ECHO: Secrets of the Lost Cavern

Κυριακή, 26 Ιουνίου 2005, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2005
  • Ανάπτυξη: Kheops Studio
  • Πλατφόρμα: PC

Σενάριο
 
Πόσο εύκολο είναι να ξεχνάς όλα όσα έχει μάθει η ανθρωπότητα τα τελευταία 17.000 χρόνια και να προσπαθείς να επιβιώσεις έχoντας ελάχιστα εφόδια απέναντι στις μέγιστες δυσκολίες; Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να ανάψεις μια φωτιά με μόνο μέσον τα χέρια σου; Πόσο προκλητικό μπορεί να αποδειχθεί να καταφέρεις να φύγεις ζωντανός από μια συνάντηση με μια πελώρια αρκούδα ή ένα άγριο λιοντάρι όταν δεν έχεις στα χέρια σου ένα τουφέκι; Πόσο περίπλοκο μπορεί να είναι να πρέπει να πιάσεις μόνος σου το φαγητό σου και να το μαγειρέψεις χωρίς να έχεις στη διάθεσή σου τα σύγχρονα εργαλεία; Πόσο απίστευτο ακούγεται να ζωγραφίζεις -με διάφορα χρώματα!!- πάνω σε τοίχους όταν δεν έχεις τίποτε επάνω σου;
 
Όλα αυτά που σε εμάς φαντάζουν απίθανα -αν όχι αδύνατα- δεν είναι παρά στοιχεία της καθημερινότητας για τον Arok, τον ήρωα αυτής της περιπέτειας. Κι ο λόγος απλός: βρισκόμαστε στην Παλαιολιθική περίοδο, στο 15000 πΧ, και καλούμαστε να ολοκληρώσουμε το ταξίδι μας με τα μέσα που θα διαθέταμε εάν ζούσαμε κι εμείς τότε. Η περιπέτεια ξεκινά όταν ο Arok, ένας 15χρόνος homo sapiens ουσιαστικά, αποφασίζει να εγκαταλείψει τη φυλή του και να ψάξει να βρει ένα χαρισματικό μάγο-καλλιτέχνη που είχε γνωρίσει πριν από λίγα χρόνια και τον είχε σαγηνέψει με την τέχνη του στη ζωγραφική, τον Klem. Ακολουθώντας τα σύμβολα που έχει αφήσει πίσω του ο μέντοράς του, ο Arok ακολουθεί μια άγνωστη και γεμάτη εκπλήξεις διαδρομή για να τον βρει. Πρέπει να βρει το δρόμο του μέσα σε ένα λαβύρινθο σπηλαίων, να αντιμετωπίσει μια θηριώδη αρκούδα, να κατασκευάσει μόνος μου τα όπλα με τα οποία θα κυνηγήσει τα θηρία που τον απειλούν, να καταφέρει να πιάσει ψάρια για να ικανοποιήσει την πείνα του, να μάθει να ζωγραφίζει και να ακούει τα πνεύματα του κόσμου αν θέλει να φτάσει στo χαμένο σπήλαιο και τον Klem.

Στη διάρκεια αυτής του της περιπέτειας ο Arok θα γνωρίσει τρεις χαρακτήρες: τον Toar, έναν άντρα που θα του δώσει πολύτιμες συμβουλές κι εύχρηστα εργαλεία που θα τον βοηθήσουν, την Tika, κόρη του Klem, που είναι μυημένη στην τέχνη της ζωγραφικής και αφού της αποδείξει ο Arok την αξία του θα τον οδηγήσει στο χαμένο σπήλαιο όπου βρίσκεται ο πατέρας της, και τον Lharik, έναν ψυχρό νέο άντρα που θα του απαγορέψει την είσοδο στην πολυπόθητη σπηλιά εάν δεν περάσει πρώτα τη δοκιμασία του. Τέλος φυσικά, θα συναντήσει και τον Klem, και μαζί θα καλέσουν τα πνεύματα του κόσμου μέσα από μια μαγική τελετουργία.


 
Αυτή είναι η υπόθεση. Αυτά συναντήσαμε μόνο στις διαδρομές μας στον κόσμο του Lost Cavern και την προϊστορική εποχή που μας μετέφερε. Την πρόκληση του διαφορετικού, την αναβίωση των ανθρώπινων συνηθειών πριν από χιλιάδες χρόνια και τη μαγεία που κρύβεται πίσω από τις τοιχογραφίες των σπηλαίων.

Gameplay
 
Όσα στερείται, όμως, το Lost Cavern από την υπόθεσή του, τα προσφέρει απλόχερα μέσα από τους γρίφους του. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα παιχνίδι που βασίζεται και χαρακτηρίζεται από αυτούς -παρότι, δυστυχώς, η Kheops δεν επανέλαβε το σύστημα που είχε εφαρμόσει στο Return To The Mysterious Island, όπου μπορούσαμε να συναρμολογήσουμε και να αποσυναρμολογήσουμε τα αντικείμενα μέσα στο inventory. Στο Lost Cavern δεν μπορούμε να συνδυάσουμε τίποτε (των άκρων είναι αυτή η ομάδα!) μέσα στο inventory με κάτι άλλο. Παρόλα αυτά, σε διάφορα σημεία του παιχνιδιού θα συναντήσουμε hot spots στα οποία θα κληθούμε π.χ. να κατασκευάσουμε ένα εργαλείο, συνδυάζοντας δυο ή και περισσότερα αντικείμενα που έχουμε στη διάθεσή μας.

Θα πρέπει να αναφέρουμε πως η ποσότητά των γρίφων που συναντήσαμε είναι άκρως ικανοποιητική. Αντίθετα με το σύνηθες, να ψάχνουμε δηλαδή για τα hot spots ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, το Lost Cavern μας μεταφέρει από τον ένα γρίφο στον επόμενο. Επιπλέον, ιδιαίτερα ευχάριστη λεπτομέρεια ήταν το γεγονός πως παρά την πληθώρα των γρίφων σε κανένα σημείο δε νοιώσαμε πως κάποιος από αυτούς προστέθηκε απλά για να δυσκολέψει ή να επιμηκύνει το παιχνίδι, καθώς εξ' αρχής μας έγινε γνωστό πως πρέπει να ακολουθήσουμε μια άγνωστη διαδρομή, καλά κρυμμένη, που όμως θα καταφέρναμε να βρούμε αν αποκωδικοποιλήσουμε σωστά τα σημάδια που μας άφησε ο Klem.


 
Σε ό,τι αφορά στην ποιότητα των γρίφων, μια λέξη μόνο μας έρχεται κατά νου: επινοητικότατοι! Η Kheops καταφέρνει να δημιουργήσει πολλούς ιδιαίτερα ευρηματικούς γρίφους που παράλληλα είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την εποχή και το συνολικό περιβάλλον του παιχνιδιού στην κάθε τους λεπτομέρεια. Ως Arok, αναγκαστήκαμε (άλλο που δε θέλαμε!) να βρούμε τρόπους να ανάψουμε φωτιές και να φωτίσουμε το δρόμο μας, να ζωγραφίσουμε τοιχογραφίες χρησιμοποιώντας διάφορα αυτοσχέδια εργαλεία, να αντιμετωπίσουμε θηρία με το μυαλό κι όχι με τα χέρια μας, να διασχίσουμε μια λίμνη κι ένα ποταμό, να "διορθώσουμε" τοιχογραφίες ώστε να μας δείξουν το δρόμο, να πιάσουμε το φαγητό μας και να το μαγειρέψουμε χρησιμοποιώντας κι άλλα αυτοσχέδια εργαλεία, να διηγηθούμε την ιστορία μας χρησιμοποιώντας τοιχογραφίες κι αντικείμενα, να παίξουμε μουσική για να επικοινωνήσουμε με τα πνεύματα του κόσμου, και πολλά άλλα.
 
Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι γρίφοι που είναι σαφώς πιο απαιτητικοί. Ο πρώτος που συναντάμε είναι ένας σκοτεινός λαβύρινθος με κωδικοποιημένη διαδρομή, ο οποίος ενδέχεται να σας παιδέψει πολύ έως ότου συνειδητοποιήσετε μια παράμετρό του που θα τον μετατρέψει σε... απλούστατο. Ακολουθεί μια πλάκα σπασμένη σε πολλά μικρά κομματάκια που πρέπει να επανασυναρμολογήσουμε κάπως προκειμένου να δούμε το σχέδιο που έχει επάνω της και βάσει αυτού να σχεδιάσουμε μια τοιχογραφία. Τέλος, ένας ιδιαίτερα πολύπλοκος γρίφος που δεν είναι παρά ένας slider? μια μπερδεμένη εικόνα που αποτελείται από 3x5 τετραγωνάκια που πρέπει να επαναφέρουμε στην αρχική της μορφή μετακινώντας περιστροφικά τα τετραγωνάκια ανά τέσσερα. Αυτό, όμως, που δυσκολεύει αρκετά τη λύση του συγκεκριμένου γρίφου είναι πως το κάθε τετραγωνάκι δύναται να αλλάξει δύο χρώματα και σχέδια, αυξάνοντας έτσι τους πιθανούς συνδυασμούς που πρέπει να αναλογιζόμαστε (πρόκειται ίσως για τον δυσκολότερο γρίφο του παιχνιδιού). Να πούμε εδώ, πως παρά την όποια δυσκολία τους, όλοι (ανεξαιρέτως) οι γρίφοι του Lost Cavern είναι λογικότατοι και δεν απαιτούν τύχη, trial and error διαδικασίες ή αρρωστημένη φαντασία. Αν οπλιστείτε με υπομονή, σκέψη και προσπάθεια, είναι βέβαιο πως θα καταφέρετε όχι μόνο να επιβιώσετε ως homo sapiens, αλλά και να θριαμβεύσετε όπως οι μακρινοί μας πρόγονοι.

Γραφικά - Μουσική
 
Τα γραφικά είναι πρώτου προσώπου, πλήρους περιστροφής και χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα που αποτυπώνονται στη μνήμη. Παρότι οι τοποθεσίες που συναντάμε είναι σχετικά λίγες, είναι όλες τους καλοσχεδιασμένες και επιβλητικές, παρασύροντάς μας με τον τρόπο τους μέσα στον κόσμο που ντύνουν. Τα cinematic sequences είναι λίγα αλλά πολύ προσεγμένα, ενώ οι animated τοιχογραφίες είναι πανέξυπνες και σχεδιασμένες με τρόπο ελκυστικό και συνάμα πρωτόγονο. Η μουσική υπόκρουση, τέλος, είναι κατάλληλη για το περιβάλλον, χωρίς όμως να αποτελεί κάποιο εξαιρετικό δείγμα, ενώ οι διάφοροι περιβαλλοντικοί ήχοι δίνουν ζωντάνια στο τοπίο μας.


 
Συμπεράσματα
 
Πρόκειται για ένα σχετικά μικρό σε διάρκεια παιχνίδι του οποίου η υπόθεση είναι υποτυπώδης κι οι χαρακτήρες επιφανειακοί, αλλά παράλληλα αποτελεί τον επίγειο παράδεισο των γρίφων και μια πολύ καλή ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το πώς ζούσαν οι άνθρωποι πριν από 17.000 χρόνια. Αυτό, όμως, σημαίνει πως παρότι τo Lost Cavern είναι ένας αξιόλογος τίτλος, εμείς δεν μπορούμε να τον προτείνουμε σε όλους. Όσοι προτιμούν τα story driven adventures δε θα βρουν μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτό το παιχνίδι. Όσοι, όμως, αρέσκονται σε adventures πλούσια -τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά- σε γρίφους θα το λατρέψουν.
 
Να κάνουμε μια τελευταία παρένθεση για να αναφέρουμε πως υπάρχει μια πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη μέσα στο παιχνίδι, από όπου μπορούμε να μάθουμε πολλά κι ενδιαφέρονται στοιχεία για τους ανθρώπους εκείνης της εποχής, την τέχνη τους, τα εργαλεία τους, κ.λπ., που πραγματικά αξίζει κάποιος να της αφιερώσει λίγο χρόνο παραπάνω για να καταλάβει πώς ήταν η ζωή όταν οι δεκαπεντάχρονοι δε χτυπούσαν όλη τη μέρα πλήκτρα μπροστά σε μια οθόνη...

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια