Free Adventure Games
- tsampikos
- Master of Dimensions
Γράψε μας τι ακριβώς σου βγάζει, μπορεί να είναι κάτι απλό και να λύνεται. Δεν παρατάμε δα ένα παιχνίδι επειδή μας βγάζει ένα μήνυμα σφάλματος. Αμαρτία δεν είναι?
Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.
- giovanna
- Adventure's Advocate
"Αμαρτία μου ιστορία μου πάθος μου μεγάλο". Εχεις δίκιο θα το ξανατρέξω και θα σου πω τι μου λέι
P.S. Οι στίχοι είναι δωράκι γιά εσένα
- tsampikos
- Master of Dimensions
- giovanna
- Adventure's Advocate
Μου λέει τα κάτωθι
An error has occured please contact the game author and not a bug in AGS
(ACI version 3.21. 1115)
In "room 3.asc", line 38
Error Error
running function room. After Fade In
Error Null pointer referenced
Κατάλαβες τίποτα εγώ όχι.
- tsampikos
- Master of Dimensions
- tsampikos
- Master of Dimensions
- Elessar
- Team
Thanx Τσαμπίκο!
Προβοκάτορας της αντβεντσουροαριστεράς
- giovanna
- Adventure's Advocate
Ολα είναι update. Δεν πειράζει, εδώ δεν κρασάρουνε παιγνίδια μεγάλων απαιτήσεων όπως J.U.L.I.A. , Darkstar κ.λ.π. Το προσπερνάω χωρίς κανένα σχολιασμό
- Castledoque
- Adventure Draic Kin
Καταρχήν κάποια από αυτά είναι εντυπωσιακά καλά. Πολύ καλύτερα από διάφορους εμπορικούς τίτλους που χρυσοπληρώνουμε, με έξυπνους γρίφους, δυνατά σενάρια και (αυτή ήταν και η μεγαλύτερη έκπληξη) ικανοποιητική διάρκεια. Και δε μιλάω μόνο για πολύ γνωστούς υπερφιλόδοξους τίτλους, όπως το "The Silver Lining".
Από την άλλη, στον συγκεκριμένο τομέα επικρατεί το απόλυτο χάος. Έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες (για να μην πω εκατοντάδες) τέτοια free παιχνίδια και έχει γίνει πλέον ζήτημα το με ποια από όλα αυτά αξίζει να ασχοληθούμε. Τα άχρηστα βέβαια κάνουν μπαμ από μακριά. Από εκεί και πέρα όμως διαπιστώνω ότι τα freeware adventure που πληρούν κάποιες στοιχειώδεις προϋποθέσεις ποιότητας τσουβαλιάζονται όλα μαζί είτε πρόκειται για απλώς ευχάριστα "diversions" τής μισής ώρας ή άντε το πολύ των 2-3 ωρών με ένα έξυπνο concept αλλά από εκεί και πέρα υποτυπώδη σεναριακή ανάπτυξη είτε πρόκειται για full-fledged adventure games με αρχή μέση και τέλος, σύνθετους χαρακτήρες και δουλεμένο/σύνθετο puzzle design. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι άδικο για τους πιο δουλεμένους αυτούς τίτλους που φαντάζομαι έχουν απασχολήσει για μήνες και χρόνια τους δημιουργούς τους και σαφώς αξίζουν περισσότερο της προσοχής μας από παιχνίδια-αστραπή, με τα οποία απλώς σκοτώνουμε ευχάριστα 1-2 ώρες και που οι δημιουργοί τους σίγουρα δεν κατέβαλαν τόσο κόπο να τα στήσουν (συγκριτικά πάντα με τους δημιουργούς της προηγούμενης κατηγορίας). Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο σύνθετο αν αναλογιστούμε ότι και ανάμεσα στα πιο σύντομα freeware παιχνίδια υπάρχουν κολοσσιαίες διαφορές στην ποιότητα, αφού κάποια αποτελούν απλά "diversions", ενώ κάποια άλλα διαθέτουν έξυπνο design, δυνατή ατμόσφαιρα και τη σφιχτή δομή ενός καλογραμμένου διηγήματος (πχ το "5 Days a Stranger" - αν και θεωρώ το συγκεκριμένο ελαφρώς υπερτιμημένο από την adventure κοινότητα - ή η αρχική freeware εκδοχή του "The Shivah" - αν και έχω παίξει μόνο την εμπορική έκδοση). Πραγματικά μου έκανε εντύπωση που ανατρέχοντας στο διαδίκτυο βρήκα εξίσου κολακευτικά σχόλια για παιχνίδια με τα οποία σκοτώνεις 1-2 ώρες πλήξης (αντί ας πούμε να δεις ένα σήριαλ στην τηλεόραση) και για παιχνίδια που απαιτούν την προσοχή σου και που προσφέρουν κανονικότατη και πληρέστατη gaming απόλαυση, χωρίς να φαίνεται πουθενά αυτή η ουσιώδης διαφορά στα αναγνωσθέντα σχόλια και επομένως χωρίς να έχω τη δυνατότητα να μπορώ να καταλάβω προκαταβολικά με τι επιπέδου δουλειά έχω να κάνω.
Θεωρώ ότι όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί σύγχυση και τελικά κατά κάποιο τρόπο κρύβει από την προσοχή του μανιώδη adventurer τίτλους που αξίζουν να περιληφθούν στη συλλογή του. Θεσμοί όπως τα ετήσια AGS Awards βοηθούν κάπως να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αλλά δεν αρκούν. Το ιδανικό θα ήταν να γίνονται και στα freeware παιχνίδια κανονικά reviews, όπως και στους εμπορικούς τίτλους, όμως καταλαβαίνω πως αυτό είναι δύσκολο, μια και τα freeware παιχνίδια διαρκώς πληθαίνουν, ενώ πολλές φορές με το ζόρι βρίσκουμε κριτικές και για κάποια από τα εμπορικά adventure. Ένα ακόμα θέμα είναι πως ακόμα και στις λίγες επίσημες κριτικές των freeware παιχνιδιών υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά τα κριτήρια αξιολόγησης. Κάποιοι κρίνουν τα παιχνίδια αυτά με υπερβολική επιείκεια και τη λογική "έλα μωρέ, τζάμπα είναι" αδικώντας έτσι τις πιο προσεγμένες και μελετημένες δουλειές, ενώ κάποιοι άλλοι εξαντλούν όλη την αυστηρότητά τους κατακεραυνώνοντας γραφικές αδυναμίες και την παρουσία bugs, που θα ήταν αντικειμενικά σχεδόν αδύνατο να επιλυθούν. Το ιδανικό θα ήταν ασφαλώς κάποια μέση οδός (που όμως δεν έχει βρεθεί), στην οποία θα υπήρχε μεν κατανόηση όσον αφορά τις όποιες τεχνικές αδυναμίες, αλλά αυστηρότητα στον τομέα του σεναρίου και του σχεδιασμού, που τελικά δεν έχουν να κάνουν τόσο με εξωγενείς παράγοντες όσο με την έμπνευση και το μεράκι του δημιουργού.
Κλείνω με την εξής σκέψη: Αν το gaming αποτελεί όντως μορφή τέχνης, τότε οι underground developers είναι οι μποέμηδες καλλιτέχνες του δρόμου ή οι άγνωστοι δημιουργοί που δουλεύουν το πρωί για την επιβίωση και το βράδυ παλεύουν με τη μούσα τους. Δεν τους αξίζει μία τίμια κριτική αποτίμηση;
- Constantine_R
- Voodoo Priest
adventureadvocate.gr/phpBB3/viewtopic.php?f=12&t=2610
Κατά βάση έχεις δίκιο για το χάος. Σε πολλά sites τα έχουν όλα σκόρπια. Στο site του Adventure Game Studio πάντως:
www.adventuregamestudio.co.uk/Games.aspx
αν πας στο Browse έχει αρκετά φίλτρα που κάπως ξεχωρίζουν το τοπίο, συμπεριλαμβανομένου και της διάρκειας αυτών.
“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”
- Castledoque
- Adventure Draic Kin
Το έχω δει το mini-review σου φίλε. Πολύ καλό και το παιχνίδι είναι στα υπόψη για παίξιμο. (Θα το είχα παίξει, αλλά χρωστάω ακόμα Space Quest 5 και 6...)Constantine_R wrote: Κατ' αρχήν δες εδώ...
Ναι, όλες αυτές οι κατηγοριοποιήσεις στο AGS site βοηθάνε λίγο, αλλά δεν κάνουν σπουδαία πράγματα. Για την ποιότητα του τελικού παιχνιδιού δε δίνουν αρκετά στοιχεία. Ακόμα και το φίλτρο της διάρκειας είναι σχετικό. Μεγάλη διάρκεια είναι και οι 4 ώρες και οι 6 ώρες και οι 10 ώρες, αλλά η δουλειά που έχει πέσει, όσο αυξάνει η διάρκεια είναι διπλάσια ή και τριπλάσια. Κι είναι και το θέμα πόσο ποιοτικό είναι το gameplay σε όλες αυτές τις ώρες, που μπερδεύει ακόμα πιο πολύ τα πράγματα...Constantine_R wrote: ...στο Browse έχει αρκετά φίλτρα που κάπως ξεχωρίζουν το τοπίο, συμπεριλαμβανομένου και της διάρκειας αυτών.
Πιο πολύ βοηθάνε κάποια σύντομα σχόλια όσων έχουν παίξει κάθε παιχνίδι, που τα βρίσκεις στη σελίδα του εκάστοτε παιχνιδιού, αλλά κι αυτά στην τελική βοηθάνε τόσο λίγο όσο και τα user reviews στο Metacritic. Αν δεν ξέρεις ποιος αξιολογεί το παιχνίδι και πάνω κάτω το γούστο του, δεν μπορείς να καταλάβεις πολλά πράγματα...
- Castledoque
- Adventure Draic Kin
Out of Order
και
The Far Corners of the World.
(Για το τελευταίο έχει γράψει και ένα εξαιρετικό review o φοβερός και τρομερός καινούργιος συνεργάτης του adventure advocate. )
Πολύ καλό αλλά λιγότερο φιλόδοξο ήταν και το:
No Action Jackson (του έχω ρίξει και ένα βιαστικό mini-review).
Σύντομα αλλά αρκετά ιδιαίτερα παιχνίδια είναι τα:
Snakes of Avalon
και
What Linus Bruckman Sees When His Eyes Are Closed (αυτό είναι του Vince Twelve).
Διασκεδαστικά και προσεγμένα βρήκα τα:
Cirque De Zale, Nine Hours to Dawn.
- giovanna
- Adventure's Advocate
Που τα βρήκες όλα αυτά?΄Με έστειλες τελείως και εννοώ τελειως
- Castledoque
- Adventure Draic Kin
Αρκετά από αυτά τα παιχνίδια αναφέρονται στο αρχικό post του παρόντος thread.
Επίσης το adventuregamers κάθε μήνα παρουσιάζει τα νεότερα freeware adventure.
Στο site του AGS μπορείς να βρεις πάρα πολλά παιχνίδια, το μόνο κακό είναι που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις με βεβαιότητα τα αξιόλογα ανάμεσά τους, αλλά μια και είναι όλα δωρεάν... Υπάρχουν πάντως και ετήσια βραβεία AGS που μπορούν να σε βοηθήσουν να διαλέξεις τα πλέον αξιόλογα, όπως και κάποιες λίστες στο site του AGS www.adventuregamestudio.co.uk/Games.aspx .
Τώρα αν θέλεις links για τα συγκεκριμένα παιχνίδια:
Out of order: outoforder.adventuredevelopers.com/
The far corners of the world: thefarcornersoftheworld.weebly.com/games.html
www.adventuregamestudio.co.uk/Games.aspx/Detail/1472
No Action Jackson: www.gamefront.com/files/6345405/No_Action_Jackson_Full_Install
Snakes of Avalon: snakes.hardydev.com/
What Linus Bruckman Sees When His Eyes Are Closed: xiigames.com/linus/
Cirque De Zale: mushroom.chickennation.com/#cirque
www.adventuregamestudio.co.uk/Games.aspx/Detail/377
Nine hours to Dawn: www.adventuregamestudio.co.uk/Games.aspx/Detail/1431
- giovanna
- Adventure's Advocate
Σε ευχαριστώ κατάλαβα.