Nelly Cootalot: The Fowl Fleet

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016, Συντάκτης: akarasimos

  • Κυκλοφορία: 2016
  • Ανάπτυξη: Alasdair Beckett-King
  • Πλατφόρμα: PC

Γιο χο χο κι ένα μπουκάλι ρούμι

Στη νέα περιπέτεια του Alasdair Beckett-King και της Application Systems Heidelberg Software GmbH πρωταγωνιστεί και πάλι η Nelly Cootalot, μια θαρραλέα πειρατίνα. Η προσπάθεια του Ali στο Kickstarter στέφθηκε με επιτυχία και έτσι η συνέχεια του Nelly Cootalot: Spoonbeaks Ahoy! έρχεται ήσυχα – ήσυχα να ταράξει τα ήρεμα πειρατικά νερά της Adventurous Sea… Στην πρώτη της περιπέτεια η Nelly Cootalot, πειρατίνα και λάτρης των μικρών ζώων, καλείται από το πνεύμα ενός νεκρού buccaneer για να εξιχνιάσει την μυστηριώδη εξαφάνιση ενός σμήνους πουλιών, τις περίφημες χουλιαρομύτες. Η περιπέτειά της θα την φέρει αντιμέτωπη με τον τρομερό Βαρόνο Φαρδυγένη, μιας και ανακαλύπτει διαφθορά στη Βαρονία της Meeth… Για όσους/ες ενδιαφέρονται να ζήσουν την συγκεκριμένη περιπέτεια, μπορούν να την κατεβάσουν δωρεάν από τη σελίδα της Nelly Cootalot.

Χίλια πουλιά στ’ όνειρό μου ναυαγοί

Μια φορά και έναν καιρό σε μια μακρινή εποχή και χώρα, μια ατρόμητη πειρατίνα διέσχιζε τους ωκεανούς υπερασπιζόμενη όλα τα μικρά και λατρεμένα πλασματάκια. Οδηγούμενη από τον μέντορά της, Γουλιέλμο Αιματογένη (aka William Bloodbeard) κατατρόπωσε τον κακό του αδερφό Βαρώνο Φαρδυγένη (aka Baron Widebeard). Πλέον η Nelly Cootalot δουλεύει στο πλοίο M.S. Undeliverable ως καθαρίστρια – γραμματοσημοκολλήτρια και ονειρεύεται νέες περιπέτειες που αρμόζουν σε μια καπετάνισσα των πειρατών. Για μια ακόμα φορά το πνεύμα του μέντορά της, την ενημερώνει ότι απέτυχε να εκπληρώσει την τελευταία του επιθυμία/ αποστολή που θα την οδηγούσε στον θησαυρό της Έβδομης Θάλασσας και τώρα το μυστικό βρίσκεται στα χέρια του Βαρόνου Φαρδυγένη. Μάλιστα ο Βαρόνος με τη βοήθεια ενός πιθήκου σαμάνου κατάφερε να υπνωτίσει ένα μεγάλο σμήνος από πουλιά και ετοιμάζεται να αρπάξει τον θησαυρό!

H Nelly σκέφτεται πως να «στήσει» αυτήν την ιδιότυπη «ιπποδρομία»

Έτσι η Nelly αποφασίζει να εγκαταλείψει το πόστο της και να ξεκινήσει από το λιμάνι Rubicund για να μάθει που κατευθύνεται ο φοβερός Βαρόνος και να τον εμποδίσει για μια ακόμα φορά στα μοχθηρά του σχέδια. Έτσι ξεκινάει μια ακόμα απολαυστική και διασκεδαστική περιπέτεια για την Nelly όπου θα συναντήσει διάφορους απίθανους τύπους, υπέροχα πλάσματα (μάλιστα σύντομα θα έχει και τη συνδρομή του Sebastian, ενός πουλιού για όλες τις δουλειές), τρομερούς πειρατές και απίθανους Βίκινγκ για αποκτήσει η ίδια τον θησαυρό. Κάπου εδώ σταματάω για να μην αποκαλύψω περισσότερα για την ιστορία.

Πειρατικοί γρίφοι: ένα ιδιαίτερο και ασυνήθιστο αστείο;

Η ιστορία του παιχνιδιού ξεδιπλώνεται όμορφα και αναπτύσσεται μέσα από προσεκτικά επιλεγμένους γρίφους. Μάλιστα σε κανένα σημείο της περιπέτειας δεν παρατήρησα έναν παράλογο γρίφο ή κάποιον που μπήκε απλώς για να συμπληρώσει την ιστορία. Είναι όλοι τους ταιριαστοί με την αφήγηση, λίγο τραβηγμένοι από τα μαλλιά μερικοί με σκοπό να συμβάλλουν στο χιουμοριστικό κομμάτι της ιστορίας. Μάλιστα σε μερικά σημεία είναι τόσο έξυπνες οι διαδικασίες προώθησης και επίλυσης των γρίφων που πραγματικά δεν κουράζουν καθόλου.

Η μορφή των γρίφων είναι κατ’ αρχήν η κλασική χρήση συγκεκριμένων αντικειμένων και πραγμάτων με άλλα είτε εντός inventory είτε εκτός για την επίλυση κάποιων καταστάσεων. Μάλιστα σε κάποια σημεία θα βρεθείτε να κουβαλάτε αντικείμενα που δεν θα χρησιμοποιήσει πουθενά η Nelly. Υπάρχουν και πιο απαιτητικοί, όπως να συνδυάσεις στοιχεία για να βάλεις τα ναυτικά charts στη σωστή σειρά, να στήσει έναν ιδιόμορφο αγώνα ιπποδρομίων ξεπεσμένων αριστοκρατών, να φτιάξεις έναν εντοπιστή πουλιών, να εκπληρώσεις μια προφητεία και να νικήσεις στην τελική μάχη. Ωστόσο δεν βρήκα κάποιο σημείο όπου κάποιος γρίφος με δυσκόλεψε ιδιαίτερα, ενώ ο Sebastian θα αποτελέσει σημαντικό κομμάτι για την επίλυση των γρίφων.

Πιάνοντας τον Βαρόνα στον ύπνο…

Θα σταθώ όμως σε έναν που πραγματικά τον απόλαυσα, γιατί είναι γλωσσολογικός! Κάποια στιγμή ένας επίδοξος και καμένος λεξικογράφος αποφασίζει να ζητήσει τη βοήθεια της Nelly για να επιβεβαιώσει τον ορισμό κάποιων λέξεων για το pira[c]tionary που ετοιμάζει. Έτσι η Nelly θα αρχίσει να ρωτά δεξιά και αριστερά για τις λέξεις αυτές. Έτσι ένας γερο-πειρατής καπετάνιος θα την διηγηθεί μια αστεία ιστορία για να βρει από το συγκείμενο την ακριβή σημασία των λέξεων που αναζητά. Πραγματικά θα μπορούσα να είναι υποδειγματική άσκηση λεξικογραφίας σε γλωσσικό μάθημα!

Ωστόσο οι σχεδιαστές είχαν την φαεινή ιδέα να εντάξουν και κάποια μίνι παιχνίδια στην ιστορία. Δεν απαιτούν τρομερή προσπάθεια, ούτε φοβερά αντανακλαστικά, ωστόσο μπορούν να αποδειχθούν μπελάς από το τίποτα… Και μπορεί κάποια να αποτελούν κομμάτι προώθησης της ιστορίας ή ολοκλήρωσης κάποιων δοκιμασιών, εντούτοις αφήνουν μια γλυκόπικρη εντύπωση. Και ενώ η εκδοχή του «παππά» είναι αρκετά έξυπνη, η επιλογή για την ένταξη του «οι μικροί γιατροί» ή «πετυχαίνοντας τον στόχο» ή πιάνοντας με τον γάντζο το αρκουδάκι-κουκλάκι είναι μάλλον ατυχής. Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι ο τελικός γρίφος είναι αρκετά απλός και συνάμα διασκεδαστικός, αλλά έχει κάποια προβλήματα λόγω κάποιου bug. Για αυτό ίσως χρειαστούν κάποιες αλχημείες (έξοδος και επαναφόρτωση του τελευταίου αποθηκευμένου αρχείου) για να ολοκληρωθεί το παιχνίδι.

Οι Πειρατές της Καρτουνικής

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι ιδιαίτερα όμορφα. Πλέον οι σχεδιαστές έφυγαν από τα ζωγραφισμένα γραφικά των 640x480 της περιπέτειας Nelly Cootalot: Spoonbeaks ahoy! και δημιούργησαν καρτουνίστικα γραφικά. Περιλαμβάνει πολλά background με μουντά ή θολά χρώματα, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις είναι γεμάτο από έντονες και διασκεδαστικές χρωματικές παλέτες. Πραγματικά είναι μια όμορφη οπτική επένδυση για μια τέτοια περιπέτεια και ειδικά από indie παραγωγή. Οι χαρακτήρες επίσης είναι ιδιαίτερα σχεδιασμένοι, αν και δεν τυγχάνουν όλοι της ίδιας λεπτομέρειας και προσοχής με την πρωταγωνίστρια. Ίσως να ήθελαν περισσότερη δουλειά στο συγκεκριμένο τομέα. Επίσης και το animation είναι αρκετά καλό, αν και κάποιες κινήσεις είναι λίγο σπασμωδικές και απότομες χωρίς όμως να χαλάνε τη συνολική εικόνα.

Από την άλλη ο ήχος του παιχνιδιού είναι εξαιρετικός. Οι επιλογές που έγιναν στο voice casting είναι πολύ καλές, μιας και κατέφυγαν στους Susan Sheridan, Thomas Ward, Nicola Redman μεταξύ άλλων που ταιριάζουν πολύ με το βρετανικό φλέγμα και ύφος των χαρακτήρων, ενώ αντίστοιχα και το γερμανικό καστ είναι εξαιρετικό. Μάλιστα οι εναλλαγές που κάνουν στη φωνή σε μερικά σημεία προκαλεί γέλιο. Ίσως να ξεχώριζα τις φωνές από την Nelly, τον Sebastian και τον Harbour Master Van Zandt. Σίγουρα κανένας χαρακτήρας δεν θα σας αφήσει αδιάφορο. Υπάρχουν όμως μερικά μικροπροβληματάκια στο lip synch κάποιων διαλόγων χωρίς να γίνει όμως κουραστικό.

Όνειρο ζω, μην με ξυπνάτε τώρα…

Χιούμορ και Χειρισμός ή αλλιώς Χιουμορισμός

Δεν θα μπορούσε να λείψει η τακτική του point-and-click από μια indie παραγωγή. Εξάλλου κυριαρχεί και σε μεγάλες παραγωγές. Με το αριστερό κλικ η Nelly αλληλοεπιδρά με τα αντικείμενα και όποια μπορεί να τα πάρει, τα υπόλοιπα απλώς τα αφήνει για αργότερα ή μπορεί να μην αποτελούν κομμάτι διάδρασης. Από την άλλη, με το δεξί κλικ δίνεται η περιγραφή του αντικειμένου που συνήθως συνοδεύεται από αστεία περιγραφή ή χιουμοριστικά σχόλια της πρωταγωνίστριας. Το inventory κρύβεται στο κάτω μέρος της οθόνης και είναι απλό και λειτουργικό στη χρήση του. Πατώντας την μπάρα εμφανίζονται όλα τα σημεία ενδιαφέροντος της οθόνης (ίσως λόγω κάποιου bug όχι πάντα) στα οποία μπορεί να αλληλοεπιδράσει η Nelly. Τέλος το παιχνίδι επιτρέπει την αποθήκευση σχεδόν σε οποιαδήποτε στιγμή, καθότι πολλές φορές ενδέχεται να θεωρεί κάποιες δράσεις ημιτελείς και να χρειαστεί να τις ξανακάνετε μετά από τη φόρτωση κάποιας προηγούμενης αποθηκευμένης θέσης.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ένα από τα δυνατά σημεία του συγκεκριμένου τίτλου είναι το χιούμορ. Ήδη από την πρώτη εικόνα της περιπέτειας, όπου η Nelly εργάζεται στο ταχυδρομικό πλοίο M.S. Undeliverable (!), προετοιμάζεσαι ότι θα ζήσεις μια εναλλακτική, αστεία και διασκεδαστική περιπέτεια. Μάλιστα οι αναφορές σε άλλα παιχνίδια και ταινίες είναι εμφανείς χωρίς να γίνεται κατ’ επανάληψη, ενώ ο αυτοσαρκασμός είναι απολαυστικός. Μπορεί να ακουστεί υπερβολή, αλλά θυμίζει αρκετά στο στιλ τα καταπληκτικά Monkey Island από τα οποία είναι εμφανώς επηρεασμένο. Εξάλλου «πραγματική» πειρατεία και χιούμορ είναι πάντα μια εκρηκτική σχέση που προσφέρει υπέροχες στιγμές γέλιου. Ίσως να παίζει ρόλο ότι είχα να παίξω και πάρααα πολύ καιρό κάποια περιπέτεια με πραγματική αίσθηση του χιούμορ.

Ένας θηλυκός Guybrush σε νέες περιπέτειες

Για έναν περίεργο λόγο η αρχική μου ενασχόληση με την περιπέτεια της Nelly Cootalot δεν με είχε συγκινήσει. Μου φάνηκε αρκετή απλοϊκή, με προσεγμένο χιούμορ, ελαφρώς «αταίριαστα» γραφικά για πειρατική περιπέτεια και με ξαναζεσταμένο φαγητό (αμάν με αυτά τα πουλιά!). Ωστόσο γρήγορο ξεδιπλώνει τις χάρες της για να σας προσφέρει κάποιες ευχάριστες ώρες. Θεωρώ ότι για indie παραγωγή είναι σε προσεγμένη προσπάθεια με όμορφα καρτουνίστικα γραφικά, καλό σενάριο, διασυνδεμένους γρίφους. Έχει τα μικροπροβλήματά του που φαντάζομαι ότι θα έχουν διορθωθεί με την τελική του έκδοση, ενώ θα μπορούσε να είναι σαφώς μεγαλύτερο σε διάρκεια (περίπου 6 ώρες).

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Ξέχασα να αναφέρω κατί σημαντικό (ευχαριστώ την Dream_Specialist για την υπενθύμιση). Η μουσική της περιπέτειας είναι του καταξιωμένου Νικόλα Σιδέρη και πραγματικά ντύνει υπέροχα το παιχνίδι.

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια