FMV challenge: Defender of the genre

More
28 Ιαν 2014 02:25 #41879 by maladroid
Replied by maladroid on topic Re: FMV challenge: Defender of the genre
Ρε συ crocark, σόρυ κιόλας αλλά ο καθένας εδώ μέσα και πόσο μάλλον εσύ, έχει την τάση να βλέπει στο δέντρο του ολόκληρο δάσος. Έχεις καταβαραθρώσει αμέτρητα παιχνίδια επειδή έχουν bugs (δέντρο για μένα), έχεις αποκληρώσει άλλα τόσα επειδή δεν έχουν σοβαρούς γρίφους (δέντρο για μένα), έχεις χλευάσει ένα σωρό επειδή δεν βγήκαν σε retail (ούτε καν θάμνος). Ο τελευταίος που δικαιούται να μιλάει για εμμονές είσαι εσύ :P

Οι "Συνομωσίες" π.χ. μπορεί να έχουν αρετές που δεν έχουν άλλα games (δεν ξέρω, λέω) αλλά άμα δεν μπορώ να ανεχτώ τις ερμηνείες επειδή χαλάνε την ατμόσφαιρα, ναι θα είμαι αυστηρός μαζί τους και θα τις αποφύγω όμορφα κι ωραία. Με τον ίδιο τρόπο που θα ήμουνα αυστηρός αν τα γραφικά ήταν τόσο άσχημα ή δυσλειτουργικά που να με απωθούν από το παιχνίδι. Άμα βάζεις ζωντανούς ηθοποιούς στο παιχνίδι σου θα κριθείς ΚΑΙ γι'αυτό, είναι λογικό και δίκαιο. Δηλαδή οι άλλοι που κάθονται και δουλεύουν μήνες το animation ή τα περιβάλλοντα για να φαίνονται ωραία κορόιδα είναι; Το παράλογο είναι να το προσπερνάμε επειδή "είναι videogame κι όχι σήριαλ". Γι' αυτό σου έφερα τα άλλα παραδείγματα, γιατί θεωρώ ότι κάθε δομικό στοιχείο του παιχνιδιού κρίνεται γι'αυτό που είναι και αναλόγως τι βαραίνει στην κρίση του καθενός οδηγεί σε ένα γενικό μέσο όρο που συνοψίζεται στο "μου κάνει - δεν μου κάνει".

Πάντως, ειδικά για την περίπτωση των FMV, πιστεύω ότι όντως κρίθηκαν αυστηρά στο σύνολό τους αλλά δεν μου κάνει και εντύπωση. Καταρχήν, κατά τη γνώμη του κόσμου, πήγαν να μπουν σε "ξένα" χωράφια χωρίς να έχουν την απαραίτητη υποδομή κι αυτό από μόνο του είναι καμιά φορά αρκετό για να σε λοιδορήσουν ("κάτσε ρε Tex Murphy, πώς την είδες δηλαδή; Χόλυγουντ κι έτσι φάση;").
Μετά, οι gamers είχαν τους δικούς τους, κατάδικούς τους ψηφιακούς κόσμους που ήταν κατασκευασμένοι αποκλειστικά γι' αυτούς κι έρχονται τα FMV να φέρουν στοιχεία που "δηλητηριάζουν" αυτή τη μοναδικότητα. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από τους παίκτες της εποχής δεν κατακεραύνωναν τα FMVs τόσο για τη χαμηλή ποιότητα του βίντεο/υποκριτικής αλλά και γιατί, κατά τη γνώμη τους, αν ήταν φτιαγμένα με "κανονικά" γραφικά θα ήταν πολύ καλύτερα. Αλλά έπρεπε να δείξουν την αντιπάθειά τους προς τη διαφαινόμενη αυτή τάση ώστε να μην εξαπλωθεί και φυσικά οι ερμηνείες/σκηνοθεσία είναι ο εύκολος στόχος γιατί μπορείς να τα συγκρίνεις άμεσα με κάτι που κάνει το ίδιο αλλά πολύ καλύτερα (σινεμά).

Λοιπόν κάθισα και σκέφτηκα ποια FMVs έχω παίξει και θυμήθηκα το πολύ καλό X-Files: The Game που και υψηλής ποιότητας βίντεο είχε και αξιοπρεπές παιχνίδι ήτανε. Δυστυχώς πέρασε σχετικά απαρατήρητο τότε, ίσως και λόγω της ρετσινιάς των FMV.

No good deed goes unpunished

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
28 Ιαν 2014 12:25 #41884 by crocark
Replied by crocark on topic Re: FMV challenge: Defender of the genre
Οφφ ...
Warning: Spoiler!

maladroid wrote: Λοιπόν κάθισα και σκέφτηκα ποια FMVs έχω παίξει και θυμήθηκα το πολύ καλό X-Files: The Game που και υψηλής ποιότητας βίντεο είχε και αξιοπρεπές παιχνίδι ήτανε.

Νομίζω στο έχω ξαναπεί. Μάλλον πρέπει να παίξεις κι άλλα. Παρόλο που συμφωνώ, γιατί κάτι είχα γράψει κιόλας για το παιχνίδι (minireview ίσως), αφού μου το είχες προτείνει κάποτε, όπου έλεγα ότι, εντάξει, η FOX έκανε μαγικά που οι άλλοι δύσκολα μπορούν να πιάσουν. Όμως έχει πολύ αξιόλογα άλλα.

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ

More
28 Ιαν 2014 14:02 #41890 by manos426f
Replied by manos426f on topic Re: FMV challenge: Defender of the genre

crocark wrote: Να μου πεις ότι είμαι υπερβολικός όταν λέω π.χ. ότι το chains of satinav δεν έχει γρίφους και δεν είναι adventure, θα σου απαντήσω ότι ναι είμαι υπερβολικός κι ίσως θα πρεπε να απαντήσω ότι είναι ένα αδιάφορο παντελώς adventure

Ερώτηση: Αυτό το λες έχοντας ολοκληρώσει το παιχνίδι; Δηλαδή έχοντας περάσει κι από τη Neirutvena;

www.Ragequit.gr - Aποκλειστικά αφιερωμένο στο PC software και hardware

More
28 Ιαν 2014 17:34 #41892 by crocark
Όχι. Δυο κεφάλαια, φλέβες κλπ. (μέχρι και πυρετό ανέβασα ...) και σταμάτησα. Οπότε δεκτό το όποιο σχόλιο εκ των προτέρων.

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ

More
29 Ιαν 2014 00:02 #41907 by WickedMan
Replied by WickedMan on topic Re: FMV challenge: Defender of the genre

maladroid wrote: ...Έχεις καταβαραθρώσει αμέτρητα παιχνίδια επειδή έχουν bugs (δέντρο για μένα), έχεις αποκληρώσει άλλα τόσα επειδή δεν έχουν σοβαρούς γρίφους (δέντρο για μένα)...

Κάτσε λίγο και συ βρε mal, οι γρίφοι και τα bugs δέντρο; Ε, μην τρελαθούμε και τελείως.

Πάρε χαφάκι, χαφάκι Ισπανό / Γάλλο πάρε για κόφτη / φουνταριστό Αργεντινό / γκολκίπερ πάντα Γερμανόοοοο / και καπετάν τον Τότι...

More
29 Ιαν 2014 00:12 #41909 by maladroid
Για μένα ναι, είναι πιο ασήμαντα από άλλα στοιχεία ενός adventure (story, writing, interaction, ατμόσφαιρα). Σαφώς και το προσμετράω θετικά όταν οι γρίφοι είναι έξυπνοι/καλοφτιαγμένοι και με ενοχλεί όταν είναι παράλογοι ή παιδαριώδεις αλλά σπανίως αποτελούν τον πιο καθοριστικό παράγοντα για την τελική εντύπωση που μου αφήνει το game. Εξού και μπορώ να απολαύσω ένα παιχνίδι όπως το Walking Dead αλλά όχι τις "Συνομωσίες".

Για τα bugs, άμα δεν μιλάμε για εντελώς unplayable κατάσταση (ο ορισμός του unplayable ποικίλει, βέβαια, αναλόγως το άτομο) τις περισσότερες φορές τα βρίσκω απλώς ενοχλητικά αλλά όχι deal-breaker από μόνα τους (χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα το The Raven).

More
29 Ιαν 2014 00:32 #41910 by manos426f
Replied by manos426f on topic Re: FMV challenge: Defender of the genre

maladroid wrote: Για μένα ναι, είναι πιο ασήμαντα από άλλα στοιχεία ενός adventure (story, writing, interaction, ατμόσφαιρα). Σαφώς και το προσμετράω θετικά όταν οι γρίφοι είναι έξυπνοι/καλοφτιαγμένοι και με ενοχλεί όταν είναι παράλογοι ή παιδαριώδεις αλλά σπανίως αποτελούν τον πιο καθοριστικό παράγοντα για την τελική εντύπωση που μου αφήνει το game.

Χμμμ, νομίζω όμως ότι και τα τέσσερα στοιχεία που ανέφερες τα έχουν, ή μπορούν να τα έχουν, κι άλλα είδη παιχνιδιών, οπότε αυτό που ξεχωρίζει τα adventure games από τα υπόλοιπα είναι όντως οι γρίφοι τους.
Εννοείται ότι είναι απόλυτο δικαίωμά σου να μη τους θεωρείς τον πιο καθοριστικό παράγοντα, αλλά αντικειμενικά (με τον όρο να είναι πολύ σχετικός βέβαια) θεωρούνται ως αυτός ακριβώς.

maladroid wrote: Εξού και μπορώ να απολαύσω ένα παιχνίδι όπως το Walking Dead

Ωραίο παράδειγμα, που επιβεβαιώνει κιόλας αυτό που έγραψα παραπάνω.
Καλό και χρυσό το ΤWD, αλλά adventure game δεν είναι, κι ευτυχώς που πλέον το δηλώνει ευθαρσώς κι η Telltale αυτό, για να μη μπερδευόμαστε και διαφωνούμε όλοι εμείς μεταξύ μας. :)

www.Ragequit.gr - Aποκλειστικά αφιερωμένο στο PC software και hardware

More
29 Ιαν 2014 03:02 #41913 by maladroid

manos426f wrote: Χμμμ, νομίζω όμως ότι και τα τέσσερα στοιχεία που ανέφερες τα έχουν, ή μπορούν να τα έχουν, κι άλλα είδη παιχνιδιών, οπότε αυτό που ξεχωρίζει τα adventure games από τα υπόλοιπα είναι όντως οι γρίφοι τους.

Εννοώ βέβαια ότι δεν θεωρώ τους γρίφους καθοριστικό παράγοντα για να απολαύσω το game, όχι για να το κατατάξω στα adventures. Με λίγα λόγια adventures = γρίφοι εξ ορισμού, δεν διαφωνώ, αλλά εγώ δεν τα παίζω συνήθως για τους γρίφους. Βασικά, όταν ξεκίνησα ν' ασχολούμαι μαζί τους είχαν χαρακτηριστικά που δεν έβρισκες εύκολα αλλού (ιστορία, διάλογοι) και ακόμα αυτά αναζητάω στο είδος, απλά στην πορεία "έμαθα" να απολαμβάνω και τους γρίφους :) Βέβαια έκτοτε πολύ νερό κύλισε στ' αυλάκι και άλλα genres βελτιώθηκαν σημαντικά στους τομείς που μ' ενδιαφέρουν, εξού και έκανα "ανοίγματα" δεξιά κι αριστερά.

Για το Walking Dead συμφωνώ ότι δεν είναι καθαρόαιμο adventure αλλά περισσότερο με αυτά γειτνιάζει οπότε χάριν ευκολίας.. Προσωπικά μ' αρέσει να το αποκαλώ Interactive Drama.

More
02 Μαρ 2014 00:57 #42406 by maladroid
Σήμερα έπεσα πάνω σε αυτό το αρθράκι: www.edge-online.com/features/the ... e-x-files/

Αρκετά επίκαιρο, με την ευκαιρία και της επιστροφής του Tex στα πράγματα.

More
02 Μαρ 2014 23:40 #42414 by WickedMan
Replied by WickedMan on topic Re: FMV challenge: Defender of the genre
@mal
να σαι καλά! :) :)

Πάρε χαφάκι, χαφάκι Ισπανό / Γάλλο πάρε για κόφτη / φουνταριστό Αργεντινό / γκολκίπερ πάντα Γερμανόοοοο / και καπετάν τον Τότι...

More
09 Μαρ 2014 19:18 #42515 by maladroid
Σήμερα έγινε διαθέσιμο στο GOG το Harvester: www.gog.com/game/harvester

Δεν το έχω παίξει αλλά απ'αυτά που θυμάμαι να διαβάζω και να βλέπω, δεν είμαι σίγουρος αν ανήκει σε αυτό το thread ή το άλλο με τα FMV-παράσιτα :P

More
10 Μαρ 2014 08:43 #42520 by crocark
Παράσιτα, μόνο με την έννοια της απλής ενσωμάτωσης (και λίγου) βίντεο κι όχι αλληλεπίδρασης με βιντεοσκοπημένους τύπους, ενώ και τα πάντα είναι ζωγραφιστά στους περιβάλλοντες χώρους. Κατά τ' άλλα το θεωρώ εκπληκτικό παινχίδι αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι ακόμη το έχω στα 11/12 και δεν έχω δει το φινάλε (η λογική λέει ότι έχω πέσει σε αδιέξοδο).

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ