Memento Mori 2

Δευτέρα, 26 Μαϊος 2014, Συντάκτης: Castledoque

  • Κυκλοφορία: 2014
  • Ανάπτυξη: Centauri Production
  • Πλατφόρμα: PC

Το δίχτυ του πεπρωμένου
Memento Mori = Θυμήσου πως θα πεθάνεις

Στο Memento Mori μια μυστηριώδης υπόθεση πλαστογράφησης και κλοπής έργων τέχνης, έριξε τον Max και την Lara σε ένα μάελστρομ κινδύνου και θανάτου, τους υπενθύμισε το προσωρινό της ύπαρξης και έφερε κοντά τις μοναξιές τους. Μετά το δραματικό φινάλε του πρώτου παιχνιδιού, στο Memento Mori 2 (MM2) οι δύο ήρωες αφήνουν στο παρελθόν τις ζοφερές αναμνήσεις και ξεκινούν την κοινή τους πορεία στη ζωή σαν παντρεμένο ζευγάρι. Ο Max έχει γνωρίσει κάποια επιτυχία ως ζωγράφος και η Lara είναι πλέον προϊσταμένη στο τμήμα έρευνας κλοπής έργων τέχνης της Interpol. Επιτέλους η τύχη φαίνεται να τους χαμογελάει και ο ίσκιος του θανάτου έχει αποσύρει από πάνω τους την αποφορά του. Ή μήπως όχι;

Ο Max βασανίζεται από μυστηριώδεις εφιάλτες και οι ανέμελες διακοπές του ζευγαριού στη Νότια Αφρική διακόπτονται άδοξα από μια υπόθεση κλοπής σε μια κοντινή γκαλερί, με την έρευνα της οποίας επιφορτίζεται χωρίς ιδιαίτερη προθυμία η Lara. Η δραστήρια και θετική πράκτορας της Interpol βρίσκει την έρευνα αυτή ως μια πρώτης τάξεως δικαιολογία για να κάνει τον αγαπημένο της να ξεχαστεί από τα όνειρα που τον στοιχειώνουν και για λίγο το στρατήγημά της αποβαίνει επιτυχημένο. Ωστόσο ο ιστός του μεταφυσικού και του πεπρωμένου δε διαλύεται τόσο εύκολα. Μια αναπάντεχη ανατροπή θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα και θα θέσει σε δοκιμασία την στιλπνή λογική της...

(διακοπές στη Νότια Αφρική...)

Αν και δημιούργημα της μικρής τσέχικης εταιρίας Centauri Production, το ΜΜ2 παρά τη σκοτεινή του θεματολογία λάμπει σε όλους (σχεδόν) τους τομείς. Αξίζει να αναφερθεί πως το παιχνίδι έχει βγει από το 2012, ωστόσο η αγγλόφωνη εκδοχή του κυκλοφόρησε μόλις τώρα λόγω της ατυχούς διάλυσης της εκδότριας εταιρίας DTP Entertainment. Το σενάριο είναι στημένο αριστοτεχνικά με μια συναρπαστική χιτσκοκική ανατροπή κάπου στο 1/3 της ιστορίας, μετά από τουλάχιστον 6 ώρες gameplay, που θα σας κάνει να νομίζετε πως αρχίζετε νέο παιχνίδι. Εκεί που άλλα παιχνίδια τερματίζονται, το σενάριο του ΜΜ2 ξεδιπλώνει τις πραγματικές του διαστάσεις και ξεκινάει ο κύριος αφηγηματικός κορμός του! Καταλαβαίνετε από τα παραπάνω πως μιλάμε (επιτέλους) για ένα πραγματικά μεγάλο σε διάρκεια adventure διάρκειας άνω των 20 ωρών (προσωπικά χρειάστηκα 29 ώρες για να φτάσω στο φινάλε) με αγωνιώδη και μυστηριώδη πλοκή, η οποία διατηρεί το ενδιαφέρον της μέχρι την ύστατη στιγμή.

Τα γραφικά του παιχνιδιού αποτελούν μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη. Χαρακτήρες και περιβάλλοντα είναι σχεδιασμένα πλήρως σε 3D και το κεντρικό μενού του παιχνιδιού μας επιτρέπει να παραμετροποιήσουμε τα γραφικά ανάλογα με τις δυνατότητες του υπολογιστή μας. Στις πιο χαμηλές ρυθμίσεις το ΜΜ2 τρέχει άνετα ακόμα και σε σχετικά αδύναμα μηχανήματα, αλλά αν βάλετε τις ρυθμίσεις των γραφικών στο max ακόμα κι ένα μέτριο μηχάνημα θα αγκομαχήσει. Το ΜΜ2 υποστηρίζει γραφικές δυνατότητες που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε adventure, όπως τη χρήση shaders και δυναμικού φωτισμού. Το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό.

Τα περιβάλλοντα είναι λεπτομερή και πανέμορφα, οι δε χαρακτήρες αποδίδονται με ιδιαίτερη λεπτομέρεια και έχουν εξαιρετικά εκφραστικά πρόσωπα. Χωρίς υπερβολή, μπορούμε να διακρίνουμε φακίδες και μικροατέλειες στην επιδερμίδα τους, πράγμα καινοφανές για adventure game! Ομολογουμένως σε κάποιους δευτερεύοντες χαρακτήρες δεν έχει γίνει τόσο καλή δουλειά όσο στα βασικά πρόσωπα της ιστορίας, ωστόσο η συνολική εντύπωση παραμένει κάτι παραπάνω από θετική. Εξίσου άψογα είναι και τα animation, εξάλλου στα credits βλέπουμε πως έχει χρησιμοποιηθεί motion capture. Ειδικά στην περίπτωση της Lara, το λικνιστικό θηλυκό της περπάτημα αποδίδεται άψογα. Μόνο ψεγάδι στα animation είναι κάποιες “παράξενες” κινησιολογίες των χαρακτήρων στα cut-scenes, όταν φορτίζονται συναισθηματικά, οι οποίες στερούνται ρεαλισμού και έρχονται σε χασμωδία με την επιβλητική φυσικότητα των γραφικών και της κινησιολογίας στο υπόλοιπο παιχνίδι. 

(ένας από τους γρίφους που θα σας ζορίσουν)

Η μουσική του παιχνιδιού είναι πλούσια και ατμοσφαιρική. Σε κάποια σημεία επανέρχονται και τα πανέμορφα μουσικά μοτίβα που απολαύσαμε στο πρώτο παιχνίδι. Όσο για το voice-acting, εδώ δυστυχώς φτάνουμε στο πρώτο και βασικό μελανό σημείο του παιχνιδιού. Οι φωνές δεν είναι κακές ούτε ενοχλούν το αυτί, όμως είναι ως επί το πλείστον αρκετά άχρωμες και δε συνάδουν με τον δραματικό τόνο της ιστορίας. Ειδικά η τουλάχιστον ατυχής ερμηνεία του «κακού» της υπόθεσης που ευτυχώς εμφανίζεται για πολύ λίγο, σχεδόν καταστρέφει μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές του παιχνιδιού. Δυστυχώς έχουν γίνει και τραγικά λάθη στο αγγλικό localization. Υπάρχουν αρκετά σημεία όπου η αγγλική ομιλία έχει τοποθετηθεί σε λάθος σημεία και οι φωνές δε συμφωνούν με τους υπότιτλους (!), οι οποίοι ευτυχώς είναι πάντα σωστοί.

Προσθέστε λίγα σημεία, όπου η χροιά της φωνής των χαρακτήρων αλλάζει μυστηριωδώς (Αλλάξαν ηθοποιούς; Φταίει η ηχογράφηση;) καθώς και κάποια σημεία,  όπου έχουν χρησιμοποιηθεί λάθος ηχητικά εφέ σε κάποιες φωνές (λάθος echo σε κάποιες τηλεφωνικές επικοινωνίες και, το χειρότερο, λίγο πριν το τέλος η δυνατή σπηλαιώδης φωνή ενός χαρακτήρα ακούγεται ξεψυχισμένη σα να έρχεται από κάποιο μακρινό σπήλαιο χαμένο στο υπερπέραν) και βλέπετε πως μια άτσαλη μετάφραση μπορεί να τσαλακώσει τις καλές εντυπώσεις και να αδικήσει ένα άρτια στημένο παιχνίδι. Είναι πραγματικά απορίας άξιο πως ξέφυγαν τέτοιες χοντράδες. Μάλλον δεν έγινε καθόλου playtesting στην αγγλική έκδοση. Κρίμα γιατί χαλάνε την εικόνα ενός κατά τα άλλα άψογου τεχνικά παιχνιδιού.

Δε θα πω πολλά για τον χειρισμό. Στη διάρκεια του ΜΜ2 θα χειριστούμε τον Max, την Lara και έναν ακόμα βασικό χαρακτήρα. Παρά τον πλήρως 3D σχεδιασμό του, χάρη στην fixed κάμερα ο χειρισμός του ΜΜ2 ακολουθεί την κλασική τακτική του point and click adventure τρίτου προσώπου (κίνηση με αριστερό κλικ, αλληλεπίδραση με το περιβάλλον με κέρσορα δύο ενεργειών που επιλέγονται με αριστερό και δεξί κλικ αντίστοιχα). Το inventory βρίσκεται στην κορυφή της οθόνης και μπορούμε να δούμε (σε 3D απεικόνιση), να περιστρέψουμε, να επεξεργαστούμε και να συνδυάσουμε τα αντικείμενα που μαζεύουμε. Προσοχή! Πάντα να περιστρέφετε τα αντικείμενα στο inventory, γιατί κάποια μπορεί να έχουν σημεία αλληλεπίδρασης στην πίσω επιφάνειά τους. Αν περιμένετε hint-system ή κουμπί παράκαμψης γρίφων, ξεχάστε το. Η μόνη βοήθεια που προσφέρει το παιχνίδι στον παίκτη είναι το hotspot finder (σε κάποιες σκοτεινές οθόνες μπορεί να σας φανεί πολύτιμο).

(ο Max από κοντά: έχει πέσει δουλειά στα 3D μοντέλα)

Κι έτσι φτάνουμε στους γρίφους. Στον τομέα αυτό ότι και να πω είναι λίγο. Δεν το περίμενα, αλλά πραγματικά με άφησαν έκθαμβο! Πολλοί, με προοδευτικά και ταχέως αυξανόμενη δυσκολία, με ανεξάντλητη ποικιλία και σχεδόν μηδενική επαναληψιμότητα! Σε βαθμό που σε σημεία ένιωθα πως έπαιζα παιχνίδι του 1990. Γρίφοι λογικής, inventory-based γρίφοι, γρίφοι συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων (περίπου σαν τα deduction boards στα Sherlock Holmes), conversation puzzles, υπάρχουν τα πάντα. Προσθέστε σε όλα αυτά και κάποιους προαιρετικούς γρίφους που μας προσδίδουν detective points, χωρίς να είναι απαραίτητοι για να προχωρήσουμε στο παιχνίδι και καταλαβαίνετε για τι εντυπωσιακό πλούτο gameplay μιλάμε! Και στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για γρίφους απόλυτα λογικούς και άριστα ενσωματωμένους στην πλοκή, που ποτέ δε δίνουν την αίσθηση πως αποτελούν τεχνητή τροχοπέδη στην πρόοδο του παίκτη.

Κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις με pixel-hunting και fetch quests (κυρίως λίγο πριν το τέλος του παιχνιδιού, όπου ίσως και να είχε αρχίσει να στερεύει η έμπνευση των δημιουργών) απλώς αποδεικνύουν τον κανόνα και με κανένα τρόπο δε χαλάνε το αίσθημα ευχάριστης έκπληξης που συνοδεύει την εμφάνιση σχεδόν κάθε καινούργιου γρίφου στη πορεία του παιχνιδιού. Πραγματικά είχα καιρό να νιώσω αυτό το πολύ ιδιαίτερο αίσθημα πως ένα cut-scene που προωθεί την ιστορία έρχεται ως επιβράβευση του κόπου μου να λύσω έναν δύσκολο γρίφο. Και μόνο για αυτό αξίζει στο παιχνίδι εύφημος μνεία!

Πέρα από όλα αυτά το ΜΜ2 έχει και replayability value. Σε ορισμένα σημεία καλούμαστε να πάρουμε (πραγματικά) κρίσιμες αποφάσεις που αλλάζουν περισσότερο ή λιγότερο το φινάλε που θα δούμε. Ειδικά μία απόφαση λίγο πριν το τέλος, αλλάζει ολοκληρωτικά την κορύφωση της ιστορίας και την τελική ερμηνεία των τεκταινομένων. Υπάρχουν λοιπόν δύο βασικά (εξίσου ενδιαφέροντα και αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους) φινάλε και κάμποσες μικροπαραλλαγές.

Είστε ακόμα εδώ; Πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο να πω. Ενδιαφέρουσα και πανούργα στημένη ιστορία, απίστευτα (για τα δεδομένα adventure) γραφικά, πλούσιοι, απολαυστικοί και δύσκολοι γρίφοι, μεγάλη διάρκεια και πολλαπλά φινάλε! Ακόμα να το αγοράσετε;
4,5 αστεράκια, κι αν βγάλουν patch για τα λάθη του localization, 5!

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Ωραία. Μου κέντρισες το ενδιαφέρον. Και η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου, πωλείται και retail ή μόνο digital;

    Edit γιατί το ορθογραφικό λάθος έβγαζε μάτι. Thanks Castle.

  • Σε απάντηση: mkllds

    Δυστυχώς μόνο digital. Έτσι κι αλλιώς σε λίγο αμφιβάλλω αν θα υπάρχουν retail πέρα από τις συλλεκτικές εκδόσεις.

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια