Dark Eye: Chains of Satinav

Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2012, Συντάκτης: Fallen Angel

 • Κυκλοφορία: 2012
 • Ανάπτυξη: Deadalic Entertainement
 • Πλατφόρμα: PC

"Who has the power to outwit their own fate?"

Ο κόσμος του Dark Eye διαθέτει ιστορία μεγαλύτερη των 25 ετών στην Ευρώπη. Ξεκίνησε από τη Γερμανία ως pen'n' paper, όπου υπήρξε δημοφιλέστερο από το Dungeons and Dragons, και γρήγορα έγινε πανευρωπαϊκά ένα από τα γνωστότερα role-playing παιχνίδια. Μεταφέρθηκε στις οθόνες μας στις αρχές του '90 σε μια σειρά επιτυχημένων RPGs για τον υπολογιστή, και φέτος φοράει την adventure ενδυμασία του σε ένα κλασσικό point 'n' click της καθιερωμένης πλέον στο genre Daedalic Entertainment και μας ταξιδεύει σε τόπους της Aventuria που δεν έχουμε ξαναδεί σε computer game.

Σενάριο

Δεκατρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο βασιλιάς, με τη βοήθεια τριών ηρώων, έκαψε στην πυρά τον «Προφήτη». Κανείς δεν ξέρει αν ήταν δρυΐδης, μάγος, πλάσμα από το Νεραϊδόκοσμο, ή ίσως ένας ημίθεος που γνώριζε το μέλλον. Αυτό που ξέρουν όλοι είναι πως τη στιγμή που πέθαινε, το βλέμμα του διασταυρώθηκε με ενός παιδιού που παρατηρούσε την εκτέλεση, και η τελευταία του πρόβλεψη ήταν πως εκείνος ο μικρός θα έφερνε μια μέρα την καταστροφή.

Έκτοτε, δε συνέβη τίποτε και ο Geron μεγάλωσε φυσιολογικά. Ωστόσο, οι κάτοικοι της Andergast δεν έχουν ξεχάσει εκείνη τη νύχτα. Είναι καχύποπτοι απέναντί του, τον φοβούνται. Για τους περισσότερους, μάλιστα, η ύπαρξή του φέρνει κακά μαντάτα. Είναι πεπεισμένοι πως κάπως σχετίζεται με τα δυσοίωνα γεγονότα που αναστατώνουν την πόλη τους τον τελευταίο καιρό. Σμήνη από κοράκια έχουν κατακλύσει την Andergast και συμπεριφέρονται παράξενα: καταλαμβάνουν χώρους, επιτίθενται σε ανθρώπους. Μερικοί, μάλιστα, ισχυρίζονται πως τα κοράκια ευθύνονται για τους γεμάτους θλίψη και θάνατο εφιάλτες που βλέπουν κάθε βράδυ. Οι ήρωες που κάποτε βοήθησαν στην εκτέλεση του «Προφήτη» βρίσκονται νεκροί ο ένας μετά τον άλλο. Ποιος τους σκοτώνει; Και γιατί. Επέστρεψε ο «Προφήτης»; Το φάντασμά του; Κάποιος ακόλουθός του;

(πρόκειται για ένα σκοτεινό και θλιβερό παραμύθι)

Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η χειρότερη στιγμή για δυσοίωνες καταστάσεις όσον αφορά τους προληπτικούς κατοίκους της Andergast. Τίποτα δεν πρέπει να επισκιάσει την επικείμενη επίσκεψη της βασίλισσας της γειτονικής Nostria, με την οποία προσπαθούν να διασφαλίσουν την πολυπόθητη ειρήνη. Μα καθώς τα κοράκια έχουν καταλάβει ορισμένα διαμερίσματα του κάστρου, ο βασιλιάς της Andergast χρειάζεται άμεσα έναν ικανό θηρευτή πτηνών για να απαλλαγεί από αυτά. Ο Geron είναι ίσως ο ικανότερος θηρευτής πτηνών στο βασίλειο. Η χρυσή ευκαιρία για να καθαρίσει επιτέλους το όνομά του έφτασε. Θα βοηθήσει το βασιλιά να απαλλαγεί από τα κοράκια, κι έτσι θα καταφέρει να αποτινάξει από πάνω του τη ρετσινιά του κακότυχου και να αποκτήσει τη συμπάθεια των συμπολιτών του. Ή τουλάχιστον, αυτό είναι το σχέδιο.

Κάπως έτσι ξεκινά η περιπέτεια του Geron. Μια περιπέτεια που θα τον οδηγήσει στα πέρατα της Aventuria· κι ακόμη παραπέρα, εκεί όπου θα γνωρίσει τη Nuri, τη νεράιδα που αποφασίζει να προστατέψει ακόμη κι όταν του λένε ξεκάθαρα πως πρέπει να τη σκοτώσει προκειμένου να σώσει τον κόσμο του. Θα είναι άραγε αυτή του η απόφαση η εκπλήρωση της πρόβλεψης του «Προφήτη»; Είναι πράγματι ο Geron αυτός που θα φέρει τελικά την καταστροφή στην Andergast;

Gameplay

Το Chains of Satinav είναι καθαρόαιμο point 'n' click adventure. Και μάλιστα, από αυτά που ενθουσιάζουν με τους γρίφους τους καθώς δεν εμπεριέχει χρονικούς περιορισμούς, sliders, λαβυρίνθους, μουσικούς ή άλλους γρίφους που προκαλούν... αλλεργία σε μεγάλη μερίδα των gamers. Κατά κανόνα, θα συλλέγετε τα πάντα στο διάβα σας, θα τα συνδυάζετε τόσο μεταξύ τους όσο και με ενεργά hotspots, θα μιλάτε με χαρακτήρες και θα συγκεντρώνετε χρήσιμες πληροφορίες από τους διαλόγους.

Το επίπεδο δυσκολίας των γρίφων δεν ξεπερνά ποτέ το μέσο, και αυξάνεται γραμμικά. Στην αρχή του παιχνιδιού, και κυρίως προτού γνωρίσουμε τη Nuri, η πλειοψηφία των γρίφων είναι χαρακτηριστικά εύκολοι, κι όλοι ανεξαιρέτως inventory based. Στη συνέχεια, και κυρίως μόλις βρεθούμε στο Νεραϊδόκοσμο, η δυσκολία αυξάνεται για να φτάσει σε ένα άκρως ικανοποιητικό (αλλά όχι εκνευριστικό) επίπεδο. Μερικοί γρίφοι απαιτούν για την επίλυσή τους ενδελεχή παρατήρηση του κόσμου προκειμένου να διαπιστώσετε πώς συνδέονται κάποια πράγματα μεταξύ τους. Και κάπου εδώ η φαντασία σας πρέπει να απελευθερωθεί για να προχωρήσετε χωρίς δυσκολία. Εμείς, θα σας πούμε μονάχα πως ο καιρός και η βαρύτητα είναι δύο από τα στοιχεία εκείνα με τα οποία θα... παίξετε, προκειμένου να ξεπεράσετε συγκεκριμένα εμπόδια που θα αντιμετωπίσετε στο Νεραϊδόκοσμο.

(οι γρίφοι του μας προκαλούν, χωρίς να μας κουράσουν όμως)

Ευτυχώς, η Deadalic φρόντισε να παράσχει τη δυνατότητα επιλογής επιπέδου δυσκολίας. Θέλετε να παίξετε ως casual adventurer και (α) να βλέπετε με ένα πλήκτρο όλα τα ενεργά hotspots και τις εξόδους σε μία οθόνη, (β) να υπάρχει φωτεινή ένδειξη για πιθανούς συνδυασμούς αντικειμένων και hotposts, και (γ) να αλλάζει το χρώμα της ένδειξης του κάθε hotspot ανάλογα με τις διαθέσιμες ενέργειες (μπλε = δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη, λευκό = υπάρχουν επιπλέον διαθέσιμες ενέργειες, και γκρι = δεν υπάρχουν διαθέσιμες ενέργειες); Ή μήπως προτιμάτε να παίξετε ως experienced adventurer και όλες οι βοήθειες να είναι απενεργοποιημένες; Πόσο θέλετε να παιδευτείτε με το gameplay; Η επιλογή είναι δική σας.

Πέρα από τα κλασσικά χαρακτηριστικά του gameplay, έχει ενσωματωθεί κι ένα αρκετά πρωτότυπο κι ελκυστικό στοιχείο. Ο Geron διαθέτει μια ιδιαίτερη ικανότητα, μια μαγική ικανότητα: μπορεί να σπάει μόνο με τη δύναμη της σκέψης του όποιο αντικείμενο θελήσει. Αυτή του η ικανότητα θα σας φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη με τρόπους πέραν του προφανούς. Μπορείτε, παραδείγματος χάριν, να τη χρησιμοποιήσετε όχι μόνο για να σπάσετε κάτι και να αξιοποιήσετε κάποιο κομμάτι του, αλλά και για να πέσουν τα θραύσματα πάνω σε κάτι άλλο που χρειάζεστε και να το μετακινήσουν προς το μέρος σας. Ή απλώς για να εκνευρίσετε κάποιον NPC και να διασκεδάσετε. Αλλά και η συνοδοιπόρος σας, η Nuri, διαθέτει μια μαγική ικανότητα, την αντίστροφη από τη δική σας: μπορεί να ανασυνθέτει σπασμένα αντικείμενα. Η συμβουλή μας; Οι δύο αυτές ικανότητες πρέπει να αποτελέσουν την πρώτη σας σκέψη εάν/όπου κολλήσετε. Όλο και κάποιο αντικείμενο θα χρειάζεται... τροποποίηση για να σας φανεί χρήσιμο.

Χρήσιμη θα ήταν ίσως και η ύπαρξη χάρτη (που δεν υπάρχει), αλλά όχι απαραίτητη καθότι ο κόσμος του παιχνιδιού παρότι μεγάλος, δεν είναι χαώδης. Οι τοποθεσίες στις οποίες μπορούμε να κινηθούμε την εκάστοτε στιγμή είναι περιορισμένες και συνήθως άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Ως εκ τούτου, είναι σπάνιο να μην ξέρουμε πού πρέπει να πάμε στη συνέχεια. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες (ενοχλητικές) φορές όταν θα ξέρετε πού πρέπει να πάτε και τι πρέπει να κάνετε για να προωθήσετε την ιστορία, αλλά δε θα είναι (ακόμη) εφικτό. Προτού αναζητήσετε εναλλακτικές λύσεις (ίσως βρίσκεστε ήδη στο σωστό δρόμο), μιλήστε με όλους τους χαρακτήρες και εξετάστε τα πάντα γύρω σας. Ίσως κάτι που πρέπει να προηγηθεί δεν έχει γίνει ακόμη και γι' αυτό δεν μπορείτε να προχωρήσετε. Επίσης, αν κάπου κολλήσετε, η λύση είναι γνωστή: δοκιμάστε λίγο πιο απίθανους συνδυασμούς αντικειμένων. Και μην ξεχάσετε την ικανότητά σας να σπάτε πράγματα, εκείνη της Nuriνα ανασυνθέτει πράγματα, και φυσικά να μιλάτε σε όλους τους χαρακτήρες ενδελεχώς.

(αν δεν εξαντλήσουμε τους διαλόγους, δε θα ξεκλειδώσουμε όλα τα achievements
-κι αν δεν ξεκλειδώσουμε όλα τα achievements, δε θα ησυχάσουμε ποτέ)

Το να εξαντλείτε τους διαλόγους βοηθά σε κάτι ακόμη, ανοίγει ορισμένα achievements που ξεκλειδώνουν ανάλογα με τις επιλογές και τις κινήσεις μας. Ορισμένα ξεκλειδώνουν καθώς ξεδιπλώνουμε την ιστορία. Άλλα ξεκλειδώνουν μόνο αν επιλέξουμε τη "σωστή" επιλογή, παραδείγματος χάρη σε ένα διάλογο. Ενώ άλλα ξεκλειδώνουν μόνο αν παίξουμε σε συγκεκριμένο επίπεδο δυσκολίας. Όσα achievements ξεκλειδώνουμε ανοίγουν concept art σχέδια και videosστα Extras, ενώ τα λουκέτα που παραμένουν κλειδωμένα στο τέλος του παιχνιδιού αποτελούν ασφαλώς δελεαστική πρό(σ)κληση να τα ανοίξουμε στο μέλλον και προσδίδουνreplayability value.

Γραφικά / Διάλογοι - Ήχος

Ο μεσαιωνικός κόσμος του Dark Eye είναι τεράστιος και πολυσύνθετος. Πιστός, όμως, στις βασικές αρχές του fantasy: με μάγους και νεράιδες, βασιλιάδες και ιππότες, ορκς και μυθικά πλάσματα, χωρικούς και πανηγύρια. Έτσι, λοιπόν, θα ταξιδέψουμε σε πολλές τοποθεσίες, όλες διαφορετικές -αν και πάντα πανέμορφες. Θα περιηγηθούμε σε παραδοσιακά χωριά, θα βρεθούμε σε δάση με πύλες προς το Νεραϊδόκοσμο, θα διασχίσουμε βουνά με ορκς και βάλτους με βασιλίσκους, θα περάσουμε στο Νεραϊδόκοσμο, ενώ θα ταξιδέψουμε μέχρι και στη Χώρα των Ονείρων.

Όπως πάντα, η Daedalic Entertainment και η Deep Silver διακρίνονται στο συγκεκριμένο τομέα και δημιουργούν ένα 2.5D adventure αισθητικά τόσο πανέμορφο όσο κι ιδιαίτερο που υπόσχεται να μας πάρει από την πραγματικότητα και να μας μεταφέρει σε ένα βασίλειο μακρινό, ένα βασίλειο φαντασίας και μαγείας. Ίσως δεν έχουν ενσωματωθεί όσα animations θα θέλαμε, κι ίσως να προτιμούσαμε cut scenes αντί για sketched cinematics, αλλά ειλικρινά, στο σύνολο του παιχνιδιού, αυτά αποτελούν απλώς λεπτομέρειες.

Ικανοποιητικότατη αποδεικνύεται και η μουσική υπόκρουση, η έλλειψη αυτής ανά διαστήματα, αλλά και τα ηχητικά εφέ. Όλα είναι καλοσχεδιασμένα και γεμίζουν σωστά τον κόσμο που ντύνουν. Κατά τη διάρκεια των sketched cinematics, ακούμε τον αφηγητή να μας εξιστορεί τη συνέχεια, να μας εξηγεί τι συνέβη τότε. Η ερμηνεία του είναι απόλυτα αρμοστή και πειστική, ενώ η χροιά της φωνής του είναι υπέροχη για το ρόλο που πρέπει να εκπληρώσει. Οι υπόλοιπες ερμηνείες, αντίθετα, είναι μάλλον αδιάφορες κι υπερβολικά "τραγικές", με αποτέλεσμα να στερούν από τους χαρακτήρες τη ζωντάνια που θα θέλαμε να έχουν.

(μαγευτικός μεσαιωνικός κόσμος που μας ταξιδεύει)

Συμπεράσματα

Πρόκειται για ένα πλήρες κι αρκετά εκτενές παιχνίδι που έχει φροντίσει να διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που αγαπάμε σε ένα adventure, αλλά και να αποφύγει τις κακοτοπιές που πάντοτε μας εκνευρίζουν. Διαθέτει καλοσχεδιασμένο gameplay το οποίο δυσκολεύει γραμμικά για να γίνει προκλητικό, χωρίς ποτέ όμως να γίνει ενοχλητικά δύσκολο. Αφηγείται μια κάπως σκοτεινή και θλιβερή ιστορία που θυμίζει έντονα παραμύθι και τελειώνει με το βέλτιστο δυνατό τρόπο. Είναι οπτικά πανέμορφο και η ατμόσφαιρά του υπόσχεται να σας βυθίσει βαθιά στον fantasy κόσμο που επισκεπτόμαστε σε αυτή την περιπέτεια.

Παρόλα αυτά, κάποια τεχνικά προβληματάκια, όπως graphic glitches ή κολλήματα του κέρσορα και των animations, όφειλαν να έχουν αποφευχθεί καθότι μας απομακρύνουν από τον πανέμορφο κόσμο του Dark Eye και μας επαναφέρουν πάραυτα στην πραγματικότητα. Για λίγο, όμως. Μόνο για λίγο. Γιατί ο μαγικός και μαγευτικός κόσμος του Dark Eye μας ξαναβυθίζει μέσα του αμέσως. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς, αλλά και των τελευταίων ετών.

 

Το παρόν γράφτηκε για λογαριασμό του Game2.0.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
 • Ήθελα από καιρό να το παίξω, και αν και αρχικά δεν το πήρα με πολύ καλό μάτι εν τέλη με κέρδισε. Καταπληκτικα σχεδιασμένος medievil κόσμος, δυσοίωνος και λυπητερός, και με την παρουσία της αφελής και αθώας Nuri να προσθέτει και λίγο πλατωνικό romance σε όλο αυτο το setting. Το μόνο που δεν μου άρεσε ήταν το φινάλε το οποίο τελείωσε αρκετά απότομα. Ένα narration το χρειαζόταν στο τέλος, όπως στην εναλαγές των chapters. Μόνο αυτό, γενικά ήταν διαμαντάκι! :)

 • Σε απάντηση: Ήρωας

  Τότε επιβάλλεται να παίξεις το Memoria που είναι η συνέχεια του.

 • Σε απάντηση: becoming_i

  Εχω πολυ καιρο που ασχολήθηκα με το Chains of Satinav, ομως μου είχε αρέσει πολύ, τόσο αισθητικά όσο και ως προς τους γρίφους του. Σκοπεύω άμεσα να ξεκινήσω το Memoria. Δυστυχώς δε θυμάμαι καθόλου τα τεκταινόμενα στο Chains..., ελπίζω να μην έχω "κενά" στην πορεία! :)

Αγαπημένα

 • Δεν βρέθηκαν σχόλια