Tales of Cosmos

Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2017, Συντάκτης: Constantine_R

  • Κυκλοφορία: 2016
  • Ανάπτυξη: Red Dwarf Games
  • Πλατφόρμα: PC

Η Red Dwarf Games είναι μια indie εταιρεία που στο παρελθόν μας είχε δώσει το δωρεάν και πολύ όμορφο The Old Tree. Πριν από μερικούς μήνες έβγαλε στη κυκλοφορία το πρώτο της εμπορικό παιχνίδι, το Tales of Cosmos και εμείς είχαμε την ευκαιρία να το παίξουμε για να σας το παρουσιάσουμε. Οπότε χωρίς πολλές χρονοτριβές, πάμε να δούμε πόσο αξίζει την προσοχή μας.

Η Μαϊμού και ο Σκύλος

Το Tales of Cosmos είναι ένα από εκείνα τα adventures που περισσότερο προσπαθεί να σε κρατήσει με τον κόσμο και την ατμόσφαιρά του παρά με το σενάριο. Οι πρωταγωνιστές είναι δυο αστροναύτες: ο κυβερνήτης/σκύλος Perseus και ο επιστήμονας/μαϊμούς Gagayev. Οι δυο συμπαθείς εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου ταξιδεύουν με το διαστημόπλοιό τους όταν ξαφνικά και για ανεξήγητο λόγο αυτό παθαίνει βλάβη και συγκρούεται στο κοντινότερο πλανήτη ... Σκοπός τους να φτιάξουν ένα μεταφορικό μέσο και να ανακαλύψουν την αιτία της πρόσκρουσή τους.

(Το διαστημόπλοιο των δυο φίλων είναι πέρα από κάθε επισκευή)

Ο... Cosmos του παιχνιδιού είναι ένας σουρεαλιστικό πλανητικό σύστημα που κινείται γύρω από ένα νοητό κέντρο απουσία ήλιου... Είπαμε σουρεαλιστικό, αν το επιστημονικό σας ένστικτο δεν σας επιτρέπει φυσικές παρασπονδίες θα απογοητευτείτε... Οκ, ας σοβαρευτούμε. Σκοπός του Tales of Cosmos δεν είναι να σας μάθει φυσική αλλά να σας ταξιδέψει στους μικρού τους, ξεχωριστούς πλανήτες και να αντιμετωπίσετε γρίφους χωρίς να πονοκεφαλιάζετε με βαρύγδουπα σενάρια και περίπλοκους χαρακτήρες.

Χειρισμός-Γρίφοι

Το ειδικό βάρος του Tale of Cosmos είναι το gameplay του. Είναι ένα παραδοσιακό point-n-click adventure όπου χειριζόμαστε ανά πάσα στιγμή και τους δυο ήρωες. Ο Perseus είναι τα μάτια μας αφού είναι αυτός που θα μας δώσει οποιαδήποτε πληροφορία χρειαζόμαστε ενώ έχει το χάρισμα να... γαβγίζει τόσο δυνατά που μπορεί να ταρακουνήσει τα πράγματα γύρω του. Ο Gagayev από την άλλη είναι τα χέρια μας (χωρίς αντιτακτά δάχτυλα δεν κάνεις δουλειά). Είναι αυτός που μπορεί να παίρνει και να επεξεργάζεται τα διάφορα αντικείμενα που συναντά γύρω του και γενικά να χειρίζεται οτιδήποτε απαιτεί φυσική εργασία.

Ο χειρισμός είναι πολύ απλός. Κατά βάση όλα γίνονται με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. Με το δεξί κάνουμε τον Perseus να γαυγίζει και μπορούμε να ανοίγουμε το inventory όταν χειριζόμαστε τον Gagayev. Πατώντας πάνω στους ήρωες (ή με το TAB) αλλάζουμε χαρακτήρες ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να ακολουθεί ο ένας τον άλλον ή όχι (πλήκτρο F), λειτουργία βασική για την επίλυση κάποιων γρίφων.

(Ο γρίφος με το σκιάχτρο είναι ένας από τους καλύτερους του παιχνιδιού)

Επίσης, πολύ γρήγορα θα φτιάξετε ένα μικρό διαστημόπλοιο για τις μετακινήσεις σας. Όταν οι ήρωες μπουν μέσα, μετακινώντας τον κέρσορα προς τα πάνω και κρατώντας πατημένο το πλήκτρο, αυτός εκτοξεύεται στο αχανές διάστημα. Κρατώντας πατημένη την μπάρα φαίνονται που βρίσκονται τη δεδομένη στιγμή οι πλανήτες και πόση απόσταση απέχουν από το σημείο που βρίσκεστε. Για να φτάσετε στον προορισμό που επιθυμείτε, πρέπει να κρατάτε  συνεχώς πατημένο το πλήκτρο αφού αν το αφήσετε ο πύραυλός να σταματήσει (το σύμπαν είναι Αριστοτελικό...) και να συμβουλεύεστε συχνά τον “πλοηγό” σας αφού, όπως προανέφερα, οι πλανήτες κινούνται και είναι εύκολο να τους χάσετε.

Οι γρίφοι κατά κύριο λόγο στηρίζονται στο inventory αλλά δεν λείπουν και αυτοί όπου θα χρειαστεί να αξιοποιήσετε τόσο την ικανότητα του Perseus όσο και το ότι χειριζόμαστε ταυτόχρονα δυο χαρακτήρες. Αρχικά το παιχνίδι έμοιαζε υπερβολικά βατό και εύκολο. Τόσο που μου προκάλεσε αρνητική εντύπωση ότι είχα να κάνω με τίποτα casual παιχνιδάκι της σειράς. Μόλις όμως ανοίχτηκα στους ουρανούς, διαψεύστηκα πανηγυρικά. Το Tales of Cosmos μπορεί να φαίνεται “ελαφρύ”, έχει όμως σημεία που είναι ιδιαίτερα απαιτητικά σε σκέψη και αξιοποιούν όλους τους μηχανισμούς του παιχνιδιού. Δώστε πολύ μεγάλη προσοχή στα σχόλια του σκύλου γιατί παίζουν καταλυτικό ρόλο στο να καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε και έχετε υπομονή.

Το Tales of Cosmos έχει μερικές πολύ ωραίες ιδέες όπως το ταξίδι με το διαστημόπλοιο και τους πλανήτες σε τροχιά. Αυτό όμως που του δίνει ταυτότητα αποτελεί και ένα από τα βασικά του μειονεκτήματα αφού η δράση κυλάει πολύ αργά. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το διαστημόπλοιο πολλές φορές, μια διαδικασία που αρχικά έχει ενδιαφέρον αλλά πολύ γρήγορα καταντά βαρετή και σχετικά χρονοβόρα. Το μόνο που προσφέρει είναι τεχνηέντως να αυξάνει την διάρκεια του χρόνου ενασχόλησης.  Όπως και να έχει πάντως, γύρω στο τετράωρο θα έχετε τελειώσει. Αν συνυπολογίσουμε ότι δεν υπάρχει και κάποια ουσιαστική ιστορία να παρακολουθήσουμε, το πήγαιν’ έλα καταντά ακόμα πιο βαρετό.

(Ωχ, ωχ... μπελάδες)

Γραφικά-Ήχος

Η αισθητική του Tales of Cosmos μοιάζει στα adventures της Amanita όπως το Samorost ή το Machinarium. Δισδιάστατα γραφικά, αρκετά όμορφα και απλά, με καλό animation όχι όμως και κάτι το ξεχωριστό. Υπάρχει ταλέντο αλλά λείπει η φαντασία που θα έκανε τον κόσμο αυτό μοναδικό. Οι πλανήτες δεν είναι και πολλοί και μόνο δυο-τρεις από αυτούς, οι μεγαλύτεροι, έχουν ενδιαφέρον. Ομιλίες δεν υπάρχουν αλλά ούτε και διάλογοι για να απαιτηθεί κάτι τέτοιο. Ακόμα και τα σχόλια κυμαίνονται στα απολύτως απαραίτητα. Μουσική επίσης αγνοείται. Μόνο κάποιοι ambient ήχοι που παίζουν διακριτικά στο υπόβαθρο θα σας συνοδεύουν και θα σας επιφυλάξουν μια μικρή έκπληξη στο τέλος.

Εν κατακλείδι...

Το Tales of Cosmos είναι ένα από εκείνα τα indie adventures που δεν έχουν κάτι κακό να τους προσάψεις αλλά και από την άλλη δεν έχουν κάτι το χαρακτηριστικό που θα τα κάνει να ξεχωρίσουν από τον έτσι και αλλιώς μεγάλο “σωρό”. Έχει έναν χαριτωμένο κόσμο, και μερικούς καλοστημένους γρίφους. Η απουσία όμως ιστορίας και ο αργός ρυθμός πολύ πιθανόν να σας κουράσουν. Όπως και να έχει, αν σας δοθεί η ευκαιρία, αξίζει της προσοχής σας.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια