Fahrenheit (a.k.a. Indigo Prophecy)

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2005, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2005
  • Ανάπτυξη: Quantic Dream
  • Πλατφόρμα: PC

Κάτι το διαφορετικό...
 
Το Fahrenheit ούτε είναι ένα adventure όπως αυτά που ξέραμε, ούτε έχει action στοιχεία όπως αυτά που ξέραμε, ούτε αλληλεπιδρά με τον παίχτη όπως ξέραμε. Είναι ξεχωριστό! Κι αυτό το αποδεικνύει κι από την κουβέντα που άρχισε να γίνεται γύρω από το όνομά του, λίγες μόλις μέρες μετά την κυκλοφορία του.
 
Είναι adventure; Είναι action-adventure; Είναι action; Πρωτίστως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε (αν τα καταφέρουμε!) το είδος παιχνιδιού στο οποίο ανήκει το Fahrenheit. Από την Atari χαρακτηρίζεται στο site της ως adventure. Από την πλειοψηφία των gamers χαρακτηρίζεται ως action-adventure. Από μερικούς ως πρωτότυπο action κι από κάποιους άλλους ως πρωτότυπο adventure. Ειλικρινά, αδυνατούμε να το τοποθετήσουμε σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες. Δεν μπορεί να θεωρηθεί adventure ένα παιχνίδι που έχει ουσιαστικά έναν-δύο μόνο γρίφους –κι αυτούς υπό συζήτησιν. Δεν μπορεί, όμως, να θεωρηθεί ούτε action από τη στιγμή που δεν απαιτεί να έχουμε τον πλήρη χειρισμό της κίνησης του χαρακτήρα. Είναι ένας συνδυασμός των δυο τότε; Ένα action-adventure; Πώς γίνεται να είναι, αφού δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο μεμονωμένα; Τι είναι λοιπόν; Δυστυχώς, μας είναι αδύνατο να το κατατάξουμε. Είναι κάτι το διαφορετικό, αυτό είναι σίγουρο! Είναι ίσως αυτό που λέει ο σκηνοθέτης του στο tutorial: ένα παιχνίδι που το παρακολουθείς σαν ταινία κι απλά συμμετέχεις σε αυτήν βοηθώντας το χαρακτήρα να κινηθεί, κρύβοντας ή ψάχνοντας στοιχεία, εκτυλίσσοντας μια ιστορία. Τώρα πώς ονομάζεται αυτό ή πού κατηγοριοποιείται... ας βγάλει καλύτερα ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα.
 
Ανεξάρτητα από το είδος στο οποίο ανήκει όμως, το οποίο λίγο μας ενδιαφέρει επί της ουσίας, το Fahrenheit προσφέρει μια καθ' όλα μη συμβατική εμπειρία στους παίχτες. Χειριζόμαστε τρεις βασικούς χαρακτήρες (και λίγο, δύο ακόμη). Επιλέγουμε τι και πώς θα κάνει ο κάθε χαρακτήρας μας (δυσκολεύοντας ή διευκολύνοντας το έργο των υπολοίπων playable χαρακτήρων). Ψάχνουμε για στοιχεία, προσπαθούμε να βρούμε την αλήθεια για το τι συμβαίνει, αλλά παράλληλα επιδιδόμαστε και σε πολλές action-like ενέργειες. Προσπαθούμε να κρατήσουμε την διάθεση των χαρακτήρων μας ψηλά, ενώ παράλληλα πιεζόμαστε χρονικά... Σε πόσα παιχνίδια αλήθεια έχετε δει τόσα στοιχεία μαζί, και μάλιστα πολύ καλά συνδεδεμένα μεταξύ τους;!
 
Σενάριο
 
Ο Lucas Kane, με ματωμένα μπράτσα, βρίσκεται στις τουαλέτες ενός coffee shop κρατώντας ένα μαχαίρι. Έχει σπασμούς. Βλέπει ένα όραμα με κεριά, με μια μυστικιστική τελετουργία. Τα μάτια του γυρίζουν ανάποδα. Το όραμά του συνεχίζεται, βλέπει έναν άλλο άντρα. Αρχίζει να κινείται σαν zombie. Κατευθύνεται προς έναν άγνωστο που βρίσκεται στις τουαλέτες. Ο άντρας στο όραμα του Lucas εκτελεί τις ίδιες κινήσεις με αυτόν. Ο ίδιος σκοτώνει τον ανυποψίαστο άγνωστο, ακολουθώντας πιστά τις κινήσεις που εκτελεί κι ο άντρας στο όραμά του. Τρεις μαχαιριές γύρω από την καρδιά. Ο άγνωστος πεθαίνει. Ο Lucas επανέρχεται, αποκτά πάλι συναίσθηση κι αυτοέλεγχο. Τι έγινε; Δεν ήταν όλα ένα όνειρο; Σκότωσε πραγματικά αυτόν τον άνθρωπο; Πώς έγινε αυτό; Γιατί;


 
Λίγο αργότερα δυο αστυνομικοί, η Carla Valenti κι ο Tyler Miles του ανθρωποκτονιών, φτάνουν στον τόπο του εγκλήματος. Μαθαίνουν για ένα πελάτη που έφυγε λίγο πριν ανακαλυφθεί το πτώμα. Ερευνούν το χώρο. Μιλούν με τη σερβιτόρα. Παρατηρούν το τραπέζι του πελάτη. Εξετάζουν τις τουαλέτες και το πτώμα του άντρα προσεκτικά. Προσπαθούν να βρουν όσα στοιχεία μπορούν προκειμένου να ανακαλύψουν το δράστη. Ποιος ήταν; Ποια η σχέση του με το θύμα; Γιατί τον σκότωσε;
 
Όσο εξελίσσεται η ιστορία του Fahrenheit, τόσο περισσότερο αυτή η υπόθεση δολοφονίας περιπλέκεται και αποκτά άλλη διάσταση. Ο Lucas δεν είναι ο δολοφόνος, κι όμως σκότωσε έναν άγνωστο άντρα. Η Carla και ο Tyler ανακαλύπτουν πως έχουν υπάρξει και στο παρελθόν παρόμοιες δολοφονίες που ποτέ δεν εξιχνιάστηκαν πλήρως, παρότι ο δολοφόνος είχε βρεθεί. Και παράλληλα η θερμοκρασία στη Νέα Υόρκη συνεχίζει να μειώνεται ανεξήγητα, για να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα. Κάπως εμπλέκεται με όλα αυτά ο πολιτισμός των Maya, η τεχνητή νοημοσύνη και κατασκευάσματα που δεν είναι ανθρώπινης προελεύσεως. Πώς προκύπτουν και πού καταλήγουν όλα αυτά;Ο καθένας μας θα δει και μια κάπως διαφορετική ιστορία...
 
Κι αυτό γιατί η εξέλιξη της υπόθεσης δεν είναι γραμμική και οι εναλλακτικές που προσφέρονται είναι πραγματικά αξιοθαύμαστες. Σίγουρα υπάρχει μια προσχεδιασμένη πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί, αλλά όλες οι υπόλοιπες λεπτομέρειες βρίσκονται στη διακριτική μας ευχέρεια. Θα προσπαθήσουμε, ως Lucas, να κρύψουμε τα ίχνη του εγκλήματος προτού φύγουμε, κάνοντας έτσι πιο δύσκολο το έργο μας ως Carla και Tyler; Θα βρούμε όλα τα στοιχεία που έμειναν στη σκηνή του εγκλήματος, ως Carla και Tyler, ή θα αγνοήσουμε ορισμένα που ξέρουμε ότι θα προδώσουν τον Lucas αμέσως; Θα είμαστε ειλικρινείς, διπλωμάτες, άμεσοι, φιλικοί ή εχθρικοί στους διαλόγους μας με τους άλλους χαρακτήρες; Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για να επιτεύξουμε το σκοπό μας; Στο Fahrenheit η κάθε λεπτομέρεια βρίσκεται στην επιλογή μας και καθορίζει και τη συνέχεια της εξέλιξης!
 
Gameplay
 
Γρίφοι (με την παραδοσιακή τους έννοια τουλάχιστον) δεν υπάρχουν σ’ αυτό το παιχνίδι. Ένας-δυο μόνο, αλλά κι αυτοί είναι τόσο εύκολοι κι εμφανείς που είναι υπό συζήτηση το κατά πόσον ορίζονται τελικά ως γρίφοι. Τη θέση των γρίφων έχει αντικαταστήσει ο ιδιότυπος και πρωτότυπος σε όλες του τις λεπτομέρειες (από την κίνηση των χαρακτήρων έως και το σύστημα διαλόγων) χειρισμός του Fahrenheit. Παρότι εμείς δε συναντήσαμε κάποια δυσκολία σε αυτόν τον τομέα, αρκετοί είναι αυτοί που παραπονιούνται πως ο χειρισμός του είναι αρκετά περίπλοκος και κατ' επέκτασιν δύσκολος τόσο στις action σκηνές όσο και στη διαχείριση της κάμερας. Η αλήθεια είναι πως το Fahrenheit δεν παίζεται εύκολα από κάποιον που έχει συνηθίσει να παίζει μόνο adventures. Γι' αυτό, λοιπόν, καλό θα ήταν όσοι δεν παίζουν ούτως ή άλλως κι άλλου είδους παιχνίδια και σκοπεύουν να το δοκιμάσουν, να το κάνουν με τη βοήθεια ενός gamepad, που θα τους κάνει τη ζωή πιο εύκολη.
 
Ας δούμε, όμως, αναλυτικότερα τον τόσο πολυσυζητημένο χειρισμό του Fahrenheit. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως ο χειρισμός διακρίνεται σε τρεις βασικές κατηγορίες: κινήσεις ευθείας ή (ημι)κυκλικής γραμμής που πρέπει να σχηματίσουμε με το ποντίκι μας (ή με τον ένα αναλογικό μοχλό του pad), γρήγορες κινήσεις εναλλάξ δεξιά-αριστερά που πρέπει να εκτελέσουμε με τα βελάκια του πληκτρολογίου μας (ή με δυο από τα πλήκτρα του pad που θα πατάμε εναλλάξ) και τέλος, random κινήσεις πάνω-κάτω-δεξιά-αριστερά που πρέπει να εκτελέσουμε με τα βελάκια και κάποια ακόμη τέσσερα πλήκτρα -που ορίσουμε εμείς- ταυτόχρονα (ή με τους δυο αναλογικούς μοχλούς).

Ακούγονται πολλά και δύσκολα; Δεν είναι τόσο! Κι αυτό επειδή σε κανένα απολύτως σημείο δεν πρέπει να κάνουμε κάτι για το οποίο δεν καθοδηγούμαστε πλήρως. Και στις τρεις περιπτώσεις, το παιχνίδι μάς δείχνει ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε, ποιο πλήκτρο πρέπει να πατήσουμε, ποια κίνηση πρέπει επακριβώς να εκτελέσουμε. Μας δίνει μάλιστα και ζωές, ώστε αν κάνουμε κάποιο λάθος, να μην αναγκαστούμε να ξαναπαίξουμε όλο το sequence από την αρχή.  Ενδεικτικά, ας αναφερθούμε στην τρίτη και πιο περίπλοκη περίπτωση όπου εμφανίζονται στην οθόνη δυο κυκλάκια το καθένα από τα οποία έχει και τέσσερα χρώματα (κόκκινο, κίτρινο, μπλε, πράσινο) στα σημεία του ορίζοντα. Όταν φωτίζεται το χρώμα στο κάτω μέρος του αριστερού κύκλου, εμείς πολύ απλά πατάμε το βελάκι που αντιστοιχεί σε αυτό (ή κινούμε τον αριστερό αναλογικό μοχλό προς τα κάτω). Αυτό που απαιτείται, όμως, είναι η ταχύτητα στις κινήσεις μας! Οπότε, αν νομίζετε πως μπορείτε να παίξετε το Fahrenheit καπνίζοντας το τσιγάρο σας και πίνοντας τον καφέ σας, ξεχάστε το! Θα περιμένετε μέχρι να βρεθούν σε μια ήρεμη κατάσταση οι χαρακτήρες που διαχειρίζεστε για να καταφέρετε να πάρετε μια τζούρα καφέ ή τσιγάρου. Όταν αυτοί είναι αγχωμένοι ή σε εγρήγορση, θα είστε κι εσείς μιας και καλούμαστε να ζήσουμε μαζί τους αυτή την περιπέτεια, κι όχι να τους παρακολουθούμε ήρεμοι και καθισμένοι στην καρέκλα μας.
 
Και περνάμε έτσι στην κατάσταση των χαρακτήρων, η οποία αποτελεί επίσης έναν πολύ σημαντικό παράγοντα του gameplay. Και οι τρεις χαρακτήρες που χειριζόμαστε διαθέτουν μια mental status μπάρα, η οποία ξεκινά από το neutral (μην περιμένετε να είναι και χαρούμενοι με όλα αυτά που τους συμβαίνουν!) και φτάνει μέχρι το overwrecked. Αν καταλήξουν στο χαμηλότερο επίπεδο, χάνετε. Συχνά μάλιστα, υπάρχουν ορισμένα αναπόφευκτα γεγονότα που θα συμβούν (οράματα για το Lucas, Tarot για την Carla, καβγάς με την κοπελιά του για τον Tyler, κούραση για όλους τους χαρακτήρες, κ.λπ.) που θα ρίξουν αυτόματα κατά πολύ το mental status του χαρακτήρα σας. Πρέπει, λοιπόν, πάντα να φροντίζετε να τους διατηρείτε όσο πιο χαρούμενους γίνεται, ώστε να μη βρεθείτε ξαφνικά προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Κι αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολομπάρα  αρκεί να ερευνάτε το χώρο γύρω σας και να εντοπίζετε τις ενέργειες εκείνες που θα τους προσφέρουν ικανοποίηση (να φάνε, να πιούν, να ακούσουν μουσική, να κρύψουν/βρουν στοιχεία, κ.λπ.). Προσοχή, όμως, στις ενέργειες εκείνες που είναι κρυμμένες ανάμεσα στις άλλες κι έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, θα ρίξουν δηλαδή ακόμη περισσότερο τη διάθεση του χαρακτήρα σας (όπως π.χ. το να δει ο Lucas στις ειδήσεις πως η αστυνομία είναι στα ίχνη του). Όλες οι ενέργειες και τα αποτελέσματά τους είναι λογικά? σκεφτείτε γρήγορα, λοιπόν, κι έπειτα κινηθείτε.
 
Γραφικά - Διάλογοι/Ήχος
 
Μιας που είπαμε "σκεφτείτε γρήγορα", να ξεκαθαρίσουμε πως το Fahrenheit απαιτεί παντού γρήγορες αντιδράσεις -ακόμη και στους διαλόγους. Όταν ο χαρακτήρας ξεκινά ένα διάλογο, εμφανίζονται στο άνω μέρος της οθόνης οι επιλογές που έχει. Έχετε ελάχιστο χρόνο να διαβάσετε τις λέξεις (κι όχι προτάσεις) και να διαλέξετε ποια ερώτηση θέλετε να κάνετε. Άλλωστε, είπαμε ήδη πως σκοπός του παιχνιδιού είναι να ζήσετε μαζί με τους χαρακτήρες το άγχος που βιώνουν. Γίνεται, λοιπόν, να έχετε όσο χρόνο θέλετε για να διαλέξετε τι θα ρωτήσετε;
 
Τα Full 3D γραφικά χωρίς να είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει, παραμένουν αρκετά υψηλής ποιότητας κι αισθητικής, ενώ σκηνοθετικά είναι σα να κοιτάμε μια πολύ καλογυρισμένη ταινία δράσης. Cut scenes, υπάρχουν απειροελάχιστες μέσα στο παιχνίδι, καθώς όλες οι action σκηνές είναι playable. Η μουσική υπόκρουση, αντίθετα, δεν είναι απλώς καλή, είναι ένα έργο τέχνης! Επιμελώς επιλεγμένα μουσικά κομμάτια που ταιριάζουν απόλυτα με το ύφος του παιχνιδιού, και όχι μόνο. Κομμάτια jazz, blues, ballads, που απλά μαγεύουν και παρασέρνουν. Αξιοσημείωτη επίσης είναι η προσοχή στη λεπτομέρεια που δόθηκε στον ήχο. Να αναφέρουμε μόνο ενδεικτικά, πως αν κλείσουμε τα παράθυρα του σπιτιού ενώ παίζει μουσική από το stereo, η μουσική ακούγεται καθαρότερη και δίχως τις παρεμβολές της φασαρίας του δρόμου!


 
Τέλος, να πούμε πως όλα τα μουσικά κομμάτια που συναντάμε στο παιχνίδι, καθώς και κάποια extra videos και η art gallery, υπάρχουν διαθέσιμα στα bonus του παιχνιδιού. Για να μπορέσετε να τα ξεκλειδώσετε πρέπει να πληρώσετε το αντίστοιχο "ποσό bonus" που απαιτεί το καθένα. Τα απαραίτητα bonus bills μπορείτε να τα βρείτε κρυμμένα μέσα στο παιχνίδι σε διάφορα σημεία (ντουλάπια κουζίνας, γωνίες σπιτιού, απομακρυσμένους δρόμους, κ.λπ.).
 
Συμπεράσματα
 
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο κι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, μέσα στη διαφορετικότητά του, παιχνίδι που άλλοι θα αγαπήσουν κι άλλοι θα μισήσουν. Παρότι είναι πολύ μικρό (10 ώρες περίπου), η δυνατότητα εναλλακτικών αποφάσεων και διαδρομών που μας προσφέρει το καθιστά ικανοποιητικού μεγέθους, εφόσον σίγουρα σε όποιον άρεσε η "πρώτη γεύση" του, θα θέλει να δει περισσότερα και θα το ξαναπαίξει. Η πρωτοτυπία στην κίνηση, οι πολλαπλοί χαρακτήρες που χειριζόμαστε, η επίδραση των κινήσεων του ενός χαρακτήρα στην πορεία του άλλου, η εξαίσια μουσική υπόκρουση και η σκηνοθετική άποψη σίγουρα ανήκουν στα πλεονεκτήματα του τίτλου. Αντίθετα, ο χειρισμός (υπό όρους!), η παντελής έλλειψη γρίφων και το τέλος της υπόθεσης (το πολύ το Matrix βλάπτει σοβαρά την υγεία), στα μείον του.
 
Εν ολίγοις θα λέγαμε πως αναμφίβολα πρόκειται για έναν πολύ αξιόλογο τίτλο, παρά τα όποια προβλήματά του. Σίγουρα, όμως, δεν είναι για όλους. Όσοι είστε αποκλειστικά λάτρεις των παραδοσιακών point & click, όσοι επιθυμείτε πληθώρα γρίφων στις περιπέτειές σας, καθώς κι όσοι αρέσκεστε μόνο σε καθαρόαιμα adventures, μάλλον δε θα έπρεπε να ασχοληθείτε με το Fahrenheit. Αντίθετα, όσοι θέλετε να γευτείτε κάτι το διαφορετικό και πρωτότυπο (που δε θα είναι απαραίτητα ένα καθαρόαιμο adventure!), θα έπρεπε να του ρίξετε μια ματιά και να ζήσετε την τόσο ξεχωριστή περιπέτεια που υπόσχεται να σας χαρίσει.
 
Σημείωση
 
Η βαθμολογία αφορά στο παιχνίδι ως παιχνίδι, ως συνολικό αποτέλεσμα. Αν έπρεπε να βαθμολογηθεί αυστηρά ως adventure (τουλάχιστον όπως αυτά ορίζονται μέχρι και σήμερα) πιθανά να βρίσκονταν κάπως χαμηλότερα. Προσοχή λοιπόν! Δεν είναι ένα (καθαρόαιμο) adventure που πήρε 4/5, είναι ένα πολύ-πολύ adventur-ίζον game που πήρε τόσο. ;)

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια