History of adventure games: 1993 - Μέρος 2o

Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2016, Συντάκτης Themistoklis

History of adventure games: 1993 - Μέρος 2o

Στο προηγούμενο, πρώτο μέρος του αφιερώματός μας στα adventure games του 1993 είχαμε αναφέρθει, μεταξύ άλλων, στα «Day of the Tentacle» και «Gabriel Knight: Sins of the fathers» ως δύο εκ των τριών «πυλώνων» του είδους που γεννήθηκαν εκείνη τη χρονιά. Το τρίτο παιχνίδι, δημιούργημα των αδερφών Rand και Robyn Miller, αποτελεί άλλο ένα ιστορικό adventure game με τη δική του «σχολή» στο χώρο, με remakes, sequels, μυθιστορήματα, φανατικούς οπαδούς (αλλά και πολέμιους...) παγκοσμίως!

Στο Myst, λοιπόν, ο παίκτης ελέγχει τον «Stranger», έναν ανώνυμο ήρωα που περιπλανείται στο νησί του Myst. Μέσω προοπτικής πρώτου προσώπου, ο παίκτης εξερευνά τον κόσμο του Myst κατά βούληση, ανακαλύπτοντας βιβλία τα οποία τον μεταφέρουν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, κάθε μία εκ των οποίων αποτελεί ουσιαστικά έναν «μίνι-κόσμο». Ο παίκτης οφείλει να λύσει τους γρίφους της κάθε εποχής, χρησιμοποιώντας κάποιες φορές αντικείμενα μιας εποχής σε μια άλλη, ώστε τελικά να ολοκληρώσει το παιχνίδι. Δίχως το άγχος του χρόνου ή του πιθανού θανάτου του ήρωα, θα χρειαστείτε παρατηριτικότητα, εφευρετικότητα και υπομονή προκειμένου να περηφανευτείτε πως ολοκληρώσατε το παιχνίδι επιτυχώς. Το Myst σημείωσε εκατομμύρια πωλήσεις, οι οποίες ξεπεράστηκαν εννέα(!) χρόνια αργότερα από αυτές του «The Sims».

(Όψη ενός εκ των puzzles που θα λύσετε στο Myst. Στο βάθος, η βιβλιοθήκη του νησιού.)

Το «Sam and Max hit the road», αν και κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά με το κορυφαίο «Day of the tentacle» δεν επισκιάστηκε από τη λάμψη του τελευταίου. Για πρώτη, λοιπόν, φορά οι freelance αστυνομικοί Sam και Max, «παιδιά» του Steve Purcell, εμφανίζονται στις οθόνες των υπολογιστών μας πρωταγωνιστώντας σε ένα adventure προοπτικής τρίτου προσώπου με prerendered γραφικά στυλ «καρτούν», προσφέροντάς μας άπλετο γέλιο με τις περιπέτειές τους και τους σπαρταριστούς διαλόγους τους! Στο απολαυστικό αυτό παιχνίδι ο παίκτης καλούταν να παίξει και ορισμένα mini - games ενώ, όπως και στα άλλα adventures της Lucasarts, ο ήρωας δεν «πεθαίνει» ποτέ ούτε υπάρχει η πιθανότητα των dead-ends.

(To «παλατάκι» των freelance αστυνομικών Sam & Max!)

Oι κυκλοφορίες της Sierra για το 1993 δεν περιορίζονται σε αυτές του προηγούμενου άρθρου μας. Οι άκρως παραγωγικές «μηχανές της θρυλικής εταιρείας μας προσέφεραν, εκείνη τη χρονιά, τα νέα κεφάλαια στις σειρές των Leisure Suit Larry, Police Quest, Space Quest και Quest for Glory, ικανοποιώντας όλα τα γούστα των adventur-άδων. Εξαιρετικοί τίτλοι και οι τέσσερις, με το έκτο μέρος των περιπετειών του Larry Laffer να βρίσκεται ένα «κλικ» παραπάνω στην προσωπική λίστα των προτιμήσεών μου.

Οι εξαιρετικές κυκλοφορίες του '93, όμως, δε σταματούν εδώ. Στις οθόνες μας έρχεται το sequel του «Legend of Kyrandia», εξίσου όμορφο και ενδιαφέρον με τον προκάτοχό του. Το παιχνίδι όμως που αποτελεί μεγάλη αδυναμία για τον γράφοντα, βυθίζοντάς τον (και, σίγουρα, πολλούς ακόμη) σε μια θάλασσα γλυκών εφηβικών αναμνήσεων μόνο με το υπέροχο μουσικό θέμα του, είναι το «Simon the sorcerer». Χρησιμοποιώντας στοιχεία από κλασσικά παραμύθια και μπολιάζοντάς τα με υπέροχα, πολύ-πολύχρωμα γραφικά και μπόλικο χιούμορ, η AdventureSoft μας παρουσιάζει τον Simon: έναν έφηβο που μεταφέρεται σε έναν μαγικό κόσμο, προσπαθεί να ανακαλύψει τα μυστικά της μαγείας και τελικά να σώσει τον μάγο Calypso από τον κακό αντίπαλό του, Sordid. Το παιχνίδι είναι προοπτικής τρίτου προσώπου και έγινε δεκτό με πολύ θετικές κριτικές, με κάποια περιοδικά να το συγκρίνουν, μάλιστα, με το Monkey Island 2!  Μόνο αρνητικό - για κάποιους -  το ότι η έκδοση του παιχνιδιού με speech δεν είχε ενσωματωμένους υπότιτλους. Μικρό το κακό - μη στερήσετε από τον εαυτό σας την ευκαιρία να ασχοληθεί με αυτό το μικρό διαμάντι!

(Δείγμα του user interface αλλά και των πολύχρωμων, πανέμορφων γραφικών του Simon the Sorcerer)

Αρκετά, ακόμη, adventures της χρονιάς εκείνης αξίζουν ιδιαίτερης μνείας -ακόμη και ξεχωριστών άρθρων! Οι λάτρεις ή νοσταλγοί των 3rd person adventures του παρελθόντος, που προτιμούν να έρθουν σε επαφή με κάποιον τίτλο της τότε εποχής παρά με τα φαντεζί παιχνίδια του σήμερα, ας ρίξουν μια ματιά σε κάποιο από τα Return of the Phantom, Star Trek: Judgement rites και Shadow of the Comet. Αν πάλι προτιμάτε την προοπτική πρώτου προσώπου -και έχετε ασχοληθεί, ήδη, με το Myst- καλές λύσεις αποτελούν τα Labyrinth of Time, Legacy: Realm of Terror, Return to Zork και Ween: The prophecy. Κι όλα αυτά πριν καν μπούμε στο 1994...

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια