History of Graphic Adventure Games: 1995 - Μέρος 2ο

Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018, Συντάκτης Themistoklis

History of Graphic Adventure Games: 1995 - Μέρος 2ο

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ», λέει ο σοφός λαός. Με καθυστέρηση 1,5 χρόνου, η ανασκόπησή μας στην ιστορία των point-and-click adventure games συνεχίζεται, με μία ταπεινή «συγνώμη» για την καθυστέρηση, αλλά και την υπόσχεση πως το επόμενο «επεισόδιο» της σειράς θα εμφανιστεί στο διαδίκτυο συντομότερα από ό,τι το παρόν!

Σε συνέχεια του πρώτου μέρους, στο δεύτερο αυτό μέρος της ανασκόπησης του 1995 συναντάμε – και πάλι – τίτλους που άφησαν το δικό τους στίγμα στο αγαπημένο μας ιδίωμα. Στα υπόλοιπα δημιουργήματα της Sierra για αυτή τη χρονιά προσθέστε τα “Torin’s Passage”, “Shivers” (τα οποία εκ παραδρομής είχαν αναφερθεί και στο 1ο μέρος του 1995), “Space Quest VI” και “Phantasmagoria I”.

Θα σταθούμε στο τελευταίο: ένα Adventure τρόμου που αφηγείται την ιστορία μιας συγγραφέα η οποία αποσύρεται σε μια έπαυλη προκειμένου να εμπνευστεί για το επόμενο βιβλίο της, αλλά έρχεται αντιμέτωπη με εφιάλτες αλλά και διάφορα παραφυσικά φαινόμενα. Το “Phantasmagoria I” αποτελεί έμπνευση της Roberta Williams και κόστισε στη Sierra περίπου 4,5 εκατ. δολάρια! Η τεχνοτροπία του είναι παρόμοια με αυτή του “Gabriel Knight II”, με πραγματικούς ηθοποιούς και interactive videos να υλοποιούν επί της οθόνης ένα σενάριο 550 (!) σελίδων. Το παιχνίδι είχε μάλλον «βατούς» γρίφους αλλά επιβλητική ατμόσφαιρα, αποτελώντας μια από τις μεγάλες εμπορικές επιτυχίες της εταιρείας για εκείνη την περίοδο.

Tην ίδια χρονιά, η Adventure Soft κυκλοφορεί τη συνέχεια του συμπαθέστατου “Simon the Sorcerer”. Στο “Simon the Sorcerer II: The lion, the wizard and the wardrobe”, o κακός μάγος Sordid επανέρχεται στη ζωή προκειμένου να εκδικηθεί τον Simon, από τα χέρια του οποίου είχε κατατροπωθεί στο πρώτο κεφάλαιο της σειράς. Κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντα, λαμβάνοντας υπόψη και τον παράγοντα «νοσταλγία», το εν λόγω παιχνίδι πρέπει να βρίσκεται στην «Need to Play» λίστα κάθε φίλου των 3rd person point-and-click adventure games – πόσο μάλλον τώρα, που επανακυκλοφόρησε με ελαφρώς «μεταλλαγμένα» (το «βελτιωμένα» είναι πολύ σχετικό) γραφικά και βελτιωμένο χειρισμό.

Τέλος, θα μου επιτρέψετε να κάνω ιδιαίτερη μνεία σε ένα adventure της χρονιάς εκείνης που αποτελεί προσωπικό μου «παικτικό απωθημένο» (αν υπάρχει τέτοιος όρος) μια που, λόγω έλλειψης χρόνου, δεν έχω κατορθώσει ποτέ να ασχοληθώ μαζί του. Ο λόγος για το «Touche: The Adventures of the Fifth Musketeer». Στο παιχνίδι αυτό απολαμβάνουμε τις περιπέτειες του Geoffroi Le Brun, ενός «σωματοφύλακα» (μουσκετοφόρου, αν προτιμάτε), την περίοδο των Γαλλικών θρησκευτικών πολέμων (λίγο μετά το 1560 μΧ). Η αισθητική του φέρνει στο νου κλασσικούς τίτλους του είδους – δυο – τρία screenshots αρκούν, νομίζω, για να γίνει ένας πρώτος παραλληλισμός με τα πρώτα Monkey Island – κάποια ‘zines μάλιστα ανέφεραν χαριτολογώντας πως θα μπορούσε να αποτελέσει το ‘Monkey Island 3’.


Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια