The Clockwork Man 2

• crocark
  • Topic Author
  • Adventure's Advocate
  • Adventure's Advocate
More
23 Σεπ 2010 09:21 #28585 by crocark
Replied by crocark on topic Re: The Clockwork Man 2
Ωραίο review Maladroid. Συμφωνώ σε όλα. Ειδικά στην παράγραφο "ιστορία", λες κάποια πράγματα τα οποία δεν τα είχα εντοπίσει 100%. Είχα προφανώς μια υποβόσκουσα παρόμοια αίσθηση, αλλά τώρα που τα είδα γραμμένα, έγιναν όλα συνειδητά.

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

• Visitor
  • Visitor
23 Σεπ 2010 11:44 #28588 by
Replied by on topic Re: The Clockwork Man 2
Ευχαριστούμε για το πολύ ωραίο review σου, maladroid. :)

Σήμερα θα μιλήσω ως Αργύρης και παραγωγός του Clockwork Man 2 και θα εστιάσω στο τελευταίο σχόλιό σου, σχετικά με την έλλειψη περισσότερης υπομονής που ανέφερες.

Μακάρι να ήταν θέμα υπομονής... κάθε άλλο. Η παραγωγή στοίχισε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ, ξεπέρασε μάλιστα το ποσό χρηματοδότησης του Publisher, οπότε μέρος των χρημάτων ήταν από "την τσέπη μας". Επίσης, προς το τέλος, ο αδερφός μου και συνιδρυτής της Total Eclipse, ο οποίος προγραμμάτισε κατά το μεγαλύτερο μέρος του το παιχνίδι, κοιμόταν γύρω στις 3 ώρες για κάποιους μήνες, ώστε αυτό να βγει στην ώρα του. Η αρχική πρόβλεψή μας ήταν για παράδοση του Clockwork Man 2 σε 12 μήνες στον Publisher και τελικά ζητήσαμε παράταση και φτάσαμε τους 14.

Κι επειδή είναι πολλοί αυτοί που θα τρέξουν να πουν "ναι, αλλά τώρα εσείς 'θα τα κονομήσετε' από τις πωλήσεις" (sic), τους προλαβαίνω λέγοντας ότι πριν πάρουμε κάποιο ποσοστό από τις πωλήσεις που θα κάνει ο Publisher, πρέπει πρώτα να "βγάλουν" αυτοί 3x το ποσό που μας έδωσαν. Χαίρομαι λοιπόν που αναγνώρισες το μεράκι και την αγάπη μας για την παράγωγή, καθώς αυτά ήταν που μας έδωσαν δύναμη να βγάλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος.

Στόχος μας αυτή την περίοδο είναι να φέρουμε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται στην ιστοσελίδα μας ώστε να μας μάθει το ευρύτερο κοινό, πράγμα καθόλου εύκολο. Είμαι σίγουρος όμως ότι όλοι εσείς που εκτιμήσατε τη δουλειά μας θα έχετε να πείτε ένα καλό λόγο σε κάποιο φίλο ή γνωστό όταν βρεθεί η ευκαιρία και σας ευχαριστώ προκαταβολικά γι' αυτό.

Αργύρης

More
24 Σεπ 2010 14:25 #28592 by maladroid
Replied by maladroid on topic Re: The Clockwork Man 2
Αργύρη, πρώτα πρώτα να εκφράσω την εκτίμησή μου για την ειλικρίνεια με την οποία απαντάς στους προβληματισμούς μου/μας και την δυνατότητα που μας δίνεις να ρίξουμε μια ματιά σε όσα συμβαίνουν "πίσω από την κουρτίνα" του game development. Τα νούμερα που αφορούν τη διάρκεια του development και το συνολικό του κόστος, ομολογώ ότι με αιφνιδίασαν κάπως, καθώς, παρότι είναι εμφανές ότι σαν παραγωγή το Hidden World έτυχε ιδιαίτερης προσοχής σε όλους του τομείς, δεν περίμενα ότι απαιτούσε τέτοια ιλιγγιώδη ποσά για να ολοκληρωθεί, ίσως λόγω του σχετικά μικρού μεγέθους του. Μια και αναφέρθηκα στο μέγεθος του παιχνιδιού, που για μένα αποτελεί τον μοναδικό τομέα όπου το Hidden World δεν ικανοποιεί πλήρως, να διευκρινήσω ότι χρησιμοποιώ τον όρο με την ευρύτερη έννοια: δηλαδή το "μέγεθος" του παιχνιδιού σε όλες του τις διαστάσεις, όχι μόνο σε διάρκεια δράσης αλλά και σε βάθος σεναρίου, αξιοποίηση χαρακτήρων, μυθοπλαστική φιλοδοξία κτλ. Εκεί, θεωρώ ότι θα ήταν ιδανικό αν περιλάμβανε ακόμα ένα 20-30% του ήδη υπάρχοντος περιεχομένου του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το υλικό που υπάρχει δεν είναι δοσμένο με εξαιρετικά ικανοποιητικό τρόπο.

Προκειμένου κάτι τέτοιο να συμβεί, βέβαια, αντιλαμβάνομαι ότι προτεραιότητα αποτελεί η ικανοποίηση των επιδιώξεων του Publisher που, ως χρηματοδότης, επόμενο είναι να ενδιαφέρεται πρωτίστως (για να μη πω αποκλειστικά) για την εμπορική επιτυχία της επένδυσής του. Δεδομένων των δυνατοτήτων της ομάδας σας, μακάρι κάτι τέτοιο να συμβεί με τον πλέον εμφατικό τρόπο για να εξασφαλίσετε ακόμα μεγαλύτερα budget στις μελλοντικές παραγωγές σας, είτε αυτές είναι υβριδικά casual/adventures είτε ό,τι άλλο αποφασίσετε (hint: Adventure). 8)

Ελπίζω ο αδερφός σου να έριχνε στο χαρμάνι του καφέ και μια πρέζα τριμμένο οψιδιανό γιατί διαφορετικά θα είχε ξεμείνει από ενέργεια μες τη πρώτη εβδομάδα :neutral:

No good deed goes unpunished

• Visitor
  • Visitor
24 Σεπ 2010 18:53 #28594 by
Ως επί το πλείστον, ο προϋπολογισμός ενός Casual Game είναι περίπου το 1/50 ενός hardcore AAA τίτλου.

Για μεγάλο μέρος του Casual κοινό οι διάλογοι και το σενάριο που περιλάμβανε το παιχνίδι μας θα μπορούσαν να θεωρηθούν και υπερβολικοί. Είναι μια διαφορετική αγορά από ότι ίσως έχετε συνηθίσει και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεις τη χρυσή τομή ανάμεσα στο gameplay kαι το σενάριο. Αλλά αυτό είναι μια ολόκληρη συζήτηση από μόνη της.

Όσο παράξενο και να ακούγεται, ούτε εγώ, ούτε ο αδερφός μου πίνουμε καφέ! :)
Προτιμούμε να μη βασιζόμαστε σε εξωγενείς παράγοντες τέτοιου τύπου.

Αργύρης

• crocark
  • Topic Author
  • Adventure's Advocate
  • Adventure's Advocate
More
24 Σεπ 2010 19:28 #28595 by crocark
Total Eclipse, τι λέτε; :shock: Κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ x 50 = ... Δηλαδή αν υποθέσουμε πως ένα casual στοιχίζει μόνο 200.000? (όχι παραπάνω εκατοντάδες) x 50 = 10.000.000 ? για ένα hardcore adventure; Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι τα adventures στοιχίζουν τόσο ακριβά! Ήξερα βεβαίως για μεγαθήρια του gaming, αλλά adventures; Δεν τολμώ να φανταστώ τι άγχος μπορούν να δημιουργούν αυτά τα μεγέθη σε μια μικρή εταιρεία.

Όντως, θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπερβολικοί οι διάλογοι και το σενάριο για το είδος. Από την άλλη αυτό είναι που κάνει το παιχνίδι να ξεχωρίζει από το πλήθος. Το γεγονός ότι φαίνεται με την πρώτη ματιά ότι πρόκειται για κάτι μεγαλύτερο απ' ό,τι έχουμε συνηθίσει. Αλήθεια, επειδή εγώ τουλάχιστον τώρα σας γνωρίζω, πως κι αποφασίσατε να επενδύσετε τόσο πολύ; Σας το ζητούσε το κοινό που είχατε από πριν; Γιατί νιώσατε την ανάγκη για μια χρυσή τομή; Τι προσπαθήσατε να παντρέψετε; Βλέπετε από το φανατικό κοινό των casuals να ψάχνει κάτι παραπάνω; Ή πήγατε να κάνετε κάτι πρωτοποριακό για το χώρο; Πολλές ερωτήσεις, αλλά αν εκείνη τη μεγάλη συζήτηση που αναφέρατε δεν τη βαριόσαστε, εγώ τουλάχιστον έχω περιέργεια φοβερή να μάθω πόσο εύκολο είναι να ξεκινάς από τη Θεσσαλονίκη για να κατακτήσεις το casual κοινό παγκοσμίως.

Το θέμα με τον καφέ μου γέννησε μια σκέψη. Στα adventures που παίζω τελευταία, προφανώς λόγω κούρασης από άλλες δραστηριότητες, αδυνατώ να μείνω ξύπνιος και μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που συνεχίζω την άλλη μέρα και δε θυμάμαι τι έκανα την προηγούμενη. Υπάρχουν κάποια παιχνίδια όμως που με παρασέρνουν και δε λογαριάζω ούτε κούραση, ούτε τι ώρα έχει πάει. Ποια είναι η σκέψη. Βρίσκεστε σε καλό δρόμο με το να μην εξαρτάστε από καφέ. Αν καταφέρετε να μη χρειάζονται καφέ κι αυτοί που παίζουν τα παιχνίδια σας για να τα τελειώσουν, τότε η επιτυχία είναι πολύ κοντά :)

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ

More
24 Σεπ 2010 20:04 #28596 by maladroid
Replied by maladroid on topic Re: The Clockwork Man 2

crocark wrote: Total Eclipse, τι λέτε; :shock: Κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ x 50 = ... Δηλαδή αν υποθέσουμε πως ένα casual στοιχίζει μόνο 200.000? (όχι παραπάνω εκατοντάδες) x 50 = 10.000.000 ? για ένα hardcore adventure; Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι τα adventures στοιχίζουν τόσο ακριβά!

Προφανώς και ο Αργύρης είναι πολύ πιο αρμόδιος να σου το απαντήσει, όμως δε νομίζω ότι μιλάει για ΑΑΑ Adventures (υπάρχουν, αλήθεια τέτοια;) αλλά παιχνίδια άλλων κατηγοριών. Μπορεί να πέφτω κι έξω αλλά από τη στιγμή που ένα παιχνίδι-κολοσσός όπως το Assassin's Creed 2 κόστισε γύρω στα 24 εκ. δολάρια σύμφωνα με πληροφορίες που είχα διαβάσει online, μου φαίνεται αδιανόητο ένα adventure πρώτης γραμμής τύπου Black Mirror 2 να απαιτεί τα μισά χρήματα (αν υποθέσουμε ότι οι εκτιμήσεις σου για το πλήθος των εκατοντάδων είναι σωστές, γιατί αν εννοούσε π.χ. 400.000 ευρώ τότε x50 φτάνουμε τον πλήρη προϋπολογισμό του AC 2!).

Υπάρχει, φυσικά, μια σοβαρή πιθανότητα οι δικές μου εκτιμήσεις να είναι αρλούμπες, οπότε: Αργύρη, the stage is yours!

No good deed goes unpunished

• Visitor
  • Visitor
03 Οκτ 2010 19:20 #28684 by
Καλησπέρα σε όλους.

Δύσκολη η εβδομάδα που πέρασε και ακόμη πιο δύσκολη αυτή που ξεκινάει αύριο, καθώς περιλαμβάνει διάφορα σημαντικά γεγονότα (βιντεοσκόπηση συνέντευξης, ανάρτηση [ελπίζουμε να προλάβουμε!] της νέας ιστοσελίδας της Total Eclipse, κάθοδο στην Αθήνα και ομιλία μας στο συνέδριο της HGDA [http] στα πλαίσια του Athens Digital Week).

Υπόσχομαι να επανέλθω στην κουβέντα μας το συντομότερο δυνατόν. :)

Αργύρης

More
13 Οκτ 2010 19:20 #28793 by giovanna
Replied by giovanna on topic Re: The Clockwork Man 2
Προσκυνώ. Ένα από τα καλύτερα casual games που έχω παίξει στην ζωή μου. Πραγματικά δεν το περίμενα να είναι τόσο καλό.

Ωραίο σενάριο και γραφικά, ευρηματικό τα βελάκια να κουνιούνται δεξιά και αριστερά ή πάνω και κάτω ώστε να μπορούμε να σκρολάρουμε όλη την οθόνη μας.

Όμορφοι γρίφοι και ναι υπάρχει το υπέροχο κουμπάκι που μας το λύνει γιατί δεν τα καταφέρνουμε. Πόσες φορές έχω παρατήσει τέτοια παιγνίδια στην μέση γιατί μην έχοντας γνώσεις ηλεκτρολόγου αδυνατώ να ενώσω καμιά τριανταριά καλώδια και βάλε.

Δεν μας τιμωρείτε για τα χιλιάδες κλικ-κλικ που κάνουμε στην οθόνη μας για να βρούμε τα κρυμμένα καλά αντικείμενα, να στε καλά

Και τεράστιο σε διάρκεια για ʽένα παιγνίδι αυτού του είδους. Ακόμα και οι τίτλοι του τέλους πανέμορφοι με τις φωτογραφίες σας και τα πάντα σας.

Μπράβο βρε παιδιά αλλά τι περιμένατε τόσο καιρό για να μας πείτε την ύπαρξη του παιγνιδιού σας. Πιστεύω στο επόμενο να μας ειδοποιήσετε εγκαίρως. Φυσικά πάω τρέχοντας να παίξω και το πρώτο.

Μην το χάσετε με τίποτα είναι ένα μικρό αριστούργημα :wink:

• crocark
  • Topic Author
  • Adventure's Advocate
  • Adventure's Advocate
More
30 Νοε 2010 17:35 #29528 by crocark
Μου ήρθε ένα μήνυμα από την Total Eclipse σχετικό με το παιχνίδι και μέσα σ' αυτό βρήκα διάφορα links. Ένα από αυτά οδηγεί στην παρακάτω συνέντευξη και θεώρησα ότι είναι ενδιαφέρον να κάνω την παραπομπή για να τη δουν όσοι περισσότεροι γίνεται.

technologein.pathfinder.gr/total-eclipse/

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ

• Visitor
  • Visitor
01 Δεκ 2010 13:45 #29579 by
Γεια χαρά!

Δυστυχώς πέρασε καιρός από τότε που είπα ότι θα επέστρεφα για να συζητήσουμε τα διάφορα θέματα που αφήσαμε ανοιχτά την προηγούμενη φορά.

Ήμασταν βέβαια πολύ απασχολημένοι όλοι στην Total Eclipse, καθώς εκτός των άλλων, ετοιμάζαμε και το πρώτο μας παιχνίδι για iPhone/iPad. Αν και δεν έχει καμία σχέση με Adventures, θα ήθελα να σας δώσω ένα σύνδεσμο για να του ρίξετε μια ματιά και να ενημερώσετε φίλους και γνωστούς που τους αρέσουν αυτά τα παιχνίδια.

Είναι το www.mayasdressup.com και ευελπιστούμε ότι θα είναι το καλύτερο παιχνίδι του είδους για τις συσκευές της Apple.

Όσον αφορά τα Clockwork Man 1 & 2, δουλεύουμε στον εξελληνισμό τους και θέλουμε μέχρι τα Χριστούγεννα να τα κυκλοφορήσουμε ως downloadable από την ιστοσελίδα μας και κατόπιν, αναλόγως του ενδιαφέροντος, να δούμε αν θα προχωρήσουμε και σε έκδοση σε CD (η οποία θα περιλαμβάνει και την Αγγλική έκδοση). Πρόσφατα στις διαθέσιμες γλώσσες για το πρώτο παιχνίδι προστέθηκαν τα Ιαπωνικά ενώ η έκδοση για Linux είναι διαθέσιμη από τα μέσα Οκτώβρη. Μέχρι αύριο ελπίζουμε να έχουμε και το #2 για Linux, αν όλα πάνε κατ' ευχήν.

Αν και θα ήθελα να επανέλθουμε στην προηγούμενη συζήτησή μας κάποια στιγμή, προς το παρόν, θα κλείσω θέλοντας να ευχαριστήσω τη giovanna για τα πάρα πολύ καλά της λόγια και τον crocark για την παράθεση της συνέντευξής μας στο Technoλογείν.

Αργύρης

• tsampikos
  • tsampikos's Avatar
  • Master of Dimensions
  • Master of Dimensions
More
09 Δεκ 2010 00:27 #29916 by tsampikos
Replied by tsampikos on topic Re: The Clockwork Man 2
Την ύπαρξη του παιχνιδιού αυτού την αγνοούσα τελείως....Για να του ρίζουμε μια ματιά..... :wink: