Preview: Keepsake

Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2006, Συντάκτης Fallen Angel

Preview: Keepsake

Μετά από πολύ καιρό, θα κυκλοφορήσει ένα adventure που αφηγείται μια ιστορία μαγείας και μας ταξιδεύει σ’ ένα κόσμο που η φαντασία δεν έχει όρια και δεν ακολουθεί τους κανόνες της φυσικής. Ένα adventure που παρότι θα απασχολήσει αρκετή ώρα με ορισμένους γρίφους του ακόμη κι έμπειρους παίχτες, θα μπορεί να το τελειώσει κι ένας ‘αμύητος’ χωρίς τη βοήθεια walkthrough. Το Keepsake. Ένα παιχνίδι που πραγματικά μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Για να μάθετε περισσότερα, διαβάστε το σχετικό preview μας.

Πάει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που ένα adventure μάς αφηγείται μια ιστορία μαγείας. Που να μας ταξιδεύει σε κόσμους μαγικούς, όπου υπάρχουν δράκοι, ξόρκια, υπερφυσικές δυνάμεις και μάγοι. Που να μπορούμε να αλλάξουμε τις εποχές του καιρού και να μας φαίνεται φυσιολογικό, να μιλάμε με ένα λύκο και να μη μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, να λέμε ένα ξόρκι κι ο τοίχος να μεταμορφώνεται στην πόρτα ενός μαγικά ασφαλισμένου δωματίου. Το Keepsake όμως έρχεται για να μας μεταφέρει στον απίστευτα ελκυστικό κόσμο της μαγείας, όπου η φαντασία δεν έχει όρια και δε δεσμεύεται από τους κανόνες της φυσικής. Κι αυτή είναι μια πολύ ευχάριστη αλλαγή!

Το παιχνίδι ξεκινά με τη Lydia να έρχεται από το χωριό της στη σχολή μαγείας Dragonvale για να φοιτήσει. Τη βρίσκει όμως έρημη. Όχι μόνο δεν υπάρχει κανείς να την υποδεχτεί και δε συναντά κανένα μαθητή ή καθηγητή σε μια σχολή που θα έπρεπε να σβίζει από ζωή, αλλά δε βρίσκει πουθενά και την παιδική της φίλη Celeste, που υποτίθεται πως θα την περίμενε στην είσοδο της σχολής. Τι έχει συμβεί? Πού είναι όλοι? Και κυρίως πού είναι η Celeste? Αυτό σίγουρα δεν είναι φυσιολογικό. Σίγουρα κάτι κακό συνέβει...

Ενόσω αναζητά τις απαντήσεις, η Lydia θα συναντήσει τον Zak, ένα λύκο που ισχυρίζεται πως κάποιοι μαθητές για πλάκα τον μεταμόρφωσαν από δράκο που είναι κανονικά σε λύκο, και τον κλείδωσαν στο ντουλάπι που τον βρήκε η Lydia. Ούτε κι αυτός ξέρει όμως τι έχει συμβεί στο σχολείο. Οι δυο τους λοιπόν θα συνεχίσουν μαζί για να βρουν τις πολυπόθητες απαντήσεις. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους: η Lydia για να βρει τη Celeste κι ο Zak για να μπορέσει να επανέλθει στην πραγματική του μορφή.

Το παιχνίδι βασίζεται στην εξερεύνηση των χώρων (που παρότι περιορίζονται στη σχολή και τους γύρω χώρους είναι πραγματικά πάρα πολλοί, σε σημείο να χάνεσαι εύκολα) και στην επίλυση πολλών και ποικίλων γρίφων προκείμενου να εξελιχθεί η ιστορία. Σημειωτέον δε, πως παρότι χαρακτηρίζεται από τη μοναξιά, δε σε κουράζει μιας κι έχεις πάντα τον Zak μαζί σου, με τον οποίο μιλάς πολύ συχνά. Στο Keepsake μαζεύεις αντικείμενα στο inventory, που μπορείς να κοιτάς και να συμβουλεύεσαι όποτε θες, αλλά δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις κάπου μιας και γίνεται αυτόματα. Οι γρίφοι του, που βασίζονται όλοι ανεξαιρέτως στη λογική, ποικίλουν: από πολύ απλούς και μεμονωμένους μέχρι απαιτητικούς και πολυσύνθετους, από γρίφους που παίζουν με στιχάκια και λέξεις, σε μηχανικούς γρίφους, συνδυαστικούς, sliders, στρατηγικούς, ένα λαβύρινθο, κτλ. Όλοι τους λογικοί κι αντιμετωπίσημοι. Όχι όμως απαραίτητα κι εύκολοι!

Κι εδώ βρίσκεται το καλύτερο στοιχείο του Keepsake. Το παιχνίδι έχει προσεχτεί πάρα πολύ ώστε να προσφέρει μια ελκυστική εμπειρία τόσο σε έμπειρους adventurers όσο και σε κάποιον που θα ασχοληθεί για πρώτη φορά με το είδος. Πέρα από ένα mini tutorial που έχει στην αρχή και εξηγεί τα βασικά, έχει ενσωματωμένο κι ένα hint system. Αυτό λειτουργεί με δυο τρόπους: βοηθώντας μας να καταλάβουμε πώς λύνεται ένας γρίφος ή απλά λέγοντάς μας τι πρέπει να κάνουμε για να προχωρήσει η ιστορία. Αν βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα γρίφο που μας δυσκολεύει λοιπόν, μπορούμε να βοηθηθούμε από το hint system. Εδώ υπάρχουν δυο περιπτώσεις: αν τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας δεν επαρκούν, το hint system θα μας ενημερώσει πως δεν είμαστε ακόμη σε θέση να ασχοληθούμε με αυτό το γρίφο. Αντίθετα, αν μπορούμε να προχωρήσουμε στην επίλυσή του θα μας δωθούν διαδοχικά τρία hints: το 1ο περιγράφει ουσιαστικά το γρίφο, το 2ο μας βοηθάει να καταλάβουμε τη λογική και τον τρόπο επίλυσής του, και το 3ο προσφέρει το πρώτο βήμα της επίλυσης. Τέλος, σαν 4o hint, υπάρχει η δυνατότητα αυτόματης επίλυσης του γρίφου. Πρόκειται λοιπόν για ένα παιχνίδι που σίγουρα μπορούν να παίξουν όλοι και κανείς δε θα χρειαστεί τη βοήθεια ενός walkthrough για να το τελειώσει.

Το μόνο σημείο που το Keepsake δε βοηθά τον παίχτη είναι η μετακίνηση σε κάποιο σημείο. Όπως ανέφερα και νωρίτερα οι χώροι είναι τόσοι πολλοί που πολύ εύκολα μπορείς να χαθείς πηγαίνοντας εκεί που θες. Το παιχνίδι όμως δε σου προσφέρει ένα χάρτη για να μπορείς να διευκολυνθείς, αν κι η παρουσία του σίγουρα θα ήταν καλοδεχούμενη.

Τα γραφικά του Keepsake είναι εξαιρετικά. Η τεράστια σχολή μαγείας (που θα μπορούσε ποτέ να μην είναι φανταστική?!) και τα mini animations που ξεπροβάλουν συχνά πυκνά σου δίνουν την αίσθηση πως όντως βρίσκεσαι σε ένα μαγικό κόσμο. Αντίθετα, οι 3D χαρακτήρες δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο και οι cutscenes -που είναι απλά στατικές ζωγραφιές- είναι αρκετά θολές (αν και δίνουν μια αίσθηση διαφορετικότητας μιας κι αφορούν στα οράματα της Lydia). Η γενική εικόνα που μένει πάντως από αισθητικής απόψεως είναι καταπληκτική.

Οι φωνές της Lydia και του Zak είναι αρκετά καλές, ενώ των υπολοίπων (λίγων!) χαρακτήρων που συνανατάμε στη διάρκεια της περιπέτειας μας θα έλεγα μάλλον περίεργες. Δε ξέρω αν ήθελαν να τους δώσουν αυτό το ύφος, αλλά προσωπικά δε με ξετρέλλαναν, χωρίς όμως και να με κουράσουν ή να μου χαλάσουν την ατμόσφαιρα. Αντίθετα, οι ambient ήχοι και η απαλή instrumental μουσική που περιβάλλουν τη σχολή είναι σαφώς πολύ περισσότερο προσεγμένοι κι αποτελεσματικοί.

Εν ολίγοις, η πρώτη αυτή γεύση από το Keepsake ήταν εξαίσια. Ένα adventure που φαίνεται πως ταξιδεύοντάς μας σ’ ένα κόσμο μαγείας θα καταφέρει να εξιτάρει τη φαντασία μας και να προκαλέσει το μυαλό μας. Ειλικρινά, ανυπομονώ να το ξαναπαίξω στην τελική του μορφή (μιας και η version του παιχνιδιού στην οποία βασίστηκε αυτό το preview δεν είναι ολοκληρωμένη και πλήρης).

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια