2013 Aggie Awards - To ανέκδοτο της χρονιάς
- mkllds
- Futuristic Fedora
Fallen με παρεξήγησες. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να χαρακτηρίσω παιχνίδια όπως το Walking Dead ως adventure και μάλιστα το έχω κάνει στο παρελθόν και έχω "τσακωθεί" με άλλους εδώ μέσα στο forum για αυτήν την άποψη μου. Η συγκεκριμένη ψηφοφορία όμως είναι αστεία. Διαφώνησα ως προς το γεγονός ότι έχουν ως ξεχωριστή κατηγορία "Traditional adventure" (Tι σημαίνει traditional; Ποιό είναι αυτό το χαρακτηριστικό που τα βάζει εκεί; Και στο κάτω κάτω ποια ανήκουν εκεί; Τα text; Τα third person; Τα first person; Τα τύπου Myst; Τα τύπου point and click;). Διαφώνησα ως προς το γεγονός ότι κάποια παιχνίδια δεν έχουν λόγο ύπαρξης εκεί μέσα που ούτε και εγώ θα τα χαρακτήριζα ως adventure. Διαφώνησα ως προς το γεγονός ότι μπήκαν παιχνίδια που είναι ακόμα ανολοκλήρωτα.Fallen_Angel wrote: Το ίδιο λέμε, η συζήτηση εξαρχής έφυγε από τα βραβεία αυτά καθ' εαυτά και άρχισε ο γνωστός διάλογος "τι ΔΕΝ είναι Adventure".
mkllds wrote: [...]Elessar καλά έκανες και το έβαλες αλλά για το συγκεκριμένο site υποθέτω ότι το 70-75% των χρηστών παίζουν αυτά τα λεγόμενα hidden παιχνίδια (αυτά που ψάχνεις μια βελόνα ανάμεσα σε 3,000 αντικείμενα) οπότε μάλλον η ψηφοφορία τους λογική είναι.[...]
Το σχόλιο μου ως προς τα hidden ήταν ότι αν παίζουν οι περισσότεροι (ίσως να κάνω και λάθος) τέτοια παιχνίδια τότε δεν είναι παράξενο να βρίσκονται μέσα στην ψηφοφορία παιχνίδια που θεωρούνται πιο casual.
Αυτά. Over and out.
-"Πάνω στην άμμο την καυτή, γράφαμε τ' όνομα μας".
-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.
-Και τραγουδάει ο Σεφέρης.
Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.
- Elessar
- Topic Author
- Team
Έχεις δίκιο για το Cognition, δεν είχα παρατηρήσει την έλλειψη του.
Προβοκάτορας της αντβεντσουροαριστεράς
- Constantine_R
- Voodoo Priest
Ο Άλκης (Αεκάρα) έδωσε πολύ ωραία παραδείγματα, ειδικά για το Cognition.
“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”
- Fallen Angel
- Homo Adventurous
Για να μη γράψω σεντόνια που σας κουράζουν, λοιπόν, σου απαντώ σε pm σε όλα όσα ρωτάς και δε σχετίζονται με τα βραβεία.
Επί του θέματος:
@Alkis,
Συμφωνώ σε όλες (σχεδόν) τις ενστάσεις, τα φετινά βραβεία έχουν μια... παράξενη λογική από πλευράς σύνταξης ως προς τις επιλογές των φιναλίστ. Ωστόσο, νομίζω πως το πιο παράξενο απ’ όλα είναι οι υποψηφιότητες του «Kentucky Route Zero: Act I». Όχι επειδή δεν είναι αισθητικά όμορφο και ξεχωριστό (διαφωνώ μαζί σου εδώ), αλλά σε συνδυασμό με όσα είπαν για άλλα adventures που έμειναν απ’ έξω επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Κάτι δεν καταλαβαίνω...
Σε προσωπικό επίπεδο, θεωρώ πολύ αδικημένο και το Inner World, το οποίο όφειλε να είναι υποψήφιο σε πολύ περισσότερες κατηγορίες (όπως και το Cognition καλή ώρα). Η διάρκεια του δεν παίζει ρόλο στα κριτήρια επιλογής που αναφέρθηκε παραπάνω. Προφανώς, εφόσον έχουν βάλει παντού το Brothers το οποίο διαρκεί πολύ λιγότερο.
@Manos,
"Aβαντάρει"... μεγάλη κουβέντα και δε θα ήθελα να την πω (εδώ δεν την λέω για Telltale που κάνουν κωλοτουμπίτσες), ελπίζοντας πάντα να είναι απλώς πηγαία αγάπη για συγκεκριμένους τίτλους. Νομίζω πως απλώς δε γινόταν να μην περιλάβουν παιχνίδια της συγκεκριμένης εταιρείας στα βραβεία. Επειδή η Daedalic είναι αυτή που είναι. Οπότε έβαλαν αυτά που πήραν εντός έτους τις ψηλότερες βαθμολογίες (ανεξάρτητα αν τις άξιζαν ή όχι).
Για τις βαθμολογίες δεν το είχα προσέξει, έχεις δίκιο. Ίσως φταίει που είναι διαφορετικοί συντάκτες; Δεν ξέρω... πάντoτε αποτελεί πρόβλημα σε ένα site αυτό γιατί ο καθένας μας έχει διαφορετικά κριτήρια και συχνά βλέπεις περίεργες ανισορροπίες μεταξύ βαθμολογιών διαφορετικών παιχνιδιών.
@mkllds
I stand corrected. Και ασφαλώς συμφωνώ σε γενικές γραμμές με όσα λες.
Nothing happens unless first a dream...
- crocark
- Adventure's Advocate
Ήπιατε κάτι;
@ mal
Είπα να ψάξω παλιά νήματα, αλλά απλώς θα πω μαζί σου. Κι επειδή κάπου λες για το Breakout το οποίο είναι από τα λίγα αρκετά καλά της Ντ. να επισημάνω πως παρά το ότι το 3,5 είναι πολύ καλός βαθμός, πάντα μα πάντα, μα ΠΑΝΤΑ παίζει ρόλο το από ποιον είναι το 3,5 κι άμα είναι από αυτόν που έβαλε 4,5 στο BOUT ο βαθμός όντως είναι σα να το είπαν σκουπίδι (to breakout) ...
Περίεργο μου φάνηκε να συμφωνούμε σ' αυτά λοιπόν, αλλά επειδή πάντα πιάνομαι από τις λέξεις, υπάρχει ένα πράγμα που θέλω να επισημάνω - offtopic. Στη χρήση του όρου point n click.
Όχι ότι θ' αλλάξω τον κόσμο και δέχομαι ότι παντού το χρησιμοποιούν όπως ακριβώς εσύ, για να περιγράψουν το "παραδοσιακό" με λίγα λόγια. Όμως είναι λάθος και δε μ' απασχολεί ακόμα κι αν είμαι ο μοναδικός που το λέει, αφού ΕΧΩ δίκιο. Θεωρώ γενικά ότι ειδικά εδώ μέσα και σε σοβαρά γενικά adventuresites πρέπει να αποφεύγεται δια ροπάλου. Δε με πειράζει να το δω γραμμένο στο χ αδιάφορο για μένα παιχνιδοsite. Ή με άλλα λόγια έχουμε έναν απλό τρόπο για να καταλάβουμε και να διαγράψουμε από τη λίστα των αγαπημένων στον browser sites όσα χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο. Καταλαβαίνεις ότι οι συντάκτες δεν έχουν ουδεμία σχέση με το αντικείμενο και μόνο ως επιφανειακοί - περιστασιακοί χρήστες μπορούν να εκληφθούν._maladroid wrote: ... κι έτσι δημιουργείται προς τα έξω η εικόνα ότι το Point & click έχει παραγκωνιστεί ακόμα κι από τους ίδιους τους θιασώτες του ...
@ manos426f
Ναι φίλε, αντίστρεψέ τοmanos426f wrote: Να αντιστρέψω το ερώτημα;
Γιατί να πρέπει εγώ να τα θεωρήσω κλασσικά adventures, τη στιγμή που δεν είναι;
Γιατί το "εναλλακτικό" πρέπει να το βαφτίσω "παραδοσιακό";
Ενα μόνο πείραγμα επειδή είναι πρόσφατο:
Εσύ μόλις προχθές μου 'λεγες ότι το 3,5 στο GM ήταν ένας πολύ καλός βαθμόςmanos426f wrote: Για να μη κουράζεσαι, σου λέω από τώρα ότι όλα πήρανε 3.5/5, την ίδια στιγμή που το Goodbye Deponia πήρε 4/5.
Βλέπετε επομένως (κι απευθύνομαι σε όλους - ειδικά όσους υπερασπίστηκαν παλιά το AGs) ότι όλα είναι θέμα σύγκρισης και για να το συνδυάσω με το άλλο θέμα περι BOUT 2, όπου κρατιέμαι να μη γράψω (άσκηση για το σπίτι του therapist ...) και να το ολοκληρώσω θυμίζοντας ότι εξ αφορμής της βαθμολογίας στο BOUT 1 σε σύγκριση με άλλα παιχνίδια, πριν κανένα χρόνο ίσως είχαμε ξανασχοληθεί με το AGs, αλλά τα πράγματα δε λεγόντουσαν έτσι τότε. Ο therapist πάντως σας ευγνωμονεί που του κάνετε το έργο πιο εύκολο τώρα κι εγώ γιατί γλιτώνω λεφτά.
@ Fallen
Απάντηση στα γιατί σου, λαμβάνοντας υπόψη την αύρα που σε περιβάλλει. Γιατί όσο και να χτυπιέσαι (όχι εσύ προσωπικά) να αυξήσεις το εύρος των παικτών που "έλκονται από" το είδος κι όσο και να συμβάλλεις έτσι στο να είναι πιο βιώσιμο το είδος οικονομικά, με αποτέλεσμα να θέλουν κάποιοι να επενδύσουν σ' αυτό, αυτοί οι έξτρα πάντα θα είναι οι περιστασιακοί "χωριάτες" που τους δίνεις θάρρος και ...
Θα σου φύγουν οι σταθεροί και θα σου μείνουν οι περιστασιακοί. Και στο τέλος δε θα έχουν γίνει αυτοί adventurάδες αλλά εσύ actionού (είπαμε όχι εσύ, γιατί άλλωστε εσύ είσαι ήδη ). Αλλά όπως πάντα γίνεται, όλο και θα σε βρίσκει κάποιος που εσύ θα χαρακτηρίζεις ως purist, elitist ή απλά γραφικό και θα στη λέει.
Και τώρα ας μιλήσουμε για κάτι σοβαρό πραγματικά.
mkllds wrote: Και μετά άμα θέλετε πάμε και για σουβλάκια.
Constantine_R wrote: Όχι Μίκυ πρώτα θα φάμε σουβλάκια και μετά θα πάμε με τη λαδίλα και τη τζατζικίλα και θα τους πλακώσουμε...
Κι εγώ τελικά. Άμα έχει σουβλάκια ... Οι άλλοι τι να έχουν; Κανένα από μαιμού μόνο ... Οπότε βρείτε τα κι αν θέλετε, συμβιβαστικά απλώς - όχι γιατί πεινάω, τρώμε και πριν και μετά ρε αδερφέ. Εκεί δε θα τα χαλάσουμε. Αν και σύμφωνα με τα πατροπαράδοτα πρότυπα, πρώτα τρώμε στη γη, μετά πολεμάμε. Αλήθεια ρε παιδιά άσχετο. Αυτό το καινούριο 300 τι λέει; Μίκυ; Ποια είναι αυτή η τύπισσα στο τρέιλερ που διατάζει επίθεση; Τι δε θυμάμαι πάλι;mkllds wrote: Κώστα δεν δέρνω τις Κυριακές και όταν έχω γεμάτο στομάχι, οπότε καλύτερα μετά να τα φάμε.
EDIT
Ωχ, μέχρι να το γράψω προστέθηκε ολόκληρη σελίδα ...
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
- Elessar
- Topic Author
- Team
Αλλά δεν θα το θεωρήσω και adventure
Με αυτή τη λογική, θεωρούμε adventure και το Planescape: Torment. Διαθέτει όλα τα απαραίτητα checks (σενάριο, δομή, ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ αφήγηση, γρίφους, διαλόγους) συν ότι μπορείς να αποφύγεις σχεδόν όλες τις μάχες και να το τελειώσεις χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.
Προβοκάτορας της αντβεντσουροαριστεράς
- tsampikos
- Master of Dimensions
Στο AG έχω την αίσθηση ότι πάσχουν από Ναπολεοντισμό....Επίσης πιστεύω πως η σελίδα έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία-στρατηγική και περνάει αυτή τη γραμμή και στους συντάκτες. Έχω την αίσθηση ότι δεν πολυχονεύουν τα "ζόρικα" adventures. Μπορεί να κάνω και λάθος.
Στο θέμα του εικαστικού τομέα του KRZ συμφωνώ με τον Άλκη. Πως είναι δυνατόν αυτό το παιχνίδι να προτείνεται για τα γραφικά του και να μένει έξω ένα σαν το JK 2? Το καλό στα γραφικά δεν μπορεί να κριθεί με βάση το πόσο "ιδιαίτερα" είναι τα γραφικά αλλά με βάση την τέχνη και τον όγκο της δουλειάς που έχει γίνει πάνω σε αυτά. Οι σχεδιαστές δηλαδή της Deck 13 που τα έδωσαν όλα για να δώσουν ένα αστραφτερό παιχνίδι που θα χορταίνει το μάτι είναι βλάκες και είναι έξυπνοι αυτοί του KRZ? Είναι σαν να συγκρίνει κανείς το Chuckie Egg στον Spectrum με το Agony στην Amiga.
Eπίσης συμφωνώ με όλους σε όσα καταλογίζουν στην ψηφοφορία-παρωδία. Εδώ οι άνθρωποι συνέταξαν ένα top-100 που βάλθηκε να μας κάνει να ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε.
Τα adventures για να είναι adventures πρέπει να....είναι adventures! Ποιά είναι αυτά? Παιχνίδια ίδιου και παραπλήσιου στησίματος όλων των παιχνιδιών της Lucasarts, της Sierra, της Daedalic, τα broken sword κλπ.
Αν με ρωτούσε κάποιος "δείξε μου ένα adventure game για να καταλάβω πως είναι" θα του έδειχνα (για παιχνίδια από το 2000 και μετά) Το Gilbert Goodmate, τα παιχνίδια της Pendulo,της Daedalic, το ΒοuT, τα παιχνίδια της Wadget Eye Games, το Cognition, το Captain Morgane, το Κaptain Brawe, τέτοιου τύπου παιχνίδια.
Η Telltale games βρήκε την χρυσή τομή ανάμεσα σε adventure, action και exploration game και έβγαλε ένα κράμμα που είναι "λίγο από όλα" αλλά επιτυχημένο. Το The Raven δεν ανήκει στην ίδια κατηγορία. Είναι καθαρό Αdventure που δίνει βάση στην ιστορία και εσκεμμένα έχει γίνει πιο εύκολο. Έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία.
- crocark
- Adventure's Advocate
Τo προηγούμενο μήνυμα ξεκίνησα να το γράφω μετά το τελευταίο ποστ του mal.
Τι γίνεται με σένα τώρα ...
Διαβάζω το πρώτο σου σημεριμό μήνυμα και συμφωνώ όσο δεν πάει άλλο. Γενικώς πιστεύω ότι το θεωρητικό και το γενικό το έχεις στην εντέλεια!
Διαβάζω τώρα αυτό το μήνυμα και λέω δεν μπορεί ρε φίλε ... Άσε το BOUT κατά μέρος γιατί αν ήθελα να μαλώσουμε θα έγραφα στο άλλο νήμα Κι όπως λέει κι ο καλός μας ο Μόρταλ, όσο κατηγορέις κάτι το διαφημίζεις ...
Η ερώτηση σου είναι πάρα πολύ καλή και πετυχημένη για μένα. Η απάντηση όμως δεν μπορεί παρά να είναι σαφέστατα και όσο πιο κατηγορηματικά γίνεται λάθος. Παρόλο που συμφωνώ ότι αυτά που λες είναι όλα adventures. Και της daedalic εννοείται και όλα (για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις). Αλλά είναι σα να απαντάς σε άλλο ερώτημα. Σα να σε ρωτάνε από που ξεκίνησες και ποιον θεωρείς άξιο συνεχιστή. Ερώτημα που μας (σας βασικά) έχει απασχολήσει σε άλλα νήματα. Τι έχεις αφήσει απ' έξω; Τα πάντα όλα. Που είναι τα myst, η Cryo, η Microids - Kheops, ο Boakes, ο Muller, ο Cordes, τα παιδιά από την Τσεχία και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Εσύ άφησες έξω σχεδόν τα καλύτερα.tsampikos wrote: Τα adventures για να είναι adventures πρέπει να....είναι adventures! Ποιά είναι αυτά?
Το Gilbert Goodmate δεν το ξέρω, αλλά τα άλλα δεν είναι και τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα του είδους ή τουλάχιστον έχουν όλα αρκετά ελαττώματα για να θεωρηθούν άξιοι εκπρόσωποι. Αν κι αυτό δεν είναι σημαντικό μιας και προφανώς είναι adventures.tsampikos wrote: Αν με ρωτούσε κάποιος "δείξε μου ένα adventure game για να καταλάβω πως είναι" θα του έδειχνα (για παιχνίδια από το 2000 και μετά) Το Gilbert Goodmate, τα παιχνίδια της Pendulo,της Daedalic, το ΒοuT, τα παιχνίδια της Wadget Eye Games, το Cognition, το Captain Morgane, το Κaptain Brawe, τέτοιου τύπου παιχνίδια.
Για μένα είσαι στον καλό δρόμο αλλά πρέπει να φανείς πιο θαρραλέος. Να φτιάξεις λίστες με το τι έχουν και τι δεν έχουν τα adventures κι από αυτά που έχουν ποια είναι τα απαρεγκλίτως απαραίτητα και ποια από αυτά που συνήθως έχουν. Τότε επί παραδείγματι το καλό και ολοκληρωμένο σενάριο είναι στα "συνήθως έχουν"*. Τα actionoπατήματα είναι στο ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ, αλλά θα μπορούσαν να έχουν ως διακωμώδηση σε κάποιο μικρό χρονικά σκηνικό των άλλων ηλιθίων ειδών. Το timed sequences χωρίς actionοπατήματα όμως είναι στο ότι θα μπορούσαν να έχουν, πααρόλο που δε μας αρέσει. Και πάει λέγοντας ...
* Μισό. Θα παρεξηγηθώ. Τον όρο το χρησιμοποιώ ελαφρά για να αντιδιαστείλω ένα σενάριο του τύπου μπες μέσα στο τούνελ και βγες μετά από 6 μήνες παιχνιδιού από ένα σενάριο που έχει πρόλογο, κυρίως και επίλογο. Όχι ότι είναι καλογραμμένα ντε και καλά γιατί τότε είναι στο συνήθως δεν έχουν. Ελπίζω να το έσωσα ...
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
- tsampikos
- Master of Dimensions
crocark wrote: @ Τσαμπίκος
Τo προηγούμενο μήνυμα ξεκίνησα να το γράφω μετά το τελευταίο ποστ του mal.
Τι γίνεται με σένα τώρα ...
Διαβάζω το πρώτο σου σημεριμό μήνυμα και συμφωνώ όσο δεν πάει άλλο. Γενικώς πιστεύω ότι το θεωρητικό και το γενικό το έχεις στην εντέλεια!
Διαβάζω τώρα αυτό το μήνυμα και λέω δεν μπορεί ρε φίλε ... Άσε το BOUT κατά μέρος γιατί αν ήθελα να μαλώσουμε θα έγραφα στο άλλο νήμα Κι όπως λέει κι ο καλός μας ο Μόρταλ, όσο κατηγορέις κάτι το διαφημίζεις ...
Η ερώτηση σου είναι πάρα πολύ καλή και πετυχημένη για μένα. Η απάντηση όμως δεν μπορεί παρά να είναι σαφέστατα και όσο πιο κατηγορηματικά γίνεται λάθος. Παρόλο που συμφωνώ ότι αυτά που λες είναι όλα adventures. Και της daedalic εννοείται και όλα (για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις). Αλλά είναι σα να απαντάς σε άλλο ερώτημα. Σα να σε ρωτάνε από που ξεκίνησες και ποιον θεωρείς άξιο συνεχιστή. Ερώτημα που μας (σας βασικά) έχει απασχολήσει σε άλλα νήματα. Τι έχεις αφήσει απ' έξω; Τα πάντα όλα. Που είναι τα myst, η Cryo, η Microids - Kheops, ο Boakes, ο Muller, ο Cordes, τα παιδιά από την Τσεχία και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Εσύ άφησες έξω σχεδόν τα καλύτερα.tsampikos wrote: Τα adventures για να είναι adventures πρέπει να....είναι adventures! Ποιά είναι αυτά?
Το Gilbert Goodmate δεν το ξέρω, αλλά τα άλλα δεν είναι και τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα του είδους ή τουλάχιστον έχουν όλα αρκετά ελαττώματα για να θεωρηθούν άξιοι εκπρόσωποι. Αν κι αυτό δεν είναι σημαντικό μαις και προφανώς είναι adventures.tsampikos wrote: Αν με ρωτούσε κάποιος "δείξε μου ένα adventure game για να καταλάβω πως είναι" θα του έδειχνα (για παιχνίδια από το 2000 και μετά) Το Gilbert Goodmate, τα παιχνίδια της Pendulo,της Daedalic, το ΒοuT, τα παιχνίδια της Wadget Eye Games, το Cognition, το Captain Morgane, το Κaptain Brawe, τέτοιου τύπου παιχνίδια.
Για μένα είσαι στον καλό δρόμο αλλά πρέπει να φανείς πιο θαρραλέος. να φτιάξεις λίστες με το τι έχουν και τι δεν έχουν τα adventures κι από αυτά που έχουν ποια είναι τα απαρεγκλίτως απαραίτητα και ποια από αυτά που συνήθως έχουν. Τότε επί παραδείγματι το καλό και ολοκληρωμένο σενάριο είναι στα "συνήθως έχουν". Τα actionoπατήματα είναι στο ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ, αλλά θα μπορούσαν να έχουν ως διακωμώδηση σε κάποιο μικρό χρονικά σκηνικό των άλλων ηλιθίων ειδών. Το timed sequences χωρίς actionοπατήματα όμως είναι στο ότι θα μπορούσαν να έχουν, πααρόλο που δε μας αρέσει. Και πάει λέγοντας ...
Kροκ, η λίστα είναι ενδεικτική, με ελάχιστα παραδείγματα. Εννοείται πως όλα όσα αναφέρεις εμπίπτουν. Δεν ξέρεις το Gilbert Goodmate???? Να το ψάξεις οπωσδήποτε. Μεγάλο σε διάρκεια, ωραίο και αρκετά δύσκολο. Χορταστικότατο.
- manos426f
- Futuristic Fedora
maladroid wrote: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι που βάλανε 3.5 και στο Edna & Harvey: The Breakout...
Το ίδιο "λάθος" είχα κάνει κι εγώ μ' αυτό, εξ' ου κι έγραψα στη συνέχεια, σε κατοπινό άρθρο, ότι όντως το είχα αδικήσει, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι άλλαξα άποψη και θεωρώ εύστοχο τον γρίφο
Μπορώ όμως να καταλάβω γιατί το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί να "χαλάσει" κάποιον, οπότε το 3.5/5 εδώ που τα λέμε δε μου φαντάζει σκάνδαλο.
Fallen_Angel wrote: Ίσως φταίει που είναι διαφορετικοί συντάκτες; Δεν ξέρω... πάντoτε αποτελεί πρόβλημα σε ένα site αυτό γιατί ο καθένας μας έχει διαφορετικά κριτήρια και συχνά βλέπεις περίεργες ανισορροπίες μεταξύ βαθμολογιών διαφορετικών παιχνιδιών.
Ισχύει και νομίζω είναι κάτι που δε μπορείς να αποφύγεις.
crocark wrote: Εσύ μόλις προχθές μου 'λεγες ότι το 3,5 στο GM ήταν ένας πολύ καλός βαθμός
Μα είναι, δεν είναι;
Απλά θεωρώ ότι τα παιχνίδια που αναφέρθηκαν είναι για περισσότερο.
tsampikos wrote: Αν με ρωτούσε κάποιος "δείξε μου ένα adventure game για να καταλάβω πως είναι" θα του έδειχνα (για παιχνίδια από το 2000 και μετά) Το Gilbert Goodmate, τα παιχνίδια της Pendulo,της Daedalic, το ΒοuT, τα παιχνίδια της Wadget Eye Games, το Cognition, το Captain Morgane, το Κaptain Brawe, τέτοιου τύπου παιχνίδια
Έτσι ακριβώς!
Τσαμπίκο με γλυτώνεις από το να γράφω πράγματα εγώ!
www.Ragequit.gr - Aποκλειστικά αφιερωμένο στο PC software και hardware
- crocark
- Adventure's Advocate
Ναι σαν αρχή σωστό είναι, αλλά στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι κρατάς τα 4άρια σου και ειδικά τα 4,5άρια και πεντάρια για παιχνίδια - φαινόμενο. Και αν θεωρείς ότι το 3,5 είναι πολύ καλό, πρέπει να είσαι ανοιχτός στη χρήση του 0,5, του 1 κλπ. για να φανεί αυτό το ότι "το θεωρείς καλό". Εμένα λοιπόν αν μου βάλουνε στο BOUT ένα 1 - 1,5 δεν έχω κανένα πρόβλημα να μου βάλουνε 3,5 στο breakout (ή το SL2 που ήταν και το παράπονό μου πριν ένα χρόνο ... ... ...). Όταν όμως το χαμηλότερο που βάζει κανείς είναι π.χ. 2,5 δεν μπορεί να με πείσει για το ότι το 3,5 είναι πολύ καλό. Για μένα προσωπικά είναι εξαιρετικό το 3,5 αλλά τα μισά παιχνίδια που έχω παίξει είναι για 2 και κάτω. Το 1/4 για να μην υπερβάλω.manos426f wrote: Μα είναι, δεν είναι;
Απλά θεωρώ ότι τα παιχνίδια που αναφέρθηκαν είναι για περισσότερο.
Κι έρχεται εδώ να κολλήσει το κομμάτι αξιοπιστίας εντύπων, ιστοσελίδων κλπ. Πρέπει κύριοι και κυρίες να υπάρχουν δεδομένα αναφοράς πάντα αν θέλουμε να μη μας (σας, γιατί εμένα ό,τι και να μου πουν δε με νοιάζει) λένε ότι τα adventures ψόφησαν κι όχι να αυθαιρετούμε στο μικρόκοσμό μας, ακόμη κι αν υπάρχουν αδικίες εις βάρος του είδους κι ακόμη κι αν το κάνουμε από αγάπη. Επειδή δηλαδή το γκέιμσποτ (ποιο είπε παραπάνω ο Ελέσσαρ, αυτό δεν ήταν; ) δεν ξέρει να κρίνει adventures, δε θα πρέπει εμείς να κάνουμε τα ίδια λάθη.
Προσθήκη:
Κάτι εντελώς μα παντελώς off. Εκεί που κοντράρεστε με το μεταλοπεριοδικό και τα διάφορα κραξίματα, για να καταλάβουμε και όσοι δεν ακούμε τέτοια ... είναι λίγο, αν ξέρετε, σαν τους καβγάδες στο Δίφωνο για το ποιος είναι αμιγώς έντεχνος και ποιος δεν είναι και θυσιάζει την τέχνη του για την εμπορικότητα;
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
- manos426f
- Futuristic Fedora
crocark wrote: Και αν θεωρείς ότι το 3,5 είναι πολύ καλό, πρέπει να είσαι ανοιχτός στη χρήση του 0,5, του 1 κλπ. για να φανεί αυτό το ότι "το θεωρείς καλό". Όταν όμως το χαμηλότερο που βάζει κανείς είναι π.χ. 2,5 δεν μπορεί να με πείσει για το ότι το 3,5 είναι πολύ καλό. Για μένα προσωπικά είναι εξαιρετικό το 3,5 αλλά τα μισά παιχνίδια που έχω παίξει είναι για 2 και κάτω. Το 1/4 για να μην υπερβάλω.
Δε ξέρω αν με αυτό αναφέρεσαι (και) σε μένα, αλλά προσωπικά κατά καιρούς έχω χρησιμοποιήσει όλη την κλίμακα, δηλ. 1.0-1.5-2.0-2.5-3.0 κι άνω.
Ασφαλώς αναφέρομαι στην αντίστοιχη % κλίμακα, που, κατά τη γνώμη μου, είναι σαφώς καλύτερη από την -πολύ περιοριστική για εμένα- 0 έως 5.
crocark wrote: Εμένα λοιπόν αν μου βάλουνε στο BOUT ένα 1 - 1,5 δεν έχω κανένα πρόβλημα να μου βάλουνε 3,5 στο breakout (ή το SL2 που ήταν και το παράπονό μου πριν ένα χρόνο)
Καλά, αυτό έχει να κάνει με τις προτιμήσεις και πεποιθήσεις του καθενός.
Eδώ συμφωνώ απόλυτα με το AGs, καθώς (και) για μένα το BoUT είναι για 4.5, το δε Edna & Harvey για 4.0- (ο περιορισμός της 0-5 που λέγαμε).
Οι δύο αυτοί τίτλοι τυχαίνει να είναι εκείνοι οι δύο από τους οποίους θεωρώ ότι -κακώς- έκοψα ορισμένες μονάδες στα reviews που είχα πραγματοποιήσει, δίνοντας 86% στο πρώτο και 68% στο δεύτερο. Αν ξανάγραφα review τους σήμερα, άνετα θα έδινα 90% στο BoUT και περί τις 10 μονάδες παραπάνω στο E&H.
- crocark
- Adventure's Advocate
Ναι, προφανώς, γιατί δε θυμάμαι για να πω την αλήθεια και πάλι προφανώς, για να το λές, κάνω λάθος. Αλλά όχι μόνο σε σένα. Αν θες και δε βαριέσαι πάντως μου θυμίζεις μερικά.manos426f wrote: Δε ξέρω αν με αυτό αναφέρεσαι (και) σε μένα, αλλά προσωπικά κατά καιρούς έχω χρησιμοποιήσει όλη την κλίμακα, δηλ. 1.0-1.5-2.0-2.5-3.0 κι άνω.
Οπωσδήποτε. Απλά για παιχνίδια που το κοινό διασπάται (να, δες το άλλο νήμα που γράφετε, π.χ. με 4,5 θα έπρεπε όντως να είναι το παιχνίδι της πενταετίας) είναι λίγο δύσκολο να δεχτώ χαρακτηρισμό ως άριστου για ένα παιχνίδι και συνεχίζω να εκδηλώνω την αντίθεσή μου - παρόλο που είπα να μην μπω στην ίδια διαδικασία. Επίσης με τα δικά μου κριτήρια γενικά δυσκολεύομαι να δεχτώ ότι την ίδια περίπου περίοδο κυκλοφορούν δυο σχεδόν εξίσου εξαιρετικά πράγματα (80 και 90%) είτε αυτά είναι παιχνίδια, είτε βιβλία, είτε ο,τιδήποτε, εφόσον δε ζούμε στην Αναγέννηση. Έτσι όπως τα βλέπω τα πράγματα χοντρικώς για το χώρο ένα 4,5άρι-5άρι ανά δυο-τρία χρόνια και πάλι καλά είμαστε. Καταρχάς μιλάμε για αναμασήματα και πρωτοτυπία [0]. Το [0] για μένα είναι για εκεί (0%) + το πολύ κανένα 10-20% λόγω γραφικών. Οπότε και για να το συνδυάσω με αυτό για το οποίο σε προκάλεσα (GM) και ταυτόχρονα να μη σε πρήζω άλλο, ναι, το 70% είναι ένας πολύ καλός βαθμός όταν το δίνεις σε κάτι πραγματικά πρωτότυπο, ενώ στο τετριμμένο από όλες τις απόψεις πλην ίσως των γραφικών (και αυτό μόνο για το χώρο των adventures) δίνεις αν όχι αυτό που εγώ θεωρώ ότι του αξίζει, οπωσδήποτε πολύ λιγότερο. Ή αλλιώς με τους βαθμούς αυτούς επιβραβεύεις το αναμάσημα (εντάξει, εννοώ στο βαθμό που το κάνουν αυτό οι βαθμοί) και δεν προάγεις την πρωτοτυπία.manos426f wrote: Καλά, αυτό έχει να κάνει με τις προτιμήσεις και πεποιθήσεις του καθενός.
Και τώρα, επειδή είμαι σίγουρος ότι κούρασα, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ψόφησα ... ένα τελευταίο με αφορμή αυτό και την αρχική πριν ένα χρόνο εναντίωσή μου στο κριτήριο του AGs. Εγώ λοιπόν παιδιά (όλοι, δεν αφορά το Μάνο) θεωρώ ότι αγόμαστε και φερόμαστε. Αν για οποιοδήποτε χαζό και άσχετο λόγο (επειδή είδε εφιάλτη στον ύπνο του), ο reviewer του AGs που βαθμολόγησε το BOUT τότε είχε βάλει ένα 1/5 κι αυτό είχε καταφέρει να διατηρηθεί στη θέση του για 2-3 μερόνυχτα, αυτό το παιχνίδι θα είχε πάει άπατο σε όλα τα υπόλοιπα reviews. Μια γνώμη. Αλλά εντάξει. Μόνο και τα εξώφθαλμα που τα βλέπουμε κάτι είναι.
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
- manos426f
- Futuristic Fedora
crocark wrote: Ναι, προφανώς, γιατί δε θυμάμαι για να πω την αλήθεια και πάλι προφανώς, για να το λές, κάνω λάθος. Αλλά όχι μόνο σε σένα. Αν θες και δε βαριέσαι πάντως μου θυμίζεις μερικά.
Mιλώντας για adventure games πάντα, θα σου αναφέρω τα Alter Ego (60%), Alpha Polaris (63%), Last Half of Darkness (66%), Rockin' Dead (67%), Jurassic Park (39%), Dead Mountaineer's Hotel (50%), Hoodwink (15%), Secret Files 3 (68%), Lucius (64%), Dream Chamber (55%).
crocark wrote: Αν για οποιοδήποτε χαζό και άσχετο λόγο (επειδή είδε εφιάλτη στον ύπνο του), ο reviewer του AGs που βαθμολόγησε το BOUT τότε είχε βάλει ένα 1/5 κι αυτό είχε καταφέρει να διατηρηθεί στη θέση του για 2-3 μερόνυχτα, αυτό το παιχνίδι θα είχε πάει άπατο σε όλα τα υπόλοιπα reviews. Μια γνώμη. Αλλά εντάξει. Μόνο και τα εξώφθαλμα που τα βλέπουμε κάτι είναι.
Εδώ φίλε κάνεις τεράστιο και σοβαρό λάθος.
Αφήνεις να εννοηθεί ότι το AGs γενικότερα διαμορφώνει τα reviews των υπολοίπων (μας), κάτι που καταφανέστατα δεν ισχύει.
Κι αν στην PC Master εποχή δε θα μπορούσα να σου αποδείξω ότι δεν ισχύει αυτό που λες, στην παρούσα μπορώ, καθώς στο Ragequit έχουν γίνει αρκετά reviews παιχνιδιών πριν το AGs, οπότε δε θα μπορούσε να με/μας έχει επηρρεάσει και διαμορφώσει εκείνο γνώμη.
Ενδεικτικά λοιπόν πάλι θα σε παραπέμψω στις εξής περιπτώσεις
-The Cave Ragequit-79%-26/01/2013 - AdventureGamers-4/5-04/02/2013
- Cognition Episode 3-The Oracle Ragequit-89%-16/05/2013 - AdventureGamers-4/5-21/05/2013
- Night of the Rabbit Ragequit-88%-29/05/2013 - AdventureGamers-4/5-03/06/2013
- Jack Keane 2 Ragequit-77%-04/07/2013 - AdventureGamers-2.5/5-12/07/2013
- Face Noir Ragequit-79%-18/07/2013 - AdventureGamers-3.5/5-19/07/2013
- Nicholas Eymerich The Inquisitor Book I Ragequit-70%-22/07/2013 - AdventureGamers-3/5-29/07/2013
- Papers Please Ragequit-92%-13/08/2013 - AdventureGamers-4/5-18/09/2013
- Memoria Ragequit-86%-31/08/2013 - AdventureGamers-3.5/5-06/09/2013
- Cognition Episode 4-The Cain Killer Ragequit-82%-20/09/2013 - AdventureGamers-2.5/5-27/09/2013
- The Raven-Legacy of a Master Thief Episode 3 Ragequit-80%-27/09/2013 - AdventureGamers-3/5-02/10/2013
- The Inner World Ragequit-84%-10/10/2013 - AdventureGamers-4/5-16/10/2013
- Dream Chamber Ragequit-55%-18/11/2013 - AdventureGamers-2/5-20/11/2013
- Journey of a Roach Ragequit-74%-11/11/2013 - AdventureGamers-4/5-22/11/2013
- Broken Age Act 1 Ragequit-73%-21/01/2014 - Στο AdventureGamers δεν έχει γίνει review
χωρίς αναφέρω αρκετά ακόμη (π.χ. του Στέφανου Κουτσούκου), που επίσης έχουν προηγηθεί.
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι υπάρχουν και reviews τίτλων που έχουμε κάνει κατόπιν του AGs, αλλά ούτε σ' εκείνα χρειάστηκε να περιμένουμε κάποιον reviewer να κοιμηθεί ή να ξυπνήσει στραβά, για να βάλουμε τη δική μας βαθμολογία.
- crocark
- Adventure's Advocate
OK. Μάλλον λέμε το ίδιο. Αν το 63-68% σ' αυτό το quote παρουσιάζεται ως αρνητική βαθμολογία, γιατί αυτό καταλαβαίνω, τότε δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις το 70% πολύ καλή βρε Μάνο. Επί μέρους φυσικά, για 2-3 παιχνίδια που έχει τύχει να δω κι εγώ, έχω σημαντικές διαφωνίες, θεωρώντας ότι είσαι πολύ επιεικής μαζί τους, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα.manos426f wrote: Mιλώντας για adventure games πάντα, θα σου αναφέρω τα Alter Ego (60%), Alpha Polaris (63%), Last Half of Darkness (66%), Rockin' Dead (67%), Jurassic Park (39%), Dead Mountaineer's Hotel (50%), Hoodwink (15%), Secret Files 3 (68%), Lucius (64%), Dream Chamber (55%).
Καταρχάς ξεκαθάρισα ότι δεν αναφέρομαι προσωπικά σε σένα, ούτε στο RQ, ούτε σε άλλους προσωπικά reviewers. Είναι μια γενική τοποθέτηση - εικασία είναι η αλήθεια. Δεν μπορώ να το αποδείξω. Έχει να κάνει με το όποιο ένστικτο στα 6-7 χρόνια που παρακολουθώ τα πράγματα αυτού του χώρου, από πολύ μακριά τα τελευταία χρόνια είναι η αλήθεια (δις). Σαν ψιλοαιτίες στη διαμόρφωση αυτής της άποψης μπορώ να σας απαριθμήσω πάρα πολύ εύκολα 5-6 ατάκες εδώ μέσα (στο advocate χωρίς πάλι να εννοώ το ίδιο το advocate ή τους διαχειριστές του, εμάς τους gamers περισσότερο) και με λίγο ψάξιμο καμιά δεκαριά ακόμα πιστεύω, οι οποίες δείχνουν προς τα κει (κατ' εμέ πάντα). Ακόμα και σ' αυτό το νήμα έχει πράγματα που σε πονηρεύουν, αλλά φτάνει μ' αυτό το βιολί. Πραγματικά ελπίζω να κάνω λάθος κι αυτό που λες για σας στο RQ να ισχύει γενικώς. Φάση θα είχε πάντως να μπορώ να κάνω ένα πείραμα ...manos426f wrote: Εδώ φίλε κάνεις τεράστιο και σοβαρό λάθος.
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ