Talos Principle, The

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015, Συντάκτης: Castledoque

 • Κυκλοφορία: 2014
 • Ανάπτυξη: Croteam
 • Πλατφόρμα: Windows PC, Mac, Linux

"Το Είναι και το Μηδέν" (Ζ. Π. Σαρτρ)
"Πατέρες και γιοι" (Ι. Τουργκένιεβ)


Τα δύο Portal έδωσαν νέα πνοή στο είδος των puzzle games, ενώ η κεντρική θέση της πλοκής κατά την εξέλιξη του gameplay και η προοδευτικά αυξανόμενη συνθετότητα των σεναρίων τους τα έφεραν πιο κοντά από ποτέ στα "ξαδερφάκια" τους, τα adventure games. Από την άλλη η ευρύτερη αποδοχή τους οδήγησε σε αρκετές προσπάθειες μίμησης και κλωνοποίησης της επιτυχίας τους με μάλλον αμφισβητήσιμα αποτελέσματα. To Talos Principle είναι ένα puzzle game που στηρίζεται στη στιβαρή βάση που δημιούργησαν τα δύο κλασικά πλέον παιχνίδια της Valve, αλλά στην πορεία αναζητά το δικό του δρόμο και διαμορφώνει σαφώς τον δικό του χαρακτήρα.

"Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε." (Λ. Πιραντέλο)

Το Talos Principle ένα πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι, που προσφέρει στον παίκτη ότι του ζητάει αυτός, τόσο όσον αφορά τους μηχανισμούς όσο και την ίδια την ουσία του gameplay. Θέλετε να παίξετε ένα puzzle game πρώτου προσώπου; Το Talos Principle σας προσφέρει κάμερα πρώτου προσώπου. Συμπαθείτε περισσότερο την over the shoulder οπτική τρίτου προσώπου; Αμέσως! Προτιμάτε την κάμερα πάνω από τον δεξιό ή τον αριστερό ώμο; Θέλετε πληκτρολόγιο και ποντίκι ή είστε φανατικοί του gamepad; Θέλετε μοντέρνες διευκολύνσεις στο gameplay ή προτιμάτε την αυξημένη δυσκολία της απόλυτης old-school αβεβαιότητας; Πάνω απ' όλα, τι θέλετε να παίξετε; Σας ενδιαφέρει μια σύνθετη και βαθιά φιλοσοφημένη sci-fi ίντριγκα ή σας αφήνει παγερά αδιάφορο η οποιαδήποτε πλοκή και θέλετε να λύνετε ασταμάτητα puzzles, puzzles, puzzles;

(ανάμεσα σε ελληνορωμαϊκά μνημεία)

"Ο κήπος με τα διακλαδωτά μονοπάτια" (Χ. Λ. Μπόρχες)

Puzzles είπατε; Ευχαρίστως! Σας προσφέρουμε τρία κτίρια που οδηγούν σε τρεις σύμπαντα: τα μεγαλειώδη ερείπια του αρχαίου ελληνορωμαϊκού κόσμου της σκέψης και της φιλοσοφίας με φόντο τα καταγάλανα νερά της Μεσογείου, τη σιωπηλή έρημο του θανάτου και των πυραμίδων της Αιγύπτου, τα μυστικιστικά δάση των μεσαιωνικών κάστρων και των γοτθικών ναών. Σε καθέναν από τους κόσμους αυτούς θα βρείτε αναρίθμητα δωμάτια, που το καθένα από αυτά είναι και ένα puzzle. Μέσα σε απλούς ή πιο σύνθετους λαβύρινθους καλείστε να ανοίξετε ενεργειακές πόρτες , να αποφύγετε ή να αδρανοποιήσετε οπλικά συστήματα και εχθρικά droids που περιπολούν το χώρο, να ενεργοποιήσετε ανεμιστήρες που εκτοξεύουν αντικείμενα σε δυσθεώρητα ύψη κι όλα αυτά με στόχο να φτάσετε στο πολυπόθητο έπαθλο: ένα κομμάτι Tetris.

Όταν συγκεντρώσετε αρκετά κομμάτια θα πρέπει να τα συναρμολογήσετε σωστά και να τα χρησιμοποιήσετε ως κλειδιά για να ανοίξετε ακόμα περισσότερα, πιο δύσκολα δωμάτια. Τα όπλα σας στην προσπάθεια αυτή ξεκλειδώνονται σιγά σιγά και είναι κιβώτια που σας επιτρέπουν να φτάνετε σε πιο ψηλά μέρη, συσκευές απενεργοποίησης των ενεργειακών πυλών και άλλων μηχανικών κατασκευών, διαθλαστικοί δέκτες που ανακατευθύνουν δέσμες laser από τον πομπό εκπομπής τους σε διακόπτες που πρέπει να ενεργοποιηθούν, συσκευές βιντεοσκόπησης που σας προσφέρουν για περιορισμένο χρόνο έναν πολύτιμο βοηθό-κλώνο και δίσκοι για τη μεταφορά αντικειμένων που στερεώνονται στο κεφάλι σας. Προσθέστε σε όλα αυτά bonus puzzles αυξημένης δυσκολίας καθώς και κρυφά δωμάτια με easter eggs, αναλογιστείτε πως το παιχνίδι σας προσφέρει πολύ περιορισμένο αριθμό hints, τα οποία για να τα προσπελάσετε πρέπει να λύσετε ακόμα περισσότερα ειδικά puzzle rooms, και καταλαβαίνετε πως έχουμε να κάνουμε με έναν gaming ποταμό που η διάρκειά του ξεκινάει από τις 15 ώρες και μπορεί να φτάσει μέχρι και πάνω από 60 ώρες, ανάλογα με το πόσο είστε διατεθειμένοι να ασχοληθείτε μαζί του. Κοντολογίς ένα άρτιο puzzle game που θα σας προσφέρει αμέτρητες ώρες διασκέδασης με την επίλυση των σπαζοκεφαλιών του.

(τα αινίγματα της Αιγύπτου)

Ή μήπως...
"Do androids dream of electric sheep?" (P. K. Dick)

Ανοίγω τα μάτια και με τυφλώνει το φως του ήλιου. Το ξέρω πως λέγεται ήλιος κι ας είναι η πρώτη φορά που τον βλέπω. Ποιος είμαι; Που βρίσκομαι; Από πού προέρχονται οι σκέψεις και τα αισθήματά μου; Κοιτάζω τα χέρια μου και βλέπω πως είναι φτιαγμένα από μέταλλο. Δεν ξέρω γιατί γνωρίζω πως το υλικό λέγεται μέταλλο. Είμαι μόνος σε έναν μαγευτικό και παράξενο κήπο. Μια απόκοσμη στοργική φωνή μου μιλάει. Αποκαλεί τον εαυτό του Elohim και λέει πως είναι ο πατέρας μου. Πως έχει πλάσει τον όμορφο κήπο για μένα και πως έχει στήσει δοκιμασίες για να με βοηθήσει να φτάσω στην ολοκλήρωση. Δεν ξέρω αν πρέπει να τον πιστέψω. Μυστηριώδη μηνύματα και προειδοποιήσεις από άλλους που βρέθηκαν εδώ πριν από μένα ενισχύουν τη δυσπιστία μου. Διάσπαρτα ανάμεσα στους τόπους του παρελθόντος ανακαλύπτω παράταιρα τερματικά γεμάτα φθαρμένη ανθρώπινη γνώση. Μέσα από αυτά κάποιος άλλος αρχίζει να μου μιλάει. Κάποιος που δίνει φωνή στις υποψίες και τους φόβους μου. Ποιον να πιστέψω;... Καθώς πλανιέμαι στην απατηλή ομορφιά του κήπου καταλαβαίνω πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά, κάτι παράξενο συμβαίνει. Με την άκρη του ματιού μου βλέπω κτίρια και δέντρα να τρεμοπαίζουν, να σβήνουν στιγμιαία και να εμφανίζονται ξανά. Συμβαίνει αληθινά ή μου στήνει παιχνίδια το μυαλό μου μέσα στη μοναξιά μου; Μια ακόμα φωνή έρχεται να συντροφεύσει τη μελαγχολία μου. Ένας άνθρωπος του παρελθόντος, μια γυναίκα. Την έλεγαν Alexandra και κομμάτι κομμάτι βρίσκω μέσα στον κήπο τα απομεινάρια από τις ηχογραφήσεις του ημερολογίου της. Αν τα βρω όλα, ίσως καταλάβω γιατί βρίσκομαι εδώ, γιατί υπάρχω, γιατί είμαι μόνος. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Πρέπει να αγωνιστώ, να παίξω το παιχνίδι του Elohim μέχρι το τέλος. Μόνον έτσι θα βρω ίσως τελικά τις απαντήσεις που γυρεύω... 

"The marriage of Heaven and Hell" (W. Blake)

Ναι, αν του δώσετε την προσοχή σας, το Talos Principle θα ξεδιπλώσει μπροστά σας μια συναρπαστική ίντριγκα επιστημονικής φαντασίας για τη φύση της συνείδησης, την έννοια της αθανασίας, τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης, την αξία της αμφισβήτησης και πολλά ακόμα σοβαρά φιλοσοφικά θέματα, μέσα από ένα μεστό και συγκινητικό σενάριο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει, όχι μόνο από άρτια δουλεμένα adventure, αλλά (θα τολμούσα να υποστηρίξω) και από ποιοτικά βιβλία και ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Η συνεργατική πένα του (Έλληνα) Jonas Kyratzes και του Tom Jubert γεννάει μικρά θαύματα και μας προσφέρει ένα αψεγάδιαστο sci-fi διαμάντι, που σε συνδυασμό με το μεστό και έξυπνο gameplay από τους σχεδιαστές της Croteam (Hunski, Ladavac, Tomicic) δημιουργεί ένα μοναδικό κράμα-πραγματικό έργο τέχνης. Μοναδική αρνητική παρατήρηση, το γεγονός πως θεματική και gameplay προχωράνε παράλληλα χωρίς να πλέκονται όσο θα μπορούσαν, με φωτεινή εξαίρεση την πραγματικά συγκλονιστική κορύφωση πριν το υπέροχο φινάλε, όπου φιλοσοφική προβληματική και παικτική απόλαυση σφιχταγκαλιάζονται σε έναν οργασμικό χορό λύτρωσης ή εκμηδένισης.

(η τεχνολογία στο... Μεσαίωνα)

"East of eden" (J. Steinbeck)

Η ομορφιά του παιχνιδιού είναι αδιαμφισβήτητη. Και οι τρεις κόσμοι που καλούμαστε να εξερευνήσουμε είναι δοσμένοι με ιδιαίτερη λεπτομέρεια και μοναδική εικαστική αρτιότητα. Αξίζει να αναφερθεί πως παρά τα υψηλής ποιότητας full-3D γραφικά, οι πλούσιες επιλογές παραμετροποίησης τους και η απολύτως φυσιολογική απουσία ζωής στους πανέμορφους κήπους πέρα από το "ρομποτάκι" που χειριζόμαστε, καθιστούν το παιχνίδι αρκετά ελαφρύ, ακόμα και για σχετικά ξεπερασμένα μηχανήματα. Η μουσική εναλλάσσεται ανάμεσα σε απαλούς μελαγχολικούς σκοπούς και επιβλητικά χορωδιακά που θυμίζουν δυτικούς εκκλησιαστικούς ύμνους. Είναι πάντα αξιοπρόσεχτη, δένει άψογα με τη θεματική του παιχνιδιού και μας συντροφεύει ευχάριστα, καθώς ιδροκοπούμε για να λύσουμε τους γρίφους που συναντάμε. Όσον αφορά το voice-acting, η επιβλητική αλλά και στοργική ερμηνεία του Elohim και η ήρεμη δύναμη στην αισθαντική φωνή της Alexandra είναι απλώς υποδειγματικές και κάνουν τους δύο καλογραμμένους χαρακτήρες αξέχαστους. Ο τρίτος σημαντικός χαρακτήρας λάμπει διά της σιωπής του, όμως είναι κι αυτός τόσο καλογραμμένος, που δε θα σας ενοχλήσει η απουσία φωνής.

"A farewell to arms" (E. Hemingway)

Μια παράξενη παρουσίαση για ένα ιδιαίτερο παιχνίδι. Οι λογοτεχνικές αναφορές αποτελούν μια προσπάθεια αντικατοπτρισμού των πλούσιων φιλοσοφικών αναφορών που συναντάμε στα διάφορα τερματικά καθώς παίζουμε το Talos Principle. Σύντομα κείμενα μεγάλων φιλοσόφων, απλές μα αληθινές προσωπικές σκέψεις καθημερινών ανθρώπων, ακόμα και αερολογίες μέσα σε chat rooms που αποκτούν ξαφνικά νοηματική βαρύτητα: το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης και εμπειρίας, που δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί. Ένα ευγενικό puzzle game και ένα κομψό έργο τέχνης, "ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο" (Φ. Νίτσε), αλλά με την πλέον αισιόδοξη έννοια της φράσης, που μιλάει με απλό τρόπο για σύνθετα θέματα, χωρίς ποτέ να λησμονεί τον πρωταρχικό στόχο ενός οποιουδήποτε παιχνιδιού: να είναι, εκτός των άλλων, και διασκεδαστικό.

"The rest is silence..." (W. Shakespeare). Ακόμα να το αρχίσετε;

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
 • Σήμερα αξιώθηκα να το διαβάσω... πολύ καλό όπως πάντα.
  Στο Steam υπάρχουν τα δωρεάν Sigils of Elohim που έχει πολλά "tetris" puzzles και ένα άλλο (που δεν θυμάμαι τώρα τίτλο) που είχε έναν μικρό κόσμο με laser puzzles. Όταν τα έλυνες έδινε κάποιους κωδικούς για να ξεκλειδώσεις πράγματα μέσα στο κύριο παιχνίδι. Το δοκίμασες αυτό; Τι ξεκλειδώνει;
  Το παιχνίδι πάντως είναι σίγουρα wishlisted...

 • Σε απάντηση: Constantine_R

  Ξεκλειδώνεις κάποια ψιλοέξτρα, όπως hints, μηνύματα που μπορείς να γράψεις στους τοίχους και αστεράκια που ανοίγουν το easter egg φινάλε. Όλα αυτά τα βρίσκεις και μέσα στο παιχνίδι, αλλά με το sigils αβαντάρεσαι με μερικά παραπάνω.

 • Αυτό το ον που βλέπω στη φωτογραφία είναι ο Terminator? Για το review εντάξει....δεν έχω να πω πολλά. Άνετα μπαίνει και σε λογοτεχνικό βιβλίο. ;)

 • Σε απάντηση: tsampikos

  Thanks φίλε! Προσπάθησα να βρω μια φόρμα που να αποτυπώνει σε κάποιο βαθμό την πολύ ιδιαίτερη αίσθηση που μου άφησε το Talos Principle.

Αγαπημένα

 • Δεν βρέθηκαν σχόλια