Πειρατία και "Πειρατία"! Η γνώμη σας; Θεραπεία;! :

• Mortal
  • Mortal's Avatar Topic Author
  • Adventure's Advocate
  • Adventure's Advocate
More
21 Μάι 2004 08:51 #1551 by Mortal
Ένα θέμα το οποίo απασχολεί μονίμως όχι μόνο τις εταιρείες αλλά και τους ίδιους τους χρήστες, και υπάρχουν στιγμές που ανοίγονται μάχες σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Θα ήθελα, εφόσον το επιθυμείτε και οι ίδιοι και δεν βαριέστε να μιλήσετε, να ακούσω όσο το δυνατόν περισσότερες απόψεις σας σχετικά με το ζήτημα.

Μην περιοριστείτε στα κλασσικά "πειρατία κακό", "πειρατία καλό", αλλά ανοιχτείτε σε όλα όσα σας απασχολούν σχετικά με το ζήτημα, και σε όλες τις προεκτάσεις τους, όπως τις αντιλαμβάνεστε ή τις βιώνετε οι ίδιοι.

Το abandonware είναι πειρατία;
Η πειρατεία σκοτώνει τα παιχνίδια ή οι ίδιες οι εταιρείες με κουτές κινήσεις τους;
Περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον;
Ακριβό κόστος για τα όσα μας δίδονται;
Άλλοι λόγοι;

Και όχι φυσικά ως δικαιολογία για την πειρατία! Ούτως ή άλλως η πνευματική ιδιοκτησία κάποιου είναι ηθικά και νομικά προσωπικό του ζήτημα, και δικαίωμα.

Αρης

Μέσα από στράτα απόμονη και απόσκια
με αγγέλους του Άδη μόνο στοιχειωμένη
που κει θεά μ' όνομα νύχτα βασιλεύει
κάτω, στα μέρη αυτά έχω φτάσει, τώρα...

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
21 Μάι 2004 09:46 #1554 by panagios
Κατα την ταπεινη μου γνωμη η πειρατεια απο την πλευρα μας αλλα και απο την πλευρα των εταιρειων θα πρεπει να εκλειψει. Τι εννοω; οτι ειναι εξισου ληστρικο οι χρηστες να μην πληρωνουν την δουλεια και τον κοπο καποιου δημιουργου, το ρισκο καποιου διανομεα, την δημιουργικοτητα καποιου διαφημιστη κλπ, αλλα και οι εταιρειες να απαιτουν να τους πληρωνουμε για δημιουργιες για γελια, που απλα φτιαχτηκαν με γνωμωνα την ελληνικοτατη εννοια της αρπαχτης. Λυση;

Προσωπικα κανω το εξης: αφου παιξω καποιο παιχνιδι σε captain sparrow version κατοπιν το αγοραζω αυθεντικο αν πιστεψα οτι αξιζε να αγοραστει. Αυτο φυσικα δεν ισχυει για ελαχιστους τιτλους που αγοραζω με κλειστα ματια διοτι εχω πειστει με τα χρονια οτι αυτοι που τους φτιαχνουν τουλαχιστον προσπαθουν και με σεβονται.

Παλια, και για τα adventures games μονο, αγοραζα γνησια παιχνιδια αφου ειχα διαβασει την κριτικη του τσουρινακη, αλλα καθως μεγαλωνα ειδα οτι ή (κακη εναλλακτικη) τα τσιμπαγε απο τις εταιρειες για να ειναι απλοχερος στιην κριτικη του ή (καλη εκδοχη) οτι απλα οι γνωμες μας για το τι ειναι καλο και τι οχι απειχαν (αν και αυτος μαλλον τα βλεπει σχεδον ολα καλα) και σταματησα να τον διαβαζω.

αυτα.

More
21 Μάι 2004 11:37 #1555 by Stknightmare
Egw basika eida olh auth thn allagh apo xartinh suskeuasia se dvd thikes kai ektos autou aukshthikan kai oi times,egw tha proteina na kanoun kati allo,na bgazoun 2 ekdoseis 1 me ta kaloudia kai oti allo theloun mesa kai 1 pou na xei mono ta cd kai na nai gurw sta 15-20 eurw kai oxi 40 eurw protimaw na paw na to parw apo ton Captain Maurogenh!!!

[url:1ivrqgyu]http://dtps.unipi.gr/users/knightmare[/url:1ivrqgyu]
"Don't be afraid of the dark,fear only what moves inside"

More
21 Μάι 2004 23:30 #1567 by Mourgos

Προσωπικα κανω το εξης: αφου παιξω καποιο παιχνιδι σε captain sparrow version κατοπιν το αγοραζω αυθεντικο αν πιστεψα οτι αξιζε να αγοραστει. Αυτο φυσικα δεν ισχυει για ελαχιστους τιτλους που αγοραζω με κλειστα ματια διοτι εχω πειστει με τα χρονια οτι αυτοι που τους φτιαχνουν τουλαχιστον προσπαθουν και με σεβονται.

Δηλαδή αυτά που πήρες πειρατικά και δεν αγόρασες γιατί δεν σου άρεσαν δεν τα "έκλεψες".Λυπάμαι που θα στο πω φίλε αλλά με αυτόν τον τρόπο μόνο την συνείδηση σου κοροϊδεύεις.Είσαι το ίδιο παράνομος με τους υπόλοιπους που αγοράζουν πειρατικά,και έχεις τις ίδιες ηθικές ευθύνες που προσάπτεις σε αυτούς που δεν τα αγοράζουν.Προσωπικά ηθικό δίλημα για μένα δεν υπάρχει και δεν σε κρίνω,αλλά αν αγοράζεις αντιγραμμένα,τουλάχιστον βρες το κουράγιο και παραδέξου το ,όχι σε μας γιατί δεν έχει σημασία,αλλά στον εαυτό σου.

Η άποψή μου βρίσκεται σε άλλο μύνημα,και αν και αποτελεί απίστευτα μικρή περίληψη των όσων έχω να πω είναι αρκετά μεγάλη για να την ξαναγράψω.

Διόρθωση:Επειδή ,όπως παρατήρησε ο Mortal ,το θέμα αυτό ασχολείται αποκλειστικά με την πειρατία είναι κρίμα να τ'αφήσω αυτό το "μικρό" κειμενάκι στο θέμα με τα εργαλεία.Ορίστε η παράθεση.Μπορεί εδώ να δείχνει εκτός τόπου και χρόνου αλλά δεν προλαβαίνω να τα ξαναγράψω.

Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι τα adventures (μονό αυτό το είδος με ενδιαφέρει) δεν πάει καλά λόγω της πειρατείας στην Ελλάδα.

Δεν φταίει αυτό,μην κοροϊδευόμαστε.Η εταιρία και οι εισαγωγείς χάνουν λεφτά όταν αντί να αγοράσεις το αυθεντικό παιχνίδι ,παίρνεις το αντίγραφό του.Τα adventures ειδικά στην Ελλάδα δεν τα αγοράζει κανείς ,ούτε αντεγραμμένα,πρώτον γιατί το είδος καλώς ή κακώς δεν προσφέρεται τόσο για διασκέδαση αλλά για ψυχαγωγία,όχι αυτό που αποζητάει το μέσο παιδί 10-16 χρονών που αποτελεί και το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σήμερα ,και δεύτερον γιατί πλέον δεν παράγονται ξεχωριστά παιχνίδια που θα τραβήξουν την προσοχή ενός μη μυημένου. Ειδικά τώρα με την απίστευτα ανόητη τάση των εταιριών να κάνουν τα παιχνίδια όλο και πιο action ένας νέος παίκτης τα βλέπει όχι ως τελείως διαφορετικό-ξεχωριστό είδος αλλά ένα κακό και βαρετό παιχνίδι δράσης(όχι μόνο Doom) που θέλει και λίγη σκέψη παραπάνω από ότι τα άλλα(βλέπε Broken sword 3).

Η πειρατία το συγκεκριμένο είδος(και μένα μόνο αυτό με απασχολεί) ίσα ίσα θα μπορούσε να το βοηθήσει η πειρατία στα ελληνικά δεδομένα.Γιατί;Γιατί βρίσκεις τίτλους που επίσημα δεν έρχονται στην Ελλάδα λόγω της έλλειψης κοινού-και όχι αγοράς- και γιατί η μικρή τιμή τους επιτρέπει και κανά πειραματισμό στα παιχνίδια που παίζει.Ειδικά όταν ο αγοραστής δεν διαθέτει δικά του χρήματα ακόμα (κοινώς το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς που λέγαμε) δύσκολα διαθέτει πολλά χρήματα για την αγορά ενός παιχνιδιού,οπότε δύσκολα αγοράζει και κάτι διαφορετικό .Ειδικά από την στιγμή που μόλις τελειώσεις ένα adventure δεν το ξαναπαίζεις(δεν έχουν πολλοί την τρέλα του συλλέκτη ειδικά όταν δεν το επιτρέπουν και οι γονείς).Οι ηλικίες στο φόρουμ είναι αρκετά μεγάλες και συχνά στις συζητήσεις σας αγνοείτε αυτόν τον παράγοντα που ίσως είναι και ο σημαντικότερος.

Προσωπικά πάλι προσπαθώ και θέλω να το σκέφτομαι και απο την πλευρά εκείνων που κάθονται μαζί με κάποιους φίλους γράφουν έναν ωραίο τίτλο, και θέλουν να βγάλουν μερικά χρήματα, τα οποία δυστυχώς η πειρατία δεν τους αφήνει να πιάσουν στα χέρια τους. Και ενώ εκείνοι έχουν πληρώσει πολλά στο δημόσιο για τις ανύπαρκτες υπηρεσίες που θεωρητικά τους προσφέρει (σύσταση εταιρείας, ασφαλιστικά ταμεία της κακιάς ώρας, φορολογίες κ.λ.π), για χρήματα που δεν θα πάρουν ποτέ, καταλείγουν λοιπόν να μην βγάζουν ούτε καν τα έξοδα τους, οπότε και τα παρατάνε. Αυτό για την Ελληνική αγορά, δεν ξέρω τι ακριβώς παίζει στο εξωτερικό, που δουλεύουν σε άλλα χρονικά όρια και με άλλες οικονομικές βάσεις και νόμους. Αλλά αυτό αποτελεί ένα άλλο πολύ μεγαλύτερο ζήτημα.

Για την ποια;Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;Εγώ από την άλλη το βλέπω και από την πλευρά τους ,την ρεαλιστική όμως.Αυτήν που μαζεύονται κανά δυο επιχειρηματίες με λεφτά,προσλαμβάνουν 45++ μάνατζερ,απόφοιτους οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων,αναλυτές "αγοράς" κτλ που βγάζουν ένα σχεδιάγραμμα για την παραγωγή όσο το δυνατόν πιο φτηνού και ταυτόχρονα εμπορεύσιμου παιχνιδιού.Αυτήν την πλευρά στην οποία μετά παίρνουν μια χούφτα ταλαντούχους προγραμματιστές τους πληρώνουν με γελοίους μισθούς ,κι όχι με ποσοστά από τα κέρδη όπως λέτε,και παίρνουν και κάποιο γνωστό όνομα του χώρου να βάλει την υπογραφή του (αν δεν υπάρχει προηγούμενο ομότιτλο παιχνίδι) και να κάνουν διαφήμιση.

Συνολικό κόστος;Τα κατασκευαστικά ενός χτυπητού CD και του κουτιού: 0,005 ευρώ(μισό λεπτό-δεν έκανα λάθος στα μηδενικά) και πολλά λέω.Μαζί με τις πληρωμές των υπαλλήλων 0,05 ευρώ/CD και πάρα πάρα πολλά λέω.Με τελωνεία,μεταφορικά και σούξου μούξου 0,5-0,8 λεπτά.
Συμπέρασμα:το κέρδος του επιχειρηματία (και όχι της καλοκάγαθης παρέας που φτιάχνει το παιχνίδι με την καλή της την καρδιά) είναι πάνω από 2000% .Εξωπραγματικό ;Όχι.Σκεφτείτε μόνο οτί ένα άγραφο CD στην ελληνική αγορά κοστίζει λιανικής (με όλα τα μεταφορικά,τελωνεία,φόρους,κλέφτες εισαγωγείς κτλ κτλ κτλ) 30 λεπτά.Και τα χτυπητά κοστίζουν ακόμη λιγότερο.

Πως λέγεται αυτό ;Κερδοσκοπία.Μην κοιτάτε μόνο τα τρόφιμα που δείχνει η τηλεόραση.Εκεί υπήρχαν 200% αυξήσεις λόγω μεσαζόντων και γινόταν χαμός.

Αν λυπάστε τόσο λοιπόν για τους καημένους τους επιχειρηματίες που δεν βγάζουν τα προς το ζειν ,στείλτε τους κανά e-mail να κατεβάσουν τις τιμές των προϊόντων τους στις τιμές των πειρατών τουλάχιστον.Όχι απλώς γιατί πρέπει αλλά γιατί μπορούν.Δόξα τον θεό και το 500% κέρδος δεν είναι ευκαταφρόνητο.Αν τώρα δεν θέλουν να ρίξουν τις τιμές και ταυτόχρονα να αυξήσουν τα κέρδη τους λόγω υψηλότερων πωλήσεων πρόβλημά τους.

Όσο για το θέμα ηθικής ,να ξέρετε οτί οτιδήποτε παράνομο δεν είναι και ανήθικο(μυθολογική παραπομπή σε Αντιγόνη).Νιώθει κανείς σας τύψεις όταν βγάζει φωτοτυπίες μερικές σελίδες από το βιβλίο ενός φίλου του ή όταν γράφει στο βίντεο κάποια ταινία από την τηλεόραση;Και αυτά κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων είναι και τιμωρείται με την ίδια ποινή από τον νόμο.Ή θα νιώθατε ένοχοι αν αγοράζατε μούφα ανταλλακτικά και φτιάχνατε μία πόρσε ίδια με του γείτονα;Γιατί στην αντιγραφή δεν κλέβεις. Παραβιάζεις πνευματικά δικαιώματα .Δεν στερείς ούτε από το μαγαζί ούτε από τον ιδιοκτήτη του το CD.Το μόνο που μπορείτε να μου πείτε είναι οτί αν με πιάσουν θα πάω φυλακή .Την ηθική μου δεν δέχομαι να την αμφισβητήσει το συμφέρον κανενός επιχειρηματία.

Και όσο για τα επιχείρηματα του τύπου ,αν δεν βγάζουν λεφτά οι εταιρίες δεν θα μπορούν να βγάζουν καλά παιχνίδια απαντώ το εξής:
Τι να τα κάνω και 500 τέλεια παιχνίδια το χρόνο αν δεν έχω την δυνατότητα να τα αγοράσω.Γιατί ούτε Ωνάση ούτε Κόκκαλη με λένε.Αν δεν πάρω τα 4-5 παιχνίδια που αγοράζω τον χρόνο(το καλοκαίρι δηλαδή) "πειρατικά" δεν θα τα πάρω καθόλου.Αν εσείς έχετε λεφτά για αυθεντικά και δεν σας ενδιαφέρει η κοροϊδία εις βάρος σας καλά κάνετε και τα αγοράζετε.Γιατί όχι και τίποτα άλλο έχουν το θράσσος να λένε οτί δεν τα βγάζουν πέρα οικονομικά(εξαιτίας της δικής τους ανοησίας) και φταίμε εμείς που δεν αγοράζουμε το πανάκριβο εμπόρευμά τους.Για τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης προφανώς δεν έχουν ακούσει τίποτα.

Α και κάτι άλλο (αιρετικό):μου αρέσουν τα κουτιά DVD περισσότερο από τα χαρτόκουτα.

Όσο για τους γονείς οι περισσότεροι έχουν γνώση,απλώς προτιμούν να είναι παράνομοι παρά να τους τρώνε τζάμπα και βερεσέ τα λεφτά.Όσο για το περί αφορολογήτου 1ον)και χωρίς τις φοροαπαλλαγές φθηνότερα βγαίνει
2ον)Αν και θέλει μεγάλη εξήγηση συνοπτικά λέω οτί τα λεφτά στον πειρατή μένουν εντός της χώρας ,ενώ στις ξένες εταιρίες βγαίνουν από τα σύνορα .Ελάχιστη οικονομική αντίληψη να έχει κανείς καταλαβαίνει σε επίπεδο χώρας τι συμφέρει την οικονομία μας.Όχι οτί με νοιάζει το συγκεκριμένο γεγονός ιδιαίτερα (αν και ίσως να πρεπε) ,αλλά πάλι καλώς ή κακώς έτσι έχουν τα πράγματα.Οπότε ποιος είναι κορόιδο και γιατί δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται.

Είμαι ωραίος
Τι ωραίος ,πανέμορφος
Τι πανέμορφος ,καλλονός
Γιατί όμως ρε γαμώτο, να είμαι ο μόνος που το βλέπει;

• Mortal
  • Adventure's Advocate
  • Adventure's Advocate
More
22 Μάι 2004 00:20 #1571 by Mortal
Καθόλου εκτός τόπου. Είναι η άποψη σου βασισμένη ακριβώς στην παράγραφο που είχα αναφέρει. Απλά ξεκίνησα αυτό το thread έχοντας ως ένασμα την συζήτηση μας που ως συνήθως όπως ξεκινά μια συζήτηση πάντα την καταλείγουμε διαφορετικά γιατί αυτός και ο σκοπός της συζήτησης, να αναζητήσει τις πιθανές διαδρομές, που ωστόσο πρέπει να τις ανακατευθύνουμε σε μια πιο συγκεγκριμένη περιοχή. Δεν συνεχίζω σχολιασμό, είπαμε, η άποψη σας. Κάποια στιγμή θα το συζητήσουμε κανονικά.

Ευχαριστώ

Άρης

More
24 Μάι 2004 09:22 #1604 by panagios
δεν θυμαμαι να ειπα ποτε οτι δεν ειμαι "παρανομος" οπως αναφερεις. Μην εκνευριζεσαι. εχω πληρη συναισθηση των πραξεων μου. Ουτε κοροιδευω τον εαυτο μου, ουτε και φυσικα εσας. Δεν απολογουμαι , διοτι δεν εχω λογο να το κανω. Απλα, απαντηση στον τιτλο του θεματος. Τοσο απλα.

• Mortal
  • Adventure's Advocate
  • Adventure's Advocate
More
24 Μάι 2004 13:25 #1606 by Mortal

panagios wrote: δεν θυμαμαι να ειπα ποτε οτι δεν ειμαι "παρανομος" οπως αναφερεις. Μην εκνευριζεσαι. εχω πληρη συναισθηση των πραξεων μου. Ουτε κοροιδευω τον εαυτο μου, ουτε και φυσικα εσας. Δεν απολογουμαι , διοτι δεν εχω λογο να το κανω. Απλα, απαντηση στον τιτλο του θεματος. Τοσο απλα.

Δεν χρειάζεται κανένας να απολογηθεί για οτιδήποτε, εδώ είμαστε για να παραθέσουμε απλώς ορισμένες απόψεις και κατόπιν αν θεωρήσουμε πως έχουμε κάποιες έξτρα σκέψεις πάνω στο ζήτημα να τις συζητήσουμε εκτενέστερα. Ο καθένας μας αντιμετωπίζει το ζήτημα όπως το θεωρεί ορθό, το οποίο όπως τουλάχιστον γνωρίζουμε ότι αποτελεί την βάση πολλών σκέψεων μας. Αν δεχόμαστε πως δεν υπάρχει τίποτα απόλυτο, τότε ας συνεχίσουμε την συγκέντρωση των υποκειμενικότατων απόψεων μας. Σκεφτείτε πως και οι "αιρετικές" μας σκέψεις όσον αφορά διάφορα ζητήματα έχουν την χρησιμότητα τους. :D

More
25 Μάι 2004 20:09 #1632 by Real NC
Πρώτα απ' όλα, να πω πως ο όρος "πειρατία" είναι προπαγανδιστικός, και χρησιμοποιήθηκε πρώτα από τις ίδιες τις εταιρείες. Πως λέει ο Bush "τρομοκράτες" αυτούς που παλεύουν για την ελευθερία τους; Κάτι τέτοιο δηλ. Όποιος αγοράζει ή πουλάει αντίγραφα, δεν είναι πειρατής. Απλώς αγοράζει/πουλάει παράνομα αντίγραφα. Ο Long John Silver ήταν πειρατής. Εγώ δεν είμαι από αυτούς που βιάζουν γυναικόπαιδα και βουλιάζουν καράβια.

Ο Mortal wrote: Το abandonware είναι πειρατία;

Νομικά, ναι, είναι παράνομη διανομή αντιγράφων. Αν η εταιρεία έχει δώσει άδεια, τότε βέβαια δεν είναι (ναι, υπάρχουν φίρμες που επιτρέπουν τα παλιά τους παιχνίδια να διανέμονται ως abandonware).

Η πειρατεία σκοτώνει τα παιχνίδια ή οι ίδιες οι εταιρείες με κουτές κινήσεις τους;

Οι εταιρείες δεν κάνουν κουτές κινήσεις. Κάθε τι που λένε και κάνουν, έχει προσχεδιαστεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Λένε πως η πειρατεία σκοτώνει (τα παιχνίδια, τη μουσική, κλπ.) Λένε πως (για παράδειγμα) το 2003 χάθηκαν 5 δις λόγω της πειρατείας. Εγώ λέω πως χάθηκαν μόνο μερικά εκατομύρια, μια και το 95% των αντιγράφων μου, αν δεν τα αντέγραφα, δεν θα τα αγόραζα. Δηλ. Sony και καλά μου λένε πως τα λεφτά αυτά θα πήγαιναν σ' αυτούς; Αφου δεν τα έχω αυτά τα λεφτά, πως θα τα έδεινα; Για παράδειγμα, τα αντίγραφά μου, θα κόστιζαν 150.000€ αν τα αγόραζα αυθεντικά. Εγώ όμως δεν έχω 150.000€. Οι εταιρείες όμως, περιλαμβάνουν το ποσό αυτό στα "χαμένα κέρδη" τους. Προπαγάνδα μέχρι αηδίας.

Περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον;

Κοίτα να δεις, όταν ο άλλος δεν έχει όρεξη να ασχοληθεί πραγματικά με το gaming, απλώς παίρνει ένα αντίγραφο να δει πως είναι. Σιγά μην το αγόραζε κιόλας. Το κοιτάει για καμιά βδομάδα και μετά το πετάει.

Ακριβό κόστος για τα όσα μας δίδονται;

Στην Ελλάδα, πανάκριβο! Στις ανεπτυγμένες χώρες, τζάμπα. (Εμείς τα παίρνουμε ακριβότερα, αλλά οι μισθοί μας είναι κατά πολύ χαμηλότεροι).

Άλλοι λόγοι;

13άχρονοι που δεν έχουν λεφτά. Τι να κάνουν δηλ? Τα αντίγραφα είναι ο μόνος τρόπος να παίξουν ένα παιχνίδι.

Και όχι φυσικά ως δικαιολογία για την πειρατία! Ούτως ή άλλως η πνευματική ιδιοκτησία κάποιου είναι ηθικά και νομικά προσωπικό του ζήτημα, και δικαίωμα.

Δεν συμφωνώ απολύτως. "Πνευματική" ιδιοκτησία σημαίνει πως δεν μπορώ να πάρω το έργο κάποιου άλλου και να το πλασάρω σαν δικό μου. Ο νόμος απαγορεύει όμως και την απλή αντιγραφή του έργου (με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα). Ο νόμος αυτός φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, όχι γιατί είναι ηθικά σωστός. Ανήθικο είναι να μου ζητήσει ο φίλος μου ένα παιχνίδι και να μην του το δώσω, αλλά ο νόμος προσπαθεί να με πήσει για το αντίθετο. Ε, ας πάει στο διάολο ο νόμος. Δεν θα βάλω το copyright πάνω από τη φιλία μου με τους συνανθρώπους μου. Αυτό θα ήταν ανήθικο.

Ο Mourgos wrote:

Ο panagios wrote: Προσωπικα κανω το εξης: αφου παιξω καποιο παιχνιδι σε captain sparrow version κατοπιν το αγοραζω αυθεντικο αν πιστεψα οτι αξιζε να αγοραστει. Αυτο φυσικα δεν ισχυει για ελαχιστους τιτλους που αγοραζω με κλειστα ματια διοτι εχω πειστει με τα χρονια οτι αυτοι που τους φτιαχνουν τουλαχιστον προσπαθουν και με σεβονται.

Δηλαδή αυτά που πήρες πειρατικά και δεν αγόρασες γιατί δεν σου άρεσαν δεν τα "έκλεψες". Λυπάμαι που θα στο πω φίλε αλλά με αυτόν τον τρόπο μόνο την συνείδηση σου κοροϊδεύεις. Είσαι το ίδιο παράνομος με τους υπόλοιπους που αγοράζουν πειρατικά, και έχεις τις ίδιες ηθικές ευθύνες που προσάπτεις σε αυτούς που δεν τα αγοράζουν.

Για πες μας δηλ, πια η διαφορά του να το αντιγράψεις από το να μην το αγοράσεις;

Ο Mourgos wrote: Προσωπικά ηθικό δίλημα για μένα δεν υπάρχει και δεν σε κρίνω,αλλά αν αγοράζεις αντιγραμμένα,τουλάχιστον βρες το κουράγιο και παραδέξου το ,όχι σε μας γιατί δεν έχει σημασία,αλλά στον εαυτό σου.

Αυτό είναι άλλο. Το να αγοράζεις αντίγραφα, ναι, δεν είναι σωστό. Εγώ για παράδειγμα, ποτέ δεν θα έδινα λεφτά για ένα παράνομο αντίγραφο. Μόνο από φίλους και από μέρη που δεν πλήρώνεις.

Αυτά είχα να πω. Φυσικό είναι να μην συμφωνούν όλοι, αλλά προσωπικά πιστεύω πως οι περισσότεροι έχουν απλώς επιφανειακές γνώσεις πάνω στο θέμα. Όπως και να χει, ποτέ μην πιστεύετε αυτά που λέει ο ένας και ο άλλος (συμπεριλαμβανομένου και εμού). Ψάξτε το θέμα παντού, από όλες τις πηγές για να δημιουργήσετε άποψη. Μια καλή αρχή είναι οι σελίδες αντι-πειρατικών εταιρειών vs. τις σελίδες του Richard Stallman.

Sig? We don't need no stinking sig!
members.lycos.co.uk/realnc qtads.sf.net

More
26 Μάι 2004 01:37 #1648 by Mourgos

Δηλαδή αυτά που πήρες πειρατικά και δεν αγόρασες γιατί δεν σου άρεσαν δεν τα "έκλεψες". Λυπάμαι που θα στο πω φίλε αλλά με αυτόν τον τρόπο μόνο την συνείδηση σου κοροϊδεύεις. Είσαι το ίδιο παράνομος με τους υπόλοιπους που αγοράζουν πειρατικά, και έχεις τις ίδιες ηθικές ευθύνες που προσάπτεις σε αυτούς που δεν τα αγοράζουν.

Για πες μας δηλ, πια η διαφορά του να το αντιγράψεις από το να μην το αγοράσεις;

Οικονομικά για την εταιρία καμία,άλλωστε νομίζω κάπου το έχω ξαναπεί.Νομικά τώρα και σύμφωνα με την "ηθική" που επικαλούνται οι πολέμιοι των αντιγράφων πρόβλημα υπάρχει...

Προσωπικά ηθικό δίλημα για μένα δεν υπάρχει και δεν σε κρίνω,αλλά αν αγοράζεις αντιγραμμένα,τουλάχιστον βρες το κουράγιο και παραδέξου το ,όχι σε μας γιατί δεν έχει σημασία,αλλά στον εαυτό σου.

Αυτό είναι άλλο. Το να αγοράζεις αντίγραφα, ναι, δεν είναι σωστό. Εγώ για παράδειγμα, ποτέ δεν θα έδινα λεφτά για ένα παράνομο αντίγραφο. Μόνο από φίλους και από μέρη που δεν πλήρώνεις

Για πες μου κι εσύ λοιπόν την διαφορά μεταξύ του αγοράζω το αντίγραφο και το αγοράζω.
Και να υπάρχει κι ο φίλος σου από κάπου δεν το βρήκε;Ακολουθώντας την αλυσίδα κάποιος αρχικά το αγόρασε ,οπότε και το δικό σου αντίγραφο σε αγορά στηρίζεται.Το οτί αγορά έγινε 1 φορά κι όχι 400 κάνει την διαφορά ;[/quote]

Είμαι ωραίος
Τι ωραίος ,πανέμορφος
Τι πανέμορφος ,καλλονός
Γιατί όμως ρε γαμώτο, να είμαι ο μόνος που το βλέπει;

More
26 Μάι 2004 13:20 #1655 by neo83_gr
μια μονο απλη ερωτηση:αν ενα adventure ειναι πανω απο 2cds,οπως συνηθως ειναι δηλ 3,4,5..,το ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ αντεγραμμενο??Γιατι πολυ απλα 4 cd* 6euro= 20 με εκπτωση,δηλαδη δωσε λιγα ακομη και παρτο αυθεντικο.πιστευω οτι τα adventures ειδικα δεν πολυαπειλουνται απο την πειρατεια για αυτον το απλο λογο.αυτα που κυριως αντιγραφονται ειναι τα action και τα ποδοσφαιρακια (που ετσι και αλλιως τα βγαζουν και πιο 'ευπορες' εταιριες)

• Mortal
  • Adventure's Advocate
  • Adventure's Advocate
More
26 Μάι 2004 15:30 #1657 by Mortal

Real NC wrote: Οι εταιρείες δεν κάνουν κουτές κινήσεις.

Δεν θα στοιχημάτιζα και το κεφάλι μου για αυτό! Πολλές εταιρείες εξαγοράστηκαν κατόπιν "κουτών" κινήσεων, και πολλές χάθηκαν. (Looking Glass, η παλιά καλή Sierra που μεγαλοπιάστηκε, η Westwood που την μάζεψε μέσα η EA, και πολλές άλλες). Και γενικά με το "κουτές" εννούσα τον τρόπο κατά τον οποίο υπολογίζουν τις πωλήσεις και το περιεχόμενο, για να προσελκύσουν επενδυτές και κατ' επέκταση ρευστό, σπαταλώντας χρήμα.
Δες το καλό παράδειγμα της ID (άλλο είδος θα πείς αλλά κατα πολύ μικρότερη απο πολλές άλλες) που δεν ανοίχτηκε παράλογα και ούτε χτύπησε τις τιμές όπως οι καλές μας adventurοεταιρίες, και πόσα χρόνια λειτουργεί σωστά και ικανοποιεί τους πελάτες της! Αυτό το μέτρο σύγκρισης βάζω προσωπικά, απο εκεί και μετά βέβαια υπάρχουν πολύ περισσότερα.

More
26 Μάι 2004 21:59 #1658 by Real NC

Mourgos wrote:

Real NC wrote: Αυτό είναι άλλο. Το να αγοράζεις αντίγραφα, ναι, δεν είναι σωστό. Εγώ για παράδειγμα, ποτέ δεν θα έδινα λεφτά για ένα παράνομο αντίγραφο. Μόνο από φίλους και από μέρη που δεν πλήρώνεις

Για πες μου κι εσύ λοιπόν την διαφορά μεταξύ του αγοράζω το αντίγραφο και το αγοράζω.

Δεν κατάλαβα. Ποτέ δεν είπα πως αγοράζω αντίγραφα. Είπα πως τζάμπα τα παίρνω.

Και να υπάρχει κι ο φίλος σου από κάπου δεν το βρήκε; Ακολουθώντας την αλυσίδα κάποιος αρχικά το αγόρασε, οπότε και το δικό σου αντίγραφο σε αγορά στηρίζεται. Το οτί αγορά έγινε 1 φορά κι όχι 400 κάνει την διαφορά;

Αυτονόητο δεν είναι ρε συ; Εγώ λέω πως όταν έχω το αυθεντικό ή αντίγραφο, και ο φίλος μου το ζητήσει, σιγά μην δεν του το δώσω να το γράψει. Ανήθικο θα ήταν να μην το κάνω.

• Mortal
  • Adventure's Advocate
  • Adventure's Advocate
More
26 Μάι 2004 22:10 #1659 by Mortal
[Off-topic] <- Το ξέχασα πριν.

Real NC wrote: Αυτονόητο δεν είναι ρε συ; Εγώ λέω πως όταν έχω το αυθεντικό ή αντίγραφο, και ο φίλος μου το ζητήσει, σιγά μην δεν του το δώσω να το γράψει. Ανήθικο θα ήταν να μην το κάνω.

Λογικό όμως και πάλι δεν θα ήταν. Π.χ αν δάνειζες μια φορά τίτλο σε φίλο και το CD σου ερχόταν πίσω σουβεράκι για τα ποτά, (το έκανες άνετα και στόχο για βελάκια!) θα ξαναδάνειζες; Εγώ πάντως το έχω καταργήσει όχι γιατί δεν θέλω να παίξουν οι φίλοι μου αλλά γιατί όταν αγοράζω ένα παιχνίδι σημαίνει πως "κλείδωσε" στην συλλογή, ακόμη και αν το ξαναπαίξω στα βαθιά γερατιά (δεν θα ψάχνω μετά να το ξαναγοράσω, έχω χάσει έτσι αρκετά βιβλία :( )! Ή για να το θέσω αλλιώς έχω CD που χρησιμοποιήθηκε αρκετά απο το 92 και είναι σαν να το πήρα χθες. Μάλλον εκεί ίσως να το σκεφτόσουν λιγουλάκι. Δεν είναι ανήθικο, είναι αυτοσυντήρηση. :?

[/Off Topic]

More
26 Μάι 2004 22:23 #1660 by Real NC

Mortal wrote:

Real NC wrote: Αυτονόητο δεν είναι ρε συ; Εγώ λέω πως όταν έχω το αυθεντικό ή αντίγραφο, και ο φίλος μου το ζητήσει, σιγά μην δεν του το δώσω να το γράψει. Ανήθικο θα ήταν να μην το κάνω.

Λογικό όμως και πάλι δεν θα ήταν. Π.χ αν δάνειζες μια φορά τίτλο σε φίλο και το CD σου ερχόταν πίσω σουβεράκι για τα ποτά, (το έκανες άνετα και στόχο για βελάκια!) θα ξαναδάνειζες; Εγώ πάντως το έχω καταργήσει όχι γιατί δεν θέλω να παίξουν οι φίλοι μου αλλά γιατί όταν αγοράζω ένα παιχνίδι σημαίνει πως "κλείδωσε" στην συλλογή, ακόμη και αν το ξαναπαίξω στα βαθιά γερατιά (δεν θα ψάχνω μετά να το ξαναγοράσω, έχω χάσει έτσι αρκετά βιβλία :( )! Ή για να το θέσω αλλιώς έχω CD που χρησιμοποιήθηκε αρκετά απο το 92 και είναι σαν να το πήρα χθες. Μάλλον εκεί ίσως να το σκεφτόσουν λιγουλάκι. Δεν είναι ανήθικο, είναι αυτοσυντήρηση. :?

Ε, λίγο άσχετα αυτά όμως. Τέλος πάντων, για χάρη της συζήτησης. Εγώ δεν έχω πρόβλημα να δανήσω κάτι. Μια φορά ζούμε. Προσωπικά, όταν λέω σε κάποιον "το έχεις αυτό; μπορείς να το φέρεις αύριο" και μου λέει πως δεν το φέρνει γιατί "δεν δανήζει σε άλλους", συνήθως δεν τον κάνω παρέα για πολύ.

More
27 Μάι 2004 12:25 #1663 by panagios
θα συμφωνησω με τον mc (παροτι δεν ρωτηθηκα :lol: ). φιλοι = φιλοι . μοιραζονται πραγματα ΙΜΗΟ