Among the Sleep

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014, Συντάκτης: Castledoque

  • Κυκλοφορία: 2014
  • Ανάπτυξη: Krillbite Studio
  • Πλατφόρμα: PC

Μέσα από παιδικά μάτια

Κάποτε, σε ένα φωτεινό και απέραντο δωμάτιο γεμάτο απαλά χνουδωτά πλάσματα και παράξενα στρογγυλά αντικείμενα που εκτινάσσονταν σε απροσμέτρητες αποστάσεις και έπειτα επέστρεφαν πίσω, ανάμεσα σε τοίχους από καλοκαιρινά σύννεφα και κάτω από ένα ταβάνι πιτσιλισμένο με αστέρια ζούσε ένας γλυκύτατος μπόμπιρας. Ο ίδιος πίστευε πως ζούσε μέσα σε κείνο το δωμάτιο εδώ και μια αιωνιότητα, αφού δε θυμόταν κανένα άλλο μέρος και οι παλιότερες αναμνήσεις του από το μαγικό και μυστηριώδες σύμπαν του δωματίου του χάνονταν θολές σε κάποιο παρελθόν μακρινό και μισολησμονημένο, όμως η όμορφη νεράιδα που λεγόταν «μαμά» του είπε πως σήμερα γιόρταζε τα δύο του χρόνια. Ο μπόμπιρας δεν κατάλαβε τι εννοούσε, όμως η μαμά τον τάισε γλυκό και του έδωσε ένα όμορφο πολύχρωμο δέμα και γι’αυτό ήταν πολύ χαρούμενος. Έπειτα τον πήρε στην αγκαλιά της, τον φίλησε και τον πήγε στο κρεβατάκι του για να κοιμηθεί, οπότε ο μικρός μας ήρωας έκλεισε τα μάτια του ευτυχισμένος.

Ήξερε πως όταν έκλεινε τα μάτια, ο μαγικός του κόσμος γινόταν ακόμα πιο μαγικός και τα παράξενα πλάσματα γύρω του έτρεχαν γελώντας για να παίξουν μαζί του. Το μόνο κακό ήταν που έσβηναν τα φώτα. Γιατί τότε ερχόταν το μαύρο που ήταν κι αυτό μαγικό, αλλά με μια κακή και τρομακτική μαγεία. Τότε τα όμορφα πράγματα γύρω του γίνονταν απειλητικά και άγνωστα, ενώ μια γνώριμη μυστηριώδης σκιά τον παραμόνευε στο σκοτάδι. Τι γύρευε από αυτόν το μαύρο τέρας; Και που έκρυψε τη μαμά του που δεν την βρήκε στο κρεβάτι της, όταν έτρεξε φοβισμένος να κρυφτεί στην αγκαλιά της; Όμως όχι, ο μικρός μας πρωταγωνιστής είναι θαρραλέος και δεν θα δειλιάσει. Αγκαλιάζει σφιχτά τον καινούργιο του φίλο και πιστό του σύμμαχο, το αρκουδάκι Teddy, και ξεκινάει μπουσουλώντας μια εναγώνια αναζήτηση για την αγαπημένη του μαμά στον μαγικό μα και τρομακτικό κόσμο της παιδικής φαντασίας…

(το σπίτι τη νύχτα)

Το Among the Sleep είναι ένα kickstarted adventure πρώτου προσώπου ψυχολογικού τρόμου σχεδιασμένο από τη μικρή indie νορβηγική εταιρία παραγωγής Krillbite Studio. Η πλοκή του παιχνιδιού είναι οπωσδήποτε αβανταδόρικη, μια και οι φόβοι της παιδικής ηλικίας αποτελούν μια συναρπαστικά έξυπνη όσο και επικίνδυνη ιδέα για κεντρικό θέμα ενός video game. Για πολλούς η παιδική ηλικία είναι ταμπού και ο κίνδυνος να κυλίσει το παιχνίδι σε ηθικά επιλήψιμα μονοπάτια κακογουστιάς και ανούσιας πρόκλησης είναι μεγάλος. Προς τιμή των δημιουργών του παιχνιδιού καταφέρνουν να ξεπεράσουν τους σκοπέλους και μας δίνουν μια ευαίσθητη όσο και τρομακτική καταβύθιση στο σύμπαν των φόβων, των ονείρων και των συναισθημάτων ενός δίχρονου παιδιού μέσα από μια ιστορία που τελικά έχει πολύ βαθύτερο νόημα απ’ ότι θα περίμενε κανείς όταν ξεκινάει το παιχνίδι. Η εξήγηση των τεκταινομένων που έρχεται στην τελευταία σκηνή του Among the Sleep είναι σοκαριστικά αληθινή και ο φωτεινός ρεαλισμός της επόμενης μέρας την κάνει περισσότερο τρομακτική από οποιοδήποτε τέρας στο σκοτάδι. Μόνο επιλήψιμο σημείο το βιαστικό (αν και σαφώς λυτρωτικό) τέλος αμέσως μετά την στιγμή της αλήθειας.

Σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού βλέπουμε τα πάντα μέσα από τα μάτια ενός δίχρονου μπόμπιρα και τους κώδικες κατανόησης του κόσμου που έχει αυτός αναπτύξει. Μέσα στο σκοτάδι το γνώριμο περιβάλλον του σπιτιού φαντάζει ξένο και ανατριχιαστικό, οι ντουλάπες θυμίζουν τρομακτικές σπηλιές, ένα παλτό κρεμασμένο σε κρεμάστρα μοιάζει με τέρας και τα έπιπλα γίνονται εμπόδια ή κρυψώνες. Παντού τριγύρω υπάρχουν απλοϊκές παιδικές ζωγραφιές με ανησυχητικά θεματικά μοτίβα φόβου και αγωνίας, ενώ όπου βλέπουμε γραμμένες λέξεις και κείμενα, αυτά θυμίζουν περισσότερο ιδεογράμματα, μια και ο μικρός μας ήρωας δεν ξέρει ακόμα να διαβάζει. Ο σχετικός ρεαλισμός στο ξεκίνημα γρήγορα δίνει τη θέση του στην σουρεαλιστική θέαση του κόσμου όπως τον καταλαβαίνουν τα παιδικά μάτια και όπως τον θυμόμαστε μερικές φορές οι μεγαλύτεροι στα όνειρά ή τους εφιάλτες μας. Σαν την Αλίκη, όταν περνάει μέσα από τον μαγικό καθρέφτη, θα βρεθούμε σε έναν μεταμορφωμένο κόσμο γεμάτο γνώριμα αντικείμενα, παραμυθένιο όσο και τρομακτικό, στον οποίο ένα σκοτεινό τέρας μας παραμονεύει και μας απειλεί.

(ο παραμυθένιος και απειλητικός κόσμος της παιδικής φαντασίας)

Καθώς προσπαθούμε να καταλάβουμε τους κώδικες αυτού του κόσμου και να πλοηγηθούμε στο περιβάλλον του, θα πρέπει να φροντίζουμε να κρυβόμαστε από το απειλητικό τέρας, όταν αυτό πλησιάζει, για να αποφύγουμε το φρικιαστικό συναπάντημα μαζί του και την game-over οθόνη, (η οποία ευτυχώς μας επιτρέπει να συνεχίσουμε ακριβώς από εκεί που σταματήσαμε.) Πρέπει να ομολογήσω πως τις πρώτες φορές που βρέθηκα αντιμέτωπος με το τέρας, τινάχτηκα πάνω και έβαλα τις φωνές, πράγμα που σημαίνει πως το παιχνίδι είναι εύστοχο ως προς τον survival horror προσανατολισμό του.

Οι γρίφοι είναι σχετικά απλοί και ως επί το πλείστον περιβαλλοντικοί. Μπορούμε να σπρώξουμε και να πετάξουμε αντικείμενα για να τροποποιήσουμε το περιβάλλον, καθώς και να συλλέξουμε έναν περιορισμένο αριθμό αντικειμένων στο inventory μας, τα οποία θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε πρόσβαση σε κλειδωμένες πόρτες ή απρόσιτες τοποθεσίες.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι εξαιρετικά ατμοσφαιρικά και αποδίδουν όμορφα έναν κόσμο σκοτεινό και πολύχρωμο, ταυτόχρονα τρομακτικό και παραμυθένιο, βγαλμένο λες από παιδικό εφιάλτη. Αν και στηριγμένο στη μηχανή γραφικών Unity, που τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο δείχνει τα προβλήματά της, το Among the Sleep καταφέρνει να χρησιμοποιήσει προς όφελος του της αδυναμίες της, ειδικά στο αβέβαιο και άτσαλο περπάτημα του μπέμπη, το οποίο μπορεί να οφείλεται εν μέρει στους περιορισμούς της, ωστόσο ταιριάζει απόλυτα στον χαρακτήρα μας.

Voice-acting υπάρχει ελάχιστο και μόνο εκεί που χρειάζεται. Εξάλλου ο ήρωάς μας δεν ξέρει ακόμα να μιλάει. Η μουσική είναι ταιριαστή και ατμοσφαιρική. Το ανατριχιαστικό νανούρισμα που συνοδεύει μεγάλο μέρος του παιχνιδιού δύσκολα θα ξεκολλήσει από τη μνήμη σας. Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στα ηχητικά εφέ και τους περιβαλλοντικούς ήχους, όπως πρέπει σε κάθε horror adventure που σέβεται τον εαυτό του.

(βιβλιοθήκη μέσα στο δάσος)

Ο χειρισμός είναι απλούστατος και ένα σύντομο tutorial στην αρχή του παιχνιδιού θα λύσει όλες τις απορίες μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πληκτρολόγιο και ποντίκι ή gamepad, ανάλογα με τα γούστα μας. Με το πληκτρολόγιο η κίνηση γίνεται με τα WASD πλήκτρα, ενώ κοιτάζουμε γύρω με το mouse. Η αλληλεπίδραση με αντικείμενα, πόρτες και συρτάρια γίνεται με click and drag. Με left shift τρέχουμε και με το left Ctrl επιλέγουμε αν ο μπέμπης μας θα μπουσουλάει ή θα σταθεί όρθιος και θα περπατάει. Με το F αγκαλιάζουμε το αρκουδάκι μας και φωτίζουμε λίγο τη σκοτεινιά γύρω μας, ενώ το inventory ανοίγει με το Tab. Σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια της κατηγορίας τα χρήσιμα αντικείμενα δε χρησιμοποιούνται αυτόματα και επομένως πρέπει να τα ανασύρουμε από το inventory μας για να τα χρησιμοποιήσουμε στο κατάλληλο σημείο (πάλι καλά). Αν και ο παραπάνω χειρισμός με πληκτρολόγιο και ποντίκι δεν υπολείπεται σε κανέναν τομέα, προσωπικά προτίμησα το XBOX-controller μου, που μου επέτρεψε να χαθώ απρόσκοπτα στη σκοτεινή ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Save γίνεται αυτόματα με checkpoints.

Ωστόσο παρά τα αναμφισβήτητα προτερήματα του, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο βασικό μειονέκτημα του Among the Sleep, που οπωσδήποτε του αφαιρεί πόντους: τη διάρκεια. Έπαιξα την πιο πρόσφατη έκδοση του παιχνιδιού με το δωρεάν DLC και πάλι η συνολική διάρκεια δεν ξεπέρασε τις 4 ώρες. Προσθέστε σε αυτό πως στα 3D παιχνίδια με ελεύθερη περιπλάνηση είμαι σχετικά αργός παίκτης, αφού εξερευνώ ψυχαναγκαστικά κάθε γωνιά του περιβάλλοντος, και το σχετικά ψηλό κόστος του παιχνιδιού (16 ΕΥΡΩ στο GOG και 20 ΕΥΡΩ στο STEAM) και μπορείτε να καταλάβετε πως η τιμή του παιχνιδιού είναι επιεικώς τσιμπημένη, (ειδικά μέχρι πρότινος που δεν είχε κυκλοφορήσει το DLC).

Όσον αφορά δε το εν λόγω DLC, η άποψή μου είναι διχασμένη. Πρόκειται για ένα prequel ή πρόλογο του κυρίως παιχνιδιού, που αυξάνει μεν τη συνολική διάρκεια και είναι πλούσιο σε (διασκεδαστικό) gameplay, αλλά αφηγηματικά προσφέρει ελάχιστα στην ιστορία και δίνει περισσότερο την αίσθηση παραγεμίσματος.

Οπωσδήποτε, αξίζει να ασχοληθεί κάποιος με το Among the Sleep, ειδικά αν είναι θιασώτης των first-person horror adventure games. Ωστόσο η καταπληκτική σύλληψη, που ενθουσίασε τόσο κόσμο πριν την κυκλοφορία του, μεταφράζεται τελικά σε ένα απλώς πολύ καλό παιχνίδι και με κανένα τρόπο το αριστούργημα που θα μπορούσε να μας δώσει η εκρηκτική θεματική του. Λίγο το βιαστικό φινάλε, λίγο η μικρή διάρκεια, λίγο η απουσία εκείνης της λίγο παραπάνω δόσης τρέλας που θα το απογείωνε σε άλλο επίπεδο, δεν του επιτρέπουν να τρυπήσει το ταβάνι και να εκπληρώσει στο μέγιστο τις υποσχέσεις του. Ασφαλώς αυτό δεν αναιρεί τα προτερήματά του. Τρομακτικό, παραμυθένιο, πρωτότυπο και αναπάντεχα αληθινό, με ενδιαφέρον gameplay που μας βάζει για τα καλά μέσα στο μυαλό και την ψυχή ενός δίχρονου παιδιού, το Among the Sleep είναι ένα παιχνίδι που αξίζει το χρόνο που θα του αφιερώσετε, ειδικά αν πέσει λίγο η τιμή του.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια