King’s Quest I: Quest for the Crown

Τρίτη, 07 Ιουνίου 2016, Συντάκτης: Themistoklis

 • Κυκλοφορία: 1984
 • Ανάπτυξη: Sierra On-Line
 • Πλατφόρμα: PC

(Σημείωση: Για την απολαυστικότερη ανάγνωση του άρθρου συνιστάται η ταυτόχρονη ακρόαση του παραδοσιακού Αγγλικού τραγουδιού «Greensleeves» σε οποιαδήποτε εκτέλεσή του.)

«Koμίζω γλαύκα εις Αθήνας», «Περσινά ξινά σταφύλια», «Ό,τι θυμάσαι χαίρεσαι» είναι κάποιες από τις εκφράσεις που θα περίμενα να έρθουν στο μυαλό του επισκέπτη του Adventure Advocate ο οποίος θα αντιληφθεί πως, εν έτη 2016, το review του «King’s Quest I: Quest for the Crown» ξαφνικά κοσμεί την ιστοσελίδα μας. Η απουσία, όμως, έστω και μιας σύντομης αναφοράς σε ένα από τα ιστορικότερα παιχνίδια του χώρου με «αναγκάζει» – ευχάριστα – να αφιερώσω λίγο από το χρόνο μου σε μια σύντομη παρουσίαση αυτού του adventure της θρυλικής Sierra On-Line.

Διεκδικώντας το θρόνο του Daventry

Το βασίλειο του μακρινού Daventry μαστίζεται από φτώχια και δυστυχία. Ο άρχοντάς του, ο βασιλιάς Edward, όντας πλέον σε προχωρημένη ηλικία, αδυνατεί να προσφέρει κάτι στον τόπο του. Αποφασίζει λοιπόν να αναθέσει στον ήρωα της ιστορίας μας, τον σερ Graham, την αναζήτηση τριών μαγικών αντικειμένων τα οποία, εφόσον βρεθούν, θα φέρουν στο Daventry δύναμη, πλούτη, ευημερία και ευτυχία στους κατοίκους του. Ο λόγος για έναν καθρέπτη που δείχνει το μέλλον, μια ασπίδα που προστατεύει τον κάτοχό της από οτιδήποτε θα μπορούσε να τον βλάψει και, τέλος, ένα μπαούλο που είναι συνεχώς γεμάτο με χρυσά νομίσματα.


(Ιστορική φωτογραφία: Ο μελλοντικός βασιλιάς του Daventry, στα πρώτα του βήματα μέσα στο παλάτι!)

Στον σερ Graham, λοιπόν, παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία να αποδείξει την αξία του και να διαδεχτεί, έτσι, τον βασιλιά Edward στο θρόνο του Daventry. Ως νεαρός Graham, λοιπόν, «ξεχύνεστε» στο βασίλειο προς αναζήτηση των πολύτιμων αυτών αντικειμένων, προκειμένου να βοηθήσετε το Daventry να αναστηθεί από τις στάχτες του και, τελικώς, να το κυβερνήσετε. Θα τα καταφέρετε; (Προφανώς ναι, αν σκεφτούμε ότι ακολούθησαν ακόμα 8 παιχνίδια στη σειρά, no surprises here…)

Γραφικά / Ήχος / Χειρισμός

Aνοίγουμε, εδώ, μια παρένθεση για μια σύντομη ιστορική αναδρομή: Το «King’s Quest I» σχεδιάστηκε με τον Adventure Game Interpreter (AGI) της Sierra On-Line. Ο εν λόγω Interpreter και, κατά προέκταση, το «King’s Quest I» γράφτηκαν προκειμένου να προωθήσουν τον τότε νέο υπολογιστή της IBM, τον PCjr, ο οποίος μπορούσε να απεικονίσει μέχρι και 16 χρώματα – μια τεράστια καινοτομία, σε σχέση με τα 4 χρώματα του Colour Graphics Adapter. Τα επόμενα χρόνια, ο AGI χρησιμοποιήθηκε για το σχεδιασμό και άλλων adventures από τη Sierra – μέχρι, τελικά, την αντικατάστασή του από τον Sierra Creative Interpreter (SCI).

Επιστρέφουμε στο παιχνίδι μας. Τα γραφικά του «King’s Quest I» είναι εκπληκτικά! Τι, όχι; Ε, εντάξει, φανταστείτε να ζείτε το 1984 και να βλέπετε έναν υποψήφιο βασιλιά να συναντά (sprites που θυμίζουν…) δράκους που πετούν φωτιές, τρολλ που τον κυνηγούν απειλητικά, σπίτια από ζαχαρωτά, κακές μάγισες, κατσίκες που τον ακολουθούν συνεχώς – και όλα αυτά, σε χρωματιστά backgrounds… Τα γραφικά του παιχνιδιού, όπως και οτιδήποτε σχετικό με αυτό, μπορούν να εξετασθούν έχοντας ως βάση τα δεδομένα της εποχής – μιας εποχής στην οποία τα adventure games μετρούνταν στα δάκτυλα του ενός χεριού. Τότε, η χρήση 16 χρωμάτων σε ένα παιχνίδι θα μπορούσε να αποτελέσει από μόνη της λόγο για την αγορά του. Και ας μην ξεχώριζαν δάκτυλα στα χέρια του Graham ή στόμα στο πρόσωπό του…

Όχι ότι το στόμα θα του χρειαζόταν σε κάτι – ο Graham δε βγάζει ‘κιχ’ σε όλο το παιχνίδι. Γενικότερα, αν εξαιρέσουμε την εισαγωγή του παιχνιδιού, στο οποίο ακούγεται το παραδοσιακό Αγγλικό τραγουδάκι «Greensleeves», η αναζήτηση του Graham δεν επενδύεται μουσικά. Που και που ακουγόνται κάποια ηχητικά εφέ, ίσα-ίσα για να σπάνε την απόλυτη βουβαμάρα του ηχείου του υπολογιστ... εεε... τη σιωπή που σκέπαζε το φτωχό, ταλαιπωρημένο Daventry.


(Μπορεί να μη του φαίνεται, αλλά το σπιτάκι είναι φτιαγμένο από ζαχαρωτά. Θυμάστε το παραμυθάκι;)

Προκειμένου να κινηθεί ο Graham στον ψευδο-τρισδιάστατο κόσμο του Daventry, ο παίκτης οφείλει να χρησιμοποιήσει τα βελάκια του πληκτρολογίου. Το πληκτρολόγιο χρησιμοποιείται και για την καταχώρηση εντολών – απλών, αλλά και σύνθετων: με τη βοήθεια του text parser ο επίδοξος βασιλιάς μας εντέλλεται να κοιτάξει γύρω του, να ψάξει μέσα σε ένα δέντρο, να μαζέψει από κάτω οτιδήποτε θεωρεί χρήσιμο, να σκαρφαλώσει κάπου – ακόμα και να πηδήξει («JUMP») ή να κολυμπήσει («SWIM»), εντολές «επαναστατικές» για τότε!

Το πλήκτρο «Tab» εμφανίζει το inventory του Graham, στις τσέπες του οποίου χωράνε τα πάντα – βιολιά, πέτρες, μπαούλα κλπ – , χαρακτηριστικό που, όσο «σουρεάλ» και αν ήταν, υιοθετήθηκε από σχεδόν όλα τα adventure games από τότε μέχρι και σήμερα. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα για Save / Load - καθόλου αυτονόητο, μη ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που τα γνωστότερα παιχνίδια ήταν το Pacman και το Space Invaders. Σκεφτείτε ότι υπήρξαν gamers που δεν είχαν αντιληφθεί την εν λόγω «διευκόλυνση» του παιχνιδιού και, κάθε φορά που «έχαναν» (ναι, γίνεται να «χάσεις» στο παιχνίδι όταν ο Graham πνίγεται / σκοτώνεται / πλακώνεται από βράχους κλπ) ή έκλειναν τον υπολογιστή τους, ξεκινούσαν το παιχνίδι από την αρχή.

Gameplay

Το «King’s Quest I» είναι λογικό να περιλαμβάνει πολλά από τα «μειονεκτήματα» που χαρακτήριζαν τα παλιά adventure games. Θέλετε «θανάτους» του ήρωα για ψύλλου πήδημα; Έχουμε. Θέλετε «dead ends»; ‘Έχουμε και από αυτά. Όπως καταλαβαίνετε, ο παίκτης που ασχολούταν με το παιχνίδι έπρεπε να έχει αρκετή υπομονή και ελεύθερο χρόνο για να ξεπεράσει τα εμπόδια που έβλεπε - ή δεν έβλεπε - μπροστά του.

Οι περισσότεροι γρίφοι που εμπνεύστηκε η Roberta Williams (ιθύνων νους του παιχνιδιού) για το «King’s Quest I» έχουν τις ρίζες τους σε κλασσικά παιδικά παραμύθια. Θυμάστε τον Τζακ με τη μαγική του φασολιά, την κακιά μάγισσα με το σπίτι από γλυκά και ζαχαρωτά ή τον Ρουμπεστίλτσκιν; Αν ναι, κάποια puzzles θα σας φανούν κάπως πιο εύκολα – και ενδεχομένως χαριτωμένα, ξυπνώντας σας αναμνήσεις της παιδικής σας ηλικίας. Μια που αναφέρθηκε πάντως, ο γρίφος με το όνομα – γλωσσοδέτη θεωρείται ακόμα και σήμερα ως ένας εκ των πιο - να το θέσω ευγενικά - «αλλοπρόσαλλων» που έχει εμφανιστεί σε adventure game!


(Ο πάμφτωχος χωρικός και η γυναίκα του θα σας ανταμείψουν με κάτι πολύτιμο, αρκεί να τους βοηθήσετε.)

Για να φέρετε εις πέρας την αποστολή σας ως Graham, θα χρειαστείτε διάφορα αντικείμενα τα οποία βρίσκετε διάσπαρτα στο βασίλειο του Daventry. Γι αυτό, θα χρειαστεί να ψάξετε μέσα σε δέντρα, πεταμένους κορμούς, ντουλάπια, πηγάδια ή ακόμα και στα σύννεφα, προκειμένου να βρείτε ό,τι χρειαστείτε. Άλλες φορές, τα αντικείμενα που θα σας χρειαστούν ξεχωρίζουν εύκολα – ένα κατακόκκινο μπωλ πεταμένο στο καταπράσινο χορτάρι εκλιπαρεί, προφανώς, να βρεθεί στην «τσέπη» του Graham.

Προκειμένου να σας επιβραβεύσει για κάθε σωστή σας ενέργεια ως Graham, το παιχνίδι σας χαρίζει βαθμούς, αυξάνοντας το «σκορ» σας. Ο μέγιστος αριθμός βαθμών που μπορείτε να συγκεντρώσετε είναι 158, δίχως αυτό να είναι απαραίτητο προκειμένου να ολοκληρώσετε το παιχνίδι. Κάποιοι γρίφοι έχουν παραπάνω από έναν τρόπους επίλυσης, καθένας εκ των οποίων σας ανταμείβει με διαφορετικό αριθμό βαθμών – προκαλώντας σας, ουσιαστικά, να ξαναπαίξετε το παιχνίδι αναζητώντας τους βαθμούς που χάσατε.

Χάριν πληρότητας του άρθρου, αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχουν δύο μεταγενέστερες εκδόσεις του παιχνιδιού. Μια εμπορική, «remastered» έκδοσή του και ένα freeware, fan remake του. Η πρώτη έκδοση, της Sierra On-Line, είναι στημένη στον Sierra Creative Interpreter και, αν δεν κάνω λάθος, στερείται κάθε πιθανότητας αδιεξόδου (dead-end) κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, διευκολύνοντας κατά πολύ την ολοκλήρωσή του. Η δεύτερη, δωρεάν έκδοση της AGD Interactive (πρώην Tierra) στήθηκε στο Adventure Game Studio του Chris Jones και είναι εμπλουτισμένη με voice-overs. Αμφότερες οι εκδόσεις παρουσιάζουν αλλαγές στους γρίφους, μικρότερες ή μεγαλύτερες κατά περίπτωση και αναμφίβολα αξίζουν της προσοχής σας.

Συμπεράσματα

Τι να γράψεις για την ιστορική αξία του «King’s Quest I» που δεν έχει ήδη γραφτεί; Πρώτο graphic adventure και πρώτο κεφάλαιο μιας εκ των πιο αγαπημένων σειρών στην ιστορία του είδους... Δεν αρκούν αυτοί οι λόγοι για να το συμπεριλάβετε στη λίστα με «Τα παιχνίδια που οφείλω να παίξω κάποια στιγμή»; Λίγη υπομονή, αρκετά saves και... φαντασία είναι ό,τι θα σας χρειαστεί, προκειμένου να στεφθείτε – έστω και 30 χρόνια μετά – βασιλιάς του Daventry!

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
 • Κατ' αρχήν να πω πως το review είναι υπέροχο! Και ευτυχώς που δεν το έγραψα εγώ! :)

  Δεύτερον, αν και είμαι ακόμα στο ί/3 της ιστορίας, έχω χάσει τον μπούσουλα! Έχω πεθάνει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Έχω χαθεί άπειρες φορές, έχω δοκιμάσει ένα κάρο βλακείες και φυσικά έχω λιώσει τον text parser! Σε κάθε εικόνα δοκιμάζω τα πάντα (πανάθεμά τους)....
  Θα επανέρθω δρυμίτερος όταν και αν το τελειώσω!

  Είναι το πρώτο σειράς και ήταν καιρός να το πιάσω...

 • Το πεντάρι το έβαλα επηρεασμένος από το ρίβιου. Δεν το έχω παίξει ποτέ το παιχνίδι πάνω από 2-3 λεπτά νομίζω. Για σένα, απλά άξιος :) Με κατάφερες πραγματικά να χαμογελάσω. Κι εις ανώτερα.

 • Σε απάντηση: crocark

  Το "εις ανώτερα" πώς μεταφράζεται; Να σε καταφέρω να ασχοληθείς για το παιχνίδι για παραπάνω από 2-3 λεπτά; :D Ευχαριστώ πολύ!

 • Σε απάντηση: Themistoklis

  Μετάφρασέ το όπως θες φίλε. Έπαιξα ήδη πάνω από 10 λεπτά. Ακόμα κι αν το παρατήσω, το πιο πιθανό δηλαδή, κάτι έκανες ... αλλά εγώ σου εύχομαι ακόμη ανώτερα.

Αγαπημένα

 • Το πεντάρι το έβαλα επηρεασμένος από το ρίβιου. Δεν το έχω παίξει ποτέ το παιχνίδι πάνω από 2-3 λεπτά νομίζω. Για σένα, απλά άξιος :) Με κατάφερες πραγματικά να χαμογελάσω. Κι εις ανώτερα.