- Forum
- Adventure Games
- Συζήτηση για Adventures
- COGNITION : Το νέο παιχνίδι της Phoenix on Line Studios!
COGNITION : Το νέο παιχνίδι της Phoenix on Line Studios!
- crocark
- Adventure's Advocate
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.
- Tasos
- Templar Hunter
- WickedMan
- Tentacled Overlord
συμφωνώ, αλλά μπαίνει το ζήτημα της διάρκειας και κυρίως της τιμής. Καταρχάς πρέπει η συνολική διάρκεια των επεισοδίων να ανταποκρίνεται σε ένα adventure, αλλά πρέπει βέβαια και η συνολική τιμή των επεισοδίων να ανταποκρίνεται. Για παράδειγμα δεν μπορεί να έχεις 6 επεισόδια, 5 ώρες δράση το καθένα, 8 ευρώ το ένα. 48 ευρώ adventure δηλαδή, έστω και αν έχει καλή διάρκεια (30 ώρες) είναι κακόγουστο αστείο.
Επιπλέον η εταιρεία ποντάρει στο γεγονός ότι εάν ξεκινήσεις και πάρεις τα 1-2 πρώτα επεισόδια, θα πάρεις και τα επόμενα, ακόμη κι αν η ποιότητα και η φαντασία τους έχουν βουτήξει κατακόρυφα και η δημιουργοί έχουν ξεμείνει από ιδέες. Για μένα αυτό είναι μια μορφή νόμιμης απάτης. Μια τηλεοπτική σειρά πολύ εύκολα μπορείς να σταματήσεις να τη βλέπεις, δεν πληρώνεις κάτι, άρα δε χάνεις κάτι. Για τα επεισόδια του adventure πληρώνεις όμως και αυτό ουσιαστικά σε δεσμεύει. Αν σταματήσεις να τα παίρνεις, γνωρίζεις αμέσως ότι πρακτικά έχεις πετάξει τα λεφτά σου. Έτσι συνεχίζεις μέχρι το τέλος, ελπίζοντας ότι το παιχνίδι θα βελτιωθεί και ταϊζοντας παράλληλα την εταιρεία με λεφτά που εξαρχής δεν άξιζε. Γι αυτό και προτείνεται να περιμένει κανείς πρώτα να κυκλοφορήσουν όλα τα επεισόδια, να διαβάσει συνολικές κριτικές και μετά να τα αγοράσει... Να αγνοήσεις ότι είναι episodic σειρά δηλαδή και να λειτουργήσεις σαν να επρόκειτο για κανονικό ενιαίο adventure.
Αν όμως ισχύει αυτό, ομολογώ πως, τελικώς, δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική πίσω από τα episodic adventures. Γιατί μία εταιρεία τη βολεύει να προτιμήσει episodic λογική παρά να κυκλοφορήσει ολόκληρο το παιχνίδι, ειδικά αν έχει έτσι κι αλλιώς έτοιμο το σενάριο; Η μόνη απάντηση που μπορώ να σκεφτώ είναι, φυσικά, το επιπλέον οικονομικό όφελος. Το να βγάζει, όμως, μια εταιρεία τέτοια εικόνα προς τα έξω είναι αυτοκτονία και είναι αναπόφευκτο ότι αργά ή γρήγορα θα το πληρώσει. Δυστυχώς ή ευτυχώς (μπορούμε να συζητούμε ατελείωτες ώρες γι αυτό), γεγονός είναι ότι εταιρείες με τέτοια λογική είναι το βούτυρο στο ψωμί της πειρατείας...
Εξαίρεση στα παραπάνω, φυσικά, αποτελεί η περίπτωση να είναι τα επεισόδια απολύτως αυτοτελή. Εκεί μιλάμε, πλέον, επί τελείως άλλης βάσεως...
Πάρε χαφάκι, χαφάκι Ισπανό / Γάλλο πάρε για κόφτη / φουνταριστό Αργεντινό / γκολκίπερ πάντα Γερμανόοοοο / και καπετάν τον Τότι...
- mkllds
- Futuristic Fedora
-"Πάνω στην άμμο την καυτή, γράφαμε τ' όνομα μας".
-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.
-Και τραγουδάει ο Σεφέρης.
- crocark
- Adventure's Advocate
Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τύχη καινοτομιών, αν θεωρήσουμε τα επεισόδια καινοτομία, κρίνεται από την απήχηση που έχουν στην αγορά. Αν και υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, τα παιχνίδια θα συνεχίσουν να βγαίνουν όπως τα ξέραμε ή σε επεισόδια ανάλογα με τις πωλήσεις που κάνουν οι δυο μορφές κυκλοφορίας. Κι απ' τη μια θα πει κανείς ότι με τα επεισόδια μπορούν νέοι δημιουργοί να κάνουν το ξεκίνημά τους, απ' την άλλη όμως, με την κρίση διεθνώς η λογική λέει ότι το αγοραστικό κοινό θα περιοριστεί σε αγορές πιο σίγουρες, βλ. ολοκληρωμένα παιχνίδια με καλές τελικές κριτικές. Συνδέω τα παραπάνω και με το άλλο θέμα που συζητιέται. Βεβαίως δεν κατεβάζω παιχνίδια γενικώς, πόσο μάλλον επεισόδια, αλλά αν κατέβαζα / αγόραζα επεισόδια θα ήμουν πολύ επιλεκτικός μόνο σε παιχνίδια εταιρειών που έχουν αποδείξει τη συνέπειά τους, όχι μόνο στις ημερομηνίες αλλά και την ποιότητα, ήδη πολλές φορές με προηγούμενες κυκλοφορίες.
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
- mkllds
- Futuristic Fedora
Αλλά το βασικότερο για μένα είναι ότι ακόμα και αν τα αγοράσω όλα τα επεισόδια μαζί δεν θα μπορέσω να τα ευχαριστηθώ όπως όταν παίζω 1 ενιαίο adventure. Είναι το συναίσθημα που μου βγάζουν. Ίσως γιʼ αυτό το λόγο να μην συμπαθώ την Telltale.
Τέλος πάντων επειδή είμαι offtopic και επειδή εδώ συζητάμε για το Cognition το σταματώ εδώ.
-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.
- Tasos
- Templar Hunter
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτών των παιχνιδιών είναι η ασυνέπεια στην κυκλοφορία. Όταν μια ιστορία παρουσιάζεται με αυτό τον τρόπο πρέπει η ροή των επεισοδίων να είναι προαποφασιμένη, να τη γνωρίζει ο παίκτης, και η εταιρεία να είναι συνεπής. Επίσης, δεν νομίζω οτι τα επεισόδια δίνουν την αίσθηση του 'ημιτελούς', τουλάχιστον όχι περισσότερο απ' ότι την δίνουν δεκάδες ενιαία adventures. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα επεισόδια (τουλάχιστον με τη μορφή που τα παρουσιάζει η Telltale) σπανίως κάνουν 'κοιλιά', ακριβώς γιατί είναι πυκνογραμμένα, προκειμε΄νου η αφήγηση να έχει αρχή, μέση και τέλος μέσα στα περιορισμένα χρονικά πλαίσια του επεισοδίου. Δεν νομίζω οτι το episodic gaming είναι καινοτομία. Μου αρέσει αρκετά, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι το προτιμώ σε σχέση με τα ενιαία παιχνίδια.
- mkllds
- Futuristic Fedora
-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.
- photiscta
- Spammer
Ας ελπίσουμε ότι θα είναι ολοκληρωμένα, πολύωρα και ευχάριστα.
Θεωρίστε δεν ξέραμε ότι θα έχει επεισόδια και με το που τελιώνουμε το Ι, μας "σκάει" το ΙΙ!
- Praetorian
- Walker Survivor
photiscta wrote: Το παιχνίδι θα δημιουργηθεί μόνο εφόσον μαζέψουν το ποσό των 25.000$!
Οι δωρεές, εδώ: www.kickstarter.com/projects/pos ... d-thriller
Στη σχετική σελίδα του kickstarter δίνουν επίσης κάποια updates όπου κυρίως ευχαριστούν τον κόσμο που τους στηρίζει μέσω των pledges, ενώ δίνουν και πρόσθετα μικρό-κίνητρα για να συγκεντρωθεί το ποσό του στόχου.
Πχ σε πρόσφατο update δίνουν σε mp3 το main theme για το παιχνίδι , με αφορμή του ότι τα pledges ξεπέρασαν το 65% από τον στόχο των $25,000.
• patch για ελληνικούς υπότιτλους σε: Monkey Island 1 SE και CD VGA beta patch !!!, Indiana Jones 3 και LOOM , Grim Fandango
- crocark
- Adventure's Advocate
Απορία: δηλαδή αν μείνουν στο 65% και δε βγάζουν όσα θα θέλανε τα λεφτά θα τα επιστρέψουν;
Συνειρμός: δε μου φεύγει από το μυαλό με τίποτα το τέχνη κατά παραγγελία. Βλέπε εικαστικούς ή μουσικούς οι οποίοι τον προηγούμενο αιώνα μπάινανε προστατευόμενοι σε βασιλικές αυλές κι εκτελούσαν κατά παραγγελία. Γενικά αυτό το υφάκι δε μου αρέσει καθόλου. Άμα με πληρώσετε, θα σας φτιάξω παιχνίδι. Αλλά αφού μπόρεσαν και μάζεψαν ήδη δεκάξι χιλιάρικα, τι να πω; Μαγκιά τους.
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
- Praetorian
- Walker Survivor
Δεν παίρνουν τα λεφτά αν δεν συμπληρώσουν/ξεπεράσουν τον στόχο που έχουν θέσει μέσα στην προθεσμία που έχουν θέσει. (Αυτό αναφέρεται σύντομα και στην σχετική σελίδα για το Cognition).
Οι προσφορές από όσους θέλουν να στηρίξουν το project χαρακτηρίζονται ως pledges, το οποίο είναι επίσης ένα hint του ότι δεν σου αποσπούν άμεσα χρήματα (είμαι backer για το συγκεκριμένο project, οπότε μπορώ να εγγυηθώ ότι αυτό ισχύει).
Επίσης, πέρα από τον συνειρμό τέχνης κατά παραγγελία (που είναι λάθος κατά τη γνώμη μου, αλλά καθένας μπορεί να σκέφτεται συνειρμικά πολλά πράγματα), ένας άλλος συνειρμός που είναι πιο σχετικός για μένα είναι πως οι Phoenix Online Studios εδώ και αρκετό καιρό έχουν δουλέψει σε ένα πολύ φιλόδοξο project (Silver Lining - 4 επεισόδια και απομένει ακόμα ένα) από το οποίο δεν έβγαλαν καθόλου λεφτά και τους "καρπούς" του οποίου μπορεί να χαρεί εντελώς δωρεάν οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται. Και πέρα από φιλόδοξη, πρόκειται επίσης και για πολύ καλή δουλειά σε πολλούς τομείς της, την οποία από ό,τι φαίνεται την βελτιώνουν με κάθε νέα έκδοση επεισοδίου (διορθώνοντας και προβλήματα σε προηγούμενα επεισόδια, προσθέτοντας νέα features και λαμβάνοντας υπόψιν το feedback από fans).
• patch για ελληνικούς υπότιτλους σε: Monkey Island 1 SE και CD VGA beta patch !!!, Indiana Jones 3 και LOOM , Grim Fandango
- Constantine_R
- Voodoo Priest
Στο δια ταύτα: Αδελφέ crocark, μου πήρες την ερώτηση μέσα από το στόμα. Τόσο καιρό συζητάτε, και δεν είδα έναν να σχολιάσει τον τρόπο που ζητούν λεφτά. Προσωπικά τον θεωρώ ολίγον τι τραγελαφικό, πείτε μου ότι θέλετε αλλά μου θυμίζει κάτι τέτοιο
ΟΠΟΙΑ και να είναι η ποιότητα του τελικού προϊόντος ΔΕΝ μπορείς να ζητάς προκαταβολικά λεφτά, χωρίς να έχεις δείξει κάτι χειροπιαστό, από ζωγραφιές, τι θες εγώ να καταλάβω για το τι αγοράζω;
“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”
- Praetorian
- Walker Survivor
Δυστυχώς νομίζω πηγαίνετε κάτι πολύ απλό και αρκετά καινοτόμο, που μπορεί να βοηθήσει να δούμε indie projects που δεν βρίσκουν εύκολα πόρους ή publishers να υλοποιούνται σε μεγαλύτερη κλίμακα, σε λογικές απάτης και αγοράς αέρα κοπανιστού.Constantine_R wrote: ΟΠΟΙΑ και να είναι η ποιότητα του τελικού προϊόντος ΔΕΝ μπορείς να ζητάς προκαταβολικά λεφτά, χωρίς να έχεις δείξει κάτι χειροπιαστό, από ζωγραφιές, τι θες εγώ να καταλάβω για το τι αγοράζω;
Και παραβλέπεις ένα βασικό στοιχείο: Δεν ζητούν χρήματα προκαταβολικά από όλους όσους τελικά θα παίξουν το παιχνίδι. Θέλουν να συγκεντρώσουν ένα ποσό. εξηγούν και για ποιους ακριβώς λόγους, εξηγούν τους όρους που θα δουλέψει αυτό, υπόσχονται συγκεκριμένα benefits (οπότε θα λειτουργήσει και σαν pre-order) και καλούν όσους θέλουν να συνεισφέρουν σε αυτό, να το κάνουν.
Αν κάποιος δεν συμφωνεί με αυτή τη λογική του ας πουμε "crowd-funding" ή φοβάται ότι οι devs θα βουτήξουν τα λεφτά και θα την κάνουν για χώρες εξωτικές, απλά δεν συνεισφέρει και το πρόβλημα λύθηκε.
- Constantine_R
- Voodoo Priest
Μα δεν σε ρώτησα...Σαν να μην απάντησα.
“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”