Grim Fandango Remastered Edition Εντυπώσεις
- Praetorian
- Topic Author
- Walker Survivor
Οι πρώτες εντυπώσεις μου είναι θετικές. Έτρεξα το παιχνίδι και σε Windows 7 και σε Linux χωρίς προβλήματα (εκτός από το ότι το laptop μου δεν πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις του παιχνιδιού και έπρεπε να το τρέξω στο desktop).
Είναι ουσιαστικά το ίδιο παιχνίδι, με καθαρότερα textures, δυναμικό φωτισμό (μπορεί να απενεργοποιηθεί), με δυνατότητα mouse point and click (παράλληλα με τoν χειρισμό από keyboard), και πιο καθαρά video cutscenes (δεν έχουν εμφανή artifacts από συμπίεση). Η μουσική είναι ορχηστρική, αλλά σε μένα ακούγεται όπως ακριβώς τη θυμάμαι (rose tinted... ears? ). Με το πάτημα ενός πλήκτρου, του backspace, μπορείτε να μεταβείτε άμεσα στα γραφικά της παλιάς έκδοσης.
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα να επιλέξεις (αφού εγκαταστήσεις το παιχνίδι) σε ποιά γλώσσα θα παίξεις (έχει γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και πορτογαλλικά). Δυστυχώς για την ώρα δεν σου δίνουν την επιλογή να διαλέξεις διαφορετικούς υπότιτλους από τη γλώσσα του voiceover (πχ να έχεις ισπανικά με αγγλικούς υπότιτλους), κάτι που θα βοηθούσε αν κινηθούμε ποτέ σε port της ελληνικής μετάφρασης για την remastered έκδοση.
Πάντως τα αρχειά στον φάκελο εγκατάστασης δείχνουν ότι χρησιμοποιούν το αρχικό engine (περίπου όπως και τα Monkey Island Special Editions) και χτίζουν πάνω σε αυτό. Αυτό είναι ενθαρρυντικό γιατί μάλλον διευκoλύνει το port της ελληνικής μετάφρασης, και επίσης καποια 3rd party εργαλεία που έτρεχαν για το original είτε τρέχουν ως έχουν (scummRev) είτε με μικρές τροποποιήσεις (ResidualVM) μπορούν να υποστηρίξουν τη remastered έκδοση.
• patch για ελληνικούς υπότιτλους σε: Monkey Island 1 SE και CD VGA beta patch !!!, Indiana Jones 3 και LOOM , Grim Fandango
Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.
- skoros
- Banned
Σωραίος. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.Praetorian wrote: Η remastered έκδοση έχει πλέον κυκλοφορήσει σε GOG και Steam.
Οι πρώτες εντυπώσεις μου είναι θετικές. Έτρεξα το παιχνίδι και σε Windows 7 και σε Linux χωρίς προβλήματα (εκτός από το ότι το laptop μου δεν πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις του παιχνιδιού και έπρεπε να το τρέξω στο desktop).
Είναι ουσιαστικά το ίδιο παιχνίδι, με καθαρότερα textures, δυναμικό φωτισμό (μπορεί να απενεργοποιηθεί), με δυνατότητα mouse point and click (παράλληλα με τoν χειρισμό από keyboard), και πιο καθαρά video cutscenes (δεν έχουν εμφανή artifacts από συμπίεση). Η μουσική είναι ορχηστρική, αλλά σε μένα ακούγεται όπως ακριβώς τη θυμάμαι (rose tinted... ears? ). Με το πάτημα ενός πλήκτρου, του backspace, μπορείτε να μεταβείτε άμεσα στα γραφικά της παλιάς έκδοσης.
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα να επιλέξεις (αφού εγκαταστήσεις το παιχνίδι) σε ποιά γλώσσα θα παίξεις (έχει γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και πορτογαλλικά). Δυστυχώς για την ώρα δεν σου δίνουν την επιλογή να διαλέξεις διαφορετικούς υπότιτλους από τη γλώσσα του voiceover (πχ να έχεις ισπανικά με αγγλικούς υπότιτλους), κάτι που θα βοηθούσε αν κινηθούμε ποτέ σε port της ελληνικής μετάφρασης για την remastered έκδοση.
Πάντως τα αρχειά στον φάκελο εγκατάστασης δείχνουν ότι χρησιμοποιούν το αρχικό engine (περίπου όπως και τα Monkey Island Special Editions) και χτίζουν πάνω σε αυτό. Αυτό είναι ενθαρρυντικό γιατί μάλλον διευκoλύνει το port της ελληνικής μετάφρασης, και επίσης καποια 3rd party εργαλεία που έτρεχαν για το original είτε τρέχουν ως έχουν (scummRev) είτε με μικρές τροποποιήσεις (ResidualVM) μπορούν να υποστηρίξουν τη remastered έκδοση.
Διάβασα πάντως σε αρκετά reviews ότι τα video cutscenes και τα 2d backgrounds εχουν μείνει σχεδόν ως είχαν. Για μια έκδοση που υποτιθεται ότι είναι hd remaster κάτι τέτοιο αποτελεί μέγα σφάλμα.
- Praetorian
- Topic Author
- Walker Survivor
skoros wrote: Διάβασα πάντως σε αρκετά reviews ότι τα video cutscenes και τα 2d backgrounds εχουν μείνει σχεδόν ως είχαν. Για μια έκδοση που υποτιθεται ότι είναι hd remaster κάτι τέτοιο αποτελεί μέγα σφάλμα.
Για τα 2d backgrounds ισχύει. Τα έχουν κρατήσει όπως ήταν. Ήταν κάτι που λίγο πολύ το είχαν αναφέρει και στα making of videos που έβγαλαν και περιέγραφαν τι ακριβώς θα βελτιώσουν/ θα προσθέσουν. Δεν είχαν σκοπό να τα αλλάξουν, και για να τα βελτιώσουν (ή να τα κάνουν 16:9 χωρίς απώλειες (zoom και cropping / ή stretching).
Έχουν επίσης κρατήσει το 4:3 aspect ratio σε cutscenes και in-game backgrounds. Και αυτό το ανέφεραν ως σκόπιμο στα making of videos.
Πέρα από το ότι (αυτοί λένε πως) ήθελαν να κρατήσουν απείραχτη την αισθητική του αρχικού παιχνιδιού και απλά να βελτιώσουν ό,τι μπορούσαν, θα χρειαζόταν πολύ περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να αναπαράγουν τα backgrounds και τα cutscenes και κατόπιν να τα επεκτείνουν διατηρώντας το αρχικό στυλ -με τρόπο που να μην φαίνεται άγαρμπος ακόμα και σε υψηλές αναλύσεις (1080p+)- και να τα κάνουν re-render. Και από ό,τι καταλαβαίνω δεν είχαν πρόσβαση / δεν διασώθηκαν όλα τα resources από την αρχική έκδοση. Πχ είχαν πρόσβαση στα raw uncompressed videos από τα cutscenes και για αυτό μπόρεσαν να τα δώσουν χωρίς τη μεγάλη συμπίεση που είχαν αρχικά, αλλά δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα resources και τα animations που χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτούν τα videos, οπότε πχ δεν μπορούσαν εύκολα να τα κάνουν wide-screen ή να βελτιώσουν τα textures στα μοντέλα των cutscenes.
Πάντως τα video cutscenes, αν και είναι τα ίδια από περιεχόμενο, μοντέλα και animation, είναι πλέον αισθητά πιο καθαρά.
Στο steam έχουν βάλει pinned και μια λίστα που επισημαίνει τις βασικότερες από τις αλλαγές που φέρνει η remastered έκδοση.
steamcommunity.com/app/316790/di ... 320040874/
Να αναφέρω ότι το remastered version προσφέρει και την επιλογή 16:9 που δεν δοκίμασα, αλλά από ό,τι διαβάζω κάνει απλά stretching. Δεν προτείνεται να παίξει κάποιος έτσι, εκτός και αν δεν θέλει τις μαύρες μπάρες ή το προαιρετικό σχέδιο που δίνουν (ενεργοποιημένο by default) για να καλυφθούν οι μαύρες μπάρες.
Τέλος, όποιος δεν βιάστηκε να το αγοράσει καλό θα ήταν να δώσει σημασία στις τελικές ελάχιστες απαιτήσεις που έχουν δημοσιευτεί για το παιχνίδι (πολλοί την πάτησαν έτσι και δεν μπορούν να τρέξουν το παιχνίδι, γιατί αν και remastered παλιού παιχνιδιού έχει αρκετά υψηλές απαιτήσεις) και επίσης ίσως να περιμένουν λίγο, γιατί αναμένονται να βγουν 1-2 patches μέχρι να στρώσει εντελώς το παιχνίδι.
Edit: Σημείωση: Το παιχνίδι μπορεί κάποιος να το αγοράσει και από το επίσημο site ( grimremastered.com/ ) μέσω Humble store, που δίνει Steam key και DRM free έκδοση. Νομίζω ότι το GOG έχει τη φθηνότερη τιμή για την ώρα (προφανώς δεν δίνουν Steam key). Επίσης, κάποιοι αναφέρουν ότι η έκδοση για Steam είναι ουσιαστικά DRM free - μπορεί να τρέξει απευθείας από τον κατάλογο εγκατάστασης χωρίς να τρέχει ο steam client (με κάθε επιφύλαξη αυτό γιατί εγώ έχω την GOG έκδοση μόνο για την ώρα και δεν μπορώ να το επαληθεύσω άμεσα).
• patch για ελληνικούς υπότιτλους σε: Monkey Island 1 SE και CD VGA beta patch !!!, Indiana Jones 3 και LOOM , Grim Fandango
- skoros
- Banned
Το ότι όμως δε μπόρεσαν να βρουν τα ασυμπίεστα 2d backgrounds μου ακούγεται λίγο περίεργο...
Βρήκαν δηλαδή τα 3d character models και τα video cutscenes αλλά τα οχι 2d background. Δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Μάλλον δεν είχαν χρήμα και όρεξη.
Τες πα. Δεν πειράζει. Και έτσι παιχνιδάρα είναι. Απλά χάθηκε η ευκαιρία για να γίνει ένα κανονικό HD remaster.
- ikarus260
- Moderator
Υ.Σ. Ο Glottis είναι όλα τα λεφτά έχω ρίξει πολύ γέλιο μαζί του
- Fallen Angel
- Homo Adventurous
Νομίζω πως σκιρτά κάτι μέσα μου ΚΑΘΕ φορά...Nagual wrote: ''With bony hands I hold my partner/ On soulless feet we cross the floor/ The music stops as if to answer/ An empty knocking at the door/ It seems his skin was sweet as mango/ When last I held him to my breast/ But now we dance this grim fandango/ And will four years before we rest.''
Nothing happens unless first a dream...
- Constantine_R
- Voodoo Priest
“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”
- ikarus260
- Moderator
- Praetorian
- Topic Author
- Walker Survivor
O παλιός χειρισμός ήταν με το πληκτρολόγιο. Επέλεγες είτε τα tank controls (περιστρέφεις τον Manny γύρω γύρω μέχρι να γυρίσει προς την κατεύθυνση που θέλεις) είτε τα camera related (που είναι πιο φιλικά, αλλά δεν είναι και ό,τι καλύτερο όταν αλλάζει η οπτική από την οποία βλέπεις τον Manny - που σε αυτά τα παιχνίδια συμβαίνει συχνά.ikarus260 wrote: Είναι υπέροχο παιχνίδι constantine πραγματικά. Δεν ξέρω πως ήταν τα παλιά του γραφικά αλλά το remaster είναι απλά τέλειο. Απορώ όμως γιατί δεν κάνανε κάτι με τον χειρισμό.
Στο remaster πρόσθεσαν το point and click χερισμό με ποντίκι. Σε αυτό βρήκες προβλήματα; (βρήκα κι εγώ κάποια μικρο bugs που τους τα ανέφερα - δεν έχω παίξει πολύ από το remastered παιχνίδι ακόμα, το παλιό το έχω παίξει πολλαπλές φορές).
- skywalker333
- Elite Member
από τη μία, μιλάμε για το Grim Fandango, επιτέλους playable ξανα στα χέρια μας. Έπος ιστορίας, art direction, μουσικής και σκηνοθεσίας.
από την άλλη, μπορούσαν να είχαν βγαλει το παλιό με ένα patch στο GoG, στο 1/3 της τιμής και δεν θα βλέπαμε σχεδον καμία διαφορα. Η νέα έκδοση ειναι φτωχή για "νέα έκδοση". Stretch για 16:9 αντί για κανονική υποστήριξη, μικρά glitches στον ήχο και στα γραφικά (που δεν ειμαι σίγουρος αν υπήρχαν παλιά), το point & click απλά δε δουλεύει για να πουμε την αλήθεια και με εξαίρεση τα 3d models των χαρακτήρων κ των διαδραστικών αντικειμένων, καμία βελτίωση των γραφικών. +οτι για κάποιο λόγο, το optimization είναι τόσο κακό που με το που γυρνάς το παιχνίδι στη remastered έκδοση, το παιχνίδι βαραίνει επικίνδυνα.
Το τεράστιο αβαντάζ? το commentary. πραγματικά εκπληκτικό, ρουφάω κάθε πληροφορία!
αυτό ειναι το πρόβλημα με όλα τα remaster. πως το κρίνεις?
ως το παιχνίδι που ήταν? ως νέο εντελώς παιχνίδι που βγήκε τώρα? ως remaster? δεν ξέρω πως να γράψω το κείμενο, πρώτη φορά τέτοιο writer's block.
κάθε άποψη, καλοδεχούμενη
edit: hell, τώρα είδα πως υπάρχει και Grim Fandango Remaster thread! γεμίσαμε στα threads βρε! αν θέλουν τα αγαπημένα μου moderatorακια να το μεταφέρουν, feel free
- Castledoque
- Adventure Draic Kin
Δυστυχώς δεν έχω να προτείνω κάποια ολοκληρωμένη άποψη. Πάντως πιστεύω οπωσδήποτε πρέπει να υπάρξει αναφορά στην ποιότητα του remaster. Να ξέρει κι ο κόσμος τι αγοράζει...
- Praetorian
- Topic Author
- Walker Survivor
Ουσιαστικά αυτό έχουν κάνει. Αυτό είναι το remaster αν εξαιρέσεις τα bonus της μουσικής, του commentary, των bug fixes πάνω στο original, του δυναμικού φωτισμού και των βελτιωμένων textures/cutscenes (...), και του point and click χειρισμού.Skywalker333 wrote: από την άλλη, μπορούσαν να είχαν βγαλει το παλιό με ένα patch στο GoG, στο 1/3 της τιμής και δεν θα βλέπαμε σχεδον καμία διαφορα.
Η νέα έκδοση είναι remaster με την έννοια του φέρνουμε το original παιχνίδι σε σύγχρονα PC με κάποιες πρόσθετες βελτιώσεις. Έχει χιλιοειπωθεί οτι δεν θα έκαναν κάτι ριζοσπαστικό με το υλικό που είχαν. Δεν είχαν το χρόνο ούτε τα resources. Και έβγαλα 3 videos που εξηγούν τι κάνουν και αρκετές συνεντεύξεις. Παρόλα αυτά ο κόσμος περίμενε remake ή κανονικό 16:9 ή Unreal Engine ή ένα συνδυασμό αυτών.
Παρεμπιπτόντως, το point and click δουλεύει μια χαρά σε μένα. Σε τι πρόβλημα αναφέρεσαι; Το "απλά δεν δουλεύει για να πούμε την αλήθεια" μου φαίνεται λίγο χοντρό, δεδομένου ότι εγώ δεν αντιμετώπισα κάποιο σοβαρό θέμα με αυτό.
Το remaster όντως είναι απαιτητικό. Πιθανότατα γιατί είναι εφιάλτης να δοκιμάζεις ένα παιχνίδι σε 3 (+1) πλατφόρμες σε άπειρα configurations από κάρτες και εκδόσεις λειτουργικών και drivers. Δεν είναι χωρίς bugs. Αλλά sound stuttering, animation glitches, freezes και gameplay bugs τα είχε και το original. (Εδώ υπήρξαν άτομα που ήθελαν το remaster να τρέχει σε Windows XP. Είναι τόσο ανομοιογενές το πλήθος των fans που ό,τι και να κάνεις πάντα θα υπάρχει μια μερίδα που θα είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένη).
Το stretching 16:9 το πρόσθεσαν μόνο ως επιλογή για όσους εκνευρίζονται από black bars (όπως και το σχέδιο που τις αντικαθιστά). Δυστυχώς, και εδώ ικανοποιώντας αυτούς, εκνεύρισαν όσους ήθελαν κανονικό 16:9.
Το *καλό* είναι ότι πλέον υπάρχει μια οδός για να δουλέψουν πάνω στο παιχνίδι και να διορθωθούν τα bugs που αναφέρονται (ήδη έχουν βγάλει ένα patch). Αυτό δεν θα γινόταν αν έβγαινε το αρχικό παιχνίδι με ένα patch στο gog (και στην υποθετική αυτή περίπτωση, μπορεί κανείς να περιμένει και αρκετά bugs).
Θα έλεγα ότι δεν μπορείς να το κρίνεις ως νέο παιχνίδι. Το κρίνεις ως τη δυνατότητα να παίξει πλέον κάποιος το original, και ως επιτυχία/αποτυχία των αλλαγών, παρουσία νέων bugs, απαιτήσεις στο hardware κλπ.αυτό ειναι το πρόβλημα με όλα τα remaster. πως το κρίνεις?
ως το παιχνίδι που ήταν? ως νέο εντελώς παιχνίδι που βγήκε τώρα? ως remaster? δεν ξέρω πως να γράψω το κείμενο, πρώτη φορά τέτοιο writer's block.
κάθε άποψη, καλοδεχούμενη
- manos426f
- Futuristic Fedora
End of story...
www.Ragequit.gr - Aποκλειστικά αφιερωμένο στο PC software και hardware
- Praetorian
- Topic Author
- Walker Survivor
Με περισσότερες;manos426f wrote: Με δύο λέξεις: Απογοητευτικό remaster.
End of story...
- skoros
- Banned
Για περισσότερες εδώ:Praetorian wrote:
Με περισσότερες;manos426f wrote: Με δύο λέξεις: Απογοητευτικό remaster.
End of story...
ragequit.gr/reviews/item/grim-fa ... -pc-review