Preview: Blackwell Epiphany

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014, Συντάκτης Constantine_R

Preview: Blackwell Epiphany

Δηλώνω λάτρης της σειράς Blackwell, τη λατρεύω. Γι' αυτό και όταν μου προτάθηκε να γράψω το preview για το Epiphany ούτε που το σκέφτηκα. Φέρ' το δω τώρα! Έτσι παρέλαβα μια έκδοση που περιλάμβανε το μισό παιχνίδι και αυτό όχι σε πλήρη μορφή. Έλειπαν κυρίως κάποια voiceovers, ηχητικά εφέ και μικρές αλληλεπιδράσεις αλλά αυτά δεν με απέτρεψαν από το να σχηματίσω μια καλή γνώμη για το τι θα δούμε από το τελευταίο μέρος της σειράς.

Ω ναι, έφτασε ο καιρός για τον Dave Gilbert να μας δώσει το φινάλε. Μετά τα Legacy, Unbound, Convergence και Deception, το Epiphany έρχεται να μας δώσει το τέλος των περιπετειών της Rosa και του Joey. Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με τα Blackwell, πρόκειται για μια σειρά adventures που πρωταγωνιστές είναι η Rosangela (Rosa) Blackwell μια κοπέλα που ζει μόνη της στη Νέα Υόρκη και φιλοδοξούσε να γίνει συγγραφέας και ο Joey Mallone, ένα φάντασμα που η Rosa “κληρονόμησε” από τη θεία της και μαζί προσπαθούν να δείξουν στις χαμένες ψυχές το δρόμο προς το… φως. Ό,τι και να είναι αυτό. Τις περισσότερες φορές τα φαντάσματα αυτά έχουν πεθάνει με δυσάρεστο τρόπο και αρνούνται να συνειδητοποιήσουν το θάνατό τους. Η Rosa και ο Joey, πρέπει να “σκαλίσουν” το παρελθόν τους και να τα κάνουν να καταλάβουν ότι είναι… νεκροί. Αν και κάθε Blackwell διατηρεί μια αυτοτέλεια, ο Gilbert έχει φροντίσει να εμπλουτίσει το σύμπαν των ηρώων, ειδικά το παρελθόν τους, και να μας αφήσει με τα απαραίτητα αναπάντητα ερωτήματα που περιμένουμε να αποκαλυφθούν στο Epiphany.

(Βράδυ, σε νεκροταφείο, με φαντάσματα... άλλη μια μέρα στη δουλειά για τη Rosa)

Το Epiphany λοιπόν δεν είναι adventure που μπορεί να παίξει κάποιος χωρίς να έχει παίξει τα προηγούμενα (όλα κατά τη γνώμη μου) παιχνίδια και δεν θα συνιστούσα σε κανέναν να το κάνει καθώς θεωρεί ότι ξέρεις ήδη για τους χαρακτήρες και μπαίνει κατ' ευθείαν στο ψητό. Βρίσκουμε την Rosa και τον Joey έξω από ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο για ακόμα μια υπόθεση ρουτίνας. Το κτήριο έχει στοιχειωθεί από μια κοπέλα που δοκίμασε την τύχη της σαν ηθοποιός και απέτυχε. Αφού τα καταφέρουν και φεύγοντας από το κτήριο, γίνονται μάρτυρες μιας εν ψυχρώ δολοφονίας. Η ψυχή του δύστυχου θύματος δείχνει να γνωρίζει τη Rosa αλλά πριν προλάβει να εξηγήσει οτιδήποτε, μια ανεξήγητη δύναμη ξεσκίζει το φάντασμά του στα δυο και χάνεται. Η Rosa και ο Joey μένουν άναυδοι. Πρώτη φορά αντικρίζουν τέτοιο θέαμα και, όπως είναι φυσικό, ξεκινούν την έρευνα για να δουν ποιος ήταν το θύμα.

Κάπου εδώ θα σταματήσω γιατί οτιδήποτε άλλο αναφέρω αναγκαστικά θα συμπεριλάβει χαρακτήρες και γεγονότα των προηγούμενων παιχνιδιών. Από αυτά που είδα όμως μπορώ να πω ότι μας περιμένουν εκπλήξεις τόσο στο παρόν όσο και στο παρελθόν και κατά πάσα πιθανότητα πάμε για μεγάλο φινάλε. Η preview έκδοση μάλιστα με άφησε σε τέτοιο σημείο που να με κάνει να περιμένω την ολοκληρωμένη έκδοση με μεγαλύτερη αγωνία από πριν. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι μου πήρε περίπου τέσσερις ώρες να φτάσω μέχρι εκεί τότε ο Gilbert θα μπορούσε κάλλιστα να το κυκλοφορήσει σαν “Blackwell: Epiphany – Act 1”.

Ας αφήσω τις κακίες όμως στην άκρη. Αν όντως η έκδοση που έπαιξα είναι το πενήντα τοις εκατό του συνολικού παιχνιδιού, τότε μιλάμε για ένα παιχνίδι που θα αγγίζει τις οκτώ ώρες, ίσως και παραπάνω, πράγμα που σημαίνει ότι το Epiphany θα είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια Blackwell… καθόλου άσχημα.

(Κάθε φάντασμα κρύβει και μια πικρή ιστορία)

Στο γραφικό τομέα το Epiphany δεν προκαλεί εκπλήξεις. Εκεί στην Wadjet Eye έχουν γίνει μάστορες της AGS μηχανής και για ακόμα μια φορά βλέπουμε ένα adventure της με τα γνωστά ρετρό-στυλ γραφικά. Αν το συγκρίνουμε με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς υπάρχει σαφέστατη βελτίωση τόσο στους χαρακτήρες όσο -ειδικά- στα backgrounds που δείχνουν πολύ όμορφα ενώ για πρώτη φορά υπάρχουν μικρά animations που δίνουν ένα παραπάνω τόνο ζωντάνιας στο παιχνίδι. Έχω μια μικρή ένσταση για το σχεδιασμό της Rosa αλλά αυτό έχει να κάνει με το προσωπικό μου γούστο. Κάθε φορά που μιλά κάποιος χαρακτήρας εμφανίζονται στην οθόνη καλοσχεδιασμένα πορτρέτα που έχουν την ανάλογη έκφραση. Αν κάποιος δεν είχε πρόβλημα με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, θα τα βρει ακόμα καλύτερα.

Ο ήχος βρίσκεται επίσης στα συνήθη υψηλά επίπεδα. Τις φωνές της Rosas και του Joey έχουν αναλάβει ακόμα μια φορά η Rebecca Whittaker και ο Abe Goldfarb αντίστοιχα και είναι εξαιρετικές. Ειδικά της Rosa μου αρέσει πολύ. Από κει και πέρα, με τη preview έκδοση, δεν είχα τη δυνατότητα να αποκτήσω μια εικόνα για το σύνολο του παιχνιδιού. Ό,τι άκουσα όμως το βρήκα πολύ καλό… ειδικά το παιδάκι.

Στο παιχνίδι μπορούμε ανά πάσα στιγμή να χειριστούμε είτε τη Rosa, είτε τον Joey ο οποίος σαν φάντασμα μπορεί να τρυπώνει ανενόχλητος και αόρατος από τους υπόλοιπους σε μέρη που η Rosa δεν μπορεί. Η σειρά των Blackwell έχει το χαρακτηριστικό να στηρίζει τους γρίφους της περισσότερο στη συλλογή πληροφοριών παρά στο inventory. Έτσι και εδώ θα επιδοθούμε στο να ανακαλύπτουμε πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε παραπέρα και η βοήθεια του Joey είναι παραπάνω από χρήσιμη. Εννοείται επίσης ότι η Rosa εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το (σήμα κατατεθέν της) σημειωματάριο όπου μπορεί να ρωτά και να συνδυάζει τις πληροφορίες που μαθαίνει. Αυτή τη φορά όμως οι σημειώσεις κρατούνται στο κινητό της τηλέφωνο που χρησιμεύει και σαν μηχανή αναζήτησης.

(Λύτρωση προς το φως)

Οι γρίφοι του Epiphany που συνάντησα απαιτούν των συνδυασμών τόσο των δυο ηρώων όσο και διάφορων πληροφοριών που μαθαίνετε ή παρατηρείτε. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το σενάριο γι' αυτό και πρέπει να είστε προσεκτικοί τόσο όταν συνομιλείτε με διάφορους χαρακτήρες όσο και με τον περιβάλλοντα χώρο. Η δυσκολία τους είναι τέτοια που πιστεύω ότι αν κολλήσετε κάπου είναι γιατί δεν δίνετε τη δέουσα προσοχή στην εξέλιξη της ιστορίας. Από την άλλη δεν σημαίνει ότι είναι και εύκολοι, μάλλον μέτριας δυσκολίας θα έλεγα. Γενικά έμεινα πολύ ευχαριστημένους με τους γρίφους που συνάντησα. Τους καταχάρηκα και εύχομαι να δω ανάλογους και στο υπόλοιπο μισό του παιχνιδιού όταν με το καλό κυκλοφορήσει.

H preview έκδοση του Blackwell μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Το παιχνίδι δείχνει πιστό στους προκατόχους του και δεν παρουσιάζει κάτι καινούργιο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και αρνητικό. Φαίνεται ότι ο Gilbert επικεντρώθηκε να κάνει ένα παιχνίδι που να περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που έκαναν τη σειρά αγαπητή και ταυτόχρονα να είναι και το καλύτερο και από το preview θεωρώ ότι είναι σε πολύ καλό δρόμο. Αναμένουμε την κυκλοφορία με αγωνία.

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Μετά τη ματιά στο μέλλον που ρίξαμε στον επίλογο του Blackwell, ας δούμε τι λέει και ο ίδιος ο Dave Gilbert για το τι μέλλει γενέσθαι τώρα που ολοκληρώθηκε η σειρά στη σχετική συνέντευξή του στο Gamasutra.

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια