Revenge of Johnny Bonasera, The

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017, Συντάκτης: Constantine_R

 • Κυκλοφορία: 2016
 • Ανάπτυξη: Rafael Garcia
 • Πλατφόρμα: PC

Είμαι από εκείνους τους ρομαντικούς (;) που πιστεύουν ότι όταν αποφασίζεις να σπαταλήσεις τον ελεύθερο χρόνο σου να φτιάξεις ένα videogame, ό,τι και να είναι, το κάνεις γιατί νιώθεις την ανάγκη να πεις ή να δείξεις κάτι. Μια ιστορία, μια ιδέα, μια δεξιότητα, ακόμα και να σκαλίσεις τις παιδικές σου gaming αναμνήσεις, δεν έχει σημασία. Ούτε απαραίτητα πρέπει να είσαι ο επόμενος Schafer, Romero ή Meier για να το πάρεις απόφαση. Κάνε το! το πολύ-πολύ να καταλάβεις ότι δεν το έχεις... Στην περίπτωση όμως του The Revenge of Johnny Bonasera (RoJB) ακόμα προσπαθώ να καταλάβω: τι θέλει να πει ο ποιητής;

Μου ‘φάγαν το μπιφτέκι μουουου!....

Το RoJB είναι δημιουργία του Rafael Garcia και η ιστορία έχει ως εξής: Ο μικρός Johnny Bonasera έτρωγε αμέριμνος του σάντουίτς του όταν, χωρίς προφανή λόγο, μια ομάδα πανκιά του την πέφτουν αφήνοντας των καημένο Johnny ταπεινωμένο και νηστικό. Το μικρό όμως δεν είναι τόσο ανίσχυρο όσο φαίνεται. Θα το βάλει πείσμα να μάθει ποια είναι τα πολυτιμότερα και αγαπημένα πράγματα κάθε συμμορίτη και δεν θα ησυχάσει αν δεν πάρει την εκδίκησή του. Αυτά. Δεν έχω να σχολιάσω τίποτα. Όχι γιατί δεν θέλω αλλά γιατί δεν υπάρχει απολύτως κανένα σχόλιο να κάνει κανείς πέρα από το “δεν υπάρχει τίποτα να σχολιάσει κανείς”. Δεν υπάρχουν χαρακτήρες, δεν υπάρχει ιστορία, αν υποτίθεται ότι υπάρχει χιούμορ, μάλλον κάπου τους έπεσε και γενικά δεν υπάρχει τίποτα που να θέλει/μπορεί/υπαινίσσεται η ιστορία. Το ότι στο τέλος υπόσχεται και συνέχεια, με έκανε να χειροκροτήσω.

(... και εγώ τη φάβα...)

Μαζί με το RoJB μπορείτε να παίξετε και το δυο οθόνων και δέκα λεπτών μικρούλι “The Goddess Robbery” και να προσπαθήσετε να κλέψετε την Θεά των Όφεων του Μινωικού πολιτισμού.

Πατάς: Έναρξη-> Βοηθήματα -> Ζωγραφική

Αν δεν υπάρχει ιστορία, τότε τι να πω για τα γραφικά; Χωρίς υπερβολή δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν μου πούνε ότι χρησιμοποίησαν το Paint των Windows και μάλιστα των 3.11! Τι είναι αυτά!; Όχι δείτε την πρώτη και την τρίτη εικόνα και πείτε μου; Τι είναι αυτά!!; Καμιά δεκαπενταριά τοποθεσίες μιας άδειας πόλης που έχει φτιάξει ένα δεκάχρονο... Υπάρχει ένα ανέκδοτο ότι τα γραφικά μοιάζουν στο South Park το άκουσε όμως ο Kenny McCormick και αποφάσισε να δώσει οριστικό τέλος στη ζωή του.

Πάντως υπάρχει όντως και ένα αστείο. Η δεύτερη εικόνα που βλέπεται είναι η πρώτη οθόνη από το mini adventure. Για κάνετε τη σύγκριση... Γενικά δεν είναι κάτι το φοβερό, αλλά μπροστά στο RoJB μοιάζει adventure πρώτης γραμμής.

(Όχι δεν έγινε μπέρδεμα. Αυτή η εικόνα είναι από το “The Goddess Robbery” mini adventure και είναι η καλύτερη του “The Revenge of Johnny Bonasera”)

Πέρα από κάποια γνωστά κομμάτια που κάποτε έπαιζαν στις βουβές κωμωδίες δεν θα ακούσετε κάτι ιδιαίτερο... ψέματα, υπάρχει ένα “τραγούδι” που παίζει ρόλο σε έναν γρίφο γι’ αυτό και δεν θα πω παραπάνω κάτι. Ας τους δώσω τα εύσημα ότι καταφέρνει τον στόχο του.

Τουλάχιστον έχει γρίφους

Το RoJB είναι ένα κλασικό point n’ click adventure τρίτου προσώπου. Ο χειρισμός είναι απλός. Όταν περάσει ο κέρσορας πάνω από ένα hotspot αλλάζει σχήμα και εμφανίζεται η περιγραφή. Κλικάροντας εμφανίζονται δυο εικονίδια. Ένα “μάτι του Ώρου” (γιατί αυτή η επιλογή δεν κατάλαβα) που αντιστοιχεί στην εντολή LOOK και ένα χέρι (πάλι αρχαιοαιγυπτιακού κάλλους) που αντιστοιχεί στην εντολή ΤΑΚΕ/USE κ.τ.λ. Αν είναι να μιλήσετε σε κάποιον το εικονίδιο αλλάζει στο γνωστό “μπαλονάκι”. Το inventory ανοίγει κλικάροντας την βαλιτσούλα κάτω αριστερά και τα αντικείμενα χρησιμοποιούνται με drag and drop.

(Παίζει να είναι και η καλύτερη εικόνα του παιχνιδιού)

Οι γρίφοι είναι κατά τα κλασικά δυσκολίες που θα ξεπεράσετε δίνοντας το σωστό αντικείμενο, διαλέγοντας τον κατάλληλο διάλογο και κάνοντας ενέργειες που όσοι είστε βετεράνοι του είδους έχετε κάνει πολλές φορές. Είναι φυσιολογικής δυσκολίας και μέσα στη γενική αδιαφορία του τίτλου είναι το μοναδικό πράγμα που μπορεί να σας κρατήσει. Το παιχνίδι βέβαια είναι τόσο μικρό που μέσα σε μια-μιάμιση ώρα θα το έχετε τελειώσει αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες.

Γι’ αυτό, όχι bullying, όχι αρπαχτές, όχι εξυπνάδες σε ψηφιακές και μη ακτές...

Πριν μερικά review είχα γράψει ότι όσο μεγαλύτερο είναι ένα κείμενό μου, τόσο περισσότερο μου άρεσε το παιχνίδι. Κατά κανόνα ισχύει και το αντίθετο. Ιστορία δεν υπάρχει, γραφικά δεν βλέπονται, γρίφοι... εντάξει υπάρχουν. Μιάμιση ώρα εξυπνάδων για 4 ευρώ... ευχαριστώ δεν θα πάρω. Αν αυτό δεν είναι αρπαχτή, τότε δεν ξέρω τι είναι. Να περάσει ο επόμενος παρακαλώ.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
 • Θα γίνω κακός, αλλά σίγουρα προτιμώ τα "γραφικά" αυτού του παιχνιδιού από αυτά του Trimbleweed Park... ;)

 • Σε απάντηση: Vassilis_24

  Πες τα, φίλε μου. ΠΕΣ ΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΛΕΩ ΜΟΝΟ ΕΓΩ!!

 • Σε απάντηση: Fallen Angel

  Γιατί να γίνεις κακός;
  Προτιμάς να φας πίτσα και ας είναι σκέτο ζυμάρι-ντομάτα και ολίγο από τυρί (γιατί μουρλαίνεσαι για πίστα ξέρω 'γω) από το να φας φακές με όλα τα κομφόρ... ψωμάκι, σαρδελίτσα, ελίτσες και δεν συμμαζεύεται (γιατί φακές όυτε από φωτογραφία... λέω 'γω πάλι). ;)

  Γιατί υπάρχουν και πιξελς (και ΔΕΝ μιλάω αναφέρομαι απαραίτητα στο Trimbleweed Park που δεν το έχω δει ακόμα) που τρίβεις τα ματάκια σου με τη φαντασία, τη λεπτομέρεια και το animation τους...

  Εγώ πάντως αν με τραβήξουν οπτικά τρώω τα πάντα. :D

  Πετάχτηκε και η άλλη... το κατατρεγμένο.... :p

 • Δεν άντεξες! Την έγραψες την ατάκα για το Paint! :D

 • Σε απάντηση: GameLinguist

  Έγινε κι ο C_R απαιτητικός με τα γραφικά ... Έχει καταπιεί τόσα και τόσα, αποφάσισε ξαφνικά να το ρίξει στη διύλιση ...

  Τι είναι αυτά!; Όχι δείτε την πρώτη και την τρίτη εικόνα και πείτε μου; Τι είναι αυτά!!;

  Ακόμη γελάω. Βρε μπας και σ' εκνεύρισε κανείς για τίποτ' άλλο; Δε μου κάνει για Κώστας το παραπάνω :p

  ΥΓ
  Μια χαρά μου φαίνονται, ευδιάκριτα, σημαντικό προσόν. Εντάξει, λεφτά δε θα 'δινα, αν με ρωτούσες.

 • Σε απάντηση: crocark

  AXAXAXAAA!!!
  Για μια στιγμή φοβήθηκα ότι θα το έχανα το στοίχημα... να ξέρεις 1.10 το έδινε, σιγουράκι αλλά εγώ το έπαιξα για τη χαρά της επιβεβαίωσης! :p

  Ευδιάκριτα... καλό να το σημειώσω.... :D

 • Σε απάντηση: Constantine_R

  Φίλε, το παραπάνω μου περιποιεί τιμή και σ' ευχαριστώ ;) Η συνέπεια είναι για μένα διαρκώς ένα από τα πιο ποθητά ζητούμενα. Δυστυχώς γύρω μας όλοι είναι συνεπείς μόνο στην εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων και δεν αναφέρομαι σ' εσένα προσωπικά. Π.χ. χθες ένας διαιτητής, που πριν μερικούς μήνες ήταν κακός και βαλτός για να ευνοήσει, έκανε απλώς ανθρώπινο λάθος. Κι αυτό σιγουράκι ήταν ότι θα ειπωθεί. Δεν το έπαιξα γιατί δεν παίζω. Φυσικά δεν ισχυρίζομαι ότι το λάθος δεν ήταν ανθρώπινο.

  Ον. Είναι προσόν να είναι ευδιάκριτα και δεν αστειεύομαι. Καταρχάς το θάμπνέιλ μου έκανε αρκετό κλικ για ν' ανοίξω το άρθρο κι αυτό για μένα λέει πάμπολλα. Για τη σύγκριση με το Thimbleweed τώρα. Το αντίστοιχο θάμπνέιλ δεν το άνοιξα για το σχέδιο, αλλά για το σκαμμ. Το σκαμμ κάτω (μέρος των γραφικών ουσιαστικά) θα με κάνει ν' ανοίγω πάντα τέτοια λινκς, πέρα από τις δυνάμεις μου. Αν το δώσουν με κάποιον τρόπο που να ταιριάζει με τα περίεργα γούστα μου θα το πάρω. Τότε πιθανόν θα δω, αν κρίνω από την γκάλλερι, ωραία γραφικά αν και τελείως ντεμοντέ και πάλι ευδιάκριτα. Αν παίξω σήμερα Zak ή MM καταλαβαίνω τα πάντα. Στα περισσότερα άλλα πιξελιάρικα (κάτι 4,5 και 5ια λέω ...) της σήμερον δεν καταλαβαίνω γρι συγκριτικά. Τη Fallen τη βρίσκω υπερβολική που βρήκε χρόνο και τόπο να τα χώσει, ειδικά αφού διάβασα το update της και έχοντας καταλάβει ότι ανυπομονεί. Φυσικά και πρόκειται για κάτι πολυαναμενόμενο. Είναι σαφές ότι θα πρόκειται για την κυκλοφορία όχι μόνο της χρονιάς, αλλά των πολλών τελευταίων ετών. Δεν έχει να κάνει αυτό με την κρίση περί τακτικής που ακολουθήθηκε για τη χρηματοδότηση και το κατά πόσο για κάποιον παρατηρητή, αξίζει ή όχι τα λεφτά που δόθηκαν. Σαν προϊόν θα πάει να κάτσει στην κορυφή πιθανότατα.

 • Σε απάντηση: crocark

  εγώ τι να του πω; "Μπράβο που τα έκανες ευδιάκριτα!";

  Θα του πεις αυτό που νιώθεις. Αν την, επίτρεψέ μου, υπερβολή τη χρησιμοποίησες για να δικαιολογήσεις τον όρο αρπαχτή, ακούγεται πολύ λογικό. Απλά για μένα που ενοχλήθηκα κι από άλλα παιχνίδια (και τα χαρακτήρισα αρπαχτές), ειδικά από κάποιο σημείο που μια συγκεκριμένη εμμονή των εταιρειών που τα κυκλοφόρησαν σε συγκεκριμένα είδη γραφικών, άρχισε να κουράζει, ήταν αυθόρμητη αντίδραση το "εδώ κατάπιαμε άλλα κι άλλα". Ειδικότερα από τη στιγμή που το σχόλιο (η περιβόητη ατάκα) ήταν εκτός από αστεία και κάτι στο οποίο δε μας έχεις συνηθίσει.

  Να σου πω και την πάσα αλήθεια, βλέπω και το άβαταρ με το στραβό στόμα και το μονόκλ την ώρα που το διάβαζα ... πάει κι αυτός ... σκέφτηκα ...

 • Σε απάντηση: crocark

  Βέβάιως και το να είναι ευδιάκριτα είναι προσόν αλλά επειδή εδώ ο τύπος έκανε ένα τετράγωνο και έβαλε πάνω του ένα τρίγωνο και το είπε "σπίτι" εγώ τι να του πω; "Μπράβο που τα έκανες ευδιάκριτα!";
  Τέλος πάντων, επειδή εδώ και 2+ χρόνια τώρα παρακολουθώ πολύ στενά τα freeware έχω γίνει πιο κακιά πεθερά με τέτοιες ""εμπορικές"" κυκλοφορίες προς υπεράσπιση των πρώτων. Υπάρχουν freeware που αναρωτιέσαι "Γιατί δεν το κυκλοφορούν κανονικά;" και μετά βλέπω τον άλλον που μου τραβά δυο γραμμές και βάζει εκεί δυο γρίφους να μου ζητά ένα ποσό (δεν έχει σημασία πόσο) και "τα παίρνω" :)
  Είναι κουραστικό όμως κάθε φορά που συνατώ κάτι τέτοιο να τελειώνω με την ίδια πρόταση :)
  Αν είχε κάνει το Τhe Goddess Robbery κανινικό παιχνίδι, έστω και αν κράταγε μια ώρα, θα έγραφα πολύ καλύτερα πράγματα για τα γραφικά.
  Α! μου τη σπάει επίσης που ο καθένας επικαλείται δουλείες άλλον για να διαφημίσει τη δικιά του και στην πραγματικότητα δενέχουν καμιά σχέση.

 • Σε απάντηση: GameLinguist

  Σιγά μη την άφηνα...

Αγαπημένα

 • Σε απάντηση: crocark

  AXAXAXAAA!!!
  Για μια στιγμή φοβήθηκα ότι θα το έχανα το στοίχημα... να ξέρεις 1.10 το έδινε, σιγουράκι αλλά εγώ το έπαιξα για τη χαρά της επιβεβαίωσης! :p

  Ευδιάκριτα... καλό να το σημειώσω.... :D

 • Θα γίνω κακός, αλλά σίγουρα προτιμώ τα "γραφικά" αυτού του παιχνιδιού από αυτά του Trimbleweed Park... ;)

 • Δεν άντεξες! Την έγραψες την ατάκα για το Paint! :D