Imprisoned Gods

Τρίτη, 04 Ιουλίου 2006, Συντάκτης: Elessar

  • Κυκλοφορία: 2004
  • Ανάπτυξη: Civen Software
  • Πλατφόρμα: PC

Το Imprisoned Gods είναι το τέταρτο adventure της Ελληνικής Civen Software του Κώστα Μπουτσιβάρη. Ο Κώστας Μπουτσιβάρης, πέρα από το Imprisoned Gods έχει δημιουργήσει και τα Lost Island, Lost Island 2- The Gate και Signal. Όλα τα adventures του είναι μικρά σε μέγεθος και διάρκεια. Έχουν δημιουργηθεί με το πρόγραμμα Adventure Maker(www.adventuremaker.com). Για να τα παίξετε θα χρειαστεί να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε την free έκδοση του Adventure Maker. Επειτα, φορτώστε το/τα αρχείο/αρχεία *.am1 του/των παιχνιδιού/παιχνιδιών.
 
Στο Imprisoned Gods έχετε το ρόλο του νεαρού Alex. Ο Alex χώρισε πρόσφατα με την κοπέλα του Danae και βλέπει τη ζωή του να καταστρέφεται από αυτό το γεγονός. Παραδίδεται στο αλκοόλ και στο κάπνισμα ώσπου, μην αντέχοντας άλλο, αποφασίζει να βρει τη Danae και να την ξανακάνει δική του. Έτσι, πηγαίνει στο διαμέρισμά της, όπου ανακαλύπτει ότι η Danae έχει εξαφανιστεί. Ψάχνοντας στον υπολογιστή της βρίσκει ένα παράξενο e mail στο οποίο αναφέρεται ένα άγνωστο και απομονωμένο μέρος, το χωριό Aenaon. Αποφασίζει λοιπόν να πάει εκεί και αυτός ελπίζοντας πως θα την βρει.
 
Το σενάριο του παιχνιδιού σίγουρα δεν διεκδικεί βραβείο πρωτοτυπίας. Δεν είναι κακό και "ξετυλίγεται" όμορφα στην πορεία του παιχνιδιού, μαστίζεται όμως από διάφορα προβλήματα. Το κυριότερο από αυτά είναι το γεγονός ότι συνήθως δεν γίνεται κατανοητό τι πρέπει να κάνετε. Δεν δίνονται στοιχεία για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν και έτσι πρέπει μόνοι σας να μαντέψετε την επόμενη κίνησή σας. Οι διάλογοι επίσης είναι απολύτως γραμμικοί και μονοδιάστατοι. Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές και ποικίλες ερωτοαπαντήσεις. Καθε φορά που μιλάτε με κάποιον μπαίνετε κατευθείαν στο θέμα ζητώντας αυτό που χρειάζεστε και δεν ασχολείστε με κανένα άλλο θέμα, ενώ μπορείτε να μιλήσετε στον κάθε χαρακτήρα μόνο μια φορά. Επίσης οι χαρακτήρες που υπάρχουν στο παιχνίδι μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού(είναι ακριβώς πέντε). Βέβαια το παιχνίδι είναι mini adventure και έτσι το τελευταίο δεν θεωρείται ελλάττωμα.
 
Το δυνατότερο χαρτί του Imprisoned Gods είναι σίγουρα τα γραφικά του. Είναι προοπτικής πρώτου προσώπου και αποτελούνται από pre-rendered backgrounds στο στυλ του Myst. Οι χώροι, εσωτερικοί και εξωτερικοί είναι ιδιαίτερα καλοσχεδιασμένοι. Σε αυτό φυσικά βοηθά η δυνατή μηχανή του Adventure Maker, που δίνει τη δυνατότητα χρήσης Backgrounds καλής ποιότητας. Οι χαρακτήρες ωστόσο δεν χαρακτηρίζοντια όλοι από την ίδια ποιότητα. Ενώ μερικοί, όπως ο ξενοδόχος και η Σφίγγα μοιάζουν σχεδόν αληθινοί, οι υπόλοιποι και ιδιαίτερα η διαχειρίστρια της πολυκατοικίας μοιάζουν σαν να βγήκαν από το South Park. Αν το παιχνίδι ήταν χιουμοριστικό τότε αυτό το στυλ σχεδίου θα ήταν επιτρεπτό, ωστόσο το Imprisoned Gods δεν είναι χιουμοριστικό παιχνίδι.

Τέλος, τα γραφικά του παιχνιδιού τρέχουν μόνο σε ανάλυση 800X600. Έτσι, αν δεν θέλετε να αλλάξετε την ανάλυση του desktop σας αναγκαστικά θα παίζετε σε παράθυρο. Αυτό δυστυχώς οφείλεται σε περιορισμόυς που θέτει η μηχανή του Adventure Maker.
 
Ο χειρισμός του Imprisoned Gods είναι αρκετά απλός. Κινείστε ανάμεσα στα δωμάτια με αριστερό κλικ του mouse. Αλληλεπιδράτε με αντικείμενα όταν το χρώμα του κέρσορα αλλάζει από μπλε σε πράσινο. Στο πάνω μέρος της οθόνης υπάρχει το εικονίδιο ενός χεριού. Φέρνοντας το ποντίκι πάνω στο εικονίδιο ανοίγετε το μενού του inventory.Αντικείμενα χρησιμοποιείτε με αριστερό κλικ και drag στο σημείο που τα τοποθετείτε. Με δεξί κλικ ή Esc ενεργοποιούνται τα μενού save, load, options, exit.

Το βασικό πρόβλημα του χειρισμού είναι η μη σωστή λειτουργία του κέρσορα. Δεν ανταποκρίνεται πάντα άμεσα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, παρόλο που υπάρχει αλληλεπίδραση, δεν αλλάζει χρώμα όπως συμβαινει συνήθως στο παιχνίδι. Επίσης, τα διάφορα αντικείμενα δεν γίνονται έυκολα αντιληπτά με αποτέλεσμα να ψάχνετε το κάθε background pixel by pixel για να ανακαλύψετε τα σημεία αλληλεπίδρασης.
 
Το παιχνίδι έχει λίγους γρίφους σε στυλ Myst. Γενικά δεν θα δυσκολέψουν τον adventure gamer, αλλά και οποιονδήποτε έχει γενικές γνώσεις πάνω στη μυθολογία και τη φύση. Δυο μονο γρίφοι είναι ιδιαίτερα δύσκολοι: ο γρίφος στην εκκλησία με τα κεριά(ουσιαστικά θα τον λύσετε με την τακτική trial and error) και ο γρίφος του κρυπτόλεξου(στην ουσία ζητά το όνομα της αγαπημένης σας, δηλαδή της Danae, όμως σας περιορίζει στα τέσσερα γράμματα και έτσι πρέπει κάποιο γράμμα να μην συπεριληφθει).
 
Ο ήχος του παιχνιδιού περνά απαρατήρητος. Υπάρχει μόνο ένα μουσικό θέμα που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Και εδώ όμως εντοπίζεται πρόβλημα του παιχνιδιού. Αν για κάποιο λόγο(π.χ. για να σώσετε την πρόοδό σας) παγώσετε το παιχνίδι τότε συχνά η μουσική σταματά απότομα και ξαναξεκινά μόνο αν κάνετε restart το παιχνίδι.
 
Το Imprisoned Gods σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συναγωνιστεί ούτε τις επαγγελματικές παραγωγές ούτε τα μεγάλα fan made adventures(Kings Quest remakes, Nick Bounty, Two of a Kind). Ωστόσο, παρά τα προβλήματα που έχει απότελεί μια αρκετά αξιόλογη προσπάθεια και μάλιστα Ελληνική, παράγμα που σημαίνει ότι όλοι πρέπει να την στηρίξουμε. Καθώς είναι μικρό σε μέγεθος αποτελεί ένα ευχάριστο διάλειμμα από κάποια κουραστική εργασία που κάνετε και προσφέρει ακόνισμα του μυαλού και διασκέδαση. Θα σας πάρει το πολύ 30 λεπτά να το τερματίσετε, ωστόσο θα το ευχαριστηθείτε.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια