Martin Mystere: Operation Dorian Gray

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2005, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2005
  • Ανάπτυξη: Artematica
  • Πλατφόρμα: PC

Σενάριο

Και μόνο από τον τίτλο του παιχνιδιού παίρνουμε μια πρώτη ιδέα του τι πρόκειται να συναντήσουμε. Ο Martin Mystere, ένας ντετέκτιβ ειδικευμένος σε ιστορικά, αρχαιολογικά και υπερφυσικά μυστήρια που κάποιοι γνωρίζουν ήδη μέσα από την ομώνυμη σειρά comic του Ιταλού Alfredo Castelli, θα κληθεί να διαλευκάνει μια υπόθεση που θα σχετίζεται με το πορτραίτο του Dorian Gray, πασίγνωστο έργο του Oscar Wilde που ασχολείται με το παντοτινό όνειρο των ανθρώπων, την αιώνια νεότητα και την αθανασία. Η περιπέτεια ξεκινά όταν ο φίλος μας και πράκτορας του FBI, Travis, μας καλεί να τον βοηθήσουμε στην εξιχνίαση της μυστηριώδους δολοφονίας του αρχαιολόγου καθηγητή Eulemberg. Ξεκινώντας από τον τόπο του εγκλήματος συλλέγουμε στοιχεία και πληροφορίες που μας οδηγούν μέχρι και το Μεξικό, σε ένα για χρόνια χαμένο ναό των Αζτέκων. Κι εκεί μαθαίνουμε το μυστικό που σχετίζεται με την αθανασία που είχε ανακαλύψει ο εκλιπών καθηγητής. Ένα μυστικό ποθητό κι επικίνδυνο που θα μας παγιδέψει και θα απειλήσει τη ζωή μας μέσα από μια σειρά αναπάντεχων ανατροπών που θα συναντήσουμε κατά την εξέλιξη αυτής της περιπέτειας.

Παρότι η υπόθεση του ΜΜ είναι μια καθαρά αστυνομική περιπέτεια, καταφέρνει να συνδυάσει πολύ όμορφα κι ομαλά αρκετά κωμικά στοιχεία. Ο Martin συγκεκριμένα μας χαρίζει στιγμές γέλιου με μερικές πολύ έξυπνες και χιουμοριστικές ατάκες του καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Γενικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως οι χαρακτήρες του MM είναι βγαλμένοι μέσα από τις σελίδες ενός comic: αστείοι, ακραίοι, κλασσικοί και παράλληλα μοναδικοί στα όρια της καρικατούρας. Εξετάζοντας τους δυο βασικούς χαρακτήρες, δηλαδή το Martin και τη σύζυγό του Diana, διαπιστώνουμε πως πρόκειται για δυο διαμετρικά αντίθετους ανθρώπους, που προκαλούν το γέλιο από αυτήν τους τη διαφορά και μόνο. Ο Martin είναι ένας μορφωμένος και πολύπλευρος άντρας (γνωρίζει από φυσική, ιστορία, αρχαιολογία, κ.ά.) που με το οξυδερκές μυαλό του λύνει πάντα τις πιο δύσκολες αστυνομικές υποθέσεις. Η Diana, αντίθετα, διαβάζει μόνο gossip περιοδικά, έχει πλήρη άγνοια για ο,τιδήποτε επιστημονικό και είναι γενικά μια επιφανειακή, πλην όμως καλή, γυναίκα. Παρόλα αυτά, συγχωρούμε στον κ. Castelli τη διαφορά "επιπέδου" μεταξύ Martin και Diana, καθώς αφενός η Diana τον σώζει τελικά όταν εκείνος κινδυνεύει θανάσιμα κι αφετέρου ήταν τόσο αστεία δοσμένη αυτή η διαφορά μεταξύ τους που μόνο να προσβάλει δεν μπορούσε.

Παρεπιπτόντως, να αναφέρουμε μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη που σας περιμένει στην πορεία: μια αλλαγή χαρακτήρων όπου αντί του Martin θα χειριστείτε τη Diana. Πρόκειται για μια αλλαγή που γίνεται πολύ φυσικά μέσα στην εξέλιξη της ιστορίας και είναι πολύ, πολύ προσεγμένη στα επιμέρους σημεία της. Ασφαλώς έχουν προσεχτεί τα σημαντικά σημεία, όπως η αλλαγή των αντικειμένων που έχετε στο inventory, όπου τα απαραίτητα για το Martin (κινητό, χάρτης, κλειδιά αυτοκινήτου) αντικαθίστανται από τα απαραίτητα για την Diana (καθρεφτάκι και κραγιόν). Έχουν προσεχθεί, όμως, και τα επιμέρους σημεία. Χαρακτηριστική είναι η αλλαγή που διαπιστώνουμε στις περιγραφές των διαφόρων αντικειμένων που υπάρχουν μέσα στο σπίτι τους, όπου ενώ ο Martin θα σας μιλήσει για την ιστορία και τη σημασία των αποκτημάτων του, η Diana σας λέει πως ποτέ δεν τα κατάλαβε ή πως κάτι είναι, της το είχε πει κάποτε ο Martin, αλλά δε θυμάται πια. Υπάρχει άλλη μια πολύ πετυχημένη αλλαγή στο χειρισμό χαρακτήρων που θα συναντήσετε, αλλά δε θα θέλαμε να πούμε τίποτε γι' αυτήν ώστε να μη χαλάσουμε την έκπληξη που σας περιμένει.

Gameplay

Το ΜΜ πραγματικά χαρακτηρίζεται από τα άπειρα hotspots που έχει. Σε κάθε οθόνη τα αντικείμενα που μπορείτε να δείτε και να μάθετε τι είναι -πιθανά και κάποια περαιτέρω στοιχεία για την ιστορία ή την προέλευσή τους- είναι πραγματικά εντυπωσιακά πολλά. Ορισμένα μόνο εξ' αυτών θα σας χρησιμέψουν για την επίλυση κάποιου γρίφου, ενώ τα περισσότερα υπάρχουν για να προσδίδουν αληθοφάνεια στο σκηνικό της έρευνάς σας και να σας εισαγάγουν στον κόσμο του Martin (καθώς θα κοιτάτε τα αντικείμενα του σπιτιού του), του Eulemberg (ενώ θα ερευνάτε τη βίλα του αποθανόντα) ή του Alfie (όσο θα τριγυρνάτε στην εγκαταλελειμμένη αποθήκη).

Με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις, οι γρίφοι περιορίζονται σε ιδιαίτερα εύκολους inventory based. Κι ενώ το κλειδί για την επίλυσή τους δεν είναι άλλο από το να βρείτε και να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα αντικείμενα -ή συνδυασμούς αυτών- στα κατάλληλα hotspot, η διαδικασία μπορεί να μην είναι τόσο απλή όσο ακούγεται. Μην ξεχνάτε πως το ΜΜ χαρακτηρίζεται από τα άπειρα hotspots που έχει, τα περισσότερα εκ των οποίων δε θα σας χρειαστούν σε τίποτε πρακτικά. Όπως και να 'χει, όμως, αυτή είναι η μόνη πρόκληση που θα συναντήσετε: να ακολουθήσετε τα στοιχεία, να βρείτε τα κατάλληλα αντικείμενα και να τα χρησιμοποιήσετε στα αντίστοιχα σημεία που ζητούνταν. Εάν αυτή η μορφή γρίφων είναι προτιμητέα ή όχι, χρήζει μεγάλης συζήτησης και δεν είναι επί της παρούσης. Ας αρκεστούμε στο να πούμε πως μερικούς θα τους έλξει ενώ αντίθετα άλλους θα τους απωθήσει. Εμείς το αντιμετωπίσαμε με μια μετριοπάθεια: μας άρεσε η ιδέα των πολλών hotspots, αλλά θα προτιμούσαμε να συναντήσουμε κι ορισμένους "πραγματικούς" γρίφους.

Να αναφέρουμε, επίσης, πως ο Martin έχει ένα σημειωματάριο μέσω του οποίου θα σας ενημερώνει ανά πάσα στιγμή για τους άμεσους στόχους σας, προσφέροντας σας κατ' αυτόν τον τρόπο μια κάποια βοήθεια αν τυχόν δε γνωρίζετε πώς να κινηθείτε στη συνέχεια. Χρήσιμα θα σας φανούν, τέλος, τόσο ένας χάρτης της Νέας Υόρκης που θα σας βοηθά να μεταφέρεστε αυτόματα σε κάποιο άλλο χώρο, όσο και το κινητό που θα χρησιμοποιείτε για να καλέσετε φίλους και συνεργάτες. Σε αυτό το σημείο να κάνουμε μια παρένθεση για να πούμε μια πολύ έξυπνη λεπτομέρεια που παρατηρήσαμε: ανάμεσα στα διάφορα ονόματα που έχει ο Martin στη λίστα επαφών του συναντάμε κι αυτό του Castelli, του μυαλού δηλαδή που κρύβεται πίσω από τη γέννηση του Martin και τις περιπέτειες στις οποίες μπλέκει. Ο διάλογος μεταξύ τους μέσω του κινητού είναι ξεκαρδιστικός και σίγουρα πολύ πρωτότυπος ως ιδέα, παρότι είναι μόνο ένας κι επαναλαμβάνεται πάντα ίδιος.

Γραφικά - Διάλογοι/Ήχος

Τα 2D γραφικά είναι πανέμορφα και σχολαστικά φτιαγμένα, αποκαλύπτοντας τη δουλειά που έγινε για την κατασκευή των τοποθεσιών αυτού του τίτλου. Όλα τα σκηνικά είναι ρεαλιστικά σχεδιασμένα και καταφέρνουν να μαγέψουν στην κάθε τους λεπτομέρεια. Το σπίτι του Martin γεμάτο με εξωτικά αναμνηστικά των προηγούμενων περιπετειών του, η βίλα του καθηγητή Eulemberg χαρακτηρίζεται από τους αμέτρητους πίνακες που φιλοξενεί, το Μεξικό με το χαρακτηριστικό του ύφος, η εγκαταλελειμμένη αποθήκη με σκουπίδια παντού μέσα και γύρω της. Τοποθεσίες πλούσιες τόσο σε χρώμα όσο και σε λεπτομέρειες, καθώς το καθένα από τα αντικείμενα που κοσμεί ένα σημείο είναι πολύ προσεγμένο κι έχει αποδοθεί με μεγάλο σεβασμό στη λεπτομέρεια. Οι χαρακτήρες είναι 3D κι έχουν διατηρήσει (οι περισσότεροι εξ' αυτών) την comic-like μορφή τους, με πρώτο και καλύτερο τον Martin με το τετραγωνισμένο του πρόσωπο, το θεληματικό πηγούνι και την κατάξανθη κόμμωση. Δυστυχώς όμως η προσοχή στη λεπτομέρεια του περιβάλλοντος δεν έχει χρησιμοποιηθεί και για τους χαρακτήρες, οι οποίοι έχουν τραχείς καταλήξεις (ειδικά για μια δουλειά του 2005) και των οποίων πολλές κινήσεις είναι κακοσχεδιασμένες (έλλειψη lip-synch, ανοίγουν την πόρτα αγγίζοντας το κενό, φαίνεται μέσα από το σακάκι το χέρι που βρίσκεται πίσω από αυτό, κ.λπ.).

Αντίθετα, μια εξαιρετική λεπτομέρεια που οφείλουμε να αναφέρουμε έχει να κάνει με την εναλλαγή του φωτισμού και τις αποδόσεις των σκιών, που πρόσδιδαν μεγάλη αληθοφάνεια τόσο στις κινήσεις των χαρακτήρων όσο και στα διάφορα αντικείμενα. Η σκιά των ανθρώπων και των πραγμάτων αλλάζει ακολουθώντας την προοπτική της πηγής φωτός και οι εξωτερικές απεικονίσεις των διαφόρων χώρων αλλάζουν ξημερώνοντας και νυχτώνοντας ακολουθώντας την ιστορία. Πολύ θετική εντύπωση αφήνει κι άλλη μια λεπτομέρεια: η απεικόνιση των κοντινών προοπτικών κάποιων σημείων και οι cut scenes χωρίζονται στην οθόνη σε τρεις μικρότερες. Βλέπουμε, λοιπόν, μπροστά μας δύο ανενεργές φωτογραφίες και μια τρίτη που είναι η οθόνη δράσης (στην περίπτωση που εξετάζουμε κάποιο σημείο) ή δύο ακίνητες φωτογραφίες και μια μικρή οθόνη όπου διαδραματίζεται το video (στην περίπτωση των cut scenes). Αυτή είναι πραγματικά μια πολύ όμορφη αισθητικά και σκηνοθετικά απεικόνιση προς μίμηση.

Η μουσική επένδυση είναι αρκετά καλή και μας προϊδεάζει πάντοτε για το τι μέλει γενέσθαι: ήρεμη όταν ερευνούμε ένα χώρο, χορευτική όταν φτάνουμε στο Μεξικό, διεγερτική όταν έπεται μια ανατροπή στην υπόθεση της ιστορίας. Λιγότερο καλοί είναι οι περιβαλλοντικοί ήχοι μιας και υπάρχουν επιλεκτικά. Ακούμε παραδείγματος χάριν το κλειδιά να ανοίγουν μια πόρτα, αλλά δεν ακούμε τα βήματα του Martin όσο κινείται. Οι φωνές των χαρακτήρων είναι πολύ καλές σε ό,τι αφορά στο χρώμα τους. Παρόλα αυτά, δεν είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικές στο άκουσμα αφενός επειδή η ροή του λόγου δεν είναι συνεχής, αλλά ακολουθεί τους υποτίτλους, κι αφετέρου λόγω της συνεχούς επανάληψης διάφορων επιφωνημάτων που ξεπερνούν το όριο του φυσιολογικού. Κάπως ενοχλητικό είναι και το γεγονός πως δεν υπάρχει ακριβής απόδοση στους υποτίτλους, οι οποίοι παρεπιπτόντως πάσχουν σε ορισμένα σημεία από ορθογραφικά κι άλλα λάθη. Τέλος, να αναφέρουμε άλλο ένα χαρακτηριστικό που μας κακοφάνηκε: όποτε εξετάζετε ένα αντικείμενο στο χώρο, εμφανίζεται μόνο η περιγραφή του γραπτώς στο κάτω μέρος της οθόνης, χωρίς να ακούτε το χαρακτήρα να το περιγράφει - κάτι που τελικά αποδεικνύεται ενοχλητικό και κουραστικό.

Τεχνικά Προβλήματα - Bugs

Πολλοί συναντήσαμε προβλήματα λειτουργίας με το ΜΜ, ξεκινώντας από την αναγνώριση κιόλας του CD από τον Η/Υ. Το μήνυμα "please insert original disk" εμφανιζόταν κατ' επανάληψιν στην οθόνη μας και δε μας άφηνε να εγκαταστήσουμε το παιχνίδι. Η απάντηση της GMX Media -παρότι άμεση- δεν ήταν ικανοποιητική: "Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το πρόγραμμα προστασίας του ΜΜ. Παρακαλώ δοκιμάστε το σε κάποιο άλλο pc. Γνωρίζουμε πως μερικά DVD-ROMs δε το αναγνωρίζουν". Περιττό να πούμε πως πρόκειται για κάτι απαράδεκτο. Δηλαδή εάν δεν είχαμε δεύτερο Η/Υ, δε θα μπορούσαμε να παίξουμε ένα παιχνίδι που αγοράσαμε;!

Δυστυχώς, όμως, οι δυσάρεστες εκπλήξεις που μας επιφύλασσε το ΜΜ δε σταματούσαν στην εγκατάστασή του. Ο χρόνος που απαιτεί τόσο για να ξεκινήσει το παιχνίδι όσο και για να μεταβεί από ένα κεφάλαιο σε κάποιο άλλο είναι σαφώς περισσότερος του σύνηθες. Κάτι που δε θα μας ενοχλούσε τόσο αν υπήρχε κάποιο loading animation, μουσική ή εικόνα όση ώρα φορτώνονται τα δεδομένα. Αντ' αυτού, όμως, βρισκόμαστε πάντα αντιμέτωποι με μια μαύρη οθόνη και την απόλυτη σιωπή, νομίζοντας πως κάτι έπαθε ο υπολογιστής ή η οθόνη μας. Επιπλέον, μας ενόχλησε η απουσία επιλογών από την αρχική οθόνη. Πέραν της επιλογής για την εμφάνιση ή μη υποτίτλων και μια gallery από cinematic και art work, το ΜΜ δε δίνει καμία άλλη επιλογή. Ούτε για την ανάλυση, ούτε για τον ήχο και τη μουσική? κι αυτό το τελευταίο αποδεικνύεται πολύ ενοχλητικό τελικά καθότι η μουσική είναι αναλογικά πολύ υψηλότερης εντάσεως από  τα speeches, με αποτέλεσμα να πρέπει συνέχεια να αναπροσαρμόζουμε την ένταση στα ηχεία μας.

Τέλος, να αναφέρουμε πως υπάρχουν πολλά επιπλέον λάθη, που ναι μεν δεν είναι τίποτε σημαντικό συνολικά, αλλά σαφώς τραβούν αρνητικά την προσοχή. Κατ' αρχάς υπάρχουν πολλά λάθη σε ό,τι αφορά στα hotspots. Σε αρκετά σημεία πατώντας πάνω σε κάποιο αντικείμενο βλέπουμε την περιγραφή κάποιου άλλου εντελώς διαφορετικού, όπως παραδείγματος χάριν πατώντας σε ένα χαλί διαβάζουμε πως πρόκειται για ένα τηλέφωνο(!). Ταυτόχρονα, άλλα αντικείμενα αλλάζουν περιγραφή ή απενεργοποιούνται / ενεργοποιούνται αναλόγως της γωνίας από την οποία το εξετάζουμε, μπερδεύοντας μας ή απλώς ενοχλώντας μας. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά λάθη σε ό,τι αφορά στους διαλόγους. Λάθη στις φωνές: ενώ παίζουμε με την Diana ακούμε τη φωνή του Martin να μιλάει ή ενώ μιλάμε στο τηλέφωνο ξαφνικά ακούμε το συνομιλητή μας να ακούγεται σα να στέκεται δίπλα μας. Λάθη στους υποτίτλους: ενώ μιλάει ο technician εμείς βλέπουμε τους διαλόγους στο χρώμα που απεικονίζεται η φωνή του Martin, με αποτέλεσμα φυσικά να μπερδευόμαστε. Πολλές μικρές λεπτομέρειες για να περάσουν απαρατήρητες...

Συμπεράσματα

Πρόκειται για μια έξυπνη ιστορία με πολλές ανατροπές κι αναπάντεχες εκπλήξεις, η οποία εκτυλίσσεται μέσα σε ένα πολύ όμορφο περιβάλλον γραφικών που μας δίνει την αίσθηση πως όσο κι αν ψάξαμε, όσο κι αν ερευνήσαμε το χώρο, δεν τα είδαμε όλα. Παρόλα αυτά, τα διάφορα προβλήματα και τα ενοχλητικά στοιχεία που συναντήσαμε δε μας επιτρέπουν να το εντάξουμε στους τίτλους που θα μείνουν στη μνήμη μας για χρόνια. Είναι, όμως, ένα παιχνίδι που μας άφησε με την επιθυμία να παίξουμε κι άλλες περιπέτειες του Martin Mystere στο μέλλον. Περιπέτειες εξίσου ελκυστικές στην πλοκή τους κι ευχάριστες στην ατελείωτη αναζήτηση του περιβάλλοντα χώρου, αλλά σαφώς πιο καλοδουλεμένες ως προς τις λεπτομέρειες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια