Perry Rhodan Adventure: Myth of the Illochim / The Immortals of Terra

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011, Συντάκτης: Crocark

  • Κυκλοφορία: 2008
  • Ανάπτυξη: BrainGame
  • Πλατφόρμα: PC

Είναι Ιανουάριος 2011: Όλα στραβά κι ανάποδα εκεί έξω. Ξέχνα το έξω. Εδώ μέσα; Καλύτερα; Μπα... Χάλια. Ένα χόμπι μας έχει απομείνει, αλλά κι αυτό πεθαίνει λέει. Μα... Δεν έχει πεθάνει εδώ και καιρό; Όχι. Πήρε, λέει, παράταση, αλλά που θα πάει; Ναι, αλλά μετά ξαναπέθανε. Έτσι νομίζαμε, αλλά πάλι τη σκαπούλαρε. Και τότε που... Άσε το τότε. Τώρα δεν τη γλιτώνει με τίποτα...

20 Ιανουαρίου 2010: Βρίσκω στο γραμματοκιβώτιο το Perry Rhodan - Myth of the Illochim. Το είχα ξεχάσει αυτό. Ας το εγκαταστήσω να δω και την εισαγωγή και... άστο να βρίσκεται. Μετά από μιάμιση ώρα συνειδητοποιώ ότι έχω μόλις είκοσι λεπτά για να ετοιμαστώ και να βρίσκομαι στη δουλειά. Δεν ξέρω αν τα adventures πέθαναν, πεθαίνουν ή θα πεθάνουν, αλλά έχω τη βάσιμη υποψία ότι κάποιος θα περάσει καλά το Σαββατοκύριακο και είπε στον "καιρό" ότι θα βρέχει...

Από το 1961 κυκλοφορεί στη Γερμανία η σειρά κόμικς επιστημονικής φαντασίας ονόματι Perry Rhodan. Πρόκειται για εβδομαδιαία κυκλοφορία η οποία έχει ξεπεράσει τα 2.500 τεύχη. Και να σκεφτεί κανείς ότι όταν οι Scheer και Darlton την ξεκινούσαν είχαν στο μυαλό τους μόνο 30 τεύχη! Η επιτυχία της φαίνεται από τις επανεκδόσεις κατά καιρούς, τις μεταφράσεις σε άλλες γλώσσες καθώς και στις παράπλευρες κυκλοφορίες με κεντρικούς ήρωες – δευτερεύοντες χαρακτήρες του Rhodan. Μέχρι και ταινία έχει γυριστεί (Mission Stardust). Οι οπαδοί της σειράς την εκτιμούν για το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται συχνά στην αφήγηση αναφορές σε επιστημονικές θεωρίες, σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες σειρές επιστημονικής φαντασίας. Στον κόσμο της και τους χαρακτήρες της βασίζεται το εν λόγω παιχνίδι, με μικρές μόνο διαφορές από το κόμικ, προκειμένου, όπως λέει η εταιρεία, να χωρέσει ο κόσμος της σε ένα adventure.

Ποιος είναι ο Perry Rhodan; Το 1971 ήταν επισμηναγός των ΗΠΑ (U.S. Space Force Major), αυτός που ηγήθηκε της πρώτης επανδρωμένης αποστολής των ΗΠΑ στη Σελήνη. Και ο πρώτος άνθρωπος στο φεγγάρι. Η ομάδα του ανακάλυψε εκεί ένα εξωγήινο σκάφος – ναυάγιο. Μαζί και το πλήρωμά του από Αρκονιανούς (Arkonides). (Με τη μια και στο φεγγάρι και παρέα με εξωγήινους. Όχι όπως μας τα λένε, σήμερα στο φεγγάρι και μετά από μερικούς αιώνες επαφή τρίτου τύπου.)

Από αυτούς ο Perry κι η παρέα του απέκτησαν τον "ενεργοποιητή κυττάρων". Αυτός, κρυμμένος στον ώμο του, τον κρατά νέο μέχρι και σήμερα, το έτος 4934 μ. Χ. Δεν τον κάνει αθάνατο απέναντι σε βίαιες επιθέσεις π.χ. σε ένοπλες συμπλοκές. Ωστόσο δεν μπορεί να πεθάνει λόγω γήρατος ή ασθενειών. Από τη δεκαετία του '70 ο Perry είναι ο κυβερνήτης – προστάτης των γήινων (Τerrans) και αυτός που παίρνει τις τελικές αποφάσεις για τη συνύπαρξη των γήινων με τους εξωγήινους. Ουσιαστικά ο επικεφαλής μιας λίγκας που την απαρτίζουν λαοί ανθρώπων από τη γη και αποικίες της γης, αλλά και αρκετοί λαοί μη ανθρώπων, εξωγήινων φιλικά προσκείμενων στους γήινους. Προφανώς η λίγκα αυτή είναι ένα μέρος μόνο από το σύνολο των δυνάμεων που βρίσκονται εκεί έξω και προσπαθούν να ορίσουν την πορεία του σύμπαντος. Δυστυχώς όμως, δεν μπορώ να σας πω παραπάνω για όλ' αυτά, γιατί η εμπειρία μου όλη κι όλη είναι μέσα από αυτό το παιχνίδι. Μετά από μερικές εκατοντάδες τευχών της σειράς κόμικς, ίσως έχω καταφέρει να σχηματίσω κάπως πιο ολοκληρωμένη άποψη.

4934 μ.Χ λοιπόν... Το διοικητικό κέντρο των Terrans δέχεται ξαφνική επίθεση. Το πλήγμα είναι στρατηγικό. Καταστρέφονται οι αμυντικοί μηχανισμοί του κέντρου. Ο Perry βρίσκεται κλειδωμένος έξω από το γραφείο του. Δεν μπορεί να αναλάβει δράση ή έστω να καταλάβει τι έχει συμβεί. Κι αν ο εχθρός ξαναχτυπήσει; Όλα τα συστήματα υπολειτουργούν. Ψάχνει τους φίλους του, αλλά δε βρίσκει κανέναν. Κυρίως ψάχνει τον Reginald Bull και τη Mondra Diamond. Η Mondra, πρώην γυναίκα του και μητέρα του γιου του, νυν καλή του φίλη, έχει απαχθεί. Είχε άραγε η απαγωγή να κάνει με το ενδιαφέρον της για τους Illochim και την έκθεση σχετικά μ' αυτούς στο μουσείο στον Τιτάνα (δορυφόρος του Κρόνου); Ο Reginald, συνοδοιπόρος του από την πρώτη εκείνη αποστολή στο φεγγάρι και σημερινός υπουργός άμυνας, πριν εξαφανιστεί, έχει δώσει διαταγή για κράτηση του Perry σε περιορισμό. Γιατί; Για το καλό του! Δεν μπορεί... Κάτι παίζεται εδώ. Αν είναι ποτέ δυνατόν ο Perry Rhodan να καθίσει στ' αβγά του και ν' αφήσει άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Πρέπει να βρει τα ίχνη της Mondra και θα το κάνει παίρνοντας κάθε δυνατό ρίσκο.

Στην προσπάθειά του αυτή, πρώτα θα πρέπει να βρει τρόπο να ξεφύγει από τους φρουρούς του και μετά να περιπλανηθεί σε διάφορες γωνιές του γαλαξία. Θα είναι μόνος του με μόνο σύμμαχο το περικάρπιό του. Αυτό λειτουργώντας ως μικρός υπολογιστής – αναλυτής θα του δίνει πληροφορίες για αντικείμενα που θα βρεθούν στο inventory του. Και όχι μόνο αντικείμενα, αλλά και για πρόσωπα. Κάποιες φορές, μέσω είτε συζήτησης, είτε ανάγνωσης βιβλίων, επιγραφών κλπ. θα μάθει για χαρακτήρες που δε γνώριζε πριν. Η γνώση του χαρακτήρα θα αποθηκευθεί στο inventory, σα να ήταν αντικείμενο, για να μπορεί να το χρησιμοποιεί κυρίως σε διαλόγους. Αλλά πληροφορίες γι' αυτούς θα μπορεί να παίρνει κι από το περικάρπιό του. Τέλος, το τελευταίο θα λειτουργεί και ως journal για το τι έκανε ήδη και τι έχει να κάνει ακόμη.

Τεχνικά το παιχνίδι είναι πολύ καλό. Τρίτου προσώπου με εξαιρετικά σχεδιασμένα γραφικά. Μου άρεσαν πολύ οι τρισδιάστατοι χαρακτήρες. Πολύ καλά μοντέλα κατά τη γνώμη μου και πως θα μπορούσε να μην είναι άλλωστε, αφού είναι βγαλμένα από σειρά κόμικς ηλικίας 50 ετών. Οι δισδιάστατοι χώροι στους οποίους κινούμαστε είναι ακόμη καλύτεροι. Αποδίδουν έντεχνα και λιτά τα cyber περιβάλλοντα των "πόλεων", αλλά και την "απόλυτη νέκρα" σε κάποιες περιοχές. Γενικά, αν σας αρέσει το Star Wars ή/και το Star Trek, το background θα είναι πάντα οικείο. Οι ομιλίες είναι πολύ πειστικές. Η φωνή του hacker είναι λίγο εκνευριστική, αλλά θεωρώ ότι ταιριάζει. Η μουσική χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο αποδίδει τη φουτουριστική, κάποιες φορές επική, ατμόσφαιρα και γενικώς θυμίζει επιστημονική φαντασία. Ειδικά στις cutscenes που παρεμβάλλονται μεταξύ των κεφαλαίων, κατά τις οποίες ο Perry ταξιδεύει. Μια φορά την έκλεισα τελείως γιατί ήθελα ν' ακούω ήχους σχετικούς με γρίφο (ω, ναι !!!). Ο χειρισμός, χωρίς να είναι κακός, είναι μάλλον ό,τι πιο ενοχλητικό στο συγκεκριμένο παιχνίδι, βασικά στο κομμάτι της κίνησης. Για το που θα πάει ο Perry και ένα ρομπότ που θα χειριστούμε κάποια στιγμή, πρέπει να βρίσκουμε ακριβή σημεία για κλικ, οπότε και αλλάζει ο κέρσορας σ' αυτόν της κίνησης. Πολλές φορές με εκνεύρισε. Γενικώς με τα hotspots θέλει καλούτσικο σημάδεμα. Και μιας και τ' ανέφερα, τα hotspots μπορεί κανείς να τα σκανάρει με το περικάρπιό του (πατώντας το s), χωρίς όμως να παίρνει περιγραφές.

Το ότι δεν πεθαίνεις στο παιχνίδι, παρόλο που η ζωή σου κινδυνεύει συχνά, προσωπικά δεν το θεωρώ δικαιολογία για το ότι έχει τόσες λίγες θέσεις για σώσιμο (καμιά δεκαριά). Σε κάθε κεφάλαιο έπρεπε να βγαίνω από το παιχνίδι για να μεταφέρω τα saves μου. Υπάρχει επίσης μια θέση για autosave (ανανεώνεται κάθε φορά που αλλάζει η οθόνη) και μια για quicksave.

Στο θέμα γρίφοι, έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος. Ένα slider θα ήθελα, για να πω ότι τα 'κανα όλα σ' αυτό το παιχνίδι. Στην πλειοψηφία τους inventoriκοί κι από αυτούς λίγοι με συνδυασμό αντικειμένων του inventory μεταξύ τους. Κυρίως με συνδυασμό αντικειμένων με το χώρο. Να σημειώσω ξανά πως στα "αντικείμενα" συμπεριλαμβάνονται και πρόσωπα χαρακτήρων του παιχνιδιού και να πω πως είναι σημαντικό όλα τα αντικείμενα να τα τσεκάρεις με το περικάρπιο ή και άλλους "υπολογιστές" στο χώρο καθώς κάποιες φορές αυτό μας δίνει και νέα αντικείμενα. Κατά τ' άλλα υπάρχουν και κλειδαριές, κωδικοί, μεταφράσεις, μουσική, ένα ψιλοmaze. Τη δυσκολία όλων αυτών θα τη χαρακτήριζα μάλλον μέτρια.

Γενικά, το παιχνίδι μπορώ να πω ότι το καταευχαριστήθηκα. Ο πρώην επισμηναγός με παρέσυρε στον κόσμο του για τα καλά. Οι "φυλές" που συναναστράφηκα είναι πραγματικά αποτέλεσμα δημιουργικής φαντασίας, αυτής της φαντασίας που πιέζει το κεφάλι μέχρι να πάρει σχήμα πιάτου και μετά επειδή δε χωράει το στόμα στο κεφάλι, το βάζει στο λαιμό. Και θεωρώ τις καμιά 25αριά ώρες που μου πήρε "καλά ξοδεμένες". Μπορεί σε κάποιους το ύφος αυτό να μη λέει τίποτα, αλλά σε όσους αγαπούν την επιστημονική φαντασία το συστήνω χωρίς δεύτερη συζήτηση.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια