Preview: Guard Duty

Σάββατο, 27 Απριλίου 2019, Συντάκτης Fallen Angel

Preview: Guard Duty

"It all started with a book, an ancient tome…"

Αναπολείτε νοσταλγικά τα point ‘n’ click adventures του ’90; Ακούτε «LucasArts» και κάτι ριγεί μέσα σας σιωπηλά; Είστε λάτρης τόσο του fantasy όσο και της επιστημονικής φαντασίας; Αν απαντήσατε «ναι» στις παραπάνω ερωτήσεις, τότε το Guard Duty της Sick Chicken Studios μάλλον θα σας συναρπάσει! Δεν είναι το παραδοσιακό gameplay του (με σαφείς τεχνικές βελτιώσεις σχετικά με τους παλιούς τίτλους) και τα low-res γραφικά του που υπόσχονται να σας στείλουν σε ένα υπέροχο μακροβούτι στο παρελθόν. Δεν είναι ούτε οι χιουμοριστικοί διάλογοι και οι ολότελα διαφορετικοί μεταξύ τους κόσμοι που τάζουν να σας παρασύρουν σε ένα μακρινό ταξίδι. Είναι όλα αυτά μαζί, συνδυασμένα με πολλές, μικρές, ευχάριστες λεπτομέρειες που μαρτυρούν πως θα παίξουμε μια προσεγμένη και καλοδουλεμένη περιπέτεια.

Σενάριο

Βρισκόμαστε στο 2074 και ολόκληρη η ανθρωπότητα, ολόκληρη η Γη για την ακρίβεια, έχει λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα ζωής ακόμη. Ένας δαιμονόμορφος εξωγήινος έχει έρθει να απαλλάξει το σύμπαν από τoν μολυσματικό αυτό πλανήτη. Ο ήρωάς μας τραβάει το όπλο του για να σταματήσει τον εισβολέα, μα δεν προλαβαίνει. Ολόκληρος ο πλανήτης κόβεται στη μέση από μία ισχυρή λέιζερ ακτίνα και η Γη καταστρέφεται ολοσχερώς, αφανίζεται από τον χάρτη.

Πώς φτάσαμε ως εδώ; Θα μπορούσαμε να έχουμε αποτρέψει την απόλυτη καταστροφή; Για να δούμε...

Μεταφερόμαστε χίλια χρόνια πίσω, σε ένα μεσαιωνικό σκηνικό, και στο παραμυθένιο βασίλειο του Wrinklewood. Το βασίλειο περιβάλλεται από προστατευτικά τείχη που φυλούν οι καλά εκπαιδευμένοι και καταξιωμένοι φρουροί του βασιλιά. Απόψε, έχει σκοπιά ο ήρωάς μας, ο αδέξιος -μα συμπαθητικός- φρουρός Tondbert, ο οποίος έχει πιεί λιγάκι παραπάνω απ’ όσο θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να αφήσει να μπει μέσα από τα τείχη ένας ύποπτος χαρακτήρας. Το επόμενο πρωί δεν έχει καμία ανάμνηση του τι συνέβη. Δεν ξέρει καν πώς βρέθηκε ξεβράκωτος και κλειδωμένος μέσα στο ίδιο του το δωμάτιο.


(γραφικά, χρώματα και σκηνικά, όλα παραπέμπουν σε adventure του ’90)

Σύντομα μαθαίνει, όμως, πως ο άγνωστος άντρας προσδοκά να ολοκληρώσει επίκληση προς το Βασιλιά των Αμαρτωλών, τον έκπτωτο προφήτη των Παλαιών Θεών. Για να τα καταφέρει, θα πρέπει πρώτα να κάνει μια ανθρωποθυσία βασιλικού αίματος. Βασιλικού αίματος... και η κόρη του βασιλιά, η Πριγκίπισσα Theremin, εξαφανίστηκε σήμερα το πρωί; Όχι, δεν μπορεί να είναι σύμπτωση! Και φταίει για όλα αυτός. Πρέπει να διορθώσει το λάθος του, πρέπει να σώσει την πριγκίπισσα, και τον κόσμο όλο! Μα πρώτα, πρέπει να βρει τη στολή του, δεν μπορεί να κυκλοφορεί με τη σκελέα στο βασίλειο, κανείς δε θα τον πάρει στα σοβαρά.

Gameplay

Από την ονομασία του inventory κιόλας (infinity pound) καταλαβαίνουμε ευθύς εξ αρχής πώς παίζεται αυτή η περιπέτεια, όπως παλιά: ό,τι δεν είναι κολλημένο στο πάτωμα, πρέπει να το πάρουμε. Η πλειονότητα των γρίφων είναι inventory based, ενώ όπως συνήθως, τα αντικείμενα που συλλέγουμε πρέπει έπειτα είτε να τα συνδυάσουμε μεταξύ τους είτε με το κατάλληλο hotspot. Κατά κανόνα, είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να κάνουμε ανά πάσα στιγμή, ωστόσο έχουμε πάντοτε στη διάθεσή μας και μια to-do-list, γραμμένη από τον ίδιο τον ήρωα όλο τσαχπινιά και χαρακτήρα (περιέχει ορθογραφικά, μουτζούρες και βοηθητικές ζωγραφιές), η οποία μας δίνει μια γενική κατεύθυνση και μας βοηθά να θυμόμαστε κάθε στιγμή ποιος είναι ο άμεσος στόχος μας.

Ο πρώτος μεγάλος γρίφος που πρέπει να λύσουμε είναι να βρούμε τη στολή μας, την οποία προφανώς κάπου παρατήσαμε χθες βράδυ που ήμασταν τόσο μεθυσμένοι ώστε σήμερα να μη θυμόμαστε απολύτως τίποτα. Για να λύσουμε αυτό το γρίφο, θα πρέπει πρώτα φυσικά να λύσουμε πλήθος από άλλους μικρότερους, οι οποίοι βρίσκονται διάσπαρτοι στα πέρατα του Wrinklewood. Μία από τις πολύ ευχάριστες αλλαγές που έγιναν στο κατά τα άλλα παραδοσιακό gameplay είναι πως υπάρχουν «γυαλάδες» που μας κατευθύνουν προς τις ενδιαφέρουσες τοποθεσίες και τα ενδιαφέροντα ανά πάσα στιγμή hotspots, με αποτέλεσμα να μην αναλωνόμαστε σε αναίτια πήγαινε-έλα ή ακόμη χειρότερα σε εκνευριστικά pixel-hunting.

 
(η χειρόγραφη to-do-list του ήρωα μέσα στο inventory προσφέρει γέλιο εκτός από βοήθεια)

Γενικά, το Guard Duty σέβεται τον παίκτη και παρότι επιθυμεί να τον μεταφέρει σε μια περιπέτεια στα πρότυπα των adventures του ’90, επιλέγει να κρατήσει μόνο τα καλά στοιχεία εκείνης της εποχής, και απορρίπτει όλα εκείνα τα εκνευριστικά «κολπάκια» που χρησιμοποιούνταν για να επεκτείνεται τεχνητά η διάρκεια ενός παιχνιδιού. Έτσι λοιπόν, δεν υπάρχουν (τουλάχιστον στο 1/3 του παιχνιδιού που παίξαμε σε αυτήν την PREVIEW έκδοση) παράλογοι γρίφοι, θάνατοι άνευ λόγου, pixel hunting μέχρι δακρύων, χειρισμός που προκαλεί λόξιγκα, δύσχρηστα αντικείμενα, αναίτιο πήγαινε-έλα μεταξύ των τοποθεσιών, ή άλλα ενοχλητικά χαρακτηριστικά της πάλαι χρυσής εποχής. Υπάρχουν, αντίθετα, πολλοί έξυπνοι (κι ενίοτε ευφάνταστοι) γρίφοι, οι οποίοι υπόσχονται μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια που δε θα βαρεθείτε ούτε λόγω ευκολίας ούτε λόγω δυσκολίας.

Γραφικά / Διάλογοι-Ήχος

Αισθητικά το Guard Duty είναι σα να σχεδιάστηκε πριν κάποιες δεκαετίες. Τα γραφικά του είναι εντελώς πιξελωτά και θυμίζουν τόσο στο ύφος όσο και στη χρωματική παλέτα 32bit περιπέτειες. Αν καταφέρετε να ξεπεράσετε αυτό το μειονέκτημα (τουλάχιστον για τη γράφουσα), τότε θα διαπιστώσετε πως ακόμη και τα γραφικά του παιχνιδιού έχουν να σας προσφέρουν πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Ενδεικτικά μόνο θα σας αναφέρουμε πως μπαίνοντας σε ένα μπαρ για να μιλήσουμε με έναν NPC, βλέπουμε με μια γρήγορη ματιά: μπύρες σε ηλικία δράκων, ένα πλούσιο γυναικείο μπούστο, έναν μεθυσμένο να παίζει βελάκια, μια αντρική κωλοχαράδρα που ξεπροβάλει από το παντελόνι, αλλά και τις σκιές του Guybrush και του LeChuck να μιλάνε στη γωνία! Σε ολόκληρη την περιπέτεια, οι αναφορές σε άλλα adventures είναι αρκετές και πάντοτε διασκεδαστικές.


(στρογγυλή μπυροκοιλιά, τριχωτό στέρνο, και βλακόφατσα... τρέμε, Larry, ήρθε ανταγωνισμός!)

Αντίθετα με τα γραφικά, ο ηχητικός τομέας αποτελεί τον άσσο στο μανίκι του παιχνιδιού. Οι διάλογοι είναι έξυπνοι και ιδιαιτέρως αστείοι, ενώ παρότι λέγονται από χαρακτήρες του Μεσαίωνα, το περιεχόμενό τους απευθύνεται (και αφορά) στο σύγχρονο παίχτη, με αποτέλεσμα να προκαλούν επιπλέον γέλια. Τις εντυπώσεις κλέβει η πολύ ωραία μουσική υπόκρουση, η οποία από την πρώτη στιγμή, από το main menu ήδη, τραβάει την προσοχή και καταφέρνει να μας κρατήσει κολλημένους σε μια άδεια οθόνη απλώς και μόνο για να την ακούσουμε λίγο παραπάνω. Τέλος, οι ερμηνείες είναι πολύ καλές για indie παραγωγή, αν και κάπως υπερβολλικές ανά σημεία, κάτι που όμως δεν ενοχλεί συνολικά καθώς ταριάζει με το ύφος της συγκεκριμένης κωμικής περιπέτειας.

Συμπεράσματα

Παρότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε διάφορες προσπάθειες adventures που να θυμίζουν τις «παλιές, καλές εποχές», το Guard Duty δείχνει πως θα ξεχωρίσει, μιας και κρατάει τα καλά χαρακτηριστικά της δεκαετίας του ’90, ενώ ξεφορτώνεται όλα εκείνα που μας ταλαιπωρούσαν αναίτια. Στο κεφάλαιο που παίξαμε για το παρόν PREVIEW, είδαμε μόνο τον fantasy κόσμο και το βασίλειο του Wrinklewood, ωστόσο στη συνέχεια, ο παίχτης θα μεταφερθεί και στο 2074, όπου θα υποδυθεί τον πράκτορα Starborn έπειτα από την καταστροφή της Γης. Πώς θα συνδεθούν οι δύο αυτές ιστορίες και αν τελικά οι δύο άντρες θα καταφέρουν να αναστρέψουν την κατάσταση, θα το δούμε σε λίγες ημέρες παίζοντας ολόκληρο το παιχνίδι, το οποίο δείχνει πολύ ενδιαφέρον και σίγουρα κερδίζει τις πρώτες εντυπώσεις.

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια