Adventure Bundle (Gemini Rue - Ben There, Dan That - Time Gentlemen, Please! - 1893: A World's Fair Mystery - The Sea Will Claim Everything - The Shivah - Metal Dead)

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012, Συντάκτης: ManOfSorrows

  • Πλατφόρμα: PC

Τελευταία πολύ συχνά βγαίνουν θεματικά πακέτα προσφορών, κυρίως με ανεξάρτητους τίτλους, σε διάφορα sites ακολουθώντας την λογική του "πλήρωσε ότι γουστάρεις". Ο χρήστης έχει την επιλογή να πληρώσει όποιο ποσό θεωρεί αυτός κατάλληλο, κι αν ξεπεράσει την μέση τιμή πώλησης συνήθως ανταμοίβεται με extra υλικό. Το Adventure Bundle ήταν ένα από αυτά τα πακέτα που είχε αποκλειστικά adventure τίτλους να προσφέρει. Το βασικό πακέτο περιελάμβανε τα εξής παιχνίδια: "Gemini Rue", "Ben There, Dan That", "Time Gentlemen Please!", "1893: A World's Fair Mystery" και "The Sea Will Claim Εverything" μαζί με τα soundtracks των "Gemini Rue", "Metal Dead" και "Τhe Shivah". Το bonus για όποιον έδινε περισσότερα από τον μέσο όρο, που τελικά έκλεισε στα 4.14$ ήταν τα  "Metal Dead" και "Τhe Shivah". Πάμε να δούμε εν συντομία τα παιχνίδια του πακέτου...
 
Στο Ben There, Dan That των Ben Ward και Dan Marshall, γνωρίζουμε τους δύο φίλους και συγκάτοικους σε μια ζούγκλα στο Περού. Ο Dan έχει για κάποιο άγνωστο λόγο μετατραπεί σε zombie και ο Ben θα τον σώσει μ'ενα ξεκαρδιστικό τρόπο και θα τον επαναφέρει στην ανθρώπινη μορφή του. Είναι από τις πιο cool-ες εισαγωγές που έχω δει! Αναρωτιόμουν αν για κάποιο λόγο είχε φορτωθεί κάποιο προεγκατεστημένο save και έπαιζα το παιχνίδι από την μέση. Δύο εβδομάδες μετά, οι φίλοι μας είναι πλέον στο σπίτι τους στο Λονδίνο και ετοιμάζονται να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους σειρά. Όμως κεραία δεν υπάρχει κι έτσι την λύση δίνει ένα κρεμαστάρι ρούχων. Όμως μόλις βγάζουν έξω την κεραία, μια ακτίνα τους χτυπάει και μεταφέρονται σε ένα "διαστημόπλοιο" με πολλές πόρτες που οδηγούν σε διάφορα μέρη κι εναλλακτικά σύμπαντα. Μια από τις πόρτες είναι όμοια με του σπιτιού τους, οπότε σκοπός μας είναι να ανοίξει αυτή η πόρτα και να επιστρέψουν ο Ben και ο Dan. Το φινάλε είναι εντελώς απροσδόκητο κι από τα δυνατά σημεία του παιχνιδιού.
 
Το Time Gentlemen, Please είναι η συνέχεια του Ben There, Dan That καθώς προσπαθούμε μέσω ταξιδιών στον χρόνο να ακυρώσουμε την κατάληξη του πρώτου παιχνιδιού! Και τι ήταν αυτό που έβαλε σε μπελάδες τον Ben και τον Dan; Μα φυσικά το κρεμαστάρι! Οπότε οι φίλοι μας θέλουν να αποτρέψουν την εφεύρεση του κρεμασταριού, ώστε να μην συμβεί τίποτα απ'όλα αυτά!  Όπως καταλαβαίνετε έχουμε να κάνουμε με μια θεοπάλαβη σειρά adventures, αρκετά επηρεασμένη από παιχνίδια όπως τα Sam & Max και Day Of The Tentacle, κάτι που μαρτυρούν κι οι αφίσες τους κοσμούν το σαλόνι του σπιτιού των ηρώων.
 
Φτιαγμένα με το περίφημο Adventure Game Studio, ο χειρισμός είναι πολύ απλός. Με δεξί κλικ εναλλάσουμε  τον κέρσορα στις κλασικές επιλογές Walk / Look / Get / Talk / Use ενώ υπάρχει και μια ακόμα, όπου λέμε στον Dan να κάνει κάποια ενέργεια, καθώς σε όλο το παιχνίδι χειριζόμαστε τον Ben. Με το αριστερό εκτελούμε την ενέργεια. Υπάρχει και το κλασικό inventory στο πάνω μέρος της οθόνης, όπου ανοίγοντας το έχουμε την επιλογή να εξετάσουμε κάποιο αντικείμενο,να το χρησιμοποιήσουμε στο περιβάλλον ή σε κάποιο άλλο αντικείμενο του inventory. H δράση έχει να κάνει κυρίως με την σωστή χρήση αντικειμένων, αλλά υπάρχουν κι ένα δυο puzzles. Τα δύο παιχνίδια ξεχωρίζουν για το χιούμορ τους, που σε κάποια σημεία είναι αρκετά καυστικό και για τις πολλές αναφορές στον κόσμο των adventure games και των οπαδών τους. Τα γραφικά είναι λιτά, ζωγραφισμένα στο χέρι με ωραίους χρωματισμούς και ο ήχος περιορίζεται στα μουσικά θέματα που κρίνονται απλά ικανοποιητικά. Η διασκέδαση πάντως είναι εγγυημένη.
 
Ως προς το gameplay και τον τεχνικό τομέα, αντίστοιχα είναι τα πράγματα και για το Metal Dead των Robert Wriedt και Liam O' Sullivan. Λογικό, αφού κι αυτό είναι παιχνίδι φτιαγμένο με το AGS.  Η ιστορία μας έχει ως εξής: Ο Ronnie και ο Μalcolm είναι δύο metalheads που ζουν το όνειρο τους! Μόλις έχει γίνει η Zombie Apocalypse! Τα πράγματα δεν πάνε και πολύ καλά όμως, καθώς πέφτουν θύματα τροχαίου και ο Ronnie σκοτώνεται! Σαν να μην έφτανε αυτό, τα Zombie των μετατρέπουν σε έναν από αυτά. O Malcolm προσπαθεί να ανακαλύψει τι προκάλεσε όλο αυτό το μπάχαλο και αν γίνεται να το σταματήσει. Η ιστορία ξεδιπλώνεται μέσα στο πολυόροφο κτίριο της εταιρίας ιατρικών ερευνών MediGeniTech. Δεν θα είναι μόνος του σε αυτή την περιπέτεια, αφού σύντομα θα έχει πάλι για συντροφιά και σύμβουλο ...το ομιλόν απέθαντο κεφάλι του φίλου του Ronnie!

Κατ'αρχήν σε όσους αρέσουν τα zombies και η metal μουσική έχουν βρει πιθανότατα έναν από τους αγαπημένους τους τίτλους. Οι χαρακτήρες κάνουν συχνές αναφορές στο συγκεκριμένο είδος μουσικής, ενώ φυσικά έχουν και το ανάλογο στερεότυπο κάφρικο attitude. Για παράδειγμα, ο Malcolm σχολιάζει κάποια στιγμή ότι ο χώρος είναι πιο παγωμένος κι από το Νορβηγικό black metal! Το splatter στοιχείο χτυπάει φυσικά κόκκινο, καθώς μυαλά και αίμα ρέουν άφθονα! Μπορεί το χιούμορ του τίτλου να ενοχλήσει κάποιους  σε σημειά, αλλά είναι από τα δυνατά χαρτια του Metal Dead. H δράση είναι εξαιρετικά δομημένη και θα σας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον. Μες στο κτίριο υπάρχουν αρκετοί ενδιαφέροντες χαρακτήρες για να αλληλεπιδράσετε. Η έννοια μας είναι να κερδίζουμε πρόσβαση σε νέους ορόφους μέσω του ασανσερ που χρησιμοποιεί ένα σύστημα με κάρτες ασφαλείας. Απώτερος σκοπός  να δραπετεύσουμε από το κτίριο με το ελικόπτερο στην  οροφή! Κλασικά αγαπημένα πράγματα κάθε zombie- themed πονήματος. Η δυσκολία είναι μάλλον χαμηλή και θα χρειαστείτε 5-6 ώρες για να το ολοκληρώσετε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παιχνίδι περιέχει achievements, κάτι ασυνήθιστο για adventure game. 
 
Στην συλλογή έχουμε κι ένα μοντέρνο text adventure! Πρόκειται για το 1893: A World's Fair Mystery που ασχολείται με την υπόθεση της κλοπής 8 διαμαντιών από την έκθεση για τον εορτασμό των 400 χρόνων από την ανακάλυψη της Αμερικής. Η έκθεση αυτή έγινε όντως το 1893 στο Chicago με ένα χρόνο καθυστέρηση και ο δημιουργός του παιχνιδιού, Peter Nepstad, έχει αναβιώσει πλήρως τον χώρο αυτής μέσω της ιστορίας του: Ο παλιός μας φίλος, Carl Masters, είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια της έκθεσης και καλεί εμάς που μόλις έχουμε ανοίξει το γραφείο μας ως ντετεκτιβ για να τον βοηθήσουμε στις έρευνες για την ανεύρεση των διαμαντιών.
 
Το interface του παιχνιδιού περιλαμβάνει την κεντρική οθόνη στα αριστερά που καταλαμβάνει το 70% του συνολικού χώρου και σε αυτή διαβάζουμε τις περιγραφές και πληκτρολογούμε τις εντολές, την είκονα τις περιοχής στην οποία είμαστε πάνω δεξιά (πραγματικές φωτογραφίες της εποχής) και μια πυξίδα με τις διαθέσιμες κινήσεις μας κάτω δεξιά, μαζί με τα πλήκτρα για Save / Load και Quit.  Υπάρχει ακόμα η ένδειξη ημέρας και η ώρας που δείχνουν ουσιαστικά την πρόοδο μας στο παιχνίδι αλλά είναι και σημαντικά καθώς θα πρέπει να ξεκουραζόμαστε και να τρώμε ανά διαστήματα! Στο manual υπάρχουν αναλυτικά επεξηγήσεις με λίστες εντολών και πολλά παραδείγματα που κάνουν γρήγορα οικείο το παιχνίδι ακόμα και σε άτομα που δεν έχουν ξαναδεί text adventure στην ζωή τους. Το παιχνίδι αποτελεί εξαιρετικό πάντρεμα γνώσης και διασκέδασης για όσους έχουν την διάθεση να διαβάσουν χιλιάδες γραμμές κειμένου, να χαρτογραφούν τις περιοχές που επισκέπτονται (η έκθεση είναι τεράστια) και να κρατούν σημειώσεις για κάθε τι θεωρούν σημαντικό, όπως γινόταν πάνω από 20 χρόνια πριν.
 
Στο The Shivah (περίοδος πένθους στα Εβραϊκα) της WadjetEye Games,  ο ήρωας μας είναι ο ραββίνος Russel Stone. H συναγωγή στην οποία είναι υπεύθυνος παρακμάζει και δυσκολεύεται να την συντηρίσει. Ξαφνικά δέχεται την επίσκεψη της αστυνομίας που τον πληροφορεί ότι ένα πρώην μέλος της συναγωγής του, με το οποίο δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις, δολοφονήθηκε και αφήνει στην συναγωγή ένα αρκετά μεγάλο ποσό για να σωθεί μια και καλή από το τέλμα που έχει περιέλθει. Όπως είναι φυσικό οι υποψίες πέφτουν και πάνω στον Russel, οπότε καλούμαστε να ανακαλύψουμε γιατί έγινε αυτή η δωρεά από κάποιον που δεν μας συμπαθούσε.
 
Πρόκειται για κλασικό point & click adventure με έμφαση στους διαλόγους των χαρακτήρων που θα συναντήσουμε. Για να προχωρήσει η ιστορία, θα πρέπει πολλές φορές να ξεκλειδώσουμε νέες επιλογές διαλόγων, κάτι που δεν είναι πάντα τόσο εύκολο ή εγώ έπεσα σε bug. Τα γραφικα του είναι εποχής Monkey Island  με τεράστια pixels, αλλά ποιος νοιάζεται όταν η ιστορία είναι αρκετά καλή για να σας κρατήσει και η υπέροχη πένθιμη μουσική που παίζει διαρκώς σας βάζει για τα καλά στο κλίμα.   Για την μουσική του το παιχνίδι κατέλαβε την 2η θέση στα Game Tunnel's sound awards το 2006, ενώ κατέκτησε το βραβείο την ίδια χρονιά σε διαγωνισμό για παιχνίδια που έχουν κατασκευαστεί με το Adventure Game Studio.
 
Επίσης από την WadjetEye Games μας έρχεται το καλύτερο παιχνίδι της συλλογής, το πολυβραβευμένο Gemini Rue. Αν σας αρέσουν ταινίες όπως τα Blade Runner και Total Recall, νοσταλγείτε παιχνίδια όπως το Beneath A Steel Sky και πίνεται νερό στο όνομα του Philip Dick  τότε είναι σίγουρο πως θα αγαπήσετε και αυτό το sci -fi cyberpunk διαμάντι. Βρισκόμαστε στο έτος 2228 στον πλανήτη Barracus, όπου ως Azriel Odin, πρώην πληρωμένος δολοφόνος έχουμε αποστολή να βγάλουμε σώο από τον πλανήτη τον παλιό μας φίλο και συνεργάτη. Παράλληλα σε κάποιο άλλο μέρος του Γαλαξία, ένας άνδρας με το κωδικό όνομα Delta Six ξυπνάει σε ιατρικές εγκαταστάσεις χωρίς ίχνος μνήμης, ιδεά για το ποιός είναι και ποιοι είναι αυτοί γύρω του. Το πως συνδέονται οι δύο χαρακτήρες θα το μάθουμε παίζοντας και με τους δύο εναλλάξ κατά διαστήματα.

Πέρα από τον συνηθισμένο point & click χειρισμό, στο Gemini Rue υπάρχουν και αρκετές σκηνές δράσης (η δυσκολία ρυθμίζεται) όπου ανταλλάσουμε πυρά με αντιπάλους ή που θα πρέπει να κινηθούμε χωρίς να μας καταλάβουν, όπως  και στιγμές που έχουμε περιορισμένο χρόνο στην διάθεση μας για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις αλλιώς game over. Ευτυχώς το παιχνίδι σώζει πριν από τέτοια σημεία. Επίσης έχουμε στην κατοχή μας ως Azriel κι ένα gadget που λειτουργεί ως τηλέφωνο, χάρτης και search engine που βοηθάει πολύ στην αναζήτηση μας. Παρά το πάρτυ που κάνουν τα pixels, δεν συνάντησα προβλήματα στον χειρισμό και για ακόμα μια φορά αποδεικνείεται ότι το παν είναι η ατμόσφαιρα και το σενάριο σε ένα παιχνίδι κι όχι τα γραφικά του. Αναλυτικό review του παιχνιδιού μπορείτε να διαβάσετε από τον crocark εδώ.
 
Για το τέλος άφησα το The Sea Will Claim Everything των "δικών" μας Jonas και Verena Kyratzes. Πρόκειται για το νέο τους παιχνίδι που κυκλοφόρησε φέτος. Ίσως κάποιοι από εσάς να έχουν παίξει το Βοοk Of Living Magic, οπότε θα είστε εξοικειωμένοι με την ιδιαίτερη τεχνοτροπία των γραφικών και τον point & click χειρισμό. Σεναριακά επιστρέφουμε για μια ακόμα φορά στις Lands Of Dream, τον παραμυθένιο κόσμο που έχει δημιουργήσει ο Jonas. Αυτή την φορά βρισκόμαστε στο Underhome στα Fortunate Islands, μια βιοτεχνολογική σπηλαιώδης κατοικία που φιλοξενεί "technodruids" και πολλά άλλα περιέργα πλάσματα. Ταυτόχρονα είναι όμως και μια οντότητα που ζει και σκέφτεται. Εμείς θα πρέπει να βοηθήσουμε στο να αποτρέψουμε την κατάσχεση (!) μετά από την επιδρομή των goons αλλά και να αντιμετωπίσουμε διάφορα λειτουργικά προβλήματα του Underhome.
 
Ο σουρεαλιστικός κόσμος του παιχνιδιού ζωντανεύει μέσα από τις ζωγραφιές της Verena και τις περιγραφές του Jonas. Ο τρόπος γραφής του τελευταίου είναι το σήμα κατατεθέν στα παιχνίδια του με πολλά κοινωνικοπολιτικά νοήματα να κρύβονται πίσω από τις περιγραφές, αλλά και με άπειρες αναφορές στην σύγχρονη κουλτούρα και σε κάθε μορφή τέχνης, όπως φυσικά και στα video games. Όρεξη να έχετε να κάνετε κλικ παντού. Ένα πρωτότυπο χαρακτηριστικό που μου άφησε θετική εντύπωση ήταν ότι σε κάθε δωμάτιο αναφέρεται και το άρωμα που αναδύει ο χώρος!  Πέρα από την κεντρική οθόνη που βλέπουμε τον χώρο στον οποίο βρισκόμαστε, έχουμε στα δεξιά μας πέντε ακόμα πλήκτρα με κάθετη διάταξη.
 
Στην κορυφή είναι οι διαθέσιμες κατευθύνσεις που μπορούμε να ακολουθήσουμε κάνοντας κλικ. H κίνηση στον χώρο θα σας θυμίσει Myst. Το δεύτερο πλήκτρο εμφανίζει τις επιλογές για Save / Load / Weird Sound (!!!) / Exit / Close. Το τρίτο είναι ο χάρτης, το τέταρτο οι σημειώσεις με τα  quests που έχουμε να κάνουμε, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο και τέλος το πέμπτο πλήκτρο ανοίγει το inventory μας. Συνήθως τα αντικείμενα που έχουμε μαζί μας χρησιμοποιούνται αυτόματα εκεί που πρέπει (π.χ πολλές φορές κάποιος μας το έχει ζητήσει και το δίνουμε απλά μιλώντας του), οπότε δεν μπλέκουμε με trial & error καταστάσεις. Μπορουμε να μάθουμε και κάποιες συνταγές για να φτιάχνουμε διάφορα φίλτρα που θα μας βοηθήσουν στην περιπετεια μας. Γενικά το παιχνίδι δεν είναι δύσκολο αλλά θα μας κρατήσει μερικές ώρες συντροφιά, ειδικά αν θέλουμε να μάθουμε τι είναι όλα αυτά τα περίεργα πράγματα και χαρακτήρες που συναντάμε. Ειδική μνοία πρέπει να γίνει και στον Χρήστο Χριστοδούλου για την εκπληκτική μουσική επένδυση του τίτλου. Ειδικά το θέμα της αρχικής οθόνης με εμποδίζει πάντα από το να ξεκινήσω το παιχνίδι! Ετοιμαστείτε για ένα υπέροχο ταξίδι στην χώρα των Ονείρων!   
 
Σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, τέτοιες ευκαιρίες με μηδαμινό κόστος προσφέρουν δεκάδες ώρες gaming υψήλου επιπέδου, παρά τον φτωχό τεχνικό τομέα, και αξίζουν και με το παραπάνω την στήριξη μας, γιατί είναι παιχνίδια φταγμένα με μεράκι κι έμπνευση κόντρα στα κονσερβοποιημένα AAA των μεγάλων publishers

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια