Black Mirror 3, The

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011, Συντάκτης: Elessar

  • Κυκλοφορία: 2011
  • Ανάπτυξη: Cranberry Productions
  • Πλατφόρμα: PC

Δεν είναι και τόσο παράδοξο που η κυκλοφορία του Black Mirror 3 (ΒΜ 3 για λόγους συντομίας από εδώ και πέρα) ήταν τόσο κοντά σε αυτή του δεύτερου μέρους του παιχνιδιού, αφού είναι πλέον σχεδόν ξεκάθαρο πως ουσιαστικά επρόκειτο για ένα παιχνίδι χωρισμένο σε δύο μέρη – στα πρότυπα του Syberia 1 και 2.

Το ΒΜ 3 λοιπόν ξεκινάει ακριβώς από το σημείο που τελείωσε ο προκάτοχος του. Ο Andrian Gordon (ή με άλλα λόγια ο πρώην Darren Michaels) καταφέρνει να αποδράσει από το φλεγόμενο κάστρο του Black Mirror αφού πρώτα έχει πετάξει στην άβυσσο την δίδυμη αδελφή του Angelina. Όλα αυτά τα ωραία συνέβησαν στις κατακόμβες του κάστρου όπου η Angelina είχε οδηγήσει τον Andrian προσπαθώντας να επιτύχει την μεταφορά της ψυχής του 'evil' προγόνου τους Mordred Gordon στο σώμα του δεύτερου με απώτερο σκοπό ο κακός Modred να κυβερνήσει τον κόσμο κλπ κλπ.

Αν έχετε μπερδευτεί λίγο, δεν πειράζει, τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν στην συνέχεια. Ο Andrian λοιπόν καταφέρνει να αποδράσει αλώβητος από το φλεγόμενο κάστρο αλλά αντιμετωπίζει δύο πολύ σοβαρά προβλήματα: Το πνεύμα του Mordred έχει μπει ήδη μέσα του και η αστυνομία των συλλαμβάνει για την δολοφονία της Miss Valley (αδελφή του Vic, το παιδάκι που δολοφόνησε ο Samuel στο BM1, και γενικά υπερβολικά ενεργή στο να σταματήσει την κατάρα των Gordon) αλλά και τον εμπρησμό του κάστρου, ο οποίος οδήγησε στον θάνατο άλλους τρεις ανθρώπους. Εκεί όμως που είσαι στην φυλακή, κάποιος άγνωστος πληρώνει τα χρήματα της εγγύησης και απελευθερώνεσαι. Πρέπει λοιπόν από την μία να αποδείξεις την αθωότητα σου και από την άλλη να σταματήσεις επιτέλους την κατάρα των Gordon, βρίσκοντας τρόπο να εξοβελίσεις την ουσία του Mordred από μέσα σου, στέλνοντας την περίπου στον αγύριστο.

Το καλό με το BM 3 είναι ότι σε ρίχνει κατευθείαν στα βαθιά, δεν αναλώνεται σε χαζά quests του τύπου 'πήγαινε φέρε μου το τάδε αντικείμενο ή κάνε μου το δείνα θέλημα' όπως το ΒΜ2. Από την αρχή κιόλας του παιχνιδιού είσαι στην καρδιά της δράσης, εγκλωβισμένος σε έναν κυκεώνα γεγονότων μέσα στον οποίο πρέπει να πορευτείς ώστε να οδηγηθείς στην λύση του μυστηρίου. Επιπλέον, κινείσαι και πάλι στην ευρύτερη περιοχή του Willow Creek – η οποία έχει αλλάξει κάπως από την τελευταία φορά που την επισκέφτηκες – λίγες μέρες πριν! Εντάξει, κατανοητό το σκεπτικό των δημιουργών να εξελίξουν κάπως τα γραφικά και τους γύρω χώρους του παιχνιδιού αλλά μην δημιουργούν και τοποθεσίες που πριν, στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, δεν υπήρχαν. Κορωνίδα όλων των τοποθεσιών βέβαια που επισκέπτεσαι είναι η έπαυλη Black Mirror, η οποία έχει επίσης αλλάξει σε μεγάλο βαθμό – μην ξεχνάμε την καταστροφική πυρκαγιά από το τέλος του BM2.

Ο Andrian, έχοντας αντιληφθεί πλήρως πως πια είναι ένας Gordon, προσπαθεί να αντιληφθει σε βάθος μέχρι ποιο βαθμό το πνεύμα του Mordred έχει κυριαρχήσει επάνω του αλλά και πως εν τέλει μπορεί να απαλλαχθεί από αυτό. Αυτή είναι και η ουσία της δομής του παιχνιδιού και πάνω σε αυτό το σκεπτικό αναπτύσσεται και η δράση του. Δράση βέβαια, αρκούντως χορταστική – το BM3 είναι μεγάλο σε μέγεθος και γενικά έχεις να επισκεφτείς αρκετές τοποθεσίες, να δεις πλείστα cinematics και να λύσεις πολλούς γρίφους.

Οι γρίφοι του παιχνιδιού είναι σχεδόν στην απόλυτη πλειοψηφία τους inventory-based, αφορούν δηλαδή την ορθή σύνθεση αντικειμένων και την χρησιμοποίηση τους στον περιβάλλοντα χώρο. Σε γενικές γραμμές οι γρίφοι είναι απόλυτα λογικοί και δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα ενώ δεν είναι δα και τεράστιας δυσκολίας – αν και σε μερικά σημεία θα πρέπει το μυαλό σας να δουλέψει λίγο παραπάνω γιατί η λύση ενός γρίφου δεν προσφέρεται πάντα στο πιάτο. Δυστυχώς, για λόγους που δεν δύναμαι να κατανοήσω, οι δημιουργοί έχουν ενσωματώσει και δύο puzzles τα οποία με ενόχλησαν αρκετά, αναφέρομαι σε αυτά με το φωτοτυπικό και τον σκελετό. Πραγματικά με κούρασαν και ειδικά το δεύτερο το προσπέρασα αμέσως, δεν ασχολήθηκα καν. Ευτυχώς πάντως, που στον γρίφο με το χρηματοκιβώτιο ο Andrian δεν χρειάστηκε την βοήθεια μας...

Συνολικά, οι γρίφοι του παιχνιδιού είναι ευχάριστοι και πιστέψτε με, θα τους απολαύσετε – σε κανένα σημείο δεν θα σας εκνευρίσουν και σε αρκετές περιπτώσεις θα πρέπει να βάζετε το μυαλό σας να σκέφτεται και να συνδυάζει. Δε νομίζω πως αυτό δεν είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό – ειδικά σε σχέση με την πλειοψηφία των σύγχρονων adventures. Επίσης, έχετε υπόψιν σας πως ο Andrian είναι – ή μάλλον ήταν – φοιτητής Φυσικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τέλος, σημειώστε πως υπάρχει και ένα σοβαρότατο τεχνικής φύσης dead end, στο σημείο όπου πρέπει να υπογραμμίσετε κάποιες λέξεις σε ένα βιβλίο. Το παιχνίδι, ακόμα και να εισάγετε, τις σωστές, την μία δεν την δέχεται τελικά σαν σωστή με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να προχωρήσετε. Μόνη λύση, η χρήση της αυτόματης επίλυσης του γρίφου, έχοντας φυσικά πρώτα ενεργοποίησει την αντίστοιχη λειτουργία από τα options του παιχνιδιού.

Η περιπλάνηση πάντως στον κόσμο του Black Mirror δεν θα αφήσει κανένα παραπονεμένο. Η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού είναι όντως απολαυστικά υποβλητική – ειδικά όταν νυχτώνει θα νιώσετε κάποια τσιμπηματάκια αγωνίας και έντασης. Σε αυτό συμβάλλουν και τα εκπληκτικά γραφικά του τίτλου, οι σχεδιασμένες τοποθεσίες είναι τόσο καλές που πραγματικά θα βάλω πιπέρι στο στόμα όποιου υποστηρίξει ξανά πως τα σχεδιασμένα 2.5D περιβάλλοντα είναι ξεπερασμένα και απαρχαιωμένα. Πολύ καλή είναι επίσης και η μουσική του BM3, προσφέρει δηλαδή το απαραίτητο “χαλί” ώστε να κορυφωθεί η ένταση και η ατμόσφαιρα. Το speech των χαρακτήρων επίσης μου άρεσε, με εξαίρεση όταν ο Andrian κυριευόταν και ο Mordred μιλούσε μέσω αυτού. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αλλάξει η φωνή του Andrian προς το πιο...κακό, αλλά η χροιά της ήταν σχεδόν γελοία και προκαλούσε μάλλον μειδιάμα γέλιου παρά τρόμου.

Όπως έγραψα και στην αρχή, το Black Mirror 3 ουσιαστικά πρέπει να το αντιμετωπίσετε περίπου σαν το Black Mirror 2 - part 2 και μάλιστα σαν το κομμάτι που περιλαμβάνει την περισσότερη δράση από τα δύο. Αυτό βέβαια είναι κάπως άδικο για τον τελικό χρήστη, με την έννοια της χρηματικής δαπάνης, αλλά κατά την γνώμη μου δίνει την ευκαιρία στους δημιουργούς να αναπτύξουν πιο ελεύθερα την δομή, την ιστορία αλλά και την δράση του παιχνιδιού. Προσωπικά, με είχε ενοχλήσει αρκετά που το BM2 αργούσε τόσο πολύ να μπει στην ιστορία και αναλωνόταν σε αχρείαστα πήγαινε – έλα και σε ανόητες παραγγελίες τρίτων. Αντιμετωπίζοντας όμως και τα δύο μέρη σαν ένα, ενιαίο, δημιούργημα η τελική αίσθηση που μου μένει είναι αυτή της πληρότητας.

Επιπλέον, μαθαίνουμε πάρα πολλά στοιχεία για την τότε αναμέτρηση Marcus και Mordred, για ποιον λόγο η κατάρα μεταφέρεται στους άρρενες απόγονους των Gordon, ποιος ήταν ο ρόλος της Order και της Ακαδημίας αλλά και το τι τελικά προσπαθούσε να επιτύχει η Angelina. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πιστεύω, πως το BM3 κλείνει με τον καλύτερο τρόπο την τριλογία και ολοκληρώνει το όραμα των δημιουργών του με τον πιο πειστικό τρόπο.

Με λίγα λόγια λοιπόν, πιστεύω ότι το Black Mirror 3 θα αρέσει σίγουρα στους φίλους της σειρά και δεν πρόκειται να τους απογοητεύσει. Προσωπικά το απόλαυσα ενώ στην αρχή είχα αρκετές επιφυλάξεις στο κατά πόσο η Cranberry κατάφερε να συνεχίσει το έργο της Future Games. Τελικά όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά πέτυχε επίσης να ολοκληρώσει την ιστορία με τέτοιο τρόπο που να κλείνει οριστικά το κεφάλαιο του Black Mirror.

Ή μήπως όχι;

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια