Τιμές στα ελληνικά καταστήματα
- crocark
- Adventure's Advocate
Δεν ξέρω πως χρησιμοποιείται ο ΦΠΑ στην Αγγλία ή τις παραδουνάβιες χώρες ... Εδώ, εκτός από όλα τ' άλλα χρησιμοποιείται και ως μέσο ελέγχου της φοροδιαφυγής. Όταν οι έμποροι αποδίδουν κάθε τρίμηνο ΦΠΑ στο κράτος, έχουν δυο μεγέθη να εμφανίσουν. Τον ΦΠΑ των αγορών τους και τον ΦΠΑ των πωλήσεών τους. Όταν ο ΦΠΑ των πωλήσεών τους είναι μικρότερος από των αγορών τους (δε μιλάμε για μια φορά, αλλά γενικώς) θεωρείται ότι κλέβουν. Ή αλλιώς ότι δεν έκοψαν αποδείξεις. Αυτομάτως πληρώνουν πρόστιμο.
Ας πάρουμε το παράδειγμα του mkllds. Φέρνω το χαζοντιάμπλο στο μαγαζί μου Και μου το δίνουν 10€. Στα 10€ τα 2,3 είναι φόρος προστ. αξίας. Βάζω επάνω άλλα 10 τα οποία έχουν άλλα 2,3 δικά τους ΦΠΑ. Το κράτος είναι χαρούμενο. Μου τη σβουρίζει μετά από 3 χρόνια και λέω τι κάθομαι και κρατάω όλη αυτή τη σαβούρα για στοκ; Δώστα όσο - όσο για να ξεμπερδεύουμε. Πόσο ρωτά το ταμείο. Πες 5€ Αριθμητική. Χασούρα 5€ από την αρχική αγορά. ΦΠΑ πώλησης 1,15€ Βιβλίο εσόδων - εξόδων ... Έλεγχος. Έκλεψα. Δεν έκλεψα ρε φίλε, έκπτωση έκανα. Στα παλιά μου τα παπούτσια τι έκανες. Εγώ θέλω τη διαφορά στο ΦΠΑ. Διπλά χαμένος ο καταστηματάρχης. Η ζημία αυτή πρέπει να βγει από το κέρδος, από το ίδιο το παιχνίδι, ή από αλλού.
Απλή αριθμητική λέμε. Στο βαθμό που την κατέχω ... ΑΝ ο ΦΠΑ ήταν 5% (λέμε ΑΝ) τα ποσά του φόρου με τα οποία παίζεις, σ' αφήνουν μεγαλύτερη ευελιξία και για προσφορές και για εκπτώσεις και τέτοια.
Το σενάριο συνωμοσιολογίας του Ακαράσιμου. Βλα' τους εκεί ΦΠΑ 23% να ερημώσουν τα πάντα και να ψωνίζουν όλοι από έξω. Γι' αυτό και για κάτι άλλα τέτοια στραγγαλίζεται η ανάπτυξη.
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.
- maladroid
- Templar Hunter
Όχι ρε, εννοούσα ότι ο κανόνας είναι να πουλιούνται τα παιχνίδια έξω σε πολύ χαμηλότερες τιμές, όχι να έχουν τα καταστήματα δύο διαφορετικές "βιτρίνες" (δανείζομαι τον πετυχημένο όρο του skoros). Το ξεκαθαρίζω άλλωστε (λέμε τώρα) μέσα στην παρένθεση. Πάντως ακόμα και αυτό το ιδιάζον φαινόμενο δε μου είναι πρωτόγνωρο, το έχω ξαναπετύχει στο παρελθόν απλά πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις που δε πιστεύω ότι χαρακτηρίζουν το σύνολο της ελληνικής αγοράς videogames.crocark wrote:
Πρώτη φορά του σκώρου το παράδειγμα είδα. Πες μερικά ακόμη. Δεν τα ξέρω.maladroid wrote: Δυστυχώς το παράδειγμα του skoros είναι ο κανόνας (όχι η προσπάθεια να πουλήσει ο ίδιος επιχειρηματίας μέσα-έξω σε άλλη τιμή αλλά η διαφορά)
Τώρα για το γενικότερο θέμα των τιμών δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Προσωπικά, όπως ειπώθηκε κι από άλλους, κοιτάω το δικό μου συμφέρον και εφόσον στο 98% των περιπτώσεων οι τιμές έξω είναι χαμηλότερες, έχω απλά πάψει να ψωνίζω ολότελα από Ελλάδα (και σε διαβεβαιώ ότι χαλάω αρκετά λεφτά σε παιχνίδια σε τακτική βάση). Αυτά που λες για τα νοίκια και το ΦΠΑ σίγουρα επηρεάζουν αλλά υπάρχουν κι έξω retail καταστήματα που πληρώνουν νοίκι και οι τιμές τους είναι πιο ανταγωνιστικές από τους δικούς μας. Δε πιστεύω ότι αυτή η (συ)λογιστική εξηγεί πλήρως την τιμολογιακή πολιτική των Ελλήνων, δυστυχώς, πόσο δε μάλλον όταν πουλάνε παιχνίδια 3ετίας σε full price τη στιγμή που αλλού τα βρίσκεις με πενταροδεκάρες (χώρια που η full price ήταν εξαρχής ανεβασμένη).
Αν πάλι έτσι μόνο επιβιώνουν, ας συνεχίσουν τι να πω. Προφανώς και δε στοχεύουν σε μένα ως πελάτη οπότε δε με απασχολεί και τόσο. Επειδή όμως παρακολουθώ τη συγκεκριμένη αγορά (κυρίως την έξω) πολύ στενά επί πολλά χρόνια τώρα, οφείλω να μοιραστώ τις παρατηρήσεις μου ως καταναλωτής και αυτό κάνω. Για τα αίτια ίσως υπάρχουν πιο αρμόδιοι να μας τα εξηγήσουν.
No good deed goes unpunished
- crocark
- Adventure's Advocate
Κάτι τελευταίο σχετικό με το ΦΠΑ, που το έχω ξαναπεί, πέρσι τέτοιο καιρό όταν πάλι είχαμε την ίδια συζήτηση. Καταλαβαίνετε φαντάζομαι ότι στα 30€ ενός παιχνιδιού, τα 7,5 είναι ΦΠΑ. Χωρίς αυτό μιλάμε για 22,5€. Σε μια χώρα που δεν έχει ΦΠΑ σ' αυτά τα είδη όλα είναι διαφορετικά ... κλπ.
Κι έχουμε απ' την άλλη να συγκρίνουμε την Ελλάδα, στην οποία πήγα προχθές ν' αγοράσω 5 μπουγάτσες (μερίδες). Μια με τυρί και 4 με κρέμα. Οι τέσσερεις με κρέμα είναι είδος πολυτελείας κι έχουν ΦΠΑ 23%. Η αλμυρή έχει μόνο 13%. Ε, λοιπόν, δε μου φταίει ο μπουγατσατζής. Είμαι σίγουρος ότι σε αντίθεση με αυτούς που αποφασίζουν γι' αυτόν, είναι πολύ λογικός άνθρωπος και δεν έχει καμιά όρεξη ν' ακούει τη γκρίνια του καθενός, που δεν ξέρει τόσα χρόνια τι του επιβάλλουν αυτοί που με δική του ευθύνη των κυβερνούν.
ΥΓ μην αρχίσουμε παρακαλώ ανάλυση για τις μπουγάτσες. όσοι δεν ξέρουν τι είναι μπουγάτσες, ας μάθουν πρώτα και μετά μιλάμε
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
- GameLinguist
- Adventurous Titan
crocark wrote: ΥΓ μην αρχίσουμε παρακαλώ ανάλυση για τις μπουγάτσες. όσοι δεν ξέρουν τι είναι μπουγάτσες, ας μάθουν πρώτα και μετά μιλάμε
Πάντως αγαπητέ "πράσινη-μπουγάτσα-με-δόντια" (ο κροκ-όδειλος στα Σαλωνικιώτικα), το παράδειγμά σου ήταν πετυχημένο... Ένα ακόμα κλασικό παράδειγμα παραλογισμού του Ελληνικού Κράτους...
"Όσο βαθιά και να θάψεις την αλήθεια,
αυτή έχει τον τρόπο να βγει στην επιφάνεια και να ανασάνει"
-- παροιμία των φάλαν // Το Σκήπτρο του Φοίνικα
GameLinguist: Because Language is a Game
- giovanna
- Adventure's Advocate
Οχι να μας πείς τι είναι μπουγάτσα γιατί εμείς οι Αθηναίοι είμαστε κάπου αλλού. Για εμάς μπουγάτσα είναι αύτό που έχει φύλλο, μέσα κάτι σαν κρέμα και απο επανω διάφορα θα έλεγα ζάχαρη άχνη. αλλιώς
- crocark
- Adventure's Advocate
Και νόμιζα πως τα είχα ακούσει όλα ...akarasimos wrote: "πράσινη-μπουγάτσα-με-δόντια
Edit: Στο πιο πάνω είναι "τον κυβερνούν" ...
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
- Constantine_R
- Voodoo Priest
akarasimos wrote: "πράσινη-μπουγάτσα-με-δόντια"
AXAXAXAXXXAAXAXAXAXXAXAXAXXAXAAX!!!!!!
“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”