όταν ο Sadwick δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει. Πραγματικά ευφάνταστος ο τρόπος με τον οποίο οι δημιουργοί ενέταξαν τον Spot στην δομή του παιχνιδιού.

Για την οπτική απόδοση του παιχνιδιού, οι σκέψεις μου και η άποψη μου συμπυκνώνονται στην εξής μια λέξη : Εξαιρετική! Οι δημιουργοί σχεδιάζοντας στο χέρι κατάφεραν να αποδώσουν έναν παραμυθένιο κόσμο με καρτουνίστικη αισθητική, με ύφος και ατμόσφαιρα μέχρι τη πιο μικρή του λεπτομέρεια. Ένα κόσμο εξ ολοκλήρου καινούριο που διέπεται από τους δικούς του κανόνες, όσον αφορά τη φυσική, την αρχιτεκτονική, τις συνήθειες και κυρίως τα πλάσματα που τον κατοικούν. Θα συναντήσουμε τους Chaskis, που είναι οι αγγελιοφόροι του Βασιλιά, τους κακούς και μοχθηρούς Asgils, τα παπάκια Yakis, τη δράκαινα μάντισσα, τους Ralv και Yngo, που είναι πέτρες που μιλάνε, και άλλα πολλά περίεργα πλάσματα, που όλα μας εντάσσουν με τη παρουσία τους στον κόσμο του παραμυθιού. Όμως θα δούμε και ένα κόσμο στις καιρικές του εναλλαγές, με διάφορα παιχνιδίσματα του φωτός και της σκιάς και σε διαφορετικές χρωματικές διαθέσεις ανάλογα με το κάθε μέρος που επισκεπτόμαστε. Ο κόσμος του Whispered World είναι τρομερά γεμάτος από λεπτομέρειες και μικροαντικείμενα κάθε λογής και φαντασίας. Πολλές φορές θα βρεθείτε απλά να χαζεύετε τον χώρο. Από το συγκεκριμένο παραμύθι βέβαια, όπως μάλλον έχετε καταλάβει, λείπουν τα γέλια, οι πεταλούδες και τα ζαχαρωτά! Πρόκειται για ένα κόσμο παραμυθένιο μεν και καρτουνίστικο, ωστόσο αγυάλιστο και γήινα μουντό προσδίδοντας έτσι μια αίσθηση μελαγχολίας. Στην πολύ ωραία αυτή εικόνα που βλέπει ο παίκτης συνεισφέρει και το animation του κόσμου, που επενδύει το σύνολο του παιχνιδιού και δίνει πνοή και ζωντάνια  στο περιβάλλον.

Η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού ενισχύεται και από το κεφάλαιο των γρίφων οι οποίοι είναι ενταγμένοι στον κόσμο και στην υπόθεση με αρμονικό τρόπο. Ωστόσο, επαναλαμβάνω, ότι πάντα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι παίζουμε ένα παραμύθι και ότι θα πρέπει να σκεφτόμαστε και να δρούμε ανάλογα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, ποτέ δεν θα βρεθείτε αντιμέτωποι με ένα ξεκάρφωτο γρίφο ή με μια κατάσταση που δεν θα ξέρετε τι να κάνετε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι γρίφοι είναι αναμενόμενοι, αντιθέτως δεν στερούνται έμπνευσης, ποικιλίας και ποσότητας. Όσον αφορά το επίπεδο δυσκολίας, θα λέγαμε ότι κινούνται σε ένα μεσαίο προς δύσκολο επίπεδο πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν θα τους λύσετε σε δυο λεπτά αλλά ούτε θα χρειαστεί να παρακαλάτε για θεία φώτιση. Πάντως ακόμα και αυτοί που κατά γενική ομολογία θεωρούνται οι πιο "ζόρικοι" του παιχνιδιού είναι γρίφοι που η ενασχόληση μαζί τους δεν θα σας δυσαρεστήσει. Τέλος, αναφορικά με τους γρίφους, να αναφέρω πως αρκετοί λύνονται με τη συνδρομή του Spot και καλό είναι να το έχετε κατά νου όταν κολλάτε.

Όσον αφορά στο χειρισμό του παιχνιδιού, δεν έχουμε να πούμε και πολλά καθώς συνοψίζεται στο κλασικό point and click. Το παιχνίδι είναι τρίτου προσώπου και ο Sadwick ακολουθεί χωρίς κανένα πρόβλημα και πιστά τις προσταγές του ποντικιού. Το inventory μας είναι ένας σάκος που εμφανίζεται στο μέσον της οθόνης με αριστερό κλικ ενώ για κάθε αντικείμενο παρουσιάζεται ένα μενού δράσεων που περιέχει τρεις εντολές : look/examine,  talk και use/take. Ο ίδιος χειρισμός ισχύει και για τα hot spots (χαρακτήρες και περιβάλλον) που διανθίζουν σε ικανοποιητικό βαθμό τον κόσμο του παιχνιδιού. Κάποια hot spots θέλουν λιγάκι παραπάνω προσοχή για να αποκαλυφθούν καθώς χάνονται μέσα στο περιβάλλον κυρίως λόγω χρωματικής απόδοσης. Φυσικά σε τέτοιο ενδεχόμενο αλλά και για εκείνους που εξαντλείται η υπομονή τους γρήγορα, υπάρχει και το spacebar με τη γνωστή χρήση του, αποκαλύπτει δηλαδή όλα τα ενεργά σημεία της οθόνης. Τέλος, για τον φίλο μας τον Spot, οι δημιουργοί έχουν "επιτάξει" τη πάνω δεξιά γωνία της οθόνης μας, ως προσωπικό του χώρο, από όπου μπορεί ο παίκτης να επιλέξει τις διάφορες μορφές του.

Ο τομέας του ήχου και της ομιλίας κινείται στα ίδια υψηλά επίπεδα όπως οι υπόλοιποι τομείς του παιχνιδιού. Οι άνθρωποι που έχουν δανείσει τις φωνές τους στους χαρακτήρες είναι όλοι επαγγελματίες και είναι εμφανές ότι η δημιουργική ομάδα έδωσε βάρος στην αγγλική μεταφορά του τίτλου. Στη πλειοψηφία των περιπτώσεων έγινε πετυχημένη ταύτιση χαρακτήρα, εμφάνισης και χροιάς φωνής. Ο Sadwick έχει λίγο περίεργη μικρομέγαλη φωνούλα, πιστεύω συνηθίζεται στη πορεία, όμως άλλα χαρακτηριστικά στην φωνητική απόδοση του ρόλου όπως ένα ελαφρύ ψεύδισμα που τον διακρίνει αλλά και οι αναστεναγμοί του που πέφτουν με το τουλούμι, ταιριάζουν απόλυτα στη μορφή του καθιστώντας τον συμπαθέστερο στα μάτια μας. Το παιχνίδι έχει επενδυθεί θαυμάσια μουσικά με κομμάτια που συνοδεύουν και αναδεικνύουν τη δράση αλλά και με πολλά ηχητικά εφέ που ενισχύουν τη γραφική απόδοση του κόσμου και συνεισφέρουν στην ζωντάνια του. Το μόνο αρνητικό που μπορώ να διακρίνω στον ευρύτερο τομέα του ήχου είναι μια "δυσαρμονία" στους υπότιτλους και στην ομιλία. Παρατήρησα δηλαδή κάποιες φορές άλλα να λέει ο χαρακτήρας και άλλα να λέει ο υπότιτλος. Και αυτό είναι και το μοναδικό αρνητικό που μπορώ να καταθέσω για το συγκεκριμένο, υπέροχο παιχνίδι.

Κλείνοντας, θα ήθελα να γίνω λιγάκι γραφική και να ευχαριστήσω τη Deadalic που με άφησε να συμμετέχω στο παραμύθι που δημιούργησε. Δυστυχώς, αν και μεγάλο παιχνίδι, δεν μπορώ να αποτιμήσω τη διάρκεια του καθώς λόγω υποχρεώσεων δεν του αφιέρωνα αρκετό χρόνο όταν καταπιανόμουν με αυτό, με αποτέλεσμα η πρόοδος μου να είναι μικρή κάθε φορά. Ωστόσο μπορώ να αποτιμήσω το εξής και να πω με απόλυτη σιγουριά: Η ενασχόληση μαζί του άξιζε κάθε λεπτό! Όσοι δεν το έχετε παίξει, μη το σκέφτεστε καθόλου.
 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια