Fahrenheit

• dukeM
  • Topic Author
  • Elite Member
  • Elite Member
More
04 Οκτ 2005 12:06 #6138 by dukeM
Fahrenheit was created by dukeM
Λοιπόν και εγώ το ξεκίνησα Τετάρτη μεσημέρι και το τελείωσα Παρασκευή μεσημέρι....σίγουρα μικρό, εύκολο (δεν έχει σχεδόν κανένα γρίφο, εκτός από εκείνον στο βιβλιοπωλείο, αλλά είναι νηπιακός), με μπόλικες δόσεις action αλλά πρωτοποριακό και καθ' όλα εντυπωσιακό!

Τα γραφικά του αρκετά καλά, χωρίς να είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει. Τα πρόσωπα όμως των χαρακτήρων, οι εκφράσεις τους και οι κινήσεις τους ήταν εντυπωσιακά ωραία! Φοβερό motion capture όντως! Το ίδιο και ο ήχος. Ενώ είχε πολύ καλή μουσική (θλιβερή και απόμακρη) οι ήχοι του περιβάλλοντος....δεν υπήρχαν! Νεκρική σιγή και μόνο εαν έκανες κάποια κίνηση ακουγόταν ένα εφέ....

Το gameplay τώρα....σίγουρα πρωτοποριακό....σίγουρα ενδιαφέρον.....αλλά από ένα σημείο και μετά κουράζει.... Μου άρεσε πολύ που "έσερνες" το ποντίκι σαν να ήταν το χέρι σου και έκανες και εσύ την κίνηση μαζί με τον χαρακτήρα. Ωραία ήταν και η ελευθερία της κάμερας και οι διαφορετικές γωνίες θέασης. Ομως το πρόβλημα ήταν με τις σκηνές action. Ενώ δεν κινδύνεψε το πληκτρολόγιο μου από σπάσιμο σε καμία περίπτωση (στο normal το έπαιξα), εντούτις θα μπορούσαν να είναι καλύτερες. Αντί για αυτά τα δυο κυκλάκια με τα χρώματα πχ θα μπορούσαν να είχαν σημεία στην οθόνη όπου θα έπρεπε να κλικάρεις για να πήγαινε εκεί ο χαρακτήρας σου πχ στην εκκλησία ή στο γραφείο με τους δαίμονες. Νομίζω αυτό είναι πιο ρεαλιστικό και απαιτεί καλύτερα αντανακλαστικά. Δεν μου φαίνεται και τόσο σωστό να πατάς συνδυασμούς χρωμάτων για να κάνεις ένα μακροβούτι και να αποφύγεις κάτι.... Επίσης σε κάτι σκηνές με διαλόγους έπρεπε να λείπουν τελείως μιας και μου αποσπούσαν την προσοχή και σχεδόν δεν άκουγα τι έλεγαν... Οσο για αυτό με τα βελάκια, ωραίο ήταν αλλά μόνο για 1-2 σκηνές φαίνεται λογικό, πχ στο τσίρκο..... Δηλαδή, εν τέλει είχαν καλές εμπνεύσεις (ήθελαν βάζοντας όλα αυτά τα στοιχεία να κουράσουν κατά κάποιο τρόπο τον παίχτη, όπως "κουράζεται" και ο χαρακτήρας στο παιχνίδι), ωραία αυτά τα κόλπα με τα χρώματα και τα βελάκια, αλλά όχι για ΟΛΕΣ τις σκηνές δράσεις, έπρεπε να είχαν σκεφτεί και άλλους τρόπους.... Ομως γενικά δεν με χάλασε πάρα πολύ αυτό....ίσως γιατί.....

Το σενάριο του ήταν εξαιρετικό. Πραγματικά δεν μπορούσα το αφήσω, έπαιζα συνέχεια. Οι χαρακτήρες του πολύ καλοί, ο καθένας διαφορετικός, απίστευτες αυτές οι γωνίες θέασης, το κινηματογραφικό gameplay ήταν τρομερό, σε βάζει μέσα στο κλίμα για τα καλά, υπήρχαν στιγμές που αγχωνώμουν να προλάβω τη μπάρα του χρόνου! Σου μεταδίδει όλα τα συναισθήματα που βιώνουν οι χαρακτήρες. Και τι χαρακτήρες. Ολοι τους πολύ καλοδουλεμένη, με κορυφαία βέβαια την Carla!! What a woman!! Smile Πρώτη φορά βλέπω τόσο "ρεαλιστικούς" χαρακτήρες, να παίζουν basket, να αθλούνται, να έχουν δεσμούς, να κάνουν έρωτα, να έχουν οικογενειακά προβλήματα, επιτέλους ένα παιχνίδι....ζωής! Πραγματικά άριστα σε αυτόν τον τομέα. Βυθίζεσαι στον κόσμο του παιχνιδιού από την πρώτη στιγμή και νομίζω αυτό είναι το σημαντικότερο σε ένα παιχνίδι και δη adventure.

Γιαυτό και μου άρεσε πολύ τελικά το συγκεκριμένο game. Τόλμησε και παρόλο που χρίζει πολλών βελτιώσεων, κυρίως στον τρόπο χειρισμού των action σκηνών από πλευράς παίχτη, νομίζω θα πουλήσει καλά και το συνιστώ σε όλους να το παίξουν! Θα είναι άραγε έτσι το καινούργιο genre των adventure όπως θέλει να παρουσιάζεται το Fahrenheit; Ελπίζω και νομίζω όχι....Πάντως ένα είναι σίγουρο....Λυπάμαι τους αμερικάνους που δεν θα απολαύσουν το παιχνίδι με όλη του τη μαγεία....και την Carla!

Βαθμολογία.....

Γραφικά : 90
Ηχος : 88
Σενάριο : 96
Ατμόσφαιρα : 98
Gameplay : 76

Γενικά : 89

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
26 Ιαν 2010 21:21 #26527 by WickedMan
Replied by WickedMan on topic Re: Fahrenheit
Παίζω το παιχνίδι αυτόν τον καιρό, είμαι στο τέλος του.

pros: Πολύ συμπαθητικά γραφικά, πολύ καλό σενάριο, εξαιρετική παρουσίαση, καλός ήχος, πρωτοποριακό σύστημα διαλόγων, alternative endings, replayability (σπάνιο για adventure) και πάνω από όλα καταπληκτική ατμόσφαιρα... Γενικά είναι ένα adventure με αρκετά "μοναδικά" χαρακτηριστικά και πολλές έξυπνες ιδέες

cons: απουσία κλασικών adventurίστικων γρίφων, περίεργο σύστημα δράσης (προσωπικά δεν το συμπάθησα πολύ αλλά αυτό είναι υποκειμενικό), ολίγον κονσολοποιημένος χειρισμός, προκαθορισμένα savepoints.

Εαν σταματούσα εδώ θα έβαζα ένα 92-93/100 (η ατμόσφαιρα πραγματικά κυριαρχεί), ΑΛΛΑ
ΑΛΛΑ
Τ-Ρ-Α-Γ-Ι-Κ-Η κίνηση κάμερας... :x Προσωπικά με δυσκόλεψε πάρα πάρα πολύ τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους. Προσπάθησαν να δώσουν κινηματογραφική μορφή στο game, αλλά εγώ τουλάχιστον είχα τεράστιο πρόβλημα... Ειδικά όταν πρέπει να κινηθείς με ακρίβεια ή/και κάτω από χρονικό περιορισμό (κάτι που συμβαίνει πολλές φορές στο παιχνίδι) είναι ένας εφιάλτης. :evil: Πολλές φορές πατούσα ένα πλήκτρο κατεύθυνσης στην τύχη για να δώ προς τα που θα κινηθεί ο χαρακτήρας και στη συνέχεια διόρθωνα ανάλογα. Μου έκανε τόσο άσχημη εντύπωση που του κόβω 8 μονάδες μόνο γι αυτό και του βάζω 85/100. Καλό αλλά θα μπορούσε εύκολα να ήταν πολύ καλύτερο...

Πάρε χαφάκι, χαφάκι Ισπανό / Γάλλο πάρε για κόφτη / φουνταριστό Αργεντινό / γκολκίπερ πάντα Γερμανόοοοο / και καπετάν τον Τότι...

More
27 Ιαν 2010 02:52 #26536 by woody
Replied by woody on topic Re: Fahrenheit
Φιλε WickedMan το παιχνιδι ηταν πολυ καλο και με εβαλε μεσα στην ιστορια οσο με εχουν βαλει ελαχιστα παιχνιδια τοσα χρονια που παιζω. Ειχε πολυ ενδιαφεροντες χαρακτηρες, σκηνες που ακομα στριφογυριζουν στο κεφαλι μου (πρωτη σκηνη στο μπαρ, αλλη σκηνη που ξυπνας σπιτι μετα τον φονο, στο σπιτι του μεντιουμ ενω εξω ριχνει χιονι κτλ).
Για μενα (το επαιξα στο playstation2) η καμερα δεν ειχε κανενα προβλημα...
Το μονο αρνητικο του παιχνιδιου το οποιο το μειωνει κατα πολυ πιστευω ειναι η εξελιξη και το τελος του σεναριου που παιρνει μια μεταφυσικη στροφη προς το τελος και δεν στεκεται ανταξιο με την εκπληκτικη αρχη του.
Παρολα αυτα ακομα και σημερα ειναι απο τα αγαπημενα μου παιχνιδια και το θεωρω εντελως ξεχωριστο.
Ελπιζω και πιστευω οτι το Heavy Rain (το πολυαναμενομενο νεο παιχνιδι του David Cage) θα εχει καλο σεναριο και δεν θα εχει την αδυναμια αυτη του πρωτου. Σε ενα μηνα θα ξερουμε!

More
27 Ιαν 2010 03:57 #26537 by WickedMan
Φίλε woody σε ευχαριστώ για το post γιατί μ δίνεις την ευκαιρία να διευκρινίσω μερικά πράγματα που ξέχασα να γράψω πριν. Ότι έγραψα πριν αφορά την pc version του Fahrenheit η οποία φυσικά παίχτηκε με ποντίκι και πληκτρολόγιο. Με βάση το γενικό πνεύμα χειρισμού που το διέπει, υποπτεύομαι ότι αν έπαιζα με gamepad πιθανώς να απέφευγα τα περισσότερα από τα προβλήματά του... Όμως η γνώμη μου πάνω στα pc games που εμμέσως πλην σαφώς "αναγκάζουν" τον χρήστη να παίξει με gamepad (και αν δν έχει, να τσακιστεί να αγοράσει) μόνο και μόνο επειδή δεν υπάρχει ο χρόνος ή το χρήμα για να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις για τα pc, είναι αρκετά παλιομοδίτικη και αυστηρή και όχι της παρούσης... Απλά θα πω ότι η μόνη περίπτωση στην οποία δε θα κατέκρινα το παιχνίδι σ αυτόν τον τομέα, είναι αν μαζί με το dvd έδινε και ένα gamepad με μια υποσημείωση του στυλ "αν δυσκολεύεσαι, παίξε με αυτό" ή αν έγραφαν πάνω στο κουτί κάτι του στυλ "we strongly recommend playing with a gamepad". Gamepad δεν είχε σίγουρα μαζί και μ φαίνεται ούτε και το δεύτερο συνέβαινε, οπότε συμπεραίνω ότι οι δημιουργοί περιμένουν από μένα να παίξω κανονικά με ποντίκι και πληκτρολόγιο. :D Αυτό και έκανα, και γι αυτό και η κριτική.

Προς θεού μην παρεξηγήσεις το ύφος μου, δεν "τη λέω" σε σένα, απλά το όλο θέμα των κακών μεταφορών παιχνιδιών από το ένα format στο άλλο με ενοχλεί καμιά φορά. :( Και μια που το έθιξες, επικροτώ την απόφαση του Cage να κυκλοφορήσει το heavy rain ΜΟΝΟ για PS3. Ελπίζω να το δούμε και στα pc κάποτε, αλλά μόνο εάν η μεταφορά γίνει σωστά και όχι "στο πόδι" όπως στην περίπτωση του Fahrenheit. Αυτά τα "ολίγα"... :D

Πάρε χαφάκι, χαφάκι Ισπανό / Γάλλο πάρε για κόφτη / φουνταριστό Αργεντινό / γκολκίπερ πάντα Γερμανόοοοο / και καπετάν τον Τότι...

More
27 Ιαν 2010 07:57 #26538 by Praetorian
Replied by Praetorian on topic Re: Fahrenheit
Επί τροχάδην θα πω πως εγώ θυμάμαι να είμαι εντυπωσιασμένος από το χειρισμό (το παιχνίδι το έπαιξα σε PC με mouse και Keyboard). Την κάμερα δεν τη θυμάμαι προβληματική, και στις κινήσεις/navigation/mouse gestures δεν είχα πρόβλημα. Εκτός από ένα (και μόνο μάλλον) σημείο όπου μου έβγαλε λίγο την ψυχή (= με παίδεψε λίγα λεπτά το mouse gesture), αλλά ακόμα και σήμερα τα mouse gestures τα κατατάσσω στα θετικά feature του παιχνιδιού.

Επίσης, ήταν η πρώτη φορά που έπαιζα παιχνίδι με quick time events και αυτό το feature, αν και τότε δεν με πολυχάλασε ίσως πλέον να μην το βλέπω με τόσο καλό μάτι.

Πάντως σκοπεύω να το ξαναπαίξω σύντομα, οπότε θα έχω πιο φρέσκια αντίληψη του gameplay στο προσεχές μέλλον.

patch για ελληνικούς υπότιτλους σε: Monkey Island 1 SE και CD VGA beta patch !!!, Indiana Jones 3 και LOOM , Grim Fandango

More
27 Ιαν 2010 11:47 #26539 by crocark
Replied by crocark on topic Re: Fahrenheit
Καταπληκτικό παιχνίδι, αλλά τόσο adventure όσο και τα Tomb Raiders.

Edit: WickedMan καλώς ήρθες :wink:

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ

More
27 Ιαν 2010 11:51 #26540 by qrious
Replied by qrious on topic Re: Fahrenheit

crocark wrote: Καταπληκτικό παιχνίδι, αλλά τόσο adventure όσο και τα Tomb Raiders.

Αυτό ακριβώς :wink: Παιχνίδι χωρίς γρίφους δεν μπορεί να θεωρείτε adventure.

Παρόλα αυτά σαν action/interactive movie/whatever ήταν πάρα πολύ καλό :)

More
27 Ιαν 2010 12:14 #26541 by crocark
Replied by crocark on topic Re: Fahrenheit
:shock: Κοίτα να δεις που βρήκα θέμα να συγκλίνουν οι απόψεις μου με του Qrious :shock:

(Μάλλον πρέπει να γίνομαι όλο και πιο hardcore adventurάς κάθε μέρα που περνάει και είμαι μέλος του advocate... :wink: )

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ

More
27 Ιαν 2010 13:30 #26542 by woody
Γριφους ειχε οι οποιοι ηταν κανονικοι γριφοι με πραγματικα γεγονοτα που μπορουν να συμβουν στην ζωη και οχι τυποποιημενα πραγματα με κουτια και συρτες και μηχανισμους!! Και παιχνιδι βασισμενο ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ πανω στην ιστορια ηταν (που δεν ειναι το Tomb Raider), και ηθικες επιλογες ειχε (που δεν εχουν τα πιο πολλα κλασσικα point and click) και μια χαρα adventure εναλλακτικο ητανε.
Αλλα Το πιο βασικο ειναι οτι αν το ονομαζετε adventure η οχι δεν με απασχολει καθολου πλεον. Κουραστηκα με τις συζητησεις και εχω πει τις αποψεις μου γιαυτα σε αλλο thread. Να το πω κιαλλιως.Εχω ξεκινησει να παιζω adventures απο text adventures που αρεκτοι απο εδω γνωριζουν τι ειναι μονο εγκυκλοπαιδικα. Προτιμω να παιξω πλεον το heavy rain απο τις κουρασμενες ρεπλικες και ανεμπνευστα point and click που συνηθως κυκλοφορουν πλεον (με λιγες πραγματι φωτεινες εξαιρεσεις). Και ας μην ειναι "adventure" κατα τη γνωμη σας. Για μενα ομως ειναι η φυσικη εξελιξη των adventure. Εσεις παιξτε το ιδιο κλασσικο point and click για παντα. Α και μην εχει ΤΙΠΟΤΑ διαφορετικο εκτος απο point and click γιατι ΔΕΝ ειναι adventure!!! :)

More
27 Ιαν 2010 16:42 #26543 by WickedMan
Καλώς σας βρήκα! :D Παρατήρησα χαζεύοντας στα threads ότι γένικα υπήρχαν διαφωνίες πάνω στο θέμα, κυρίως με αφορμή το Heavy Rain. Κατά την ταπεινή μου άποψη το Fahrenheit είναι adventure και τίποτα άλλο. Interactive movie αν θέλετε, αλλά adventure. Δεν ανήκουν μόνο τα point & click σε αυτήν την κατηγορία, όσο κι αν τα αγαπάμε. Όσο για το Tomb Raider, από ότι θυμάμαι γιατί πάει πολύς καιρός π έπαιξα κάποιο, ο χαρακτηρισμός action/adventure ταιριάζει απόλυτα. Το Fahrenheit action δεν είναι σε κανένα σημείο, ακόμα και οι στιγμές δράσης στηρίζονται σε (λίγο πρωτόγονα κατά τη γνώμη μου) minigames. Όσο για αυτό το "αν δεν έχει γρίφους, δεν είναι adventure" είναι αρκετά καλός ορισμός (αποκλείει από την κατηγορία παιχνίδια όπως το Quake :lol: ), αλλά όχι απόλυτος, υπάρχουν εξαιρέσεις. :?

More
27 Ιαν 2010 21:40 #26545 by Fallen Angel
Replied by Fallen Angel on topic Re: Fahrenheit

woody wrote: [...]Προτιμω να παιξω πλεον το heavy rain απο τις κουρασμενες ρεπλικες και ανεμπνευστα point and click που συνηθως κυκλοφορουν πλεον (με λιγες πραγματι φωτεινες εξαιρεσεις). Και ας μην ειναι "adventure" κατα τη γνωμη σας. Για μενα ομως ειναι η φυσικη εξελιξη των adventure.[...]

Προσωπικά, δε θα έλεγα φυσική εξέλιξη των adventures ούτε το Fahrenheit, αλλά σίγουρα ούτε και το Heavy Rain του οποίου το gameplay αποτελείται εξ ολοκλήρου από Quick Time Events (αυτό το Simon-says στυλ gameplay, δηλαδή, που είχαμε δει και στο Fahrenheit). Ο όρος interactive movie νομίζω πως τους ταιριάζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Τώρα, αν αυτή η υποκατηγορία παιχνιδιών "ταιριάζει" περισσότερο στο genre των adventure games και τα σκεπάσουμε υπό την ομπρέλλα μας ή αν θα αποτελέσουν αυτόνομη κατηγορία, είναι άλλου παππά ευαγγέλιο (και ψιλοαδιάφορο, να σας πω την αλήθεια). Σημασία έχει πως αυτού του είδους τα παιχνίδια σίγουρα θα προσελκύσουν τεράστιο ποσοστό των adventure gamers καθώς βασίζονται κυρίως στην ιστορία τους και δεν έχουν τη λογική "ό,τι κινείται, πεθαίνει". Όπως έχουν προσελκύσει τεράστιο αριθμό adventure gamers τα puzzle και τα escape the room games όπου υπάρχουν επίσης σημαντικά κοινά χαρακτηριστικά με τα adventures. Σε κάθε περίπτωση, κι ανεξαρτήτως "ετικέτας", νομίζω πως και τα δύο αυτά αριστουργήματα του Cage αξίζουν το χρόνο όλων μας -αν δεν είμαστε φανατικά εναντίον της "γρήγορης διαδραστικότητας" σε ένα παιχνίδι. ;)

ΥΓ: Welcome (home), WickedMan!! :)

Nothing happens unless first a dream...

More
27 Ιαν 2010 22:45 #26553 by woody

Fallen_Angel wrote: Προσωπικά, δε θα έλεγα φυσική εξέλιξη των adventures ούτε το Fahrenheit, αλλά σίγουρα ούτε και το Heavy Rain του οποίου το gameplay αποτελείται εξ ολοκλήρου από Quick Time Events

Δεν ειναι ετσι. Ειχε και γριφους το παιχνιδι, και ενα μερος του παιχνιδιου ειναι τα QTE. Στην αρχη στο μπαρ που επρεπε να καθαρισεις και να κανεις αυτα που πρεπει για να μην σε πιασει η αστυνομια, η στο σπιτι που επρεπε να βρεις που θα κρυψεις τα ματωμενα ρουχα.. Και πολλα αλλα. Αυτα δεν ειναι QTE ειναι να βρεις τι πρεπει να κανεις.

Εξελιξη των adventures ειναι με την εννοια οτι παιρνει το ειδος του παιχνιδιου που βασιζεται στην ιστορια (που παλια ηταν μονο adventure point and click) και το εξελισσει σε μια πιο interactive εμπειρια.

More
27 Ιαν 2010 22:59 #26555 by Fallen Angel
Replied by Fallen Angel on topic Re: Fahrenheit
Παρανόησης. Για το Heavy Rain ανέφερα τα QTE, όχι για το Fahrenheit. To Fahrenheit ήταν πολύ περισσότερο adventure κατ' εμέ, ακριβώς επειδή είχε κι όλα τα στοιχεία που αναφέρεις. ;)

Τώρα, για την εξέλιξη του είδους, δεν μπορώ να διαφωνήσω έτσι όπως την ορίζεις. Κατά μία έννοια, ναι, τα interactive movies είναι μια μορφή εξέλιξης των adventures όπου η ιστορία παραμένει ακρογωνιαίος λίθος του game, και τη θέση των γρίφων καταλαμβάνει μια πιο "ρεαλιστική/διαδραστική" μορφή gameplay. Ωστόσο, ομολογώ πως προσωπικά δε με ενδιαφέρει καθόλου αν αυτού του είδους παιχνίδια "βαφτιστούν" adventures ή interactive movies ή whatever. Είτε είναι είτε δεν είναι adventures, είτε είναι η "εξέλιξη" των adventures είτε δεν είναι, παραμένουν αριστουργήματα και μακάρι να πολλαπλασιαστούν!! Ακόμη κι FPS (είμαι αλλεργική!!) να τα βαφτίσουν, δε θα με ενοχλήσει. Θα δηλώσω περήφανη FPS-ού ξαφνικά εκτός από adventur-ού. ;)

Nothing happens unless first a dream...

More
27 Ιαν 2010 23:38 #26558 by woody
Ναι..οι ταμπελες ειναι ανευ ουσιας.Απλα με ενοχλει που καποιοι θελουν να το υποτιμησουν λεγοντας οτι ειναι Tomb Raider.
Αλλα πως εισαι σιγουρη οτι το Ηeavy Rain θα εχει μονο QTE ως gameplay ενω δεν το εχουμε δει ακομα??

More
28 Ιαν 2010 00:00 #26559 by giovanna
Replied by giovanna on topic Re: Fahrenheit
Για εμένα ήτανε το χειρότερο παιγνίδι που έχω παίξει ποτέ. Για να βάλω καφέ, να πρέπει να κάνω με το ποντίκι μου το σχήμα της καφετέριας. Για χάρη του αγόρασα game whatever λέγετε αυτό που ποτέ δεν μπόρεσα να συντονίσω στο παιγνίδι που κανονικά το έβαλα εκεί που ξέρετε.

Να προσπαθώ σαν ηλίθια να ανεβώ τον φράκτη αλλά έπρεπε να κάνω τις ορισμένες φουντίτσες που αυτός ήθελε. Να είμαι κλεισμένη στο υπόγειο και να πεθαίνω από την έλλειψη αέρα. Μωρέ άντε από εκεί που αυτό είναι παιγνίδι περιπέτειας. Παιγνίδια βλακείας είναι και όποιος κατόρθωσε να σκαρφαλώσει τα σύρματα στο στρατόπεδο του βγάζω το καπέλο. Αλλά αυτό είναι παιγνίδι για πάρα πολύ λίγους. Δύο ποντίκια σπάσαμε για να καταφέρουμε τις μ...κίες του σκηνοθέτη. Απλώς απαραδεκτο :D