Preview: Sherlock Holmes VS Jack The Ripper

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2009, Συντάκτης Elessar

Preview: Sherlock Holmes VS Jack The Ripper

Τελικά είναι δύσκολα τα πράγματα αν είσαι ο Sherlock Holmes. Μετά τις ορδές των πιστών του Κθούλου, τον δαιμόνιο Arsene Lupin, ο γνωστός ντετέκτιβ καλείται να αντιμετωπίσει ούτε λίγο ούτε πολύ τον διαβόητο Τζακ τον Αντεροβγάλτη. Όλα αυτά βέβαια στην τρίτη σχετική περιπέτεια της Frogwares "Sherlock Holmes vs Jack The Ripper". Στο preview που ακολουθεί θα διαβάσετε για τις πρώτες εντυπώσεις από μία μικρή γεύση που πήραμε από το επερχόμενο adventure. Τα πρώτα μηνύματα πάντως είναι σίγουρα θετικά και περιμένουμε την ολοκληρωμένη έκδοση εναγωνίως.

Τελευταία αρκετές εταιρείες έχουν ακολουθήσει μία σχετική ασφαλή οδό όπου χρησιμοποιούν “έτοιμους” λογοτεχνικούς χαρακτήρες ως ήρωες στα παιχνίδια τους. H Frogwares ήταν πάντα μία από αυτές. Η εταιρεία λοιπόν μας προσφέρει ακόμα ένα adventure με ήρωα τον Sherlock Holmes – ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος αυτή την φορά με τον γνωστό Jack The Ripper! Για την ιστορία πάντως πρέπει να πω πως και τα δύο προηγούμενα παιχνίδια της σειράς μου άρεσαν αρκετά, ειδικά το ‘The Awakened’ – η ατμόσφαιρα και η δράση του οποίου ήταν αρκούντως χορταστική. Για το “S.Η vs Arsene Lupin” επίσης έχω πάλι μόνο καλά λόγια να πω εκτός από το ότι από κάποια σημείο μετά ίσως το παρατράβηξε με τους γρίφους και τα puzzles. Το παιχνίδι δηλαδή δεν σε άφηνε να “ξεκουραστείς” καθόλου και σου πετούσε τον ένα γρίφο μετά τον άλλον. Και οι τρείς όμως ήταν αξιοπρεπέστατες παραγωγές και η ενασχόληση μαζί τους σίγουρα ήταν θετική.

Το σκηνικό του παιχνιδιού επίσης οικείο: Λονδίνο σωτήριο έτος 1888 και στην περιοχή του Whitechapel κάποιος έχει αρχίσει να σκοτώνει με εξαιρετικά βάναυσο τρόπο ιερόδουλες. Η αστυνομία ως συνήθως τα έχει χαμένα, οπότε ο Sherlock Holmes έρχεται να σώσει την κατάσταση. Θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον, όταν κυκλοφορήσει και το πλήρες παιχνίδι, να δούμε πως ακριβώς θα διαχειριστεί η Frogwares το θέμα του Τζακ του Αντεροβγάλτη, με την έννοια ότι πρόκειται για πολύ γνωστή ιστορία και επιπροσθέτως η αληθινή ταυτότητα του δολοφόνου δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. Πάντως σίγουρα το “πάντρεμα” των δύο γνωστότατων αυτών χαρακτήρων μου αρέσει πολύ σαν ιδέα και είμαι σχεδόν σίγουρος πως σεναριακά το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα είναι αρκετά ενδιαφέρον.

 

Η preview έκδοση που είχαμε στα χέρια μας αφορούσε (προς απογοήτευση μου οφείλω να ομολογήσω) μόνο ένα μικρό μέρος του παιχνιδιού και πιο συγκεκριμένα ξεκινάμε το παιχνίδι από την αρχή και καταλήγουμε στο τέλος της διερεύνησης του πρώτου φόνου. Το κομμάτι αυτό ήταν σχετικά μικρό σε μέγεθος και οι περιοχές που περιλάμβανε σε αυτό ήταν μονάχα η περιοχή του Whitechapel, όπου δηλαδή ετελέστη ο πρώτος φόνος και ένα – δύο εσωτερικοί χώροι, όπως το αστυνομικό τμήμα της περιοχής και μία παρακείμενη κλινική. Επίσης, η preview έκδοση αυτή δεν είχε καθόλου speech, οπότε το συγκεκριμένο κομμάτι δεν δύναται να σχολιαστεί.

Το “Sherlock Holmes vs Jack the Ripper” χρησιμοποιεί την γνωστή από τα προηγούμενα παιχνίδια της εταιρείας μηχανή γραφικών η οποία επιτρέπει περιήγηση 360 μοιρών σε όλο τον περιβάλλοντα χώρο, με μία μικρή όμως καινοτομία: Πλέον υπάρχει (όπως και στην remastered έκδοση του ‘Awakened’) η δυνατότητα να αλλάξουμε την οπτική γωνία της κάμερας σε 3ου προσώπου. Το συγκεκριμένο feature δεν μπορώ να πω πως με βόλεψε και ιδιαίτερα και αυτό λόγω του ότι με αυτήν την κάμερα δεν είχα καλή εποπτεία του χώρου που κινούμουν. Αυτό συνέβη, διότι ο χαρακτήρας που χειριζόμουν (ο Sherlock ή o Watson, στο παιχνίδι χειρίζεστε εναλλάξ και τους δύο χαρακτήρες) είχε την κακή συνήθεια να κινείται στις παρυφές της οθόνης με αποτέλεσμα να μην μπορείς να δεις καλά τι υπάρχει μπροστά σου. Επίσης έχετε υπόψη σας πως η μηχανή του παιχνιδιού είναι αρκετά “βαριά” μιας και ουσιαστικά κινείσαι σε έναν virtual κόσμο στον οποίο υπάρχουν αρκετοί χαρακτήρες που περιφέρονται στους δρόμους κλπ. Δοκίμασα το παιχνίδι σε έναν υπολογιστή με επεξεργαστή AMD dual core X2 στα 4800+ και κάρτα γραφικών nvidia 8600GT και το παιχνίδι, με τις ρυθμίσεις στο medium προς high, σε αρκετά σημεία ζοριζόταν.

Πάντως ο κόσμος του παιχνιδιού είναι αρκετά όμορφα σχεδιασμένος – ειδικά το Whitechapel απεικονίζει στο έπακρο την κοινωνική παρακμή και την ακραία φτώχια της εποχής δημιουργώντας πολλές φορές σοκαριστικές εικόνες και σκηνικά. Έτσι θα δείτε παντού ιερόδουλες να επιδίδονται σε “παιχνίδια” με πελάτες, παιδάκια – χαμίνια που αναγκάστηκαν να μεγαλώσουν πρόωρα για να βγάλουν προς το ζην και ανθρώπους να πεθαίνουν στον δρόμο από τις αρρώστιες ακριβώς επειδή δεν υπάρχει κανείς για να τους φροντίσει. Βέβαια δεν λείπουν και οι “γραφικές τραγελαφικότητες” ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με το κακό συνήθειο της Frogwares να χρησιμοποιεί στα παιχνίδια της 3D models – κλώνους. Φανταστείτε την έκπληξη μου λοιπόν όταν σε μία μικρή βόλτα στο Whitechapel συνάντησα τον Arsene Lupin ντυμένο δημοσιογράφο (από το προηγούμενο παιχνίδι της σειράς) ή όταν είδα τουλάχιστον άλλες δύο φορές και σε διαφορετικά σημεία την ίδια ακριβώς γυναίκα, και με τα ίδια ρούχα μάλιστα, που δολοφονείται από τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη στην εισαγωγή του παιχνιδιού! Για την μουσική δεν έχω να πω και πολλά πράγματα καθώς αυτή αναλώνεται σε όμορφα μουσικά χαλιά τα οποία προσφέρουν κάποιες ευχάριστες νότες στην ακοή μας.

Όσον αφορά την δομή των γρίφων του παιχνιδιού δυστυχώς δεν είδα και πολλά πράγματα λόγω βέβαια του μικρού μεγέθους της preview έκδοσης Αυτό που με εκνεύρισε όμως από την αρχή κιόλας ήταν το γεγονός ότι ο Holmes ‘με το καλημέρα’ άρχισε να εμπλέκεται σε ‘fetch quests’. Πάμε δηλαδή στο αστυνομικό τμήμα για να πάρουμε τον φάκελό της πρώτης δολοφονίας και ο αστυνομικός βάρδιας μας λέει πως για να μας δώσει τον φάκελο πρέπει να του βρούμε μία τσάντα με έγγραφα που έχασε στην περιοχή. Βγαίνουμε λοιπόν έξω και αρχίζουμε να ψάχνουμε για την τσάντα του απρόσεκτου αστυνομικού. Κάποια στιγμή καταφέρνουμε να εντοπίσουμε έναν κύριο που γνωρίζει κάτι σχετικά αλλά και αυτός για να μας βοηθήσει πρέπει πρώτα να τον εξυπηρετήσουμε με κάτι άλλο κ.ο.κ. Ήμαρτον δηλαδή, ολόκληρος Sherlock να μεταβάλλεται σε παιδί για τα θελήματα!

Τα πράγματα όμως γρήγορα αποκτούν ενδιαφέρον. Μετά από ένα σύντομο puzzle όπου πρέπει να ανοίξουμε την βαλίτσα του εν λόγω αστυνομικού οδηγούμαστε στον τόπο του εγκλήματος. Εκεί, αφού παρατηρήσουμε την περιοχή για στοιχεία πρέπει πρώτα να κάνουμε αναπαράσταση του εγκλήματος (με τον συμπαθή Watson στον ρόλο του θύματος) και μετά περνάμε στο πιο ενδιαφέρον κομμάτι του παιχνιδιού: Στα συμπεράσματα (deductions) που καταλήγει ο Holmes μετά από την ενδελεχή παρατήρηση των στοιχείων. Έτσι, ανοίγει μία καινούργια οθόνη με σημειωματάκια, κάθε από αυτά αφορά ένα συγκεκριμένο στοιχείο, στην οποία πρέπει να συνδυάσουμε όλα τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας και μετά να οδηγήσουμε τον Holmes στα σωστά συμπεράσματα. Εκεί επιλέγουμε μία πιθανή απάντηση από τρεις δυνατές επιλογές και αν είμαστε σωστοί το συμπέρασμα θα γίνει πράσινο. Αν όχι, θα γίνει κόκκινο οπότε πρέπει να το πάρουμε πάλι από την αρχή αφού όλο και κάποιο λάθος θα έχουμε κάνει. Την ίδια διαδικασία πρέπει να επαναλάβουμε αρκετές φορές για κάθε μία από τις πλευρές του εγκλήματος – έτσι πρέπει να φτιάξουμε ένα σύνολο από σωστά συμπεράσματα για να προχωρήσουμε παρακάτω. Πράγματι, αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού είναι τρομακτικά ενδιαφέρον και ελπίζω να έχει μεγαλύτερη εφαρμογή στο πλήρες παιχνίδι.

Σε γενικές γραμμές, η preview έκδοση του “Sherlock Holmes vs Jack the Ripper” κατάφερε να μου κεντρίσει για τα καλά την περιέργεια. Σίγουρα το playable κομμάτι ήταν πολύ μικρό αλλά παρόλα αυτά ήταν σίγουρα αρκετό για να περιμένω την πλήρη έκδοση με μεγάλη προσμονή. Αν όλα πάνε καλά είμαι βέβαιος πως το συγκεκριμένο adventure θα είναι σίγουρα υπέρ του δέοντος ποιοτικό και θα μας χαρίσει αρκετές ευχάριστες ώρες gaming.

 

Tο παρόν πρωτοδημοσιεύτηκε στο Game2.0.

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια