Λίστα Adventures
- aiRness
- Platinum Member
ΥΓ. Αν σηκώνεις αστεία από συγκεκριμένες κάστες ανθρώπων αυτό αφορά εσένα όχι έμενα. Τα λεγόμενά σου ισχύουν και για σένα τον ίδιο.
Whenever I smell asphault, I think of Maureen.
Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.
- odnorf
- Templar Hunter
lamp dog - <!-- w --> www.dead-code.org <!-- w -->
- aiRness
- Platinum Member
Whenever I smell asphault, I think of Maureen.
- odnorf
- Templar Hunter
- Fallen Angel
- Topic Author
- Homo Adventurous
Δεν πρόσεξες προφανώς τη διευκρίνιση που έκανα: "αν κι όχι ιδιαίτερα αυτές στα 100 όπως του PC Master". Ναι, μία διαφορά από το 82% στο 83% δε μου λέει απολύτως τίποτα. Διαφορά της τάξεως του Α από το Β, όμως, ή του 4 από το 5 μου λένε.odnorf wrote: Ένα παιχνίδι πήρε 82% και ένα άλλο 83%. Σε ποια ζυγαριά τα βάζεις γιατί μπορεί να υπάρχουν και απώλειες ανάλογα με την πίεση του αέρα.[...]
Όσο για το αλκοτεστ... την ίδια επίδραση (αν όχι μεγαλύτερη) έχει κι η προσωπική ψυχολογία του εκάστοτε συντάκτη στην εκάστοτε φάση της ζωής του. So..? Επειδή θα "κρίνει" κι έπειτα θα παρουσιάσει στο άρθρο του πιο αυστηρά ή πιο επιεικώς ένα παιχνίδι λόγω φάσης έγινε κάτι? Τόσο μικρές αποκλίσεις είναι ανθρώπινες, λογικές κι απολύτως αναμενόμενες. Πιστεύω.
Nothing happens unless first a dream...
- odnorf
- Templar Hunter
- Fallen Angel
- Topic Author
- Homo Adventurous
Επίσης, κακά τα ψέματα, δε διαβάζουν όλοι τακτικά συγκεκριμένους συντάκτες για να ξέρουν πώς γράφουν και πώς να εμηνεύσουν όσα διαβάζουν, κ.λπ. κι η βαθμολογία βοηθά και σε αυτό το επίπεδο μερικούς.
Αν τώρα κάποιος επιλέξει να κρατήσει αποκλειστικά τη βαθμολογία και να μην ασχοληθεί με το κείμενο, είναι πρόβλημά του. Και δεν εννοώ δικαίωμά του, εννοώ αυτό που λέω: πρόβλημά του.
- odnorf
- Templar Hunter
Fallen_Angel wrote: (...)Η βαθμολογία σου δείχνει (μου δείχνει αν θες, εφόσον εγώ τη θέλω) τη γενικότερη αίσθηση του συντάκτη για το παιχνίδι και με βοηθά να το συγκρίνω με άλλα παιχνίδια του είδους (είναι αδύνατον να συγκρίνεις κείμενα και παρουσιάσεις). (...)
Αντιλαμβάνομαι το σκεπτικό σου και στο θέμα της άμεσης σύγκρισης κειμένων δεν έχεις άδικο αλλά δεν μπορώ να έχω τη χειρότερη λύση ως επιλογή. Το κείμενο του review διαμορφώνεται σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού (με σημειώσεις) και για αυτό το λόγο έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία. Η βαθμολογία είναι του δευτερολέπτου και εξαρτάται από το αν έχει πιει 1-2 μπύρες ο συντάκτης (όπως έχω ήδη γράψει - εντάξει πριν είπα 2-3 μπύρες αλλά ας διαφοροποιηθώ για εμφανείς λόγους), αν έχει καλό καιρό, αν έχει κάνει σεξ με τον/την σύντροφό του/της 2 ώρες πριν, αν το φινάλε ήταν "δυνατό" (τελευταία εντύπωση) κ.λπ.
- Fallen Angel
- Topic Author
- Homo Adventurous
Όσο γι' αυτό που λες για το δυνατό φινάλε, ναι σαφώς ισχύει. Αλλά αυτό είναι ένα από τα συναισθήματα που θα νοιώσει κι ο χι αναγνώστης παίζοντας τελικά το παιχνίδι. Οπότε αν το φινάλε είναι δυνατό κι ο συντάκτης βάλει λίγο μεγαλύτερο βαθμό λόγω αυτού, κι ο αναγνώστης θα βιώσει το ίδιο στο τέλος, οπότε ο βαθμός θα είναι "λογικός/δικαιολογημένος" και στο δικό του κεφάλι. Ασχέτως των επιμέρους σημείων.
Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω τι σε πειράζει (γιατί αυτό καταλαβαίνω) να υπάρχει κι ένας βαθμός ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ του κειμένου. Εφόσον σε μερικούς φαίνεται χρήσιμος και σε όσους δεν τον θέλουν, δεν αλλάζει τίποτα (ως προς το κείμενο δλδ), δεν καταλαβαίνω γιατί δε θες να υπάρχει. Και στο λέω αυτό έχοντας πλήρη γνώση πως αποτελεί το μακράν δυσκολότερο σημείο μιας κριτικής/παρουσιάσης/whatever για ένα συντάκτη μιας και δεν καλείται να καταγράψει τις σημειώσεις του όπως στο κείμενο, αλλά να βάλει ένα ολόκληρο παιχνίδι μέσα σε ένα βαθμό.
(να ξεκαθαρίσω πως είμαι 100% επηρεασμένη από προσωπικά βιώματα στις "γενικεύσεις" που έκανα παραπάνω )
- odnorf
- Templar Hunter
Fallen_Angel wrote: Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω τι σε πειράζει (γιατί αυτό καταλαβαίνω) να υπάρχει κι ένας βαθμός ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ του κειμένου. Εφόσον σε μερικούς φαίνεται χρήσιμος και σε όσους δεν τον θέλουν, δεν αλλάζει τίποτα (ως προς το κείμενο δλδ), δεν καταλαβαίνω γιατί δε θες να υπάρχει.
Δεν θα επέλεγα τις λέξεις "με πειράζει" για να περιγράψω την κατάσταση. Δεν ζητάω την απαγόρευσή τους. Απλώς θεωρώ ότι οι βαθμοί λειτουργούν εις βάρος του review και πολλές φορές ο αναγνώστης είτε θα προσπεράσει το κείμενο είτε θα το διαβάσει αποσπασματικά. Όλοι μας έχουμε δει παραδείγματα όπου ένα παιχνίδι μπορεί να πάρει υψηλή βαθμολογία και πολλοί να γκρινιάξουν για αυτό ενώ μέσα στο κείμενο αναφέρονται και τα αρνητικά του (απλώς δεν ενόχλησαν ιδιαίτερα τον reviewer) που σημαίνει ότι δεν έκαναν τον κόπο να το διαβάσουν. Είναι κρίμα μία συζήτηση να αναλώνεται σε ένα νούμερο της στιγμής και όχι στον γραπτό λόγο πριν από αυτό (ή μετά ανάλογα με τον σχεδιασμό της σελίδας).
- Fallen Angel
- Topic Author
- Homo Adventurous
odnorf wrote: [...]Απλώς θεωρώ ότι οι βαθμοί λειτουργούν εις βάρος του review και πολλές φορές ο αναγνώστης είτε θα προσπεράσει το κείμενο είτε θα το διαβάσει αποσπασματικά.[...]
Σαφώς κι ισχύει αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις. Αλλά ειλικρινά, αν κάποιος αρκεστεί στο βαθμό και δε διαβάσει το κείμενο, τότε αυτός ο κάποιος είναι άξιος της μοίρας του αν βρεθεί προ "εκπλήξεων". Άλλωστε μην ξεχνάς πως δε θέλουν όλοι να διαβάζουν κείμενα παρουσίασης. Μερικοί προτιμούν να βλέπουν ένα βαθμό γενικά κι αόριστα και να παίζουν το παιχνίδι χωρίς να ξέρουν τίποτα. Άλλοι θέλουν να διαβάζουν αναλυτικές παρουσιάσεις περί τίνος πρόκειται πριν αποφασίσουν τι θα παίξουν. Γενικά, τα θετικά ύπαρξης ενός βαθμού θεωρώ πως είναι περισσότερα από τα αρνητικά και γι' αυτό και πρέπει να υπάρχουν. Γι' αυτό, λοιπόν, επιμένω πως είναι καλύτερα να υπάρχει και κείμενο και βαθμός.
- sasa
- Moderator
Τώρα μετά το παιχνίδι, είναι μια άλλη υπόθεση και κάποια αναλυτικά reviews έχουν πολύ ενδιαφέρον. Στο βαθμό δε δίνω ιδιαίτερα βάση, μόνο αν ξέρω ότι έχω παρόμοια γούστα με τον reviewer και υπάρχει πιθανότητα να συμφωνήσουμε, οπότε ο βαθμός του θα έχει για μένα προσωπικά κάποια αξία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ναι ο βαθμός με εξυπηρετεί. Οπωσδήποτε όμως τα πράγματα είναι πολύ υποκειμενικά. Έχει τύχει το ίδιο παιχνίδι να το ξαναπαίξω και να το δω με αρκετά διαφορετικό μάτι από ότι την προηγούμενη φορά.
-"You must use the stars as your management guide."
-"Does that work?"
-"If you believe it works, then you are not bright enough to make your own decisions
anyway. So randomness is probably an improvement."
- ManOfSorrows
- Moderator
Χρυσός Κανόνας : Δεν εμπιστεύομαι ΚΑΝΕΝΑ ΞΕΝΟ site για να διαβάσω reviews για adventures.
Από εκεί και μετά, adventures παίζω 80% για την ατμόσφαιρα και το σενάριο. Το υπόλοιπο 20% είναι ο χειρισμός του. Όπότε διαβάζοντας ένα review μπορώ να καταλάβω αν το παιχνίδι κάνει για εμένα ή όχι. Η βαθμολογία δεν μου λέει τίποτα.
Συγκεκριμένα για τον Τσουρινάκη, διαβάζω τα άρθρα του από το 1996 σχεδόν ανελειπώς, όπως και το PC MASTER. Τόσα χρόνια έχω μάθει τα κολλήματα και τις αδυναμίες του και μπορώ να καταλάβω αν αυτό που περιγράφει μου κάνει ή όχι. Όπως και να το κάνουμε είναι ειδικός και προσωπικά τον εκτιμώ πολύ. Όντως έχει ρίξει τις βαθμολογίες του, αλλά αυτό είναι πολιτική του περιοδικού που κι ο ίδιος ο Ανδρέας εξήγησε αν θυμάμαι καλά σε κάποιο τεύχος του.
Πάω να ξεθάψω το επόμενο thread
Και για να μπω πάλι στο θέμα, η λίστα του Ανδρέα έγινε bookmark από εμένα ως ένας εξαιρετικός κατάλογος. Τα σχόλια του, θα βοηθήσουν είτε συμφωνώ, είτε όχι.
Tex Murphy is back!