ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
- Mortal
- Adventure's Advocate
Mourgos wrote: Εν τω μεταξύ κάτι που ειπώθηκε εις διπλούν και είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό είναι το ζήτημα της "διεθνούς" γλώσσας.Μόνο και μόνο επειδή στην Ελλάδα και η κουτσή Μαρία πάει τα παιδιά της φροντιστήριο Αγγλικών και οι μεγαλύτερες εταιρίες πληροφορικής είναι αμερικάνικες δεν καθίσταται αυτομάτως η αγγλική γλώσσα διεθνής.Ούτε η Γερμανία ,ούτε η Γαλλία ,ούτε η Ιταλία ,ούτε καμία μη αγγλόφωνη χώρα το δέχεται αυτό και το δείχνουν και έμπρακτα.Δεν καταλαβαίνω γιατί εμείς πρέπει να είμαστε η εξαίρεση και να δεχόμαστε μοιρολατρικά ένα γεγονός που δεν υφίσταται.Προς θεού δεν λέω οτί δεν πρέπει να μαθαίνουμε Αγγλικά ,απλά δεν είναι η παγκόσμια γλώσσα που (σκοπίμως) έχει επικρατήσει να τιτλοφορείται στην Ελλάδα.
Το Κουτσή Μαρία και τα φροντιστήρια είναι το λάθος, κανονικά το επίσημο σχολείο θα όφειλε να μορφώνει τα παιδιά σωστά όσον αφορά την μια, δυο, ή όσες ξένες γλώσσες μπορεί να προσφέρει και το παιδί είναι σε θέση ή έχει το ταλέντο να μάθει! Αυτό είναι κάτι που το θεωρώ υποχρέωση προς τον πολίτη. Απο εκεί και μετά αν θέλει Κινέζικα, Σουαχίλι ( ) ή όποια άλλη γλώσσα να πάει στο φροντιστήριο του αν υπάρχει!
Βασικά το ανέφερα ως διεθνή γλώσσα γιατί όπου και να πας στο internet θα βρείς μια Αγγλική εμπορική ή χομπίστικη, σελίδα σε σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, μέχρι και στην Ιαπωνία έχω πετύχει Αγγλικές σελίδες. Αν σκεφθείς πως Αυστραλία, ΗΠΑ , Αγγλία, ίσως και μεγάλο κομμάτι του Καναδά (δεν το γνωρίζω) μιλάνε Αγγλικά(Αμερικάνικα/Βρετανικά/Τοπικές διάλεκτοι κ.λ.π) και υπάγονται στις σχετικά ανεπτυγμένες χώρες που έχουν και κινηματογράφο και μουσική βιομηχανία και παραγωγή software/hardware και σημαντικό εμπόριο τότε μάλλον μπορεί να θεωρηθεί διεθνής η γλώσσα τουλάχιστον όσον αφορά το εμπόριο. Απο λογοτεχνία τα γούστα γούστα και τα βίτσια βίτσια. (Πάντως επιμένω αν δεν είχα αγοράσει εκείνο το Skeleton crew του Stephen King και εκείνο το Haunted του James Herbert, και επίσης δεν είχα παίξει το Larry Ι Αγγλικά δεν θα ήξερα τι σήμαιναν! Καλά τώρα χάνω στα Ελληνικά ή και γενικότερα ) Ωστόσο, δεν είναι καλύτερο απο το να τρώγεται ο πλανήτης για το ποια γλώσσα είναι καλύτερη να προστατεύει την δική του και να την εξελίσει(!!!) με δάνεια και αντιδάνεια δίχως να φοβάται ότι θα την χάσει αν χρησιμοποιήσει μια δεύτερη σημαντική (ορίστε, όχι διεθνής) γλώσσα βάσης;;;
Σημείωση: Υπ'όψην το παρόν δεν αποτελεί καμία μορφή επίθεσης σε απόψεις άλλων!
Μέσα από στράτα απόμονη και απόσκια
με αγγέλους του Άδη μόνο στοιχειωμένη
που κει θεά μ' όνομα νύχτα βασιλεύει
κάτω, στα μέρη αυτά έχω φτάσει, τώρα...
Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.
- Mourgos
- Moderator
Αυτό που δεν μου αρέσει καθόλου είναι η επιβολή της Αγγλικής γλώσσας ως διεθνή που γίνεται από την Αμερική.Μην νομίζεις οτί αυτό γίνεται έτσι τυχαία-η πρακτική που χρησιμοποιούν είναι ίδια και απαράλλαχτη με αυτήν της Αγγλίας,Γαλλίας,Ισπανίας και των υπόλοιπων καλών παιδιών την εποχή της αποικιοκρατίας.Άλλες χώρες (όχι μόνο το κράτος αλλά και οι πολίτες) το έχουν συνειδητοποιήσει και αντιδρούν έμπρακτα σε αυτήν την πολιτική-όχι απαραίτητα με απαγορευτικούς νόμους όπως η Ιταλία.Μόνο εμείς δεν το έχουμε ,ή καλύτερα συμφέρει κάποιους να παριστάνουν πως δεν το πήραμε χαμπάρι.
Κι εξάλλου αν θέλαμε γλώσσα βάσης όπως λες γιατί να μην χρησιμοποιούσαμε γαλλικά(τα μιλάνε στον Καναδά την Γαλλία και ένα σωρό χώρες της Αφρικής),γερμανικά(η τεράστια βιομηχανία τους (ορθώς) χρησιμοποιεί την μητρική της γλώσσα στα προϊόντα της),ισπανικά(η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού τα έχει μητρική γλώσσα),ιαπωνικά(τεράστια βιομηχανία και τεχνική βιβλιογραφία) ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα.Γιατί αγγλικά;Επειδή επιβάλονται να τους βοηθήσουμε κι από πάνω;Τώρα από ποιους και γιατί επιβάλονταιτο βλέπεις και μόνος σου.Αυτό το τουλάχιστον εμπορικά που είπες ανακεφαλαιώνει πράγματα που θα μπορούσαν άνετα να καταλάβουν βιβλία ολόκληρα.Τα υπόλοιπα περιτεύουν.
Όλο αυτό δεν είναι επίθεση προς κανέναν και ελπίζω αυτό να είναι προφανές σε όλους.Δεν λέω ούτε οτί είναι η άποψή μου διότι δυστυχώς ούτε αυτό συμβαίνει.Όλα αυτά που λέω είναι μία απλή καταγραφή της πραγματικότητας ,κακής ή όχι δεν μπορώ να ξέρω,αλλά πραγματικότητας παραταύτα.
Είμαι ωραίος
Τι ωραίος ,πανέμορφος
Τι πανέμορφος ,καλλονός
Γιατί όμως ρε γαμώτο, να είμαι ο μόνος που το βλέπει;
- Mortal
- Adventure's Advocate
Mourgos wrote: Koίτα δεν με ενοχλεί...
Βασικά έχεις δίκιο με το σκεπτικό το οποίο εκφράζεσαι και με όσα λες. Εγώ δεν το έχω θεωρήσει ώς επιβολή αφού όταν βγαίνω απο την πόρτα μου ακούω την γλώσσα μου, και μιλάω σε αυτή. Ή όπου πάω στον Ελληνικό χώρο βλέπω πως δεν γίναμε ακόμη Γάλλοι ή Γερμανοί (σε άλλα ζητήματα θα ήταν υπέροχο) στο συγκεκριμένο δεν θέλω να το σκέφτομαι. Σχετικά με το γιατί Αγγλικά; Ας πούμε ότι με μόνη εξαίρεση την έλλειψη σταθερότητας στην προφορά των λέξεων είναι η μόνη γλώσσα "ψεκάστε, σκουπήστε, τελειώσατε".
Έχεις δει κάποιον ξένο να μιλάει σωστά τα Ελληνικά; Ελάχιστοι τα καταφέρνουν. Και οι Γάλλοι από ότι ακούω μόνο αν σκοτώσεις την γλώσσα τους γράφωντας ή μιλώντας την θα μιλήσουν Αγγλικά για να σε αποτρέψουν απο την χρησιμοποίηση της λατρευτής τους γλώσσας. Για τους Γερμανούς δεν ξέρω τίποτα. Οι Ισπανοί είχαν μια δικτατορία που επέβαλε κάποια πράγματα (Franco?), και το γεγονός αυτό τους απομάκρυνε πολύ απο τον υπόλοιπο κόσμο. Οι ʼγγλοι επειδή έχουν μάθει να ακουν λάθος πολλές φορές την γλώσσα τους, ακόμη και με όλες τις περίεργες διαλέκτους εντός της Αγγλίας που δεν καταλαβαίνεις τι σου γίνεται (ένας φίλος καθηγητής Αγγλικών μου τα έλεγε) δεν συναντούν κανένα πρόβλημα και ακούνε τους πάντες.
Αλλά πάλι για ποιά Αγγλικά μιλάμε όταν βλέπεις stratagem, economy, history, encomia - (?), chromosome (?), Mathematics, Algebra (καλά και για εμάς δάνειο είναι) κ.λ.π. Δεν ξέρω και εγώ πόσο απο την Ελληνική γλώσσα έχουν δανειστεί και τουλάχιστον δεν ντρέπονται, όπως εμείς να πάρουμε μια λέξη άπο άλλη γλώσσα. ʼρα έχουν αυτό που κάποιος θα μπορούσε να αποκαλέσει μια γλώσσα υπερσύνολο, αφού δέχεται και ενσωματώνει ότι μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην γλώσσα.
Και αυτό που γίνεται στην Ελλάδα με την έλλειψη απαγορεύσεων είναι ότι καλύτερο, πιστεύεις ότι αν δεν ήταν οι αρχαίοι πρόγονοι μας "ανοικτοί" σε άλλες απόψεις θα είχαμε την ιστορία που έχουμε σήμερα;
Όπως έχω καταλήξει να πιστεύω τα τελευταία χρόνια, θα επικρατήσει ότι θα βολεύει περισσότερο κόσμο, όσο θα περνούν οι αιώνες κάποιες γλώσσες θα μείνουν στα βιβλία (ήδη η διαδικασία έχει ξεκινήσει), κάποιες θα εξελιχθούν και ίσως μετά απο χιλιάδες χρόνια, να υπάρξει μια κοινή γλώσσα (Ξέρω! Διαβάζω πολύ Sci-Fi ). Η γλώσσα δεν θα έπρεπε να είναι εργαλείο διχασμού και διαμάχης, αλλά εργαλείο εξέλιξης και διάσπασης φραγμάτων. Αν οι Αμερικάνοι, κουτά προσπαθούν να το επιβάλλουν θα χάσουν, αν δίχως μάχες/περιορισμούς/νόμους/χειραγώγηση απο φανατικούς (σε πολλά σημεία του πλανήτη, δυστυχώς) αφεθεί μόνος του ο κόσμος να διαλέξει ίσως είναι καλύτερα. Κάποιος θα επιλέξει μια γλώσσα εύχρηστη, άλλος κάποια που να εκφράζει καλύτερα κάποια επιστήμη, άλλος μια πιο ποιητική ηχητικά και λεκτικά. Γούστα είναι.
Δεν προσπαθώ να γελιοποιήσω το θέμα με τα όσα αναφέρω, απλά εκφράζω το πως το έχω αντιληφθεί προσωπικά. Πάντως ζητώ ταπεινά συγνώμη απο την Ελληνική γλώσσα για τον βιασμό που της κάνω κάθε φορά που την χρησιμοποιώ!
- Mortal
- Adventure's Advocate
Atrus wrote: Δε λες πάλι καλά που οι Έλληνες ήμαστε πιο ανοιχτά μυαλά και γλωσσομαθείς!
Όχι πάντα δυστυχώς, και στα σχολεία μας τα τελευταία χρόνια δεν μπήκε 2η υποχρεωτική γλώσσα και σε μερικά 3η προαιρετική;;
- Real NC
- Banned
Σε πληροφορώ πως το Vollgas (Full Throttle) είχε απίστευτα καλό speech! Η προφορά του ηθοποιού ήταν βαριά και "μαγκιόρικη", όπως στην αγγλική. Καμία μα καμία απολύτως διαφορά. Πρέπει να το έχεις ακούσει για να το πιστέψεις. Όταν δεν μιλάς όμως γερμανικά, φυσικό είναι να σου φανεί γελοίο. Βέβαια πολλές φορές δεν γίνεται η ίδια ποιοτική δουλειά σε όλα τα παιχνίδια. Π.χ. η γερμανική έκδοση του Myst ήταν στα "ελληνικά standards", με αποτέλεσμα ένα περιοδικό να του δώσει το "βραβείο" του χειρότερου speech όλων των εποχών.aiRness wrote: Τέλος διαφώνω με τον Real NC στα περί καλών μεταγλωτήσεων (τα θεωρώ βιασμούς επίσης), π.χ. Full Throttle. Sorry (eng.ver. of syggnomi), αλλά αν δεν ακούω τον Roy Conrad (να είναι καλά εκεί που είναι...) να μιλάει με την προφορά του πολύ απλά ΔΕΝ μπορώ (από τα αγαπημένα μου adventures). Δεν θέλω δηλ. *ποτέ* να γίνουμε Γερμανία σε καμία περίπτωση. ΟΛΑ γύρω μου δηλ. να είναι μεταφρασμένα.
Επιδή τα περισσότερα adventures τα έχω στα γερμανικά και ξέρω, το ξαναλέω: Η μεταγλώτιση μπορεί να αποδώσει αν γίνει σωστά! Νομίζω πως και στα ελληνικά μπορεί να αποδώσει. Το μοναδικό παράδειγμα που μπορώ να αναφέρω είναι η φωνή του Πλατύπους στο Ice Age. Αρκετά καλή έως πολύ καλή. Μπορεί όμως να γίνει και καλύτερα. Μάλλον δεν θα γίνει, αλλά αν γινόταν, τότε θα άξιζε.
Sig? We don't need no stinking sig!
members.lycos.co.uk/realnc qtads.sf.net
- aiRness
- Platinum Member
Whenever I smell asphault, I think of Maureen.
- panagios
- Banned
- panagios
- Banned
- Mortal
- Adventure's Advocate
panagios wrote: Mortal, δεν καταλαβαινω. Εχεις δει πολλους Ελληνες να μιλανε σωστα Ελληνικα;
Καλά βασικά ούτε ο γράφων (μάλλον φαίνεται λιγάκι, ε) αυτό το μύνημα τα πάει καλά με την συγκεκριμένη γλώσσα, αλλά τέσπα όλοι μας προσπαθούμε.
[/Off-topic]
- panagios
- Banned
- Mortal
- Adventure's Advocate
panagios wrote: Ουτε εγω εικαζω οτι μιλαω σωστα ελληνικα, ουτε καν οτι πλησιαζω να το κανω. Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ειναι τα αρχαια και οχι τα νεα Ελληνικα που οι Ουνοι λογιοι του Βυζαντιου δημιουργησαν για να μπορουν να μιλουν οι λαοι που αποτελουσαν την αυτοκρατορια εκεινη. Πρεπει να ανοιξω ενα καινουργιο θεμα για την γλωσσα, αλλα μαλλον δεν ειναι η σωστη ιστιοσελιδα για να το κανω, Θα ειναι waaaaaaaaaaaaaaaay off topic. xexexe
[Εκτός θέματος και λογικής]
Βασικά τώρα που το θυμήθηκα, ακόμη και στα Αγγλικά τα έργα των Αρχαίων είναι πιο κατανοητά απο ότι στα αρχαία Ελληνικά. Απο ξόφαλτσο διάβασα λίγο το "περι ποιητικής" του Αριστοτέλη, και να πω την πικρή αλήθεια το "On Poetics" που βρήκα κάπου σε .lit μου φάνηκε ευκολότερο (όχι πως το διάβασα, απλά ξεκίνησα και πέρασα βιαστικά μερικές σελίδες του, αν και ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει). Για του λόγου το αληθές κάνε ένα search στο google με τα παραπάνω σαν keywords μαζί με κάποιο απο τα ms-reader, lit, pdf, etext, και πιθανόν να το πετύχεις. Πάντως τώρα τελευταία έχω κατεβάσει Πλάτωνα - Απολογία του Σωκράτη, Η Δημοκρατία του Πλάτωνα και δοκιμάζοντας να τα διαβάσω τα βρήκα εξαιρετικά βατά. Δες το και σαν μια καλή εξάσκηση. Κυκλοφορούν είτε σε etext, είτε σε άλλα format.
Αρης