Exchange Student, The - Epis. 1, First Day in Sweden

Τρίτη, 16 Μαΐου 2006, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2006
  • Ανάπτυξη: Pan Metron Ariston
  • Πλατφόρμα: PC

Σενάριο
 
Όλοι λίγο πολύ είτε έχουμε λάβει μέρος οι ίδιοι σε πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών είτε έχουμε ακούσει από γνωστούς και φίλους πώς είναι αυτά τα περίφημα προγράμματα και τι έχουν να προσφέρουν? όχι φυσικά σε επίπεδο γνώσεων, αλλά σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων, είτε φιλικών είτε ερωτικών, σε κάθε περίπτωση όμως μοναδικών. Το The Exchange Student μας αφηγείται μια τέτοια ιστορία. Τι περίμενε να ζήσει και τι τελικά έζησε ο Emilio, ένας Ιταλός φοιτητής από τη Φλωρεντία που πηγαίνει στη Σουηδία μέσω Εrasmus.
 
Όλα ξεκινούν όταν ένας φίλος του Emilio γυρνάει από την Ιταλία όπου είχε πάει μέσω Εrasmus και του δείχνει φωτογραφίες από λυγερόκορμες γυναικείες υπάρξεις που κατάφερε να... κατακτήσει. Ο Emilio ενθουσιάζεται. Μήπως τελικά αυτή είναι η λύση στο πρόβλημά του; Παρότι ο ίδιος ξέρει (πέραν πάσης αμφιβολίας!) πως είναι ένας Άδωνης, ένας επίγειος Θεός του έρωτα, οι μικρές Ιταλιδούλες για έναν ανεξήγητο λόγο δε φαίνεται να εκτιμούν τα προσόντα του, με αποτέλεσμα να μην έχει γνωρίσει ακόμη τις χαρές του έρωτα. Γιατί λοιπόν να ταλαιπωρείται στην Ιταλία; Θα πάει στη Σουηδία, όπου ο γυναικείος πληθυσμός θα τον εκτιμήσει γι’ αυτό που είναι: ένας Ιταλός γόης.


 

Το επεισόδιο ξεκινά με την αναχώρηση του Emilio από τη Φλωρεντία για τη φοιτητική εστία στη Σουηδία. Ο αποχαιρετισμός του ήρωα από τους γονείς του είναι πραγματικά από τις πιο αστείες σκηνές που έχουμε δει ποτέ σε παιχνίδι. Από τη μία έχουμε την κλασσική Ελλην... εχμ... Ιταλίδα μάνα που αποχωρίζεται για πρώτη φορά τον κανακάρη της και τον αντιμετωπίζει σα μωρό παιδί κι ας είναι πλέον ολόκληρος άντρας. Κι από την άλλη έχουμε τον κλασσικό πατέρα που έχει μόνο ένα μέλημα: μην τυλίξει καμιά ξένη το μονάκριβο γιο του και του γυρίσει από τα ξένα με γυναίκα και παιδί. Το χιούμορ, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στην αρχή του επεισοδίου. Η άφιξη στη Σουηδία επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις στον άμοιρο Emilio, καθώς δεν είναι όλες οι Σκανδιναβές δίμετρες, ξανθές θεές, όπως ο ίδιος νόμιζε. Και φυσικά τόσο η συνάντησή του με τους υπόλοιπους χαρακτήρες του παιχνιδιού όσο κι η προσπάθειά του να γνωρίσει όλες της γοητευτικές υπάρξεις της εστίας όπου διαμένει δεν μπορούν παρά να προσφέρουν επιπρόσθετες στιγμές γέλιου.

Gameplay
 
Το TES είναι ένα κλασσικό point and click παιχνίδι, όπου ο κέρσορας αλλάζει μορφή πάνω από τα hotspots κι εμφανίζει τις επιλογές 'look at', 'talk' και 'use', ενώ όλοι οι γρίφοι που συναντάμε είναι inventory based. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικοί είτε στην επίλυσή τους είτε λόγω του animation που τους ακολουθεί, προσθέτοντας έτσι στη χιουμοριστική ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Όταν παραδείγματος χάριν ο Emilio θέλει να καλοπιστεί, ώστε να είναι σαν ένας Ρωμαίος θεός προτού ξεκινήσει το ταξίδι του για τη χώρα των καλλονών, το animation που ακολουθεί δεν μπορεί παρά να προκαλέσει ηχηρά γέλια.
 
Καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, ο ίδιος ο Emilio μας κατευθύνει ως προς το τι πρέπει να κάνουμε για αν προχωρήσουμε. Ωστόσο, αν συναντήσετε οποιαδήποτε δυσκολία, υπάρχει ένα ενσωματωμένο hint system που θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε άμεσα. Δυστυχώς, όμως, επειδή τα hotspots του επεισοδίου είναι λίγα κι η δυσκολία επίλυσης των γρίφων του σαφώς κάτω του μέσου, είναι πολύ πιθανό ένας μέσος adventurer να μη συναντήσει καμία πρόκληση στην επίλυση των γρίφων (πόσο μάλλον να χρειαστεί hint) και να τελειώσει το παιχνίδι σε λιγότερο από μία ώρα.


 

Γραφικά - Μουσική / Διάλογοι
 
Ένα από τα πιο "δυνατά" σημεία του TES -αν όχι το δυνατότερο- είναι οι διάλογοί του. Κι αυτό επειδή σε όλο το παιχνίδι όχι μόνο ακούμε νέους διαφόρων εθνικοτήτων να μιλάνε Αγγλικά με τη χαρακτηριστική προφορά που έχει ο κάθε λαός, αλλά παράλληλα βομβαρδιζόμαστε από αστείες ατάκες, που μάλλον είναι απίθανο να αφήσουν κάποιον ασυγκίνητο. Η προφορά των χαρακτήρων (π.χ. οι Ιταλοί δεν μπορούν να προφέρουν το χι ενώ οι Γάλλοι έχουν μια αδυναμία στο γάμμα) σε συνδυασμό με διάφορες λέξεις από τη μητρική τους γλώσσα που πράγματι ακούγονται συνέχεια στην πραγματικότητα (π.χ. οι Ισπανοί λατρεύουν τη λέξη 'cabron' και τη χρησιμοποιούν ανελλιπώς) είναι εξαιρετικής ποιότητας και προσφέρουν εκτός από μεγάλη δόση ρεαλισμού κι απίστευτα χαριτωμένο και διασκεδαστικό ύφος στο TES.

Το διάχυτο χιούμορ δεν περιορίζεται, όμως, στους διαλόγους και τις αντιδράσεις των χαρακτήρων. Ξεκινά από το site κιόλας του παιχνιδιού στο σημείο όπου περιγράφονται τα χαρακτηριστικά του και ενυπάρχει σε κάθε τομέα του τίτλου? ακόμη και στα γραφικά του. Χαρακτηριστικά διαβάζουμε στο site: "3 different outfits for Emilio, all inspired by the latest fashion trends in Milan!". Αυτό από μόνο του μας προδιαθέτει για το ύφος και το τι μέλλει γενέσθαι σ' αυτόν τον τομέα του TES. Κι αποδεικνύονται ασφαλώς σωστά μιας κι ο κατά φαντασίαν Ιταλός γόης σίγουρα δεν είναι υπόδειγμα ανθρώπου που κατέχει τις τάσεις της μόδας. Τέλος, να αναφέρουμε πως τα 16 πανέμορφα χιουμοριστικά backgrounds, που σχεδίασε ο γνωστός και μη εξαιρετέος Will Eaken, σίγουρα θα κερδίσουν τον παίχτη παρά την απλότητα των γραμμών τους και το μοναδικό χαρακτήρα που χαρίζουν στο παιχνίδι.

Μια δύσκολη συνάρτηση
 
Ας δούμε, όμως, και τα επιμέρους: Το TES είναι ένα παιχνίδι που δε θα διαρκέσει πάνω από μία ώρα σε ένα μέσο adventurer. Και σα να μην έφτανε αυτό, είναι και σε επεισόδια, στερώντας μας έτσι την πληρότητα της ιστορίας του. Πωλείται όμως προς δέκα μόλις ευρώ.
 
Δέκα ευρώ για λιγότερο από μία ώρα παιχνιδιού. Μια πολύ διασκεδαστική ώρα, παρόλα αυτά μία μόνο ώρα. Αξίζει τελικά μια τέτοια επένδυση; Αυτό θα το αφήσουμε στην κρίση του καθενός. Για κάποιους σίγουρα ένα adventure, που φέρνει στο προσκήνιο το κωμικό στοιχείο και καταφέρνει να μας κάνει να γελάσουμε με την καρδιά μας, αξίζει κάθε λεπτό που θα ξοδέψουν. Για άλλους πιθανά να είναι προτιμητέο να 'επενδύσουν' σε ένα ολοκληρωμένο και μεγαλύτερης διάρκειας παιχνίδι. Αν θέλετε τη γνώμη μας, συχνά δίνουμε δέκα ευρώ (εισιτήρια και pop corn) για να δούμε μια ταινία μιάμισης ώρας στον κινηματογράφο. Αν η ταινία είναι καλή, δε θα κλάψουμε τα λεφτά μας. Θα το έχουμε ευχαριστηθεί, κι ας ήταν μια τόσο σύντομη εμπειρία. Με την ίδια λογική, λοιπόν, θα μπορούσε κανείς να αγοράσει το εν λόγω παιχνίδι με τη σκέψη πως το απίστευτο χιούμορ του θα προσφέρει στιγμές πηγαίου γέλιου. Είναι πράγματι εξαιρετικά σύντομη ως εμπειρία, αλλά παραμένει πολύ καλή. Αν κάτι μας αρέσει, δε μας ενδιαφέρει η λεπτομέρεια του πόση ώρα διαρκεί. Ενδεχομένως να εκνευριστείτε λίγο όταν τελειώσει το επεισόδιο κι αντιληφθείτε πόσο σύντομο είναι, αλλά αυτό που τελικά θα σας μείνει πιστεύουμε πως είναι το πόσο διασκεδάσατε παίζοντάς το.
 
"Είναι όμως σε επεισόδια, δεν είναι ολοκληρωμένο όπως μια ταινία", θα πει κάποιος. Και θα 'χει και δίκιο. Η ιστορία του TES όχι απλώς δεν ολοκληρώνεται σε αυτό το επεισόδιο, αλλά αντίθετα απλώς προλογίζεται. Ας δούμε, όμως, πάλι ένα αντίστοιχο παράδειγμα από τον κινηματογράφο: και το Matrix και το LoTR (παραδειγματικά, κι επουδενί ως μέτρο σύγκρισης!) ήταν σε επεισόδια. Όλοι ήξεραν πως δε θα δουν μια ολοκληρωμένη ιστορία, αλλά ένα μέρος της μόνο. Πόσους εμπόδισε αυτή η παράμετρος ώστε να μη δουν αυτές τις ταινίες στο σινεμά; Αν η απάντηση είναι "εμένα", τότε καλύτερα να αποφύγετε την αγορά του TES, προς το παρόν τουλάχιστον. Αν δεν είναι αυτή, όμως, η απάντηση σας, τότε μάλλον αξίζει να ασχοληθείτε και μ' αυτό το παιχνίδι μιας και παρότι πολύ σύντομο είναι άκρως διασκεδαστικό.


 
 

Συμπεράσματα
 
Πρόκειται για ένα πολύ αστείο, όμορφο και διασκεδαστικό adventure που θα κλέψει καρδιές. Ταυτόχρονα, όμως, πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύντομο κι εύκολο επεισόδιο που δε θα πάρει πάνω από μία ώρα σε ένα μέσο παίχτη για να το τελειώσει. Και παρότι αυτά τα μελανά του σημεία πιθανά να αποθαρρύνουν αρκετούς από την αγορά του, το TES είναι σίγουρα ένα πολύ ελπιδοφόρο δείγμα της δουλειάς που μπορεί να προσφέρει η Pan Metron Ariston. Δυστυχώς, λόγω των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω δεν μπορούμε να το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Ωστόσο, αν στο επόμενο επεισόδιο διατηρηθεί η ποιότητα της δουλειάς και διορθωθούν τα επιμέρους προβληματικά χαρακτηριστικά του (πολύ μικρή διάρκεια κι υπερβολική ευκολία), είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για ένα παιχνίδι που σίγουρα θ' αξίζει την προσοχή όλων μας.
 
Δύο κακώς παρεξηγημένα σημεία
 
1. ΔΕΝ απαιτείται internet για να παίξει κάποιος το παιχνίδι.
2. To παιχνίδι ΔΕΝ τρέχει μόνο στον Η/Υ από όπου έγινε η αγορά του.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια