Grim Fandango Remastered Edition Εντυπώσεις

More
02 Φεβ 2015 16:16 #45604 by manos426f
Με πρόλαβε ο -ταχύτατος- skoros... :D

www.Ragequit.gr - Aποκλειστικά αφιερωμένο στο PC software και hardware

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

• Praetorian
  • Praetorian's Avatar Topic Author
  • Walker Survivor
  • Walker Survivor
More
02 Φεβ 2015 16:49 #45605 by Praetorian
Χεχ, thanks :D. Θα προτιμούσα δικά σας λόγια, γιατί reviews βρίσκω εύκολα - δεν γνωρίζω αν κάποιος από εσάς είναι ο συντάκτης του άρθρου - αν και το nickname του manos426f ταιριάζει με το όνομα του αρθρογράφου στην οποία περίπτωση γράψτε λάθος :? .

Περεμπιπτόντως, επιφυλάσσομαι για πιο αναλυτικά δικά μου σχόλια όταν θα το τελειώσω τουλάχιστον μια φορά το remaster.

patch για ελληνικούς υπότιτλους σε: Monkey Island 1 SE και CD VGA beta patch !!!, Indiana Jones 3 και LOOM , Grim Fandango

More
02 Φεβ 2015 23:10 #45608 by Fallen Angel
Εμένα, πάντως, διόλου απογοητευτικό δε μου φαίνεται το remaster so far (είμαι ακόμη στο τρίτο έτος). Ναι, θα το ήθελα πιο καλογυαλισμένο οπτικά, αλλά ειλικρινά πολύ μου αρέσει κι ως έχει.
- Οι βελτιώσεις σε χαρακτήρες, αντικείμενα και φωτισμό το καθιστούν αξιοπρεπέστατο οπτικά (όχι τέλειο, αλλά σίγουρα αξιοπρεπές)
- Η μουσική γαμεί, το ίδιο και οι ερμηνείες... τι να λέμε τώρα
- Το commentary προσφέρει πληροφορίες λουκούμι για το σχεδιασμό του παιχνιδιού, τι κόπηκε από πού και γιατί, ποιος χαρακτήρας βασίστηκε σε ποιο συνεργάτη και γιατί, αστεία ή ενδιαφέροντα trivia, σχόλια και backstory info... πραγματικά δεν το χορταίνω
- Και φυσικά το πιο σημαντικό απ' όλα: αυτή τη στιγμή ένα υπερέπος του παρελθόντος είναι playable από μεγάλη μεγάλη μερίδα gamers (πχ κατόχους PS4) που δε θα το γνώριζαν διαφορετικά
Για εμένα, όλα αυτά επουδενί δεν το καθιστούν ένα απογοητευτικό remaster. Θα μπορούσε να είναι καλύτερο; Σίγουρα. Αλλά είναι ωραίο και ως έχει τώρα. Άσε που το κόστος του είναι προσγειωμένο και προσιτό.

ΥΓ: Με ξετρελλαίνει που κολλάω στους ίδιους γρίφους πάλι. Σα να μην πέρασε μια μέρα. :lol: :lol:

Nothing happens unless first a dream...

More
03 Φεβ 2015 11:59 #45619 by manos426f
Φαντάζομαι όλα είναι θέμα απαιτήσεων και προσδοκιών Χριστίνα. Πάνω σ' αυτά που επισημαίνεις

- Το παιχνίδι λίγο-πολύ οπτικά στεκόταν έτσι κι αλλιώς μέχρι και σήμερα, πάντα λαμβάνοντας υπόψη ότι αποτελούσε τίτλο 17ετίας
- Το voice acting προϋπήρχε φυσικά, δεν έχει να κάνει με τη νέα version. Η μουσική έχει όντως πολύ καλές νέες ενορχηστρώσεις.
- Το commentary μου είναι παντελώς αδιάφορο ως feature. Έγραψα και στο review μου όμως ότι αναγνωρίζω την ύπαρξή του ως θετικό στοιχείο.
- Προφανώς αδιαφορώ για τους PS4 κατόχους και αν μπορούσαν ή δε μπορούσαν να παίξουν το παιχνίδι, εγώ αναφέρομαι στην PC έκδοση έτσι κι αλλιώς και πώς αυτή μου φαίνεται.

Αν αναλογιστούμε λοιπόν ότι

- η εκ νέου πώληση προϋπέθετε πολύ πιο σοβαρή δουλειά στον οπτικό τομέα
- ουσιαστικά η Double Fine πήρε το Grim_mouse mod και το χρησιμοποίησε για την ενσωμάτωση της point 'n' click λειτουργίας στο remaster
- δανείστηκε κι άλλα unofficial patches που χρησιμοποιούνταν για να τρέχει η παλιά έκδοση μέσω ResidualVM

και δίπλα σ' αυτά βάλουμε την έλλειψη υποστήριξης 16:9 αναλύσεων, την απουσία frame cap και V-sync και -κυρίως- την ύπαρξη ουκ ολίγων bugs (beta testing δε πρέπει να έγινε ούτε για 3 λεπτά), το remaster καθίσταται τελείως απογοητευτικό για εμένα.

• Praetorian
  • Walker Survivor
  • Walker Survivor
More
03 Φεβ 2015 12:51 #45621 by Praetorian
Προφανώς δεν είναι δυνατόν να έχουμε όλοι την ίδια άποψη για το παιχνίδι.

Αλλά όταν μιλάμε για προσδοκίες, γιατί να μην συνυπολογίσουμε ότι η Double Fine από τη μεριά της πολλά πράγματα για να διευκρινίσει τι ακριβώς θα έπρεπε να περιμένουμε από το remaster. 3 videos, 1 εκτενής συνέντευξη/panel και αρκετές εκτεταμένες συνεντεύξεις σε online site του χώρου.

manos426f wrote: - η εκ νέου πώληση προϋπέθετε πολύ πιο σοβαρή δουλειά στον οπτικό τομέα
- ουσιαστικά η Double Fine πήρε το Grim_mouse mod και το χρησιμοποίησε για την ενσωμάτωση της point 'n' click λειτουργίας στο remaster
- δανείστηκε κι άλλα unofficial patches που χρησιμοποιούνταν για να τρέχει η παλιά έκδοση μέσω ResidualVM

Η εκ νέου πώληση όπως την ήθελε αρκετός κόσμος ήταν να δοθεί το αρχικό παιχνίδι απείραχτο (με κάποιο patch για να τρέχει σε σύγχρονα PC). Ήταν πολλοί που αντέδρασαν όταν το GOG ανακοίνωσε remaster και όχι την original έκδοση, γιατι οι ψήφοι της κοινότητας συγχωνεύτηκαν σε μια καταχώρηση που μετονομάστηκε σε "Grim Fandango remastered". Οι περισσότεροι ωστόσο δεν είχαν ασχοληθεί καν με το τί ακριβώς θα ήταν το remaster. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να έπαιξε το original και μετά τη remaster και να πει "ε όχι το χάλασαν το παιχνίδι" ή "δεν αυτό το ίδιο με το παιχνίδι που θυμάμαι".

Το μόνο προβλημα που έχει για αυτούς η remastered (ή που θα έπρεπε να έχει, δεν είμαι και στο μυαλό τους) είναι οι υψηλές απαιτήσεις της. Το οποίο προσωπικά περιμένω να διορθωθεί μέσω residualVM (έτσι κι αλλιώς και το GOG να έφερνε την original version, σε συνεργασία με την ομάδα του residualVM θα το εκανε).

Απο κει και έπειτα, και η Double Fine / Tim είχαν πει εξ' αρχής ότι θα συνεργαστούν με την ομάδα της residualVM που είχε εντοπίσει και διορθώσει κάποια ingame bugs, και με τον modder που έφτιαξε το point and click patch (ήταν στην ομάδα ανάπτυξης), και ότι θα χρησιμοποιήσουν ό,τι μπορούν από τις παρατηρήσεις/projects της κοινότητας των fans. Από όσο ξέρω, το επισημαίνουν και στα credits, ενώ ο project leader του Grim Fandango Deluxe fan project γενικά έχει αρκετά θετική στάση προς το αποτέλεσμα (νομίζω ότι σκοπεύει να συνεχίσει να δουλεύει στο project του, ίσως με υλικό από / με βάση τη remastered)

και δίπλα σ' αυτά βάλουμε την έλλειψη υποστήριξης 16:9 αναλύσεων, την απουσία frame cap και V-sync και -κυρίως- την ύπαρξη ουκ ολίγων bugs (beta testing δε πρέπει να έγινε ούτε για 3 λεπτά), το remaster καθίσταται τελείως απογοητευτικό για εμένα.

Για τα bugs παλιά και νέα, ευτυχώς φαίνεται ότι δραστηριοποιούνται και θα τα διορθώσουν. Θυμιζω αν και δεν χρειάζεται, ότι δεν έχει βγει παιχνίδι που δεν είχε bugs σε ορισμένα setups. Το καλό είναι ότι υπάρχει πλεον ενεργό support για το παιχνίδι.

Για το 16:9 έχουν μιλήσει και αυτοί. Frame cap και v-sync, και θα προσθέσω κι εγώ περισσότερες επιλογές ανάλυσης, επιλογή για antialiasing, δυνατότητα εναλλαγής υποτίτλων ανεξάρτητα από την γλώσσα του voiceove, προστίθενται εύκολα με κάποιο patch, ειδικά αν τα ζητήσουν πολλοί (ενώ υπάρχουν και workarounds μέχρι να συμβεί αυτό). Δεν θα έπρεπε να αποτελούν (κατά τη γνώμη μου πάντα) προτεραιότητες ή show stoppers για release.

Edit: Θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερη δουλειά στο remaster; Ίσως. Κατα τη γνώμη μου, όχι. Δηλαδή όχι βάσει των στοιχείων που δίνουν στα making of videos (περιορισμένη πρόσβαση στα resources για το original υλικό), και των στοιχείων που γνωρίζω για την κατάσταση της Double Fine γενικότερα (δεν θα μπορούσαν να δουλεύουν σε ένα remaster για περισσότερο απο χρόνο όταν ήδη κάνουν drop projects (...)) και δεν υπάρχει τίποτα στην αγορά που να δικαιολογεί το remake ενός (ομολογουμένα καλοδεχούμενο από κριτικούς) παιχνιδιού που ήταν εμπορική αποτυχία (και όχι χωρίς λόγους).

Είμαι επίσης ανάμεσα σε αυτούς που δεν τους άρεσε καθόλου το Anniversary Edition του Gabriel Knight. Ούτε αισθητικά (νέα μοντέλα, προβληματικά animations), ούτε ως επεμβάσεις στη μουσική, ούτε στους γρίφους, ούτε στα backgrounds, ούτε στη ροή του gameplay. Είχε κάποια θετικά, αλλά συνολικά κακή εικόνα. Ευτυχώς, έχω το original, και οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να το βρει, γιατί ήταν εδώ και αρκετό καιρό και είναι ακόμα διαθέσιμο στο GOG.

Δεν θα ήθελα με τίποτα τέτοιες επεμβάσεις / ανακατώματα στο Grim Fandango. Χίλιες φορές, προτιμώ κάποιους fans να πάρουν ως βάση τη remastered (με όλα τα διορθωμένα bugs, την ενημερωμένη μουσική, το commentary, τη πολυγλωσσική υποστήριξη, το point and click κλπ) και να ξεκινήσουν ένα project (που πιθανότατα θα δούμε να ολοκληρώνεται μετά από πενταετία και αν) και να το φτιάξουν όπως θέλουν σε ό,τι μηχανή θέλουν.

patch για ελληνικούς υπότιτλους σε: Monkey Island 1 SE και CD VGA beta patch !!!, Indiana Jones 3 και LOOM , Grim Fandango

More
03 Φεβ 2015 13:41 #45622 by manos426f
Νομίζω η τελευταία τοποθέτησή σου περί GΚ Anniversary φανερώνει το γιατί βλέπουμε από τόσο διαφορετική σκοπιά το GF Remastered, κάτι που φυσικά μόνο κακό δεν είναι.

Κάτι ακόμη που στη δική μου περίπτωση δεν παίζει ρόλο, είναι το τι θα έχει ενδεχομένως δηλώσει ο δημιουργός ενός remaster / remake προτού αυτό φτάσει στα χέρια μου. Αν δηλαδή διάβαζα να λέει η Jensen "ξέρετε, θα πάρουμε το GK, θα του πετάξουμε τα μάτια έξω, θα κάνουμε όση δουλειά μπορούμε να κάνουμε, όχι πολλά πράγματα πάντως, μη περιμένετε τίποτα ιδιαίτερο και θα σας δώσουμε το remake", προφανώς δε θα μ' έκανε να δικαιολογήσω το παραμικρό αν δε μου άρεσε το -ευτυχώς καταπληκτικό, πάντα κατά τη δική μου άποψη- remake που τελικά είδαμε.

Μια και είμαι βέβαιος -ελέω και της δουλειάς που έχεις κάνεις στην ελληνική μετάφραση του παιχνιδιού- ότι γνωρίζεις πως το αρχικό GF μπορούσε να τρέξει και στα σημερινά συστήματα με λίγο ψάξιμο, αδυνατώ να συμφωνήσω ότι χρειαζόταν να πληρώσει κάποιος €12 ή €15 για να το πράξει, προκειμένου να γλυτώσει ουσιαστικά την ελάχιστη ενασχόληση που απαιτούταν για να δει την παλιά έκδοση σε σύγχρονο σύστημα / λειτουργικό.

Επίσης, σε περίπτωση που δημιουργήθηκε τέτοια εντύπωση, πουθενά δεν έγραψα ότι ο Schafer χρησιμοποίησε κάτι άνευ συγκατάθεσης του δημιουργού. Αυτό που έγραψα είναι ότι επί της ουσίας ούτε κι εκεί έκαναν κάτι από το μηδέν οι άνθρωποι της Double Fine.

Με λίγα λόγια δηλαδή, έτοιμα τα voice overs, έτοιμα τα compatibility patches, έτοιμο το Grim_mouse mod, ελάχιστη δουλειά στα γραφικά και "ορίστε, πάρτε το remaster, το οποίο μάλιστα είναι και γεμάτο bus, έχει ελλείψεις στο optimization, έχει και παράλογες απαιτήσεις σε hardware". Όχι, αυτό δε μπορεί να με ικανοποιεί σε καμία περίπτωση.

• Praetorian
  • Walker Survivor
  • Walker Survivor
More
03 Φεβ 2015 14:07 #45623 by Praetorian

manos426f wrote: Μια και είμαι βέβαιος -ελέω και της δουλειάς που έχεις κάνεις στην ελληνική μετάφραση του παιχνιδιού- ότι γνωρίζεις πως το αρχικό GF μπορούσε να τρέξει και στα σημερινά συστήματα με λίγο ψάξιμο, αδυνατώ να συμφωνήσω ότι χρειαζόταν να πληρώσει κάποιος €12 ή €15 για να το πράξει, να γλυτώσει ουσιαστικά την ελάχιστη ενασχόληση που απαιτούταν.

Δεν θα σχολιάσω την τιμή, γιατί το παιχνίδι σε μερικούς μήνες θα είναι (αναπόφευκτα) σε έκπτωση. Τιμή preorder ή "πρώτης μέρας" πληρώνει όποιος βιάζεται/ θέλει να στηρίξει τον developer κλπ και φυσικά λουζόμαστε τα αποτελέσματα (beta testing, patch testing, τα γνωστά).

Ωστόσο, το αρχικό GF αν και μπορούσε να παίξει σε σημερινά συστήματα (αρχικά μέσω 3rd party launcher -και κάποιες πρόσθετες επεμβάσεις (CPU affinity) και έπειτα μέσω ResidualVM όταν σταθεροποιήθηκε αρκετά) , αυτό δεν ήταν/είναι χωρίς bugs ή χωρίς προβλήματα (crashes μετά από cutscenes, locks, animation glitches, corrupted saves, διάλογοι χωρίς υπότιτλους). Τονίζω και πάλι, ότι για μένα έχει ιδιαίτερη σημασία να μπορείς να αναφέρεις ένα bug (παλιό ή νέο) στον developer του παιχνιδιού και να υπάρχει ενεργό support που (υποθέτω πιθανότατα) θα το φτιάξει.

Επίσης, σε περίπτωση που δημιουργήθηκε τέτοια εντύπωση, πουθενά δεν έγραψα ότι ο Schafer χρησιμοποίησε κάτι άνευ συγκατάθεσης του δημιουργού. Αυτό που έγραψα είναι ότι επί της ουσίας ούτε κι εκεί έκαναν κάτι από το μηδέν οι άνθερωποι της Double Fine.

Ισχύει. Δεν έκαναν κάτι από το μηδέν εκεί. Και καλώς κατά τη γνώμη μου. Επίσης ισχύει ότι δεν πήραν έτοιμη δουλειά και την πέταξαν στο παιχνίδι και δούλεψαν όλα κομπλέ. Ειδικά στο point and click επέκτειναν την υπάρχουσα δουλειά (και ακόμα το κάνουν στο τελευταίο patch).

Τα voice overs ήταν έτοιμα, και ακούγονται μια χαρά. Δεν είναι στο scope ενός remaster να τα πειράξει. Compatibility patches βρήκαν, αλλά σίγουρα έγραψαν και δικά τους (...), το grim_mouse mod το επέκτειναν, optimization έκαναν και ακόμα κάνουν και παράλογες οι απαιτήσεις δεν είναι, εφόσον ανέπτυξαν το remaster με δεδομένη έκδοση του OpenGL την οποία δεν γίνεται να υποστηρίξουν όλες οι κάρτες γραφικών. Υπερβολικές για όσους περίμεναν να παίξουν το αρχικό παιχνιδι απείραχτο; Ναι. Αυτοί θα χρειαστεί να περιμένουν λίγο ακόμα (...).

Προφανώς, επαναλαμβάνω δεν γίνεται να είμαστε όλοι ικανοποιημενοί ή ευχαριστημένοι με τα ίδια πράγματα. Αλλά δεν είχαμε (μόνο) δηλώσεις γενικές. Ουσιαστικά είχαμε αποσπάσματα από τη διαδικασία του remaster και δείγματα του πώς προχωρούσε.

More
03 Φεβ 2015 14:30 #45624 by manos426f

Praetorian wrote: Ωστόσο, το αρχικό GF αν και μπορούσε να παίξει σε σημερινά συστήματα (αρχικά μέσω 3rd party launcher -και κάποιες πρόσθετες επεμβάσεις (CPU affinity) και έπειτα μέσω ResidualVM όταν σταθεροποιήθηκε αρκετά) , αυτό δεν ήταν/είναι χωρίς bugs ή χωρίς προβλήματα (crashes μετά από cutscenes, locks, animation glitches, corrupted saves, διάλογοι χωρίς υπότιτλους).

Ισχύει, δε διαφωνώ εδώ.
Από το λίγο που είχα ασχοληθεί πάντως, δε μου είχε δώσει την εντύπωση του unplayable, αλλά ακριβώς επειδή δε το είχα προχωρήσει, μπορεί να κάνω και λάθος.

στο point and click επέκτειναν την υπάρχουσα δουλειά (και ακόμα το κάνουν στο τελευταίο patch).

Τα voice overs ήταν έτοιμα, και ακούγονται μια χαρά. Δεν είναι στο scope ενός remaster να τα πειράξει. Compatibility patches βρήκαν, αλλά σίγουρα έγραψαν και δικά τους (...), το grim_mouse mod το επέκτειναν, optimization έκαναν και ακόμα κάνουν

Για τα voice overs νομίζω συμφωνούμε άπαντες ότι δεν υπήρχε περίπτωση, αλλά και λόγος, να τα πειράξουν!
Τα υπόλοιπα που εύστοχα αναφέρεις, με την ταυτόχρονη ύπαρξη των bugs, περιγράφουν τη μίζερη -τουλάχιστον προς ώρας- εικόνα ενός μη ικανοποιητικού remaster για τις δικές μου -πιθανώς παράλογες για άλλους- απαιτήσεις.

• Praetorian
  • Walker Survivor
  • Walker Survivor
More
03 Φεβ 2015 14:48 #45626 by Praetorian
(όχι unplayable δεν είναι η αρχική έκδοση. Έχει τα προβληματάκια της, και για όποιον την έχει στη διάθεσή του, με λίγη υπομονη σε αυτά τερματίζεται μια χαρά).

Σε σχετική σημείωση, μέσα στο Σ/Κ είδα λίγο τα αρχεία της remastered για το ενδεχόμενο port της ελληνικής μετάφρασης. Γενικά φαίνεται ότι για τα βασικά δεν θα με δυσκολέψει πολύ. Για τα extras που έχουν βάλει, θα δείξει...

More
03 Φεβ 2015 17:47 #45627 by skoros

Praetorian wrote: Σε σχετική σημείωση, μέσα στο Σ/Κ είδα λίγο τα αρχεία της remastered για το ενδεχόμενο port της ελληνικής μετάφρασης. Γενικά φαίνεται ότι για τα βασικά δεν θα με δυσκολέψει πολύ. Για τα extras που έχουν βάλει, θα δείξει...

Θα μπορούσες ίσως να βγάλεις μια πρώτη έκδοση του ελληνικού patch στην οποία να περιέχεται η μετάφραση για το κυρίως παιχνίδι και αν ποτέ βρεις όρεξη και χρόνο για τα έξτρα τα προσθέτεις αργότερα. Είναι κρίμα τώρα που το παιχνίδι είναι πάλι στα πάνω του να μη το παίξει καποιος επειδή δεν ξέρει καλά αγγλικά.
Μπράβο και πάλι για τη δουλειά που έχετε κάνει στη μετάφραση.

More
03 Φεβ 2015 18:08 #45628 by maladroid

manos426f wrote: Μια και είμαι βέβαιος -ελέω και της δουλειάς που έχεις κάνεις στην ελληνική μετάφραση του παιχνιδιού- ότι γνωρίζεις πως το αρχικό GF μπορούσε να τρέξει και στα σημερινά συστήματα με λίγο ψάξιμο, αδυνατώ να συμφωνήσω ότι χρειαζόταν να πληρώσει κάποιος €12 ή €15 για να το πράξει, προκειμένου να γλυτώσει ουσιαστικά την ελάχιστη ενασχόληση που απαιτούταν για να δει την παλιά έκδοση σε σύγχρονο σύστημα / λειτουργικό.

Δεν έχω παίξει ακόμα το remaster, οπότε δεν μπορώ να τοποθετηθώ επί της ουσίας.

Για το συγκεκριμένο σχόλιο, όμως, να πω ότι αφορά ένα σωρό παλιά games του GOG, έτσι όπως είναι διατυπωμένο. Έχω πει και παλιότερα ότι για μένα το πιο "τίμιο" θα ήταν να βγαίνει ξεχωριστά ένα patch στο GOG που να δίνει το πακέτο συμβατότητας στους παλιούς κατόχους του game σε μειωμένη τιμή (π.χ. αν ολόκληρο το retro-game κάνει 7 ευρώ, το patch να κοστίζει 3). Αλλά παρότι δεν συμφωνώ απόλυτα με τις πρακτικές του GOG, αυτό το φαινόμενο που περιγράφεις, Μάνο, δεν είναι καιροσκοπισμός της Double Fine ή της Disney μόνο, είναι το status quo της αγοράς για παλιά παιχνίδια που ξαναγίνονται διαθέσιμα. Δεν ξέρω, βέβαια, αν στο εκτενές review σου καταφέρεσαι συνολικά εναντίον του εν λόγω φαινομένου, γιατί ομολογώ πως δεν το διάβασα ολόκληρο.

Προσωπικά, οι προσδοκίες μου από το GF Re είναι χαμηλές (όσον αφορά τις αλλαγές) γιατί ξέρω ότι αν δεν υπήρχε η συμφωνία με τη Sony, αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θα γινόταν είναι να σκάσει κάποια στιγμή το Grim Fandango στο GOG αυτούσιο, χωρίς την παραμικρή διαφορά/βελτίωση και να κοστίζει π.χ. 8-10 ευρώ (η εκτίμηση αυτή προκύπτει από την τιμολόγηση των υπόλοιπων παιχνιδιών του καταλόγου της LucasArts). Δεδομένου ότι εδώ έχει γίνει έστω μια μίνιμουμ παρέμβαση που κόστισε κι ένα άλφα ποσό (π.χ. η επανεκτέλεση του soundtrack), δεν βρίσκω και τόσο παράλογη την επαύξηση των 5-7 ευρώ.

Τέλος για το σχόλιο του Praetorian σχετικά με τις ανακοινώσεις της DF γύρω από το development του remaster: το κλειδί εδώ είναι η διαφάνεια και η προσαρμογή των απαιτήσεων. Δέχομαι την άποψη ότι "άμα κάνουν τσαπατσουλιά, δεν μου αρκεί να παραδεχτούν ότι πάνε να κάνουν τσαπατσουλιά, εγώ θέλω σωστή δουλειά εξαρχής" αλλά και μόνο το γεγονός ότι δεν προσπάθησαν να κοροϊδέψουν το κοινό και ουσιαστικά έδειξαν ξεκάθαρα τι πρόκειται να πουλήσουν, προσωπικά το βρίσκω αξιέπαινο. Εκεί που θα συμφωνήσω είναι ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τόσα bugs (το οποίο λογικά ισχύει γιατί το διαβάζω σχεδόν απ'όλους).

No good deed goes unpunished

More
03 Φεβ 2015 19:24 #45630 by manos426f

maladroid wrote: Για το συγκεκριμένο σχόλιο, όμως, να πω ότι αφορά ένα σωρό παλιά games του GOG, έτσι όπως είναι διατυπωμένο. Έχω πει και παλιότερα ότι για μένα το πιο "τίμιο" θα ήταν να βγαίνει ξεχωριστά ένα patch στο GOG που να δίνει το πακέτο συμβατότητας στους παλιούς κατόχους του game σε μειωμένη τιμή (π.χ. αν ολόκληρο το retro-game κάνει 7 ευρώ, το patch να κοστίζει 3). Αλλά παρότι δεν συμφωνώ απόλυτα με τις πρακτικές του GOG, αυτό το φαινόμενο που περιγράφεις, Μάνο, δεν είναι καιροσκοπισμός της Double Fine ή της Disney μόνο, είναι το status quo της αγοράς για παλιά παιχνίδια που ξαναγίνονται διαθέσιμα.Δεν ξέρω, βέβαια, αν στο εκτενές review σου καταφέρεσαι συνολικά εναντίον του εν λόγω φαινομένου, γιατί ομολογώ πως δεν το διάβασα ολόκληρο.

Υπό νορμάλ συνθήκες θα σου απαντούσα ότι καλή ιδέα θα ήταν αφ' ενός να διαβάσεις πρώτα ολόκληρο το review, αφ' ετέρου να δεις τι γράφω και σ' αυτό το κείμενο και κατόπιν τούτων να επανέλθεις για να σου λύσω τις όποιες απορίες τυχόν έχεις, αλλά επειδή

α. μυρίζομαι, για την ακρίβεια είμαι απολύτως βέβαιος, ότι δε θ' αργήσουμε να μπούμε σ' έναν ακόμη γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ μας
β. δε μπορώ να καταλάβω, δε μ' ενδιαφέρει κι ως εκ τούτου δε θ' ασχοληθώ να καταλάβω πού το πας και τι θες να πετύχεις με την τελευταία φράση σου
γ. στο τέλος θα επέμβουν οι admins και θα μας πουν να ηρεμήσουμε αμφότεροι και δε μ' αρέσει καθόλου να μου κάνουν παρατηρήσεις, πόσω μάλλον αν γίνεται συνέχεια κι εξ' αιτίας του ίδιου ατόμου

θα προτιμήσω να μη δώσω την παραμικρή συνέχεια. Στην τελική τι το κουράζεις, δε πάει πολύς καιρός από τότε που καταλάβαμε πόσο μεγάλη διαφορά και απόσταση υπάρχει ανάμεσά μας στο πώς αντιμετωπίζουμε τ' οτιδήποτε προέρχεται από τον Schafer, οπότε δεν υπάρχει λόγος κι ανάγκη να επανέλθουμε για να πούμε κάτι περισσότερο.

More
04 Φεβ 2015 01:37 #45640 by maladroid
α και γ σεβαστά, γιατί υπάρχει προϊστορία και καχυποψία, άρα αυτοεκπληρούμενη προδιάθεση για καβγά. Ελπίζω, βέβαια, πως δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε ως εκεί, δεν υπάρχει λόγος.

Για την υπογραμμισμένη φράση, το πράγμα είναι απλό και κακώς την θεωρείς flamebait: παρέθεσα στο post μου τους λόγους που θεωρώ ότι αυτό που λες δεν (θα έπρεπε να) απευθύνεται μόνο στην Double Fine γιατί είναι πάγια πρακτική ολονών για παλιά παιχνίδια που ξαναγίνονται διαθέσιμα. Ο τρόπος που της επιτίθεσαι (στο quote) δείχνει σαν να αγνοείς τους υπόλοιπους που κάνουν τα ίδια. Χάρη στο άρθρο του 2013 που παραθέτεις, όμως, μου λύθηκε η απορία: έχεις γενικά πρόβλημα να πληρώνει κανείς για συμβατότητα/επανέκδοση και το έχεις εκφράσει και στο παρελθόν. Σεβαστό. Ομολογώ πως δεν θυμόμουν το εν λόγω κείμενο, αν και το είχα διαβάσει τότε (btw η δική μου τοποθέτηση στο forum βρίσκεται εδώ ). Αν, μάλιστα, κάνεις και αναφορά αυτής σου της "γκρίνιας" στο review του Grim Fandango Remastered, τότε με κάλυψες απόλυτα (για το συγκεκριμένο θέμα, τα υπόλοιπα νομίζω εκκρεμούν). Αν δεν κάνεις, θεωρώ ότι αποτελεί παράλειψη, γιατί έτσι δημιουργούνται υποψίες δικής σου εμπάθειας προς την εταιρεία από όσους επίσης δεν θυμούνται το κείμενο του 2013.

Και ναι, δυστυχώς αναγκάζομαι πάλι να μιλάω υποθετικά αναφορικά με το review σου αφού αποφεύγω να το διαβάσω για δεοντολογικούς λόγους. Θα το κάνω εν καιρώ, όμως.

More
04 Φεβ 2015 02:12 #45641 by manos426f
Ευτυχώς οι αναγνώστες του RQ λίγο πολύ γνωρίζουν την άποψη που έχω πάνω σ' αυτό το θέμα και (θέλω να) πιστεύω ότι έχουν κατανοήσει πως δε διακατέχομαι από εμπάθεια προς καμία εταιρεία και κανέναν developer. Απλά δεν αβαντάρω και δε κάνω τα στραβά μάτια και φυσικά έχω τα χούγια και τα γούστα μου, αλλά και τις προσωπικές μου αντιλήψεις κι απαιτήσεις, όπως κάθε άνθρωπος.

Κι εμένα μ' είχε αφήσει άναυδο η γκρίνια αρκετών για το "Book of Unwritten Tales", όπως επίσης μ' εξέπληξε τ' ότι το "Gabriel Knight" remake δέχθηκε πλήθος πυρών, αλλά, είπαμε, γνώμες είναι αυτές (και για εμένα σεβαστές, όπως έχω ξαναπεί στο παρελθόν). Ούτε μπορούμε ούτε και γίνεται άλλωστε να συμφωνούμε όλοι μεταξύ μας.

Tέλος πάντων, δεν ανησυχώ καθόλου περί ενδεχόμενης αντίληψης για εμπάθεια από μεριάς μου, τo σχετικό κείμενο του 2013 είναι εκεί, διαθέσιμο προς ανάγνωση ανά πάσα στιγμή απ' τον καθένα. Τα δε σχόλια κάτω από κάθε review χρησιμεύουν και για μία τέτοια σχετική υπενθύμιση, σε περίπτωση που καταστεί αναγκαία, λόγω παρερμηνείας των γραφομένων μου.

Μία αναγκαία διόρθωση όμως: Ναι, έχω θέμα με το να ξαναπληρώνει κάποιος παιχνίδι που ήδη έχει, απλά και μόνο για να είναι σε θέση να το τρέξει σε σύγχρονο λειτουργικό. Έχω ακόμη μεγαλύτερο όμως όταν αυτό φέρει και την ιδιότητα της remastered έκδοσης, με την αναπόφευκτα υψηλότερη τιμή σε σχέση μ' ένα απλό re-release, την οποία ιδιότητα εν πολλοίς αδυνατεί να πιστοποιήσει.

More
04 Φεβ 2015 02:54 #45642 by maladroid

manos426f wrote: Μία αναγκαία διόρθωση όμως: Ναι, έχω θέμα με το να ξαναπληρώνει κάποιος παιχνίδι που ήδη έχει, απλά και μόνο για να είναι σε θέση να το τρέξει σε σύγχρονο λειτουργικό. Έχω ακόμη μεγαλύτερο όμως όταν αυτό φέρει και την ιδιότητα της remastered έκδοσης, με την αναπόφευκτα υψηλότερη τιμή σε σχέση μ' ένα απλό re-release, την οποία ιδιότητα εν πολλοίς αδυνατεί να πιστοποιήσει.

Μα το κατάλαβα, γι' αυτό και μίλησα για διαφορά τιμής, ξεκινώντας από την αποδοχή του δεδομένου πως τα απλά re-releases χρεώνονται ούτως ή άλλως με ένα άλφα ποσό. Απ' αυτά που ακούω και διαβάζω, δεν βρίσκω τη διαφορά παράλογη αλλά επιφυλάσσομαι ώσπου να παίξω το παιχνίδι.

Στα υπόλοιπα με κάλυψες, αν και προσωπικά δεν είμαι σύμφωνος με τη λογική "δεν υπενθυμίζω κάτι που έγραψα ήδη το 2013, όποιος θέλει ας το ψάξει", από τη στιγμή που το περιεχόμενό του αφορά το τωρινό σου κείμενο. Αφενός το review σου ενδέχεται (και φαντάζομαι θέλεις) να το διαβάσουν και περαστικοί, όχι μόνο οι τακτικοί αναγνώστες του Ragequit, αφετέρου αν δεν κάνεις εσύ κάποια αναφορά για να δώσεις το ερέθισμα, δύσκολα να το θυμάται ο πολύς κόσμος. Άποψή μου, βέβαια.