Monkey Island I - The Secret of Monkey Island

Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2005

"My name's Guybrush Threepwood, and I want to be a pirate! ". Η κλασσική ατάκα του κλασσικότερου ίσως ήρωα στην ιστορία των adventure games, Guybrush Threepwood. Ένα adventure που θεωρείται από πολλούς η κορυφαία σειρά, μαζί με τα υπόλοιπα Monkey Island, όλων των εποχών μέσα από διάφορα polls που έχουν γίνει κατά καιρούς στο internet. Η αρχή των Monkey Island και η απαρχή για πολλούς τίτλους και τομείς στο είδος αργότερα. Πραγματικά ένας ιστορικός τίτλος που όποιος δεν έχει ασχοληθεί μαζί του χάνει και ένα κομμάτι της ιστορίας των adventure games.
 
O Guybrush Threepwood λοιπόν έχει ένα όνειρο, να γίνει πειρατής. Στο Melee Island όπου ξεκινάει η περιπέτειά μας, βρίσκουμε τον Guybrush να αναζητά τρόπο να γίνει πειρατής ώσπου στο περίφημο Scumm Bar μαθαίνει πως πρέπει να περάσει τρεις δοκιμασίες. Έτσι αρχίζει λοιπόν και το ταξίδι του ήρωά μας όπου ξεκινώντας την προσπάθειά του για να φτάσει τον στόχο του θα γνωρίσει τον έρωτα της ζωής του, την κυβερνήτη του νησιού Elaine Marley, τον αιώνιο εχθρό του, τον πειρατή φάντασμα Le Chuck και θα ταξιδέψει στο μυθικό Monkey Island που όποιος βρει το μυστικό του να μην το πει σε κανέναν, γιατί δεν θα είναι και μυστικό πλέον. Μιλώντας σοβαρά όμως, ελάχιστοι το γνωρίζουν πραγματικά. Ένας από αυτούς; Ο Ron Gilbert.
 
Απλά φαντάζουν τα πράγματα, αλλά το τι θα περάσετε και το πόσο θα γελάσετε δεν λέγεται. Λίγα adventures μπορούν να συγκριθούν με το χιούμορ του Monkey Island και με την πρωτοτυπία του σε πολλούς τομείς πέρα από το σενάριο. Μιλώντας για το σενάριο όμως, αναφέρω ότι έχουμε να κάνουμε με μία απλή ιστορία και τελικό στόχο που περιέχει όμως άπειρες στιγμές που έχουν η καθεμία την δικιά της ιστορία. Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με ένα adventure που σκοπό έχει να διασκεδάσει κυρίως αλλά προσέξτε και την όλη δομή του γιατί είναι άκρως προσεγμένη.
 
Οι τοποθεσίες και τα νησιά που επισκέπτεστε στο Monkey Island σας βάζουν στο κλίμα γρήγορα. Να πούμε πως από το 1990 έχουν κυκλοφορήσει πολλές εκδόσεις που θα τις αναφέρω στο τέλος. Για τώρα θα αναλύσω, όσον αφορά τα τεχνικά, την VGA έκδοση. Τα γραφικά του λοιπόν είναι πολύ καλά και αποδίδουν αυτό που αρμόζει για ένα τέτοιου είδους adventure. Πολύ καλά σχεδιασμένοι χαρακτήρες που ακόμα και τότε, με τα μέσα εκείνης της εποχής, οι αντιδράσεις τους κυρίως είναι απίστευτες. Τα backrounds, από τα σκοτεινά και νυχτερινά κυρίως μέρη της πόλης του Melee Island μιας και η ώρα 22:00 είναι η αγαπημένη ώρα των κατοίκων, έως τα φωτεινά και μέσα στη φύση του Monkey Island κυμαίνονται και αυτά σε υψηλά επίπεδα.
 
Ο ήχος τώρα δεν είναι κάτι που υπάρχει πληθωρικά στο παιχνίδι αλλά ακόμα και μερικά εφέ που χρησιμοποιούνται πιστέψτε με θα σας κάνουν να ξεκαρδιστείτε στα γέλια, έτσι απλά. Να με θυμηθείτε στο πέρασμα με το rubber chicken η στην «ρομαντική» κουβέντα με τον ιστορικό πλέον Stan στο λιμάνι του Melee. Τα μουσικά κομμάτια είναι λίγα μεν αλλά αυτά που αρμόζουν δε.
 
Το περίφημο SCUMM interface (θα το βρείτε παρακάτω από το Bar) είναι αυτό που συνοδεύει το Monkey Island και καθιστά τον χειρισμό απλό και διασκεδαστικό. Ο χειρισμός είναι κάτι που η Lucas δεν είχε ποτέ ιδιαίτερα προβλήματα τουλάχιστο μέχρι τα μέσα του 1990 και αυτό οφείλεται και σε ένα Monkey Island 1: The Secret of Monkey Islandμεγάλο βαθμό στο SCUMM και για να τιμούμε και την ιστορία, στο Maniac Mansion που δούλεψε και ο Ron Gilbert. Κατά τα άλλα τα γνωστά πλήκτρα menu, εξόδου και αλλαγών θα σας συντροφεύουν και εδώ πάλι.
 
Εντύπωση μου κάνει η δουλειά που έχει γίνει στο τομέα του interactivity. Πραγματικά οι διάλογοι πέρα από την μεγάλη δόση χιούμορ είναι απίστευτα έξυπνοι και από τις καλύτερες δουλειές που έχουν γίνει ποτέ και αυτό ισχύει για τα Monkey Island γενικώς και κυρίως για τα δύο πρώτα. Είναι κάποια σημεία που δημιούργησε ο Ron Gilbert που μας δείχνουν την αξία τους ειδικά σήμερα. Πανέξυπνοι διάλογοι, εκπληκτικά δεμένοι μεταξύ τους, είναι ένα από τα στοιχεία που δείχνουν πως το Monkey Island κάθε άλλο παρά ακόμα ένα adventure που προσπαθεί να είναι αστείο. Για κάποιον που δεν είχε την εμπειρία να ασχοληθεί μαζί του όταν κυκλοφόρησε (όπως και εγώ) θα καταλάβει περί τι δουλειάς η καλύτερα δημιουργίας πρόκειται αν αναλογιστεί τις εποχές.
 
Τι να πρωτοπώ γι'αυτό το adventure σταθμό. O Ron Gilbert δημιούργησε ένα adventure με όλη την σημασία της λέξεως. Εδώ ξεκινούν όλα για αυτόν τον ιστορικό τίτλο, αλλά και για πολλά ακόμη.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια