Leisure Suit Larry Reloaded

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014, Συντάκτης: Tsampikos

  • Κυκλοφορία: 2013
  • Ανάπτυξη: Replay Games
  • Πλατφόρμα: PC

Ήταν το έτος 1987 όταν ο, σήμερα καταξιωμένος,  AL Lowe μας σύστησε για πρώτη φορά τον Larry Laffer, μέσω της θρυλικής Sierra on line. To παιχνίδι προκάλεσε αμέσως αίσθηση τόσο λόγω του ιδιαίτερου χιούμορ του, όσο και λόγω του γενικότερου περιεχομένου του, το οποίο δεν ήταν απαραίτητα κατάλληλο για ανηλίκους. Όπως ήταν επόμενο, έγινε επιτυχία και αγαπήθηκε τόσο πολύ από τους λάτρεις των Adventures, που ακολούθησαν 6 συνέχειές του κι ένα Remake το 1991 (γραφικά VGA 256 χρωμάτων, νέο interface και χειρισμός με το ποντίκι, έναντι του παλιού συστήματος χειρισμού και EGA γραφικών με 16 χρώματα.). Τα χρόνια πέρασαν και από το 1998 που άρχισε να σβήνει το όνομα της Sierra από το μέλλον του adventure gaming δεν ξανακούστηκε τίποτα για κάποιο adventure με τον αξιαγάπητο Larry (πλην της κυκλοφορίας κάποιων κάκιστων παιχνιδιών που έκαναν χρήση του ονόματος). Μέχρι που φτάσαμε στο σωτήριο έτος 2012, όταν ο δημιουργός της σειράς Al Lowe, σε συνεργασία με την Replay Games, ανακοίνωσε πως ετοιμάζει μια νέα έκδοση του πρώτου Larry, πλήρως ανταποκρινόμενη στα χαρακτηριστικά των σύγχρονων υπολογιστών. Όταν επιτέλους κυκλοφόρησε το παιχνίδι άφησε σχεδόν άπαντες ικανοποιημένους. Παρακάτω θα διατυπώσουμε τις εντυπώσεις μας για το παιχνίδι και θα δούμε κατά πόσο άξιζε η  αναβίωσή του.

Το σενάριο παραμένει ίδιο με εκείνο της πρωτότυπης έκδοσης του παιχνιδιού. Παίρνουμε τον ρόλο του Larry Laffer. Ενός τύπου, που πλησιάζει τα 40 χρόνια ζωής και που μέχρι εκείνο το χρονικό διάστημα δεν τον έχει αγγίξει άλλη γυναίκα πλην της μάνας του....Πρόκειται για μια κατάσταση που πρέπει άμεσα να αλλάξει. Αντιλαμβανόμενος ο Larry ότι πρέπει επιτέλους να....δράσει ξεκινάει την βραδινή του έξοδο με σκοπό να γοητεύσει αντιπροσώπους του ασθενούς φύλλου και να...γνωρίσει επιτέλους τον έρωτα. Η αποτυχία δεν είναι επιλογή. Με λίγα λόγια πρόκειται για το ίδιο... “τρελιάρικο” σενάριο που προκάλεσε αίσθηση σε μία εποχή (1987), που η θεματική “απελευθέρωση” στα adventure games δεν θύμιζε σε τίποτα όσα έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα. Οι παλιότεροι θα θυμηθούν με νοσταλγία και χαμόγελο το διαφορετικό εκείνο σενάριο που τους κέντρισε το ενδιαφέρον, όσοι δε σκοπεύουν να παίξουν το παιχνίδι για πρώτη φορά έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν γιατί το σενάριο του παιχνιδιού προκάλεσε αίσθηση τότε που κυκλοφόρησε (όχι όμως και σήμερα).

Στον τεχνικό τομέα παρατηρούνται οι μεγαλύτερες και ουσιαστικότερες αλλαγές. Τα γραφικά του παιχνιδιού πλέον έχουν εκσυγχρονισθεί και έχουμε μια μεγάλη ποικιλία υποστηριζόμενων αναλύσεων, συμπεριλαμβανομένης, όπως ήταν αναμενόμενο, και της Full HD (1920x1080). Το στυλ των γραφικών είναι καρτουνίστικο. Υπέροχα φανταχτερά χρώματα ντύνουν όλους τους περιβάλλοντες χώρους ενώ η λεπτομέρεια που έχει δοθεί στον σχεδιασμό είναι εμφανής. Σε ικανοποιητικά επίπεδα κυμαίνεται και το animation αλλά και η κίνηση στο Background, χωρίς όμως να αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο. Τα γραφικά του παιχνιδιού δεν εντυπωσιάζουν όσο καλά κι αν είναι και αυτό όχι γιατί το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό αλλά γιατί πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των παιχνιδιών κυμαίνεται οπτικά σε υψηλά επίπεδα. Είναι όμως μια σαφέστατη αναβάθμιση από τις δύο παλιότερες εκδόσεις του παιχνιδιού, την  αρχική του 1987 και του πρώτου (εντυπωσιακού τότε) remake του 1991. Σίγουρα το νέο Larry δεν προκαλεί την ίδια αίσθηση που προκάλεσε με τις αλλαγές του η έκδοση του 1991 σε σχέση με εκείνη του 1987, καθώς το τι θα βλέπαμε στην σύγχρονη έκδοση του 2013 λίγο πολύ το γνωρίζαμε από την πληθώρα πληροφοριών που είχαμε πριν την κυκλοφορία του παιχνιδιού. Αντίθετα η έκδοση του 1991 κυκλοφόρησε σε μια εποχή που ο γραφικός τομέας των adventures γνώριζε συνεχώς ανοδική πορεία, οι πληροφορίες δε προ της κυκλοφορίας ήταν ελάχιστες, ενώ και για το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορούσε να γνωρίζει κανείς τίποτα. Στην έκδοση του 1991, ως γνωστόν, οι διαφορές δεν περιορίζονταν μόνο στον τεχνικό τομέα.

Στον ήχο του παιχνιδιού οι αλλαγές είναι, όπως και στα γραφικά, εντυπωσιακές, πάντα σε σχέση με τις παλιές εκδόσεις. Για τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε παρά να πούμε πως έχουν διατηρηθεί και εμπλουτιστεί οι γνώριμες μελωδίες των παραδοσιακών εκδόσεων, μόνο που η ποιότητά τους βρίσκεται πλέον σε άλλο επίπεδο, δεδομένων των δυνατοτήτων των σύγχρονων καρτών ήχων και λοιπών ηχητικών τεχνικών που πλέον διαθέτουν οι δημιουργοί παιχνιδιών. Τόσο το voice acting όσο και τα ηχητικά εφέ  είναι ικανοποιητικότατα και θα αφήσουν σε άπαντες, παλιούς και νέους παίκτες του παιχνιδιού καλές εντυπώσεις.

Και περνάμε στο Gameplay, όπου έχουμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα. Εδώ το παιχνίδι κινείται στα χνάρια της έκδοσης του 1991. Το παιχνίδι είναι, ως γνωστόν, ένα κλασσικό point'n'click adventure,  με χειρισμό αποκλειστικά με το mouse. Χειριζόμαστε τον Larry, όπως και στην έκδοση του 1991 από την οπτική του 3ου προσώπου. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως από την ίδια οπτική χειριζόμασταν τον Larry και στην έκδοση του 1987, αλλά εκεί απαραίτητη για τον χειρισμό ήταν η χρήση του πληκτρολογίου, ενώ απουσίαζε το κλασσικό, σε πολλά μεταγενέστερα και σύγχρονα παιχνίδια, interface των εντολών. Στην σύγχρονη έκδοση έχουμε πρόσβαση, τόσο σε αυτό όσο και στο μενού του παιχνιδιού και στο inventory, εφόσον μετακινήσουμε το ποντίκι στο άνω μέρος της οθόνης. Τις ενέργειες χειρισμού μπορούμε να τις επιλέξουμε επίσης πατώντας το δεξί πλήκτρο του ποντικιού, ενώ με τη χρήση του αριστερού εκτελούμε την επιλεγμένη ενέργεια.

Στο κυρίως μενού του παιχνιδιού έχουμε τις γνωστές επιλογές που δεν είναι άλλες από: ξεκίνημα νέου παιχνιδιού, ρυθμίσεων γραφικών-ήχου, φόρτωση και σώσιμο παλιάς και παρούσας θέσης παιχνιδιού αντίστοιχα, επιστροφή στο παιχνίδι και έξοδος (στα Windows) από το παιχνίδι. Όσοι γνωρίζουν το παιχνίδι από παλιά θα θυμούνται πως λόγω της θεματολογίας του δεν ήταν απόλυτα ακατάλληλο για ανήλικους παίκτες. Για την ακρίβεια δεν επιτρεπόταν σε κάποιον ανήλικο να παίξει το παιχνίδι. Πως “εξακρίβωνε” το παιχνίδι την ηλικία του υποψηφίου παίκτη; Μα φυσικά με μια σειρά από ερωτήσεις (διαφορετικές κάθε φορά) που μόνο ένας “έμπειρος” (και επομένως ενήλικος) παίκτης θα μπορούσε να απαντήσει. Αναμφισβήτητα πρωτότυπη προσέγγιση! Στη συνέχεια, βέβαια, η Sierra  έδωσε στη δημοσιότητα όλες τις απαντήσεις. Αντίστοιχες ερωτήσεις, προς διατήρηση του “παραδοσιακού” στοιχείου, διαθέτει και η σύγχρονη έκδοση. Πράγματι ακόμη και σήμερα είναι διασκεδαστικό να βλέπεις το...Leisure Suit Larry, υπό το νέο παρουσιαστικό του να προσπαθεί να “τσεκάρει” την ηλικία σου. Για όσους όμως “στραβώσουν” με κάτι τέτοιο, υπάρχει και η λύση των πλήκτρων Ctrl +Alt +X. Πατώντας αυτά τα πλήκτρα ταυτόχρονα, το παιχνίδι μας επιτρέπει να συνεχίσουμε αφού προηγουμένως μας ειδοποιήσει πως κλέψαμε!

Η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού είναι εύθυμη και “σκανδαλιάρικη”, στοιχεία που έκαναν και τις παλιές εκδόσεις του παιχνιδιού να ξεχωρίσουν. Σε αυτό προσθέτουν ιδιαίτερα οι αφηγήσεις μιας εύθυμης και ελαφρώς “κρυόπλαστης” φωνής που περιγράφει ανά διαστήματα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Larry. Εισαγωγή και επίλογος στο παιχνίδι δεν υπάρχουν (ούτε άλλωστε υπήρχαν ποτέ), αλλά η απουσία τους δεν πρόκειται να προβληματίσει κανέναν, καθώς το σενάριο του παιχνιδιού είναι απλοϊκό και κατανοητό. Στο παιχνίδι έχει διατηρηθεί το σύστημα του σκορ που αυξάνεται όσο ο παίκτης σημειώνει πρόοδο.

Οι γρίφοι του παιχνιδιού είναι οι κλασσικοί των adventure games. Μαζεύουμε αντικείμενα, τα συνδυάζουμε μεταξύ τους ή με άλλα που βρίσκονται γύρω μας κι έτσι καταφέρνουμε να δώσουμε λύση σε μια κατάσταση που αναζητά λύση. Στην πλειοψηφία τους, με μερικές εξαιρέσεις, οι γρίφοι είναι ίδιοι με εκείνους των παλιών εκδόσεων. Το παιχνίδι δεν είναι μεγάλο σε διάρκεια, δεν διαρκεί περισσότερο από μερικές ώρες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και εύκολο. Το “γενικό” του σενάριο, που δεν δίνει στον παίκτη κάποιον προσανατολισμό, αλλά και το είδος των γρίφων κάνουν δύσκολη τη ζωή του παίκτη, ειδικά εκείνου που θα ασχοληθεί με το παιχνίδι για πρώτη φορά. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε δύο αρνητικά στοιχεία του gameplay. Πρώτον ο κέρσορας του ποντικιού δεν δίνει περιγραφή αντικειμένων. Έτσι δεν γνωρίζει ο παίκτης ποια αντικείμενα μπορεί να πάρει στο inventory. Δεύτερον, η αναγκαιότητα να “τζογάρει” ο Larry για να κερδίσει χρήματα, χωρίς τα οποία το παιχνίδι δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί. Η διαδικασία μπορεί να πάρει αρκετή ώρα, καθώς εκτός από το να κερδίσει ο παίκτης χρήματα ενδέχεται και να χάσει (όπως ως γνωστόν συμβαίνει στον τζόγο), με αποτέλεσμα να πρέπει να κάνει ο παίκτης save και load μέχρι να μαζέψει το επιθυμητό ποσό. Ομολογουμένως εκνευριστικό. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα παιχνίδι που μπορεί να δείχνει εύκολο χωρίς στην πραγματικότητα να είναι.           

Τελικά αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς με το Leisure Suit Larry Reloaded; Φυσικά! Όταν μιλάμε για ένα από τα ιστορικότερα Adventure Games η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι καταφατική. Το παιχνίδι με την κυκλοφορία του επισφράγισε με τον δικό του τρόπο ότι τα adventure games βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Όσοι δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με κάποιο από τα 7 Larry που έχουν κυκλοφορήσει η ανανεωμένη έκδοση του πρωταρχικού παιχνιδιού της σειράς είναι μια καλή αφορμή να το πράξουν. Οι παλιοί παίκτες σαφώς και θα ικανοποιηθούν με την ενασχόλησή μαζί του και θα θυμηθούν τα πρώτα χρόνια των Adventure Games. Χωρίς να εντυπωσιάζει ιδιαίτερα το Leisure Suit Larry Reloaded διεκδικεί με την αξία του μια θέση στην συλλογή κάθε Αdventure gamer.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Συμφωνώ με το review σου, πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι, άξιο remake αν και θα μπορούσαν να σχεδιάσουν καλύτερα τόσο το point system όσο και το εκνευριστικότατο slot machine.

  • Ωραίο review και με πολύ συγκεκριμένες επισημάνσεις. Εγώ το έπαιξα το καλοκαίρι (χωρίς να έχω δοκιμάσει το πρωτότυπο) και το διασκέδασα αρκετά. Ωστόσο μου φάνηκε αρκετέ μικρό και είχε λίγο σαχλό χιούμορ της εποχής του... Για να μην παρεξηγηθώ, όταν έπαιξα το Larry 7 διασκέδασα με το χιούμορ του...

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια