Jack Keane II - The Fire Within

Τετάρτη, 07 Μαΐου 2014, Συντάκτης: Tsampikos

  • Κυκλοφορία: 2013
  • Ανάπτυξη: Deck 13 Interactive
  • Πλατφόρμα: PC

Όταν το 2007 κυκλοφόρησε το Jack Keane από τη γερμανική Deck 13 Interactive πολλοί το υποδέχθηκαν σαν μάννα εξ ουρανού. Τα Αdventure games βρίσκονταν στη μέση μιας παρατεταμένης, μακροχρόνιας κάμψης. Ελάχιστες εταιρείες κρατούσαν τη σημαία ψηλά, λίγα adventures παρουσιάζονταν τόσο στον αριθμό όσο και στην ποιότητα. Ήταν η εποχή που εταιρείες όπως η Pendulo Studios (Runaway), η Kheops (με τα ιστορικού περιεχομένου παιχνίδια της) και η Deck 13 (Ankh) σήκωναν το βάρος της επιβίωσης ενός είδους παιχνιδιών που για πολλούς έδειχνε "τελειωμένο".

Το Jack Keane ήταν ένα γερό χτύπημα στη λανθασμένη (όπως αποδείχθηκε) αντίληψη, ότι τα adventure games πεθαίνουν, αφού έδειξε, κατά κάποιο τρόπο, ότι μπορούν να υπάρξουν καλύτερες μέρες για τα adventures, όπως κι έγινε. Επτά χρόνια μετά η Deck 13, με επιτυχημένα παιχνίδια στο παλμαρέ της, μας έδωσε την δεύτερη περιπέτεια του ατίθασου τυχοδιώκτη, η οποία και κλήθηκε να συνεχίσει το επιτυχημένο έργο του πρώτου παιχνιδιού. Πράγματι το παιχνίδι ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, με τα adventure games πλέον να βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική μοίρα από αυτήν της περιόδου 2000-2008.

Στο παιχνίδι παίρνουμε τον ρόλο του γοητευτικού, πολυμήχανου, τετραπέρατου Jack Keane. O Jack, σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, αντί να βάλει σε μια τάξη τη ζωή του, εκμεταλλευόμενος τις επιτυχημένες του περιπέτειες, βρίσκεται φυλακισμένος στην Κίνα. Στις φυλακές γνωρίζει έναν σαμάνο (ασκητή-ιερέα) ο οποίος λίγο πριν ξεψυχήσει του αποκαλύπτει ένα μεγάλο μυστικό. O Jack καλείται να ανακαλύψει τον μυθικό θησαυρό της ukumba. Για να συμβεί αυτό πρέπει ο Jack, σύμφωνα με τον σαμάνο, να αναζητήσει την χαμένη του ηρεμία καθώς και την προσωπική του γαλήνη που ταλανίζονται από τα βιώματα και τις εμμονές του.

Μα πρώτα απ' όλα ο Jack πρέπει να δραπετεύσει από τις φυλακές που βρίσκεται. Σαν να μην έφτανε αυτό, στο κατόπι του, ψάχνοντας επίσης για τον θησαυρό, βρίσκεται ο επικίνδυνος και καταχθόνιος Prof. Umbati. O Jack καλείται να τα φέρει βόλτα αντιμετωπίζοντας πολλά, εμπόδια, επισκεπτόμενος απίθανα μέρη, γνωρίζοντας κάθε λογής χαρακτήρες, αλλά για μια ακόμη φορά έχοντας στο πλευρό του την θαρραλέα και γλυκιά Amanda, την γυναίκα που αν έλειπε από το πλευρό του Jack είναι άγνωστο ποιά θα ήταν και η τύχη του. Jack Keane σημαίνει περιπέτεια και πλοκής. Και ο συνδυασμός περιπέτειας και πλοκή σημαίνει αυξημένες προσδοκίες για ένα adventure game.
Στον τεχνικό τομέα το Jack Keane 2 αγγίζει την τελειότητα. Τα γραφικά του από κάθε άποψη είναι από τα καλύτερα που έχουν παρουσιαστεί ποτέ σε adventure game. Έχει πέσει πολλή δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα και αυτό το διαπιστώνει κανείς ανά πάσα στιγμή. Εκπληκτικά χρώματα, απόλυτη καθαρότητα, φωτοσκιάσεις, καλοφτιαγμένοι χαρακτήρες. Όλα αυτά συναντά κανείς στο Jack Keane 2 που στην κυριολεξία είναι μια ποιοτική οπτική απόλαυση. Ομαλό animation και κίνηση στο Background έρχονται να δέσουν με τα παραπάνω αναφερόμενα χαρακτηριστικά, ενώ οι ενδιάμεσες σκηνές βίντεο αγγίζουν το τέλειο.

Ο ήχος του παιχνιδιού δεν θα μπορούσε παρά να κινείται στα γνωστά ποιοτικά στάνταρ τόσο της Deck 13 όσο και κάθε γερμανικής δημιουργικής ομάδας γενικότερα. Η μουσική του παιχνιδιού είναι απόλυτα ευχάριστη, με εξωτικές και ανέμελες μελωδίες όπου πρέπει, αλλά και με αγωνιώδη ακούσματα όπου η ένταση κάνει την παρουσία της μέσα στο παιχνίδι. Επίσης οι φωνές των ηρώων, αλλά και οι ήχοι του γύρω περιβάλλοντος αφήνουν και τον πιο απαιτητικό παίκτη ικανοποιημένο.

Το gameplay είναι ο τομέας στον οποίο το Jack Keane 2 διαφέρει από τον προκάτοχό του αλλά και από πολλά άλλα παραδοσιακού τύπου adventure. Όχι ότι δεν είναι καθαρόαιμο , adventure, είναι και παραείναι, απλώς η "φιλοσοφία" του είναι κάπως διαφορετική. Ας ξεκινήσουμε από τα εύκολα. Στο κυρίως μενού έχουμε τις επιλογές συνέχισης του παιχνιδιού, φόρτωσης προηγούμενης, θέσης, ξεκίνημα νέου παιχνιδιού, και ρύθμισης των τεχνικών παραμέτρων (γραφικά, ήχος). Χειριζόμαστε τον Jack από την οπτική του τρίτου προσώπου. Η κίνηση πραγματοποιείται είτε με το ποντίκι, είτε με το πληκτρολόγιο. Το πως θα χειριστούμε το παιχνίδι είναι κάτι που το διαλέγουμε από το αρχικό μενού του παιχνιδιού.

Ο χειρισμός με το ποντίκι είναι παρόμοιος με αυτόν που συναντήσαμε σε παιχνίδια της Telltale Games, όπως το Back to the Future. Για να κινηθεί λοιπόν ο ήρωάς μας πρέπει να κρατάμε πατημένο το αριστερό κουμπί του ποντικιού και να σέρνουμε τον κέρσορα προς την κατεύθυνση που θέλουμε να κινηθεί ο Jack. Αν τοποθετήσουμε τον κέρσορα στο τέλος της οθόνης προς την κατεύθυνση που θέλουμε να κινηθεί ο Jack, τότε αυτός τρέχει αντί να περπατά. Για όσους έχουν παίξει τα παιχνίδια της Telltale Games, το συγκεκριμένο σύστημα χειρισμού δεν θα τους είναι άγνωστο, σε αντίθεση με τους λοιπούς παίκτες οι οποίοι θα χρειαστούν κανένα τεταρτάκι για να το συνηθίσουν. Επίσης με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού πραγματοποιούνται όλες οι ενέργειες επί του περιβάλλοντος χώρου, των αντικειμένων στο inventory, στο κυρίως μενού και στους διαλόγους. Όλες εκτός από μία. Ποιά είναι αυτή; Όταν ο Jack χρειάζεται να πηδήξει ή να σκαρφαλώσει. Αυτή η ενέργεια πραγματοποιείται με το δεξί πλήκτρο του ποντικιού, το οποίο δεν μας χρησιμεύει σε κάτι άλλο εκτός από αυτό.

Οι γρίφοι του παιχνιδιού είναι περισσότεροι "γρίφοι πλοκής" και όχι "γρίφοι προβληματισμού" σε στυλ σπαζοκεφαλιάς ή αναζήτησης hot spots. Παρ'ότι συλλέγουμε διάφορα αντικείμενα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ο σκοπός τους, στις περισσότερες των περιπτώσεων, είναι να βοηθήσουν στην εξέλιξη του παιχνιδιού μέσω εξομάλυνσης μιας δύσκολης-περίπλοκης κατάστασης και όχι να αποτελέσουν μέρος γρίφου ή αυτοτελή γρίφο από μόνα τους.

Από το παιχνίδι δεν απουσιάζουν και κάποιες υποτυπώδεις σκηνές δράσης. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο Jack θα χρειαστεί να παλέψει με κάποιον αντίπαλο, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες λαβές. Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε πως χρειάζεται λίγη υπομονή μέχρι να μαθευτούν και να εφαρμοστούν οι νέες κινήσεις, αλλά και να μάθουμε τι κίνηση επίθεσης θα εφαρμόσει ο αντίπαλος για να εφαρμόσουμε κι εμείς με τη σειρά μας μια αντίστοιχη άμυνας. Όσοι δεν διαθέτουν έστω τη στοιχειώδη υπομονή ή δεν αποδέχονται την ύπαρξη τέτοιων φάσεων σε adventure game ίσως να δυσαρεστηθούν. Επίσης υπάρχουν σημεία όπου ο Jack εν κινήσει, καλή ώρα πάνω σε ένα αυτοκίνητο που τρέχει ή σε ένα ζέπελιν (αερόστατο) καταδιώκει κάποιον αντίπαλο και πρέπει, κατά τη διάρκεια αυτής της καταδίωξης, εν κινήσει, να λύσει διάφορα ζητήματα που παρουσιάζονται.

Η δυσκολία του παιχνιδιού δεν είναι ιδιαίτερη, αλλά σαφώς και υπάρχουν περίπλοκα στάδια που χρειάζονται σκέψη. Το παιχνίδι έχει πάντως ικανοποιητική διάρκεια, όπως αρμόζει σε κάθε ανάλογο περιπετειώδες παιχνίδι. Το μενού του παιχνιδιού βρίσκεται στην άνω αριστερά γωνία της οθόνης. Από εκεί μπορεί να σωθεί η θέση μας στο παιχνίδι, να επιστρέψουμε στο κυρίως μενού, να εξετάσουμε αντικείμενα με τον παρεχόμενο μεγεθυντικό φακό, να αποκαλύψουμε τα υπό εξέταση σημεία στην οθόνη με την παρεχόμενη λάμπα.

Στις καινοτομίες του παιχνιδιού προστίθενται οι ακόλουθες. Πρώτα απ' όλα ότι στο παιχνίδι πέραν του Jack χειριζόμαστε και την πανέμορφη Αmanda και συνολικά στο παιχνίδι 4 διαφορετικούς χαρακτήρες. Επίσης υπάρχουν σημεία που ο Jack καλείται να πάρει αποφάσεις από τις οποίες άλλοι χαρακτήρες θα ευχαριστηθούν και άλλοι θα δυσαρεστηθούν, κάτι που παράλληλα αποτελεί και παράγοντα αυξομείωσης της μεταξύ τους συμπάθειας. Επίσης σε 1-2 σημεία οι αποφάσεις σε καίρια ζητήματα επηρεάζουν τη εξέλιξη του παιχνιδιού.

Γενικά βλέπουμε μια ελαφρά τάση του παιχνιδιού να ξεφύγει από την κλασσική μορφή του adventure game, δίνοντας περισσότερο κινηματογραφικό ύφος στο παιχνίδι, διανθισμένο με τα αντίστοιχα διαστήματα δράσης και διαχείρισης των περίπλοκων καταστάσεων που παρουσιάζονται. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που θέλει ίσως να θυμίσει λιγάκι σε ταινίες τύπου Indiana Jones, στο μέτρο του δυνατού, χωρίς να ξεφεύγει και να δείχνει ότι πρόκειται για "αντιγραφή" και μπορούμε να πούμε ότι το πετυχαίνει με τον καλύτερο τρόπο. Στο σημείο αυτό πρέπει να πω ότι παρατήρησα ένα bug, το οποίο δεν γνωρίζω αν παρουσιάζεται σε όλες τις εκδόσεις ή μόνο στην retail έκδοση που έπαιξα εγώ. Υπάρχουν σημεία που ενώ δίνεται η εντολή στον Jack, να μιλήσει σε κάποιον,να εξετάσει ή να πιάσει κάποιο αντικείμενο, ο χαρακτήρας δεν αντιδρά. Για να συμβεί αυτό πρέπει να τον κινήσουμε, μόνο και και μόνο για να "ξυπνήσει" και να πραγματοποιήσει την εντολή που του δίνεται. Κάτι που σε ουκ ολίγες στιγμές με εκνεύρισε.

Πάντως συνολικά πρόκειται για ένα χορταστικό, γεμάτο δράση και περιπέτεια adventure game. H ποιότητα και η δουλειά ξεχειλίζουν σε ένα από τα πιο καλοδουλεμένα και άρτια adventure του 2013, που για άγνωστο λόγο δεν προβλήθηκε όσο θα του άξιζε και επομένως μπορεί να χαρακτηριστεί ως αδικημένο. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτρέψει την πραγματικότητα, η οποία είναι πως το παιχνίδι με τις όποιες καινοτομίες και ίσως ιδιοτροπίες του σε θέματα χειρισμού αξίζει μιας θέσης ανάμεσα στα σημαντικά παιχνίδια του 2013.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια