Σκέψεις (κι απορίες) για το Kickstarter

More
01 Νοε 2013 10:05 #40864 by Constantine_R
Καλό μήνα να έχουμε!

crocark wrote: ...για τις εμμονές μου.

Φίλε, αυτό το "κόλλημα" που έχεις με το retail από τη στιγμή που δεν δηλώνεις συλλέκτης... ιτς μπιόν μι... δεν ξέρω...
Προσωπικά είμαι της άποψης ότι από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το πρώτο video game αυτό που αγοράζεις είναι (βασικά) πληροφορία. Όλα τα άλλα είναι δευτερέοντα. Μέσα μεταφοράς αν θες και διαφήμισης. Κάποτε θα γινόταν και αυτό και (επίσης γνώμη μου) είναι και ένας λόγος που το είδος ξαναζωντανεύει έστω και αν θες από άποψη ποσότητας (μωρέ και ποιότητας). Έξυπνος άνθρωπος είσαι, μην στα "εξηγώ", τα βλέπεις (;). Εγώ περισσότερες φορές έχω "καεί" από retail παρά από digital αγορά και πρωταρχικός μου στόχος είναι να διασκεδάζω με το είδος που αγαπάω, τα άλλα παρέρχονται...
Ξέρεις με τι ύφος στα γράφω, έτσι; :wink: :)

Παρ' όλα αυτά! για να γυρίσουμε στα του topic. Ο crock έχει χίλια δίκια. Είναι πελάτης και ζητά τα στοιχειώδη από ένα video game. Να κυκλοφορήσει σε ένα απλό δισκάκι, έτσι γουστάρει ο άνθρωπος και το KS έχει αναγάγει το αυτονόητο σε "συλεκτική" πολυτέλεια... έλα σοβαρευτείτε...

Ο mal και ο Praet (είδατε τι ωραία που σας πετσοκόβω... :mrgreen: ) καλά κάνουν και υπερασπίζονται την πλατφόρμα. Θεωρητικά είναι μια ωραία ιδέα... αλλά ποια θεωρητικά ωραία ιδέα ευδοκίμησε απαρχής της ανθρωπότητας;;; Πάντα θα υπάρχει ο μαλ@^%$ (που λέει και ο τιτάνας Γονίδης :twisted: ) που θα μας χαλάσει τη "διασκέδαση". Οποιαδήποτε "ηθική" έννοια μπορεί να έκρυβε το KS (καλοί developers - κακοί publishers, τώρα έχουμε ελευθερία έκφρασης, people have the power κτλ κτλ ) έχει πλέον και με τη βούλα εκμηδενιστεί έστω και από μη σκοπιμότητα των απανταχού "ζήτουλων". Τουλάχιστον λοιπόν ας σταματήσουμε να αναφερόμαστε σε αυτόν τον τομέα και ας δούμε το KS σαν ένα καινούργιο μέρος του συστήματος. Ψυχρά και οικονομικά όπως του αρμόζει. Και για να μην παρξηγηθώ με τα παιδιά, εννοείται πως δεν υπαινίσσομαι ότι αναγκαστικά ο Praetorian και ο maladroid υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Παιδιά σας χρησιμοποίησα για να ανοίξω την παράγραφό... :)

@Praetorian
Βεβαίως φίλε υπάρχει το δικαίωμα της επιλογής. Αλίμονο αν δεν υπήρχε και αυτό. Φαντάζεσαι να έμπαιναν μπάτσοι στο σπίτι μας και να μας απειλούσαν! "Ή δίνετε λφτά για το King's Quest XXV ή σας κόβουμε τα..." Πάντα υπάρχει επιλογή. Δεν μπορέι αυτό να είναι βασικό επιχείρημα... Και να στο πάω λίγο πιο μακριά. Ο συλλέκτης που έχει "ψυχώση" με τη συλλογή του, δεν τον χτυπάς εκεί που ακριβώς πονάει με το πιο αισχρό τρόπο ζητώνας τόσα λεφτά για πράγματα που υπό κανονικές συνθήκες αγοράς θα κοστολογόντουσαν πολύ φθηνότερα;

crocark wrote:

Constantine_R wrote: Είπαμε, το σύστημα θα τον βρει τον τρόπο του. Μεταλλάσσεται...

Συνήθως έτσι συμβαίνει κι έχεις δίκιο. Είναι γραφτό να βρει τον τρόπο. Πάει και τελείωσε. Είναι όμως σημείο εδώ να κάνουμε μια διευκρίνιση κατά τη γνώμη μου ό,τι πιο σημαντικό σε ένα τέτοιο φόρουμ. Ποιο είναι το σύστημα; Τι εξυπηρετεί το σύστημα; Πες (επιβεβαίωσέ) μου ότι εσύ ειδικά δε θεωρείς ότι το σύστημα είναι adventuroκεντρικό.

Φίλε sorry αλλά κάπου σε χάνω... ίσως γιατί δεν έχω πιεί καφέ ακόμα... :)
Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος αλλά με αυτό που έγραψα δεν αναφερόμουν στα adventures μόνο. Και σε άλλους τομείς παρατηρούνται οι ίδιες, και πιο σκληρές, πρακτικές. Αν δεις τι γίνεται στη μουσική βιομηχανία και ειδικά στην hard rock, metal περιοχή που παρακολουθώ θα βάλεις τα γέλια... επανεκδόσεις των επανεκδόσεων, βινύλια των 100gr, 200gr, του κιλού (που πες αυτά, πάει στο διάολο, έχουν και μια τεχνολογική διαφορά), χρυσά, αργυρά κα μαλαματένια cd's και πάει λέγοντας.... ρε μέχρι και κασσέτες κυκλοφόρησε κάποιος... give us your money λέμε!!!

crocark wrote: μιας και τα παίζουν παλιοί παίκτες με αναμνήσεις και ρετρολαγνείες κλπ.

Φίλτατε αυτό είναι η μισή αλήθεια, εγώ έχω μυήσει 2 εδώ πέρα... το πιστεύω ακράδαντα ότι είναι θέμα προβολής του είδους και (δυστυχώς ίσως) το retail δεν μπορεί να το κάνει αυτό σήμερα... :neutral:

Εν κατακλείδι: Άποψη μου είναι ότι το KS θα έπρεπε να δίνει βήμα μόνο σε άτομα που κάνουν την πρώτη τους προσπάθεια σε οποιονδήποτε χώρο και να υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσό που να μπορεί να δώσει ο καθένας, χωρίς έξτρα παροχές, χωρίς τίποτα. Τότε, πιστεύω, ναι. Θα είχε κάποια αξία η όλη διαδικασία.

“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
01 Νοε 2013 11:17 #40866 by Praetorian

Constantine_R wrote: @Praetorian
Βεβαίως φίλε υπάρχει το δικαίωμα της επιλογής. Αλίμονο αν δεν υπήρχε και αυτό. Φαντάζεσαι να έμπαιναν μπάτσοι στο σπίτι μας και να μας απειλούσαν! "Ή δίνετε λφτά για το King's Quest XXV ή σας κόβουμε τα..." Πάντα υπάρχει επιλογή. Δεν μπορέι αυτό να είναι βασικό επιχείρημα... Και να στο πάω λίγο πιο μακριά. Ο συλλέκτης που έχει "ψυχώση" με τη συλλογή του, δεν τον χτυπάς εκεί που ακριβώς πονάει με το πιο αισχρό τρόπο ζητώνας τόσα λεφτά για πράγματα που υπό κανονικές συνθήκες αγοράς θα κοστολογόντουσαν πολύ φθηνότερα;

Το βασικό μου επιχείρημα, που ίσως χάθηκε σε αυτά που έγραψα είναι ότι στο kickstarter θα πρέπει κάποιος να συμμετέχει συνειδητά, γνωρίζοντας το ρίσκο, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για οργανωμένο donation (με rewards ως κίνητρα) και όχι order/preorder.

Ναι, κάποια tiers στα pledges αποσκοπούν να κινήσουν το ενδιαφέρον στους συλλέκτες. Μια kickstarter limited edition (physical) είναι μεγάλο δελεαρ, και για αυτό μπαίνει συνήθως σε υψηλά tiers. Για να αποτελέσει κίνητρο. Η τιμή του tier δεν είναι η αξία του collector's edition (παρότι ακόμα και limited, υπάρχει αρκετό κόστος στο να φτιάξεις physical edition με trinkets και να το διανέμεις ένα-ένα κλπ). Απλά δεν στέκει να λες έκανα pre-order την limited edition για $500 πχ. Υποστηρίζεις το project με $500 γιατί μέχρι τόσο θέλεις να διαθέσεις, και σαν ανταμοιβή (που μπορείς και να μην την ζητήσεις) θα πάρεις το αντίστοιχο reward.

Η απόφαση ή η τάση των developers να μη βγάζουν πλέον boxed editions των παιχνιδιών τους (πόσω μάλλον collectors' editions), έχει οικονομικά αίτια (είναι μεγάλο έξοδο (...), και συνήθως απαιτεί publisher και κάποιες φορές περισσότερους του ενός), και πρακτικά αίτια (η ψηφιακή διανομή είναι πιο άμεση, έχει πιάσει στο χώρο κλπ που δεν είναι για αυτό το θέμα). Δεν έχει να κάνει με το kickstarter, (ή το steam ή το gog.com) συγκεκριμένα. Έχει να κάνει με την αναγνώριση ότι το digital είναι πιο efficient διανομή. Καταλαβαίνω ότι πολλοί (adventure και μη) gamers δεν το βλέπουν με το ίδιο μάτι, αλλά είτε προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα είτε θα παραπονιόμαστε εσαεί για πράγματα που είναι πλέον ψιλο-obsolete στο χώρο.

Το ότι θα βλέπουμε kickstarter limited boxed editions που πιθανότατα δεν θα δούμε τελικά στο market όταν βγει το παιχνίδι (ούτε καν ως non-collectors' boxed/retail), είναι κάτι που επίσης αποτελεί πρακτική επιλογή των developers. Τα boxed editions έχουν νόημα για αυτούς (= αξίζει να ξοδευτούν πόροι για να αναπτυχθούν) μόνο για να παροτρύνουν τους backers να στηρίξουν περισσότερο το παιχνίδι. Αλλιώς είναι αδικαιολόγητο κόστος, ειδικά όταν βγαίνει δεν βγαίνει το budget για να φτιάξουν το παιχνίδι (εξού και το kickstarter) από το οποίο θέλουν να έχουν και κάποιο κέρδος (γιατί κανείς δε δουλεύει για την ψυχή της μάνας του)*.

PS: Οι περιπτώσεις όπου πλέον περιμένεις να κυκλοφορούν collector's editions, είναι πλέον περισσότερο action games (COD, ??? (lol κόλλησε το μυαλό μου)) και sandbox games (GTA, Assassins' Creed κλπ) και μεγάλες υπερπαραγωγές (ΑΑΑ τίτλοι) που έχουν χιλιάδες πωλήσεις την πρώτη μέρα που κυκλοφορούν και όλοι αυτοί οι gamers θα δώσουν και $60+ για να τα αποκτήσουν (ακόμα και σε non-collectors' ή digital μορφή). Αυτό είτε δεν ισχύει για τα adventure games ειδικά αυτά με περιορισμένο budget/indie, είτε ισχύει σε τραγικά δυσανάλογη κλίμακα.

patch για ελληνικούς υπότιτλους σε: Monkey Island 1 SE και CD VGA beta patch !!!, Indiana Jones 3 και LOOM , Grim Fandango

More
01 Νοε 2013 11:32 #40867 by Constantine_R

Praetorian wrote: Το βασικό μου επιχείρημα, που ίσως χάθηκε σε αυτά που έγραψα είναι ότι στο kickstarter θα πρέπει κάποιος να συμμετέχει συνειδητά, γνωρίζοντας το ρίσκο, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για οργανωμένο donation (με rewards ως κίνητρα) και όχι order/preorder.

Πόσοι πιστεύεις, που συμετέχουν στο KS, έχουν τη δικη νοοτροπία; Εγώ λέω κάτω από τους μισούς... και θυμίσου τη μέρα που ο Shaffer θα κυκλοφορήσει το Broken Age. :)

Γενικά, δεν μπορώ να κατηγορήσω έναν μικρό developer πως δεν βγάζει retail. Το κόστος είναι κατανοητό και δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου. Με την νοοτροπία των campaigns του KS έχω πρόβλημα...

“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”

More
01 Νοε 2013 11:38 #40868 by TeLeStIc

crocark wrote: Τελεστικ, μ' αρέσει που πιάνεσαι από όλα, αλλά να σου απευθύνω προσωπικά την ερώτηση ευθέως πάνω στο ουσιαστικό μου ερώτημα για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση. Κατεβάζοντας το ποσό στα 75 λόγω του παραδείγματος. Έχεις αποδεχτεί την μετακύλιση πρακτικά της αξίας ενός δίσκου με παιχνίδι από τα 75 και πάνω; Το λέω επίσης καιρό. Μ' ενδιαφέρει η απάντηση με την έννοια του αντικειμένου στατιστική μελέτης για να καταλάβω αν υπάρχει περίπτωση ποτέ να ξαναγοράσω παιχνίδι, ή αν πρέπει να εγκαταλείψω.

Constantine_R wrote: Φίλε, αυτό το "κόλλημα" που έχεις με το retail από τη στιγμή που δεν δηλώνεις συλλέκτης... ιτς μπιόν μι... δεν ξέρω...

Praetorian wrote: Κάτι άλλο βασικό για το kickstarter. Μπορείς να δώσεις (pledge) όσα χρήματα θέλεις από $1 και πάνω.

Καλό μήνα και από μένα :)
Το λεπόν:

@crocark: Δε θα ήθελα να έρθει η μέρα όπου όλα τα παίγνια θα κοστίζουν 75 έουρα, αλλά να σου πω την αλήθεια ως πλειστεισονγιούζερ τα σκάω τα λεφτάκια μου - το Beyond πχ κόστιζε ούτε λίγο ούτε πολύ 70 γιούρια όπως και το Last Of Us. Αν και τα adventures του πισιού κόστιζαν τόσο, θα συμπεριφερόμουν ακριβώς όπως και στο Ps3. Τουτέστιν, ένα παιχνίδι ανά τρίμηνο/τετράμηνο αλλά που πραγματικά το θέλω και θα το παίξω μέχρι τέλους - πάντως σίγουρα θα αγόραζα. Σε αντιδιαστολή, από το gog έχω ψωνίσει πάνω από δεκαπέντε παιχνίδια, αλλά έχω παίξει τα μισά και αν...

@Constantine_R: Ούτε εγώ δηλώνω συλλέκτης, αλλά να πω την αλήθεια προτιμώ τις θήκες. Πραγματικά καμάρωνα πριν καμιά δεκαριά χρόνια που έβλεπα τα κουτάκια με myst, still life, longest journey, dreamfall κτλ κτλ...Κ ακόμα και το ripper που έχει 6 δισκάκια το προτιμώ από τη ψηφιακή μορφή. Από κει κ πέρα κάποια συγκεκριμένα παιχνίδια τα έχω αγοράσει κ σε ψηφιακή μορφή όταν βέβαια είχε πέσει η τιμή τους - το Longest journey το έχω σε όλες τις μορφές :D

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι το Kickstarter κάνει κακό στο retail - αυτό χάθηκε στον κυκεώνα της κρίσης της gaming βιομηχανίας η οποία ξεκίνησε πολύ πιο πριν από την οικονομική κρίση...Να μη ξεχνάμε τα φοβερά manuals σε pdf μορφή :S
Το kickstarter, όπως και το steam που επίσης αντιπαθώ, είναι λύσεις ευφυείς και ελπιδοφόρες για ανεξάρτητους developers, ομάδες δύο ή τριών ατόμων που προκειμένου να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη δημιουργία ενός παιχνιδιού χρειαζονται τα προς το ζην - και βέβαια μετά να το κυκλοφορήσουν άμεσα...Αλλά διαφωνώ καθέτως όταν μεγάλα, τεράστια studios αλλάζουν ρότα και προσπαθούν να προ-βγάλουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι την αγωνία του κόσμου για το πότε θα δει το αγαπημένο του παιχνίδι...και αυτό σε ψηφιακή μορφή. Προσωπικά χίλιες φορές να μείνω με την απορία του τι έγινε η April, παρά να δώσω όσα πιο πολλά μπορώ για να βγάλει ο tornquist 2000000 για να μας φτιάξει το TLJ: Home.

@Praetorian: Σωστό αυτό που λες στη θεωρία. Οκ για το 1$ είναι απλά μια υποστήριξη ψυχολογική και κανείς δε θα έπρεπε να περιμένει κάποια ανταμοιβή. Έχεις όμως παρατηρήσει, ότι η δεύτερη επιλογή μετά το 1$ έχει γίνει η ψηφιακή προ-αγορά του παιχνιδιού χωρίς κανένα άλλο reward και σε τιμή ιδιαίτερα υψηλή για digital μορφή;;; Γιατί αν το δούμε και αλλιώς, το Obduction που ζητάει 1,1 εκατ. είναι τρομερά δύσκολο να τα βγάλει με δωρεές του 1$ - όχι αδύνατο αλλά πολύ πολύ δύσκολο. Οπότε για κάποιον που αγωνιά να δει νέο παιχνίδι της Cyan η μόνη φθηνή επιλογή είναι τα 25$ με τα οποία θα λάβει ψηφιακή μορφή παιχνιδιού και manual - κάτι το οποίο φαντάζομαι θα μπορεί να το κάνει και όταν με το καλό βγει το παιχνίδι...

Αυτό που βασικά παρατηρώ είναι ότι δεν υπάρχει καμία εταιρία που να βγάλει παιχνίδι χωρίς να περάσει από Κickstarter - μόνο η Daedalic κ μπράβο της γι αυτό...Η Cyan μου την έχει βαρέσει - donation για να κρατηθεί το myst online σε ζωή, donation για να βγάλει παιχνίδι - ε άντε και...παλιοCyan, ε παλιοCyan...

I will someday become the 13th Guardian, the protector of the Balance. And I'm Telestic.

• mkllds
  • Topic Author
  • Futuristic Fedora
  • Futuristic Fedora
More
01 Νοε 2013 12:37 #40869 by mkllds
Replied by mkllds on topic Re: Kickstarter Projects
Off-topic.

maladroid wrote: Π.χ., αν πας να πάρεις μια φανέλα του Μέσι από την μπουτίκ της Μπαρτσελόνα θα κοστίζει 30 ευρώ (λέμε) αλλά αν επιπλέον είναι υπογεγραμμένη από τον Μέσι θα κοστίζει 80 ευρώ (πάλι λέμε). Οι φανέλες είναι ολόιδιες σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και αυτό που κάνει τη δεύτερη ακριβότερη είναι μόνο η συλλεκτική αξία = περιορισμένος αριθμός αντιγράφων σε σχέση με την πρώτη.

Στη μπουτίκ στο γήπεδο της Μπαρτσελόνα στοιχίζει η φανέλα χωρίς το όνομα γύρω στα 60 με 65€ και με το όνομα γύρω στα 80 με 85€. Και αυτή η τιμή είναι με οποιοδήποτε όνομα πάνω. Είτε είναι του Μέσσι είτε του Μπούσκετς απλά το όνομα του Μέσσι μπορεί να πουλάει 1 εκατομμύριο φανέλες το χρόνο ενώ του άλλου να μην ξεπερνάει τις 1.000. Το θέμα είναι ποσοτικό και όχι ποιοτικό. Αλλά κατάλαβα πώς χρησιμοποιείς το παράδειγμα σου αλλά είπα να δείξω τις γνώσεις μου. :mrgreen:

On-topic

Εγώ όμως δηλώνω συλλέκτης και μάλιστα κάποιες φορές έχω πληρώσει και υπεραξία γι' αυτή την τρέλα μου. Και όταν βλέπω ότι με χτυπάει στο ευαίσθητο σημείο μου όταν μου ζητάει 100$ τότε τρελαίνομαι. Και άντε παρασύρθηκα δύο φορές λόγο ρετρολαγνείας και προσπαθώντας να συνδέσω το παρελθόν μου με το παρών μου υποστηρίζοντας μια καινούρια δημιουργία από κάποιους που αγάπησα. Αλλά πλέον έχω πάψει να ασχολούμε με το kickstarter και έχει αρχίσει να με εκνευρίζει μάλιστα. Και συμφωνώ ότι η πλατφόρμα δεν είναι για preorder αλλά ας έβαζαν ένα ποσό που μπορούμε να δώσουμε χωρίς ανταλλάγματα αν θέλουν να το χρησιμοποιήσουν έτσι. Γιατί όταν βλέπω ότι όταν βάζουν ότι με 100$ θα πάρουμε το κουτί τότε και εγώ θα περιμένω το κουτί, οπότε σαν preorder το αισθάνομαι. Το μεγάλο μου όμως πρόβλημα είναι αν θα βγουν και retail αργότερα όλα αυτά τα παιχνίδια και σε τι τιμή.

-"Πάνω στην άμμο την καυτή, γράφαμε τ' όνομα μας".
-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.
-Και τραγουδάει ο Σεφέρης.

More
01 Νοε 2013 12:53 #40871 by Praetorian
@Const κ @TeLeStIc.

Μα αυτό λέω παίδες. Ότι μπορείς να δώσεις ό,τι ποσό θέλεις, από $1 (συνήθως) έως άπειρο, και δεν πρόκειται για προπαραγγελία ακόμα και αν έχεις καλύψει το αντίστοιχο pledge tier. Μπορείς μέχρι και να πει ότι δεν θέλεις το reward και θέλεις μόνο να στηρίξεις ή θέλεις να πάρεις μόνο το reward ενός χαμηλότερου tier. Και, τυπικά, προφανώς και θα πληρώνεις παραπάνω από ό,τι θα κοστίζει το παιχνίδι digital ή retail όταν βγει (προσέξτε παρεμπιπτόντως ότι αντιθέτως τα κανονικά "preorders" που είναι επίσης πονεμένη ιστορία, έχουν τυπικά κάποια έκπτωση σε σχέση με την day one κοστολόγηση του παιχνιδιού). Γιατί στηρίζεις την δυνατότητα ανάπτυξής του, βάζεις ένα *αχεμ* "λιθαράκι" για να φτάσουν το στόχο του. Δεν (προ)αγοράζεις (αλλιώς κατά 99% ή κοντά σε αυτό, θα καταλήξεις να συγχυστείς αργά ή γρήγορα).

Ναι, ξέρω ότι πολλοί backers (νέοι και παλιοί) μπορεί να μη το βλέπουν έτσι και να βλέπουν μόνο μια φωτεινή επιγραφή "PREORDER HERE", "COLLECTORS LIMITED EDITION HERE", αλλά και πάλι αυτό λέω: Ποιος φταίει που δεν το βλέπουν as intended, αν όχι κυρίως αυτοί, όταν το καθεστώς χρήσης (και ο λόγος ύπαρξης του kickstarter) ορίζονται με σαφήνεια και σχετικά με απλούς όρους;

Στο kickstarter και οι campaign creators (developers) και οι backers είναι χρήστες της πλατφόρμας. Και οι δύο ενδέχεται να παρανοήσουν την χρήση της, και οι δύο μπορούν να οδηγηθούν σε σύγχυση και λάθος πρακτικές ειδικά δεδομένης της επιτυχίας άλλων project που έκαναν παρόμοια, και ειδικά ο πρώτος ενδέχεται επίσης να είναι και malicious ή απλά επιπόλαιος. Θα έλεγα ότι το kickstarter δεν είναι για άτομα που δεν ξέρουν ακριβώς τι κάνουν και γιατί, αλλά πάλι δεν είναι στον έλεγχό μου. Και καλώς ή κακώς το πώς πρακτικά χρησιμοποιείται μια πλατφόρμα είναι αυτό που τη διαμορφώνει και τη χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό (εκτός και αν παραβιάζονται βασικοί όροι χρήσης, όπου και υπάρχει ένας έλεγχος για να συμμαζεύεται κάπως το θέμα).

Παρενθετικά, εμένα πχ στο Obduction ή σε διάφορα άλλα KS), με ενόχλησε ότι μιλάνε στον αέρα, πετώντας τη λέξη Myst (ή άλλο εξίσου βαρύγδουπο) κάθε 10 sec ή 10 λέξεις, και τα χ πρώτα updates είναι "k-ching! φτάσαμε το y%". Ωραία, με ενοχλεί, αλλά πρακτικά αν το σκεφτείς, η δική τους οπτική είναι αυτή. Το κάνουν για να συγκεντρώσουν τα χρήματα αλλιώς δε θα φτιάξουν το project (με το τρέχον Budget/σχεδιασμό).

Επίσης, συμφωνώ ότι το KS είναι πολύ περισσότερο ωφέλιμο και καλό βήμα για τους μικρούς developers ή αυτούς που μόλις ξεκινούν, αλλά επίσης δεν μπορώ να παραβλέψω ότι έδωσε τη δυνατότητα να δούμε projects από μεγάλα ονόματα (arguably σε παρακμή ή σε όχι τόσο καλή οικονομική κατάσταση), που δύσκολα θα τα βλέπαμε αλλιώς (ή θα αργούσανε ή δεν θα τα κυνηγούσαν καθόλου). Και, ναι, πολλά απο αυτά τα τελευταία πάτησαν στο ότι οι creators είναι δημοφιλής και έχουν πίσω τους τίτλους κράχτες, και επίσης στο hype και οριακά ή συνεπώς στην παράνοια της μάζας (πάρτε όλα μου τα λεφτά αρκεί να βγει το επόμενο Planescape Torment ή Dreamfall ή Tim Schafer adventure). Κακώς, για μένα, αλλά και πάλι το mindset του καθενός, ειδικά υπό την επήρεια του fan/collector μέσα του, είναι κάτι που δεν ελέγχεται.

patch για ελληνικούς υπότιτλους σε: Monkey Island 1 SE και CD VGA beta patch !!!, Indiana Jones 3 και LOOM , Grim Fandango

More
01 Νοε 2013 13:28 #40873 by crocark
Πονοκέφαλος ...

Praet - σπάσε πλάκα τώρα έχω ξεκινήσει από το πρωί με το μήνυμα πριν δω του Κώστα και σκεφτόμουν να σε προσωνήσω Praet ... Δεν πάμε καθόλου καλά. Όντως έγραψα ένα μεγάλο μήνυμα και αναφέρθηκα σε διάφορα σε σχέση με την πλατφόρμα. Τα οποία και ήδη είπα και σωστά παρατήρησες ότι έχουν ξανασυζητηθεί. Επομένως θα μου επιτρέψεις εντελώς φιλικά να μην τα σχολιάσω. Προσωπικά γενικά σε όλ' αυτά δεν πιστεύω αλλά δεν προσπαθώ να αλλάξω γνώμη σε άλλους. Γι' αυτό αν πρόσεξες παρακάλεσα σε κάποιο σημείο να μη δοθεί σημασία. Και επέμεινα να ρωτάω κάτι συγκεκριμένο (3 φορές). Δηλαδή τώρα έχουμε φανερά ή σιωπηλά αποδεχτεί ότι το δισκάκι θα κοστίζει κατοστάρικο ή έστω 75; Μόνο αυτό με αφορά. Αν θες μου απαντάς επ' αυτού. Βασικά αν μου πει κάποιος ότι μετά την κυκλοφορία του προιόντος θα βρω δισκάκια στο πλαίσιο με 25-30 € εγώ είμαι καλυμμένος. Ρωτάω κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο επομένως ασχέτως αν μπορεί να απαντηθεί ή όχι. Και για να είμαι ακόμη πιο συγκεκριμένος, όπως ίσως έχεις καταλάβει δε βρίσκω πλέον κάτι ενδιαφέρον σε ό,τι πουλιέται εδώ και αρκετό καιρό. Θέλω όμως να αγοράσω τον τεξ σε δισκάκι και σε νορμάλ τιμή, υποθέτω ό,τι κυκλοφορήσει η JJ και αυτό το τελευταίο που ανέφερε ο Elessar γιατί πραγματικά το θεωρώ πολύ ενδιαφέρον.

Παρένθεση. ΝΑ ΓΙΑΤΙ κάνετε λάθος που μεταφέρετε τα μηνύματα. Εγώ αν ήθελα να μιλήσω γενικά για το ΚΣ θα έμπαινα από μόνος μου σ' αυτό το θρεντ. Εκεί που ήταν, πιστεύω φαινόταν πιο ξεκάθαρα ότι μ' ενδιέφερε να πάρω το σέβενθ σε τιμή νορμάλ. Εδώ που το βάλατε φαίνεται ότι θέλω να προκαλέσω συζητήσεις. Έχω κάτι γενικές περιέργειες αλλά δε θέλω. Τέλος πάντων.

Οφφ ...

Constantine_R wrote: Καλό μήνα να έχουμε!

Επίσης.

Constantine_R wrote: Φίλε, αυτό το "κόλλημα" που έχεις με το retail από τη στιγμή που δεν δηλώνεις συλλέκτης... ιτς μπιόν μι... δεν ξέρω...

Αν εσύ με χάνεις, εγώ τι να πω τότε; Από που προκύπτει αυτό; Μ΄έχεις βάλει και αναρωτιέμαι τώρα μήπως έχω δηλώσει ποτέ κάτι τέτοιο. Κανονικά θα απαντούσα κατευθείαν: ποιος σου είπε ότι δεν είμαι; Η λογική λέει ότι είμαι. Αφού ξέρεις ότι τα βάζω σε ραφάκια, τα ταξινομώ, τα ταμπελιάζω ... Τι; Επειδή δεν τα δείχνω; Εδώ καλά - καλά αν θυμάμαι σωστά σου έχω πει ότι βασικά τα παιχνίδια τα παίζω, το ίδιο το παίξιμό τους, περισσότερο για συλλεκτικούς λόγους παρά για διασκέδαση. Αφού τα κάνω λίστες. Δεν τα παίζω για να διασκεδάσω. Τα παίζω για να μπορέσω να τα τελειώσω μόνος μου και να μπουν στη λίστα με τα "τελειωμένα από μόνος μου". Άλλο αν σπανίως βγει κάτι πραγματικά διασκεδαστικό. Τότε το βάζω και στη λίστα με το τοπ τεν ή τουέντι ξέρω γω. Αν δεν είμαι εγώ συλλέκτης με τόσο κομπλεξισμό μαζεμένο, ποιος είναι; Μέχρι και συλλέκτης εμπειριών (του Γονίδη ; δε θυμάμαι ...)

Constantine_R wrote: πρωταρχικός μου στόχος είναι να διασκεδάζω με το είδος που αγαπάω, τα άλλα παρέρχονται...

ΟΚ. Κι εγώ διασκεδάζω αλλά με λίγο πιο περίπλοκη διαδικασία σίγουρα. Σίγουρα πάντως αν μάζευα μόνο όσο παιχνίδια πραγματικά με διασκέδασαν, δε θα είχα τόσα πολλά. Θα είχα καμιά δεκαριά μόνο μάλλον.

Constantine_R wrote: Ξέρεις με τι ύφος στα γράφω, έτσι;

Με το ύφος αυτουνού του φίλου που φοβάται να σε συστήσει στις φίλες του, μήπως του φας καμία ... Γνωστό ... Χεχεχε ...
Όχι εντάξει. Ξέρω.

Constantine_R wrote: Ψυχρά και οικονομικά όπως του αρμόζει.

Συμφωνώ παρεμπιπτόντως.

Constantine_R wrote: Φίλε sorry αλλά κάπου σε χάνω... ίσως γιατί δεν έχω πιεί καφέ ακόμα... :)

Καταρχάς έπρεπε ν' απαντήσεις χθες όπως υποσχέθηκες. Τότε που το είχα φρέσκο. κι εγώ με δυο καφέδες είμαι μόνο. Τι περιμένεις;
...
το ξαναδιαβάζω
...

Constantine_R wrote: Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος αλλά με αυτό που έγραψα δεν αναφερόμουν στα adventures μόνο. Και σε άλλους τομείς παρατηρούνται οι ίδιες, και πιο σκληρές, πρακτικές. Αν δεις τι γίνεται στη μουσική βιομηχανία και ειδικά στην hard rock, metal περιοχή που παρακολουθώ θα βάλεις τα γέλια... επανεκδόσεις των επανεκδόσεων, βινύλια των 100gr, 200gr, του κιλού (που πες αυτά, πάει στο διάολο, έχουν και μια τεχνολογική διαφορά), χρυσά, αργυρά κα μαλαματένια cd's και πάει λέγοντας.... ρε μέχρι και κασσέτες κυκλοφόρησε κάποιος... give us your money λέμε!!!

Μάλλον, μέσες άκρες, λέμε το ίδιο. Ή καλύτερα πιστεύουμε τα ίδια. Εγώ απλώς, παρεμπιπτόντως , έβαλα άλλη μια παράμετρο. Του κατά πόσο κάνει καλό αυτό στα adventures, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς σε πράγματα που συνέχεια συζητάμε εδώ μέσα και σε απόψεις τύπου: adventure ζεις, εσύ μας οδηγείς!!!

Βγαίνω οφφ ...

... για να το λιανίσω λίγο, λέω ότι το σύστημα θα επιβιώσει και θα βρει τρόπους, αλλά το σύστημα δεν είναι τα adventures. Τα adventures εδώ και λίγα χρόνια μόνο χάνουν. Το "σύστημα" όμως πάντα κερδίζει, γιατί πολύ απλά το σύστημα το αφορά το χρήμα. Αφού κυκλοφορεί το τελευταίο, το σύστημα, η βιομηχανία αν θες, κερδίζει. Το λιανίζω ... Πως μπορείς να κερδίσεις; Ας δούμε μερικά πράγματα που θα συνδυάσουν δίψα κάποιων να αγοράσουν κι ας προσπαθήσουμε να τα κάνουμε ευρύτερα αποδεκτά, να μεγαλώσουμε το φάσμα των αγοραστών όσο γίνεται. Λίγη προσπάθεια τώρα και θα καταλάβεις ότι λέω τα ίδια όπως πάντα με άλλα λόγια.

Προσωπική στατιστική. Όσο πιο πολλά φτιάχνονται τόσο λιγότερο μου αρέσουν. Όσο πιο πολλές θετικές γνώμες μαζεύονται για δαύτα, τόσο λιγότερο με αφορούν. Γιατί; Γιατί όταν είχαν τα χαρακτηριστικά που μου άρεσαν, οι πολλοί τα απέφευγαν. Τώρα που γίναν πιο προσιτά από όλες τις απόψεις, είναι για πιο πολλούς, αλλά όχι για μένα. Βλέπεις; Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου. Δεν το λέω για ν' ανάψω τα αίματα και θα αποφύγω να εμπλακώ σε ξαναμανά την ίδια συζήτηση ακόμη κι αν μεταφερθεί κάπου που θα είναι εντός.

Constantine_R wrote: Φίλτατε αυτό είναι η μισή αλήθεια, εγώ έχω μυήσει 2 εδώ πέρα... το πιστεύω ακράδαντα ότι είναι θέμα προβολής του είδους και (δυστυχώς ίσως) το retail δεν μπορεί να το κάνει αυτό σήμερα...

Δε σε έχω συγχαρεί ήδη; Για την κοπελίτσα που έπαιξε ρίβεν λέω. Την άλλη περίπτωση δεν τη θυμάμαι για να σου πω και για να είμαι ειλικρινής μέχρι του σημείου της κατάπτυστης εκείνης δημοσίευσης του γνωστού και μη εξαιρεταίου γραφικού σου πίνακα, θα σου είχα τυφλή εμπιστοσύνη. Χεχεχε ... Τώρα όμως μια μικρή επιφύλαξη την κρατώ, αν και συνεχίζω μέσες άκρες να σε εμπιστεύομαι. Στο θέμα σου. Ίσως είναι η μισή αλήθεια, αλλά μάλλον απομονώνεις από μια υπόθεση εργασίας σα να ειπώθηκε για να είναι Η ΑΛΗΘΕΙΑ. Δε διαφωνώ μάλλον.

Ον

TeLeStIc wrote: @crocark: Δε θα ήθελα να έρθει η μέρα όπου όλα τα παίγνια θα κοστίζουν 75 έουρα, αλλά να σου πω την αλήθεια ως πλειστεισονγιούζερ τα σκάω τα λεφτάκια μου - το Beyond πχ κόστιζε ούτε λίγο ούτε πολύ 70 γιούρια όπως και το Last Of Us

Επειδή ακριβώς πιστεύω ότι αυτό είναι παραδίπλα από αυτό που με παρακίνησε να ρωτήσω, να σου πω. Θεωρώ τα 70 € για ένα παιχνίδι είτε σε PC είτε σε PS πολλά λεφτά. Υπό προυποθέσεις. Π.χ. εξαιρώ τις πιασάρικες κολλεκτόρικες που καλά κάνουν και πηγαίνουν εκεί που πηγαίνουν. Πάμε πίσω στα συμβατικά. Κάνεις ό,τι θες με τα λεφτά σου, αλλά θεωρώ με τη λογική του Κώστα τη χθεσινή αντίστοιχα, ότι δηλαδή οι καταστάσεις πάνε μόνες τους εκεί που μπορούν να καταλήξουν σε δυναμικές ισορροπίες γιατί πάντα όλα έτσι είναι, ότι δεν ήταν τυχαίο που η retail τιμή σε ελληνικά καταστήματα ήταν περί τα 25-30. Αν μπορούσε ο κόσμος να πληρώσει παραπάνω, οι πωλητές θα το είχαν καταλάβει πριν τον κόσμο. Από τότε έχουν μεσολαβήσει και καταστάσεις οπωσδήποτε που αυτό το 25 άρι θα έπρεπε να πιεστεί υπό προυποθέσεις, που δυστυχώς δεν υπάρχουν, προς τα κάτω. ΟΚ, λοιπόν, να μην κατέβουν. Όχι όμως και ν΄ανέβουν. Όλ αυτά σα γενική αρχή που όμως έχει αμιγώς τοπικά χαρακτηριστικά (ως επί το πλείστον καλύτερα, γιατί κρίση υπάρχει γενικώς), ενώ τα παιχνίδια μέσω ΚΣ απευθύνονται σε διεθνές κοινό. Μπορεί να σε μπέρδεψα. Συνοπτικά. Αν πάω σε ένα μαγαζί να φάω μια φορά το χρόνο συναγρίδα ή αστακό, αξίζει 70€. Αν πάρω ένα παιχνίδι το χρόνο (και όχι τετράμηνο που λες) δεν αξίζει 70€. Διευκρινίζω. Μπορώ να πάρω 10 που κάνουν από 25 (αν υπάρχουν που να μ' ενδιαφέρουν - που δεν υπάρχουν πλέον, αλλά άσχετο). Δεν είναι θέμα οικονομικό με απόλυτους αριθμούς, αλλά σχετικούς. Υπάρχουν εν προκειμένω - με τις τιμές που λες - χρήματα για 3-4 το χρόνο, αλλά δεν τους τα δίνω με το πιθανό αυτό νέο καθεστώς, γιατί πάλι δε θα μπορώ να παίξω το παιχνίδι, αν την ώρα που πρέπει να λύνω γρίφους εγώ σκέφτομαι πόσο κώτσος πιάστηκα.

Και τι ρωτάω απ' την αρχή. Πείτε μου αν ξέρετε ποια είναι η τάση της αγοράς. Θα πάνε στα 75 που λες εσύ ή στα 100 που θέλει το κουτάκι του σέβενθ 3; Γιατί αν πάνε, να ξέρω να μην παρακολουθώ καν τις νέες κυκλοφορίες ή τουλάχιστον να προμηθευτώ κανέναν κλάιεντ. Απλά πραγματάκια. Της πιάτσας που λένε.

TeLeStIc wrote: παρά να δώσω όσα πιο πολλά μπορώ για να βγάλει ο tornquist

ποιος είν' αυτός;

TeLeStIc wrote: Οπότε για κάποιον που αγωνιά να δει νέο παιχνίδι της Cyan η μόνη φθηνή επιλογή είναι τα 25$ με τα οποία θα λάβει ψηφιακή μορφή παιχνιδιού και manual - κάτι το οποίο φαντάζομαι θα μπορεί να το κάνει και όταν με το καλό βγει το παιχνίδι...

Το θέμα μου εμένα για όσους δεν το κατάλαβαν, είναι αν μετά την κυκλοφορία θα μπορώ να πάρω το δισκάκι ... και μάλιστα σε τιμή κανονική - 25€.

TeLeStIc wrote: μόνο η Daedalic κ μπράβο της γι αυτό...

Ναι φίλε. Ευτυχώς που υπάρχει κάποιος να κρατάει τη δάδα αναμμένη ...
(ναι ήταν σε τρολλ μόουντ και εννοείται τελείως οφφ αλλά δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ, συγγνώμη)

Εντιτ
Ον
Με το Μίκυ συμφωνώ στο ποιο είναι το μεγάλο μας πρόβλημα, αν μπορεί να θεωρηθεί πρόβλημα βέβαια.

Οφφ
Επίσης μου θύμισε ότι κι εγώ έχω δώσει πολλά χρήματα για παλιά παιχνίδια που ήθελα, πράγμα που τελικά μάλλον με κατατάσσει στους συλλέκτες. Κώστα με κόμπλαρες καλά μ' εκείμνη την πρόταση. Η απάντηση προφανώς είναι ότι αν κάποιος έχει μεγάλη συλλογή και κάποιος άλλος μικρή, δεν παύουν και οι δυο να είναι συλλέκτες. Ο Μίκυ την έχει μεγαλύτερη ή το άλλο το παληκάρι, ο επίσης γάβρος ντε, αλλά κι εγώ είμαι στο βαθμό που είμαι.

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ

• mkllds
  • Topic Author
  • Futuristic Fedora
  • Futuristic Fedora
More
01 Νοε 2013 13:58 #40874 by mkllds

crocark wrote:
Ο Μίκυ την έχει μεγαλύτερη

Μισό λεπτό να μεταφέρω αυτό στο φόρουμ του Cosmopolitan....

Οκ. Συνεχίστε.

-"Πάνω στην άμμο την καυτή, γράφαμε τ' όνομα μας".
-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.
-Και τραγουδάει ο Σεφέρης.

More
01 Νοε 2013 15:10 #40876 by maladroid
Crocark, οι ενδεικτικές τιμές που αναφέρεις για κουτάτα στην ελληνική αγορά, προφανώς και αφορούν κυρίως adventures, οπότε είναι εξ'ορισμού διαφορετικές από τις αποδεκτές τιμές τίτλων όπως το Beyond ή το Last of Us. Βάλε και το φούσκωμα στην τιμή των δεύτερων λόγω κονσόλας (στο PC ακόμα και οι multiplatfrom τίτλοι κοστίζουν συνήθως κάνα δεκάρι-δεκαπεντάρι λιγότερο). Γενικά είναι ανόμοια πράγματα, καλό είναι να μη τα συγκρίνουμε.

Όσο για την ερώτηση που απευθύνεις διαρκώς κι εναγωνίως σου είπα και παραπάνω: κατά πάσα πιθανότητα οι τιμές των Kickstarter δεν θα επηρεάσουν τις τιμές των boxed παιχνιδιών που κυκλοφορούν. Εκείνο που ίσως τις επηρεάσει είναι ότι γίνονται ολοένα και σπανιότερες ως πρακτική και σύντομα (μη πω ήδη) θα αποτελούν πολυτέλεια, θα απευθύνονται σε λίγους ρομαντικούς και αυτό θα δίνει στις εταιρείες πάτημα να τις χτυπάνε, βάζοντας ίσως και κάνα εξτραδάκι για το ξεκάρφωμα. Ο πολύς κόσμος ήδη αγοράζει digital και αυτό είναι ένα φαινόμενο με ραγδαία αυξητική τάση που δεν βλέπω να υποχωρεί σύντομα. Πέρα από τα προσωπικά κολλήματα που έχεις με εταιρείες ή είδη adventures, οι επιλογές σου πολύ φοβάμαι ότι έχουν μειωθεί τόσο δραστικά επειδή κοιτάς μόνο retail και ειδικά τα adventures, που κινούνται κατά κανόνα στα όρια του indie ως παραγωγές, σπανίζουν στα ράφια αλλά ανθούν σε Steam/GoG κτλ. Η λύση σ'αυτό είναι προφανής αλλά όχι επιθυμητή για σένα, απ'ό,τι αντιλαμβάνομαι, οπότε το μέλλον σου στο gaming μάλλον διαγράφεται σκοτεινό με τα τωρινά δεδομένα.

Για το κατά πόσο ο Tex ή το Dreamfall Chapters ή το καινούργιο Broken Sword θα βρουν retail διανομή και εκτός KS κανένας δεν μπορεί να ξέρει, πιθανώς ούτε οι ίδιοι οι developers. Ήδη ο Tex έχει υπογράψει και publishing deal on the side με σχετικά μεγάλο εκδότη, συνεπώς εκεί υπάρχει ελπίδα.

No good deed goes unpunished

More
01 Νοε 2013 15:23 #40877 by Praetorian

crocark wrote: Προσωπικά γενικά σε όλ' αυτά δεν πιστεύω αλλά δεν προσπαθώ να αλλάξω γνώμη σε άλλους.

Αυτή είναι και η δική μου θέση. Δεν θα πείσω με το ζόρι κανένα (δεν είναι στο χέρι μου), αλλά θέλω να πω και τη δική μου οπτική ή να απαντήσω σε ερωτήματα που τίθενται και πιστεύω ότι έχω την απάντηση (πάλι από τη δική μου οπτική).

Δηλαδή τώρα έχουμε φανερά ή σιωπηλά αποδεχτεί ότι το δισκάκι θα κοστίζει κατοστάρικο ή έστω 75; Μόνο αυτό με αφορά. Αν θες μου απαντάς επ' αυτού.

Αν δεν προκύπτει απάντηση από τα παραπάνω, η απάντηση είναι όχι. Τo KS δεν αποτελεί ένδειξη για το πόσο θα κοστίζει ένα δισκάκι όταν βγει σε retail. Μπορεί ωστόσο να σε πληροφορήσει για την αδυναμία ή την απουσία σχεδίου να βγει κάποτε σε δισκάκι/box το παιχνίδι. Που αν δεν βγει, δεν ευθύνεται το Kickstarter ως πλατφόρμα - δεν θα έβγαινε ούτως ή άλλως (πολλά adv εκτός KS δεν έβγαλαν ποτέ boxed (ή πολύ καθυστερημένα)).

Το ότι χρησιμοποιείται το incentive του "limited kickstarter boxed edition μόνο για backers", γίνεται για προφανείς λόγους (να κάνουν "θελκτικές" τις υψηλές συνεισφορές). Το ότι κάποιοι developers αναφέρουν ότι δεν θα βγει ποτέ boxed εκτός kickstarter είναι επίσης ειδική υποπερίπτωση του παραπάνω (δεν θα έβγαινε ποτέ boxed, είναι απλά incentive για μεγάλα pledges). Και πάλι αυτά μπορεί να αλλάξουν ως σχέδια αργότερα (υπάρχει και ο παράγοντας του "marketing talk").

tl;dr; Δεν χρειάζεται να αποδεχτείς κάτι με το οποίο δεν συμφωνείς γενικότερα και σε οποιοδήποτε context (υψηλή τιμή για boxed editions), αλλά αυτό δεν αλλάζει το δεδομένο ότι κάποια Kickstarter Campaigns θα υπόσχονται αποκλειστικότητες στους backers τους (από updates, alpha, beta access, bonus μπιχλιμπίδια και special addons εκτός και εντός παιχνιδιού, limited boxed edition) που ενδέχεται να μη δουν ποτέ οι υπόλοιποι (ότ)αν κυκλοφορήσει το παιχνίδι.

^^ Είναι λίγο if-then-else λογική και όχι τόσο ένα ξερό ναι/όχι, αλλά νομίζω το παραπάνω είναι όσο πιο συμπτυγμένο μπορώ να το κάνω.

More
01 Νοε 2013 17:12 #40880 by shinjigr
Να ξεκινήσω λέγοντας ότι παρότι δεν είμαι "συλλέκτης" δεν πρόκειται να αγοράσω ποτέ digital και φυσικά δεν πρόκειται ποτέ να ασχοληθώ με digital παιχνίδια. Οπότε, όταν μου λένε ότι ΔΕΝ θα βγει σε κουτί το παιχνίδι τους παρά μόνο στο kickstarter, και στην τιμή των 100$ χωρίς ταχυδρομικά και ότι έχω μόνο ένα μήνα να αποφασίσω, τότε ΝΑΙ το βρίσκω εκβιαστικό. Γιατί μου λένε ή τα δίνω τώρα στο ελάχιστο αυτό χρονικό διάστημα, ή θα πρέπει να δώσω μετά τα διπλά στο ebay μιας και ειναι "συλλεκτικό", ή απλά δεν θα το παίξω ποτέ!

Για μένα ένα video game δεν είναι μόνο software, είναι ένα "παιχνίδι" και ως τέτοιο οφείλει να έχει μια μεγάλη και εντυπωσιακή συσκευασία. Πραγματικά λυπάμαι τα σύγχρονα παιδιά που κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο τους θα βρουν μόνο μερικά steam-keys γραμμένα σε ένα κομματάκι χαρτί...

Βασικά προσπαθούν να κολλήσουν την στάμπα του "συλλέκτη" σε όποιον ζητά physical κυκλοφορίες και αυτό με πολύ αρνητικό και υπιτιμητικό τρόπο. Κάποιοι φτάνουν στο σημείο να αποκαλούν τέτοιους gamers ως hoarders! Προσπαθούν να αντιστοιχίσουν το παιχνίδι με την εφημερίδα ή το περιοδικό, κάτι εφήμερο που αγοράζεις την μέρα που βγαίνει το καταναλώνεις στα γρήγορα και μετά το πετάς για να πάρεις την επόμενη μέρα κάτι καινούριο. Μέχρι τώρα η αντίληψη ήταν ότι τα video games είναι σαν τα hardcover βιβλία, που μετά το διάβασμα τους τα στολίζουμε για πάντα την βιβλιοθήκη μας.

Για τον λόγο αυτό παρότι αγοράζω ΌΛΑ τα adventures που κυκλοφορούν σε physical format δεν έχω υποστηρίξει ούτε ένα kickstarter. Με ενοχλεί ο τρόπος που με αντιμετωπίζουν. Το ανέφερα ξανά αλλά στην πράξη το βρίσκω λίγο εκβιαστικό. 'Η παίρνεις ΕΣΥ το ρίσκο ή δεν φτιαχνώ καν το παιχνίδι. Ζητάν να τους εξασφαλίσουμε την επιτυχία πριν καν ξεκινήσουν να δουλεύουν και χωρίς να έχουμε την παραμικρή ιδέα για την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος. Μέχρι τώρα διαβάζαμε reviews για να μάθουμε κατά πόσο μας ενδιαφέρει κάτι πριν το αγοράσουμε και τώρα πρέπει να το αγοράζουμε όσο ακόμα είναι μια ιδέα στο μυαλό ενός τύπου! Και θα μου πείτε ότι δεν είμαι υποχρεωμένος να το αγοράσω τώρα μέσω kickstarter, αλλά αν ποτέ βγεί μετά από 2-3 χρόνια και αποφασίσω ότι με ενδιαφέρει και θέλω να το αγοράσω, τότε θα μου πουν sorry μόνο ditigal το πουλάμε τώρα, να μας έδινες τα χρήματα στο kickstarter. Και ναι αυτό ήδη μου έχει συμβεί και μάλιστα δυο φορές (αν και ήταν σε RPG, για να είμαι πιο ακριβής)!

Επίσης το θεωρώ υποκρισία να μην μου πουλάει μια εταιρία το παιχνίδι της σε physical μορφή αλλά να μου πουλάει ένα κάρο merchantise, μπλούζες, κούπες, mousepads, sticks κτλπ.

Παρατηρώ ότι πολλοί adventure gamers, έχουν αποδεχτεί την digital-only κατάσταση σαν την νέα κατάσταση, αλλά στην ουσία το σύστημα αυτό είναι κάτι που προσπαθούν να περάσουν οι Αμερικάνικες εταιρίες για την Αγγλόφωνη αγορά. Στην καθαρά Ιαπωνική αγορά (μιλάω για τιτλους που δεν βγαινουν εκτός Ιαπωνίας όπως τα visual novels) δεν υπάρχει digital-only. To digital είναι για να βοηθάει την προώθηση και δεν αντικαθιστά την κανονική αγορά. Επίσης τα παιχνίδια βγαίνουν σε πολλές διαφορετικές εκδόσεις. Κανονική και Collector's και μετά από κάποιο διάστημα και η budget.

Τα ίδια συμβαίνουν και στην ευρυτερη Ευρωπαική αγορά. Η Γερμανική αγορά, η Ρώσικη αγορά, η Ισπανική αγορά κτλπ όλες βγάζουν τα παιχνίδια τους σε retail προτίστως. Ακόμα και τα "φτωχά" adventures μας που προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν πουλάνε, στην Γερμανία βγαίνουν και σε collector's edition και σχετικά φτηνά. Πριν δυο μήνες αγόρασα την συλλεκτική του Jack Keane 2 με μόνο 15 ευρώ καινούρια! Αντιθέτως το νέο spinoff του Secret Files στην Αγγλόφωνη αγορά μόνο digital στην ίδια περίπου τιμή. Υπάρχει περίπτωση ο κάθε Tim Schafer να πήγαινε σε μια Daedalic, Pendulo, Microids κτλπ με έτοιμο adventure και να αρνούνταν να γίνουν publishers?

Το "πρόβλημα" είναι ότι και οι Ευρωπαίοι και οι Ασιάτες αντιμετωπίζουν τον Αμερικάνο και γενικά τον Αγγλόφωνο gamer σαν πειρατή. Σου λένε αφού κατεβάζεις πειρατικά, να σου το δώσω ditigal μπας και βγάλω κανα φράγκο. Κλασική είναι η περίπτωση Ιαπωνικού στούντιο που σταμάτησε kickstarter για fan-translation patch παιχνιδιού τους με την δικαιολογία ότι αν βγει το Patch το μόνο που θα αλλάξει για αυτούς είναι να γεμίσουν τα δίκτυα παράνομης διακίνησης με το παιχνίδι τους χωρίς να αυξηθούν οι πωλήσεις. Στην ουσία εκαναν αγώνα για να ΜΗΝ κυκλοφορήσει το παιχνίδι τους στην δυτική αγορά. Δείτε και την Capcom, ολόκληρο Ace Attorney 5 και το κυκλοφορούν μόνο digital.

Και εδώ είναι το άλλο μου πρόβλημα με το kickstarter. Με τα ditigal αγαθά είναι πολύ εύκολο να δώσεις οτιδήποτε. Τα κάνεις copy/paste όσες φορές θέλεις και τέλειωσες. Επίσης είναι πολύ πιο έυκολο να τα παράγεις. Στην ουσία είναι αέρας. Θα μου φαινόταν πολύ πιο τίμιο ένα σύστημα που ζητάνε χρήματα και απλά πέρα από κάποιο (μικρό) ποσό παίρνεις ΌΛΟ το παιχνίδι με οιδήποτε έχουν φτιαξει για αυτό. Το πάρε μερικά mp3 για άλλα $10, και μερικά bmp για άλλα $10, μου φαίνεται λίγο γελοίο. Η ιδέα της Collector's Edition σε ψηφιακά αγαθά που μπορώ να κάνω copy/paste (ακόμα και χωρίς να πληρώσω για αυτά) και να έχω ακριβώς το ίδιο το αγαθό, είναι το λιγότερο αφελής.

Το θέμα είναι ότι όσο ο κόσμος αγοράζει ditigal-only οι εταιρίες θα συνεχίσουν να βγάζουν digital-only, γιατί έτσι βγάζουν πολλά μα πολλά περισσότερα χρήματα. Μόνο αν ο κόσμος διαμαρτυρηθεί έντονα, όπως ευτυχώς έγινε με το Xbox One, υπάρχει κάποια ελπίδα να διατηρηθεί το retail.

Για μένα μια προσωρινή λύση είναι η αγορά Γερμανικών retail εκδόσεων όπου δεν βγαίνει Αγγλική retail, ειδικά στα adventures. Κάποια μάλιστα εμπεριέχουν και την Αγγλική version και για πολλά από αυτά βγαίνουν patch που τα μετατρέπουν στα Αγγλικά. Όπως γνωρίζετε και εγώ κυκλοφορώ τέτοια patch κατά καιρούς και ευτυχώς δεν είμαι ο μόνος. Από όσο γνωρίζω τα παιχνίδια στο steam έχουν την δυνατότητα να αλλάξεις την γλώσσα τους, οπότε δεν το θεωρώ ανήθικο να κάνω το ίδιο για τις retail εκδόσεις. Επίσης οι Γερμανικές retail εκδόσεις είναι συνήθως πιο φτηνές από τις Αγγλικές digital και ρίχνουν τις τιμές τους σχετικά σύντομα.

Λίγο άσχετο, αλλά καλό θα ήταν να υπάρχει και μια ξεχωριστή ενημέρωση για το αν και πότε θα βγεί Αγγλική retail του κάθε game. Κυκλοφόρησε πριν δυο μέρες η Αγγλική retail του Night Of The Rabbit και το πήρα είδηση από σπόντα!

Και φυσικά retail με υποχρεωτική σύνδεση με steam είναι για μένα πέραν από υποκρισία και ΑΠΑΤΗ! Ειδικά που από τα online stores που αγοράζουμε δεν είναι δυνατον να δούμε τα μικρά γράμματα στο οπισθόφυλλο!

More
01 Νοε 2013 17:23 #40881 by skoros
οφφ τοπικ - εκτός θέματος
Praetorian, χωρίς παρεξήγηση, η αναλογία ελληνικών - αγγλικών λέξεων που χρησιμοποιείς όταν γράφεις πλησιάζει στο 50-50

More
01 Νοε 2013 17:39 #40882 by TeLeStIc

ShinjiGR wrote: Για μένα ένα video game δεν είναι μόνο software, είναι ένα "παιχνίδι" και ως τέτοιο οφείλει να έχει μια μεγάλη και εντυπωσιακή συσκευασία. Πραγματικά λυπάμαι τα σύγχρονα παιδιά που κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο τους θα βρουν μόνο μερικά steam-keys γραμμένα σε ένα κομματάκι χαρτί...

Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα...Πραγματικά εξαιρετικό και δυστυχώς λυπηρό παράδειγμα της ψηφιακής μανίας της εποχής μας :(

I will someday become the 13th Guardian, the protector of the Balance. And I'm Telestic.

More
01 Νοε 2013 18:29 #40884 by Praetorian

skoros wrote: οφφ τοπικ - εκτός θέματος
Praetorian, χωρίς παρεξήγηση, η αναλογία ελληνικών - αγγλικών λέξεων που χρησιμοποιείς όταν γράφεις πλησιάζει στο 50-50

Καμιά παρεξήγηση. Είναι κατάλοιπο ή παρενέργεια της παιδείας/σπουδών και ειδικότερα της αναλογίας των αναγνωσμάτων μου στην αγγλική vs στην ελληνική. Προσπαθώ να το περιορίσω με πολλαπλά περάσματα αυτών που γράφω, αλλά όταν γράφω βιαστικά βλέπετε τα αποτελέσματα. :D

More
01 Νοε 2013 18:40 #40885 by crocark

TeLeStIc wrote: ShinjiGR έγραψε:
Για μένα ένα video game δεν είναι μόνο software, είναι ένα "παιχνίδι" και ως τέτοιο οφείλει να έχει μια μεγάλη και εντυπωσιακή συσκευασία. Πραγματικά λυπάμαι τα σύγχρονα παιδιά που κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο τους θα βρουν μόνο μερικά steam-keys γραμμένα σε ένα κομματάκι χαρτί...

Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα...Πραγματικά εξαιρετικό και δυστυχώς λυπηρό παράδειγμα της ψηφιακής μανίας της εποχής μας :(

Ναι. Γενικώς τα γράφει ωραία. Με κάποια διαφωνώ λόγω προσωπικών θεμάτων αλλά γενικώς ήμουν με ανοιχτό το στόμα όση ώρα το διάβαζα. Αυτό όμως το συγκεκριμένο χτύπησε στην καρδιά._

maladroid wrote: Crocark, οι ενδεικτικές τιμές που αναφέρεις για κουτάτα στην ελληνική αγορά, προφανώς και αφορούν κυρίως adventures, οπότε είναι εξ'ορισμού διαφορετικές από τις αποδεκτές τιμές τίτλων όπως το Beyond ή το Last of Us.

Γιατί ρε φίλε με βάζεις να γκουγκλάρω; Και σόρι τώρα. Αν κατάλαβα καλά με έβαλες να γκουγκλάρω για παιχνίδια του PS;
...
Στο θέμα. Εξαρτάται τι εννοείς. Εγώ παίζω (έπαιζα ... σιγά - σιγά πρέπει να το συνηθίσω ...) συνήθως adventures και κατά δεύτερο λόγο strategy. Κατά 3ο λόγο RPGs και μιας και είναι κατά 3ο συνήθως αυτά τα έπαιρνα περί τα 5-6€, άντε 10-12 για να μην υπερβάλω, λίγο παραπάνω δηλαδή από όσο αξίζουν πραγματικά (5-6€). Πιο πολύ στο θέμα. Νομίζω δεν τα σύγκρινα. Την τιμή έκρινα και ήταν μια γενική τοποθέτηση. Θεωρώ για να καταλάβεις ότι 40 € είναι τεράστιο ποσό για ένα παιχνίδι ακόμη κι αν κάνει παπάδες, όπου κι αν παίζεται. Και διαφοροποιήθηκα μόνο για την περίπτωση του υφασμάτινου χάρτη που αναφέρθηκε κάποια στιγμή, άσχετα αν με αγγίζει ή όχι προσωπικά. Ε, ναι. Εκείνο το τύπωμα θα το πληρώσεις έξτρα αν το θες. Και συμπλήρωσα ότι δεν είναι θέμα αν υπάρχουν τα λεφτά ή όχι ή του πόσο τσιγγούνης είναι κανείς αν θες. Είναι θέμα ορθό και κοφτό. Άμα πάω στο θέατρο για μια δίωρη παράσταση και πέντε ηθοποιοί παίζουν για πάρτη μου και για άλλους 300 το πολύ τύπους / τύπισσες, να δώσω μέχρι ένα εικοσάρικο. Ψηφιακή διασκέδαση μαζικής παραγωγής που απευθύνεται άμα τη κυκλοφορία της σε εκατομμύρια θα έπρεπε να δίνεται σχεδόν δωρεάν. Εμ κλείνεσαι μπροστά στο χαζοκούτι για μέρες να καίγεσαι, εμ θα το πληρώνεις χρυσό. Σώπα καημένε. Απλά πραγματάκια. Ιεράρχηση αξιών (οικονομικών, εννοώ, αξιών εν προκειμένω). Εγώ προσωπικά γελάω άμα βλέπω σε ράφι τιμή της τάξης των 50€ όσο και να κρατάει το παιχνίδι. Το ότι έχω δώσει 80€ για να πάρω το Beast Within σελοφανάτο, ανήκει σε άλλη περίπτωση που προαναφέρθηκε από σπόντα. Είναι σα να μου λες ότι ένα επώνυμο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια από τις πιο ακριβές μάρκες, σωστά αξίζει τόσο όσο λένε. Ή σαν τα αυτοκίνητα που λέγαμε κάποτε με το Μίκυ που σωστά ένα επώνυμο - μαζικής όμως πάντα παραγωγής - κάνει τριπλά, τετραπλά και βάλε από ένα αντίστοιχης κατηγορίας φτηνότερης μάρκας. Ε, όχι. Άρα, επαναλαμβάνω, δε συγκρίνω τα είδη μεταξύ τους ή τις πλατφόρμες. Λέω ότι δεν αξίζουν τόσα με την καμία ...

maladroid wrote: Όσο για την ερώτηση που απευθύνεις διαρκώς κι εναγωνίως σου είπα και παραπάνω: κατά πάσα πιθανότητα οι τιμές των Kickstarter δεν θα επηρεάσουν τις τιμές των boxed παιχνιδιών που κυκλοφορούν

Νομίζω ότι δε μου απαντάς σ' αυτό που θέλω (γιατί εγώ δε ρωτάω πόσο θα κοστίζει αύριο η daedalic αλλά αν και με πόσα θα μπορώ να αγοράσω τα παιχνίδια του ΚΣ από το πλαίσιο ή από το ίντερνετ, όχι όμως ψηφιακά), αν και μάλλον αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρεις, πράγμα λογικό, οπότε πάσο.

maladroid wrote: Εκείνο που ίσως τις επηρεάσει είναι ότι γίνονται ολοένα και σπανιότερες ως πρακτική και σύντομα (μη πω ήδη) θα αποτελούν πολυτέλεια, θα απευθύνονται σε λίγους ρομαντικούς και αυτό θα δίνει στις εταιρείες πάτημα να τις χτυπάνε, βάζοντας ίσως και κάνα εξτραδάκι για το ξεκάρφωμα. Ο πολύς κόσμος ήδη αγοράζει digital και αυτό είναι ένα φαινόμενο με ραγδαία αυξητική τάση που δεν βλέπω να υποχωρεί σύντομα. Πέρα από τα προσωπικά κολλήματα που έχεις με εταιρείες ή είδη adventures, οι επιλογές σου πολύ φοβάμαι ότι έχουν μειωθεί τόσο δραστικά επειδή κοιτάς μόνο retail και ειδικά τα adventures, που κινούνται κατά κανόνα στα όρια του indie ως παραγωγές, σπανίζουν στα ράφια αλλά ανθούν σε Steam/GoG κτλ. Η λύση σ'αυτό είναι προφανής αλλά όχι επιθυμητή για σένα, απ'ό,τι αντιλαμβάνομαι, οπότε το μέλλον σου στο gaming μάλλον διαγράφεται σκοτεινό με τα τωρινά δεδομένα.

Μια χαρούλα τα λες.

maladroid wrote: Ήδη ο Tex έχει υπογράψει και publishing deal on the side με σχετικά μεγάλο εκδότη, συνεπώς εκεί υπάρχει ελπίδα.

Αυτό μάλιστα! Αυτό είναι απάντηση! Δεν το ήξερα γι' αυτό και ρωτούσα. Με ποιον; Αν θες μας λες και κάτι παραπάνω, αν υπάρχει βέβαια. Ούτως ή άλλως για τον τεξ ρωτάω βασικά, από αυτά που επίκεινται. Κι αν μάθουμε κάτι και για την πίνκερτον, ακόμη καλύτερα.

Praetorian wrote: Δεν θα πείσω με το ζόρι κανένα (δεν είναι στο χέρι μου), αλλά θέλω να πω και τη δική μου οπτική ή να απαντήσω σε ερωτήματα που τίθενται και πιστεύω ότι έχω την απάντηση (πάλι από τη δική μου οπτική).

Φυσικά. Εννοείται.

Praetorian wrote: Που αν δεν βγει, δεν ευθύνεται το Kickstarter ως πλατφόρμα - δεν θα έβγαινε ούτως ή άλλως (πολλά adv εκτός KS δεν έβγαλαν ποτέ boxed (ή πολύ καθυστερημένα)).

Καλά. Αυτό μην το λες. Αν δεν είχε ταυτόχρονα και την στην πράξη έννοια του πριόρντερ (την αρνείσαι, αλλά συμπεριλαμβάνεται θες δε θες) και δεν το είχαν αγοράσει οι περισσότεροι ήδη ψηφιακά, ίσως η πίεση για δισκάκι να αυξανόταν λιγάκι. Για μένα ψιλοευθύνεται.

Tldr; Χμμμ. Τέλος πάντων. Έχει δίκιο, όπως και να το εννοεί. Άμα μάθετε τι παίζει με μερικά από τα πιο αναμενόμενα παιχνίδια του ΚΣ, όσον αφορά τα θέματα που αφορούν εμένα κι άλλους σαν κι εμένα, πείτε τίποτα. Επίσης, αν μιλάτε μαζί τους και δε βαριέστε πείτε και καμιά γνώμη υπέρ πιο παραδοσιακών μεθόδων.

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ