Κινηματογραφικές προτάσεις...κι άλλα!
- maladroid
- Templar Hunter
Όχι και ναι. Προσωπικά ακολούθησα την εξής πορεία: άκουσα/διάβασα διθυράμβους για το κόμικ - αποφάσισα ότι πρέπει να ασχοληθώ με το κόμικ - έμαθα πως βγαίνει σε ταινία - τεμπέλιασα και είπα "ε τότε ας δω την ταινία".WickedMan wrote: Α, και νόμιζα πως ήμουν ο μόνος που είχε βρει την ταινία αδιάφορη. Με δεδομένο ότι δεν μου πολυαρέσουν τα υπερηρωικά, το κόμικ αξίζει τα λεφτά μου?
Βάζω να δω την ταινία.
Απογοητεύομαι από την εκτέλεση, αλλά είναι προφανές ότι από κάτω κοχλάζει κάτι αξιόλογο (ως υπόθεση/χαρακτήρες/setting) κι έτσι παίρνω την τολμηρή απόφαση να αγοράσω και να διαβάσω το κόμικ στα αγγλικά για να κλείσω οριστικά το κεφάλαιο Watchmen, one way or the other. Ευτυχώς η ιστορία μου είχε happy ending, βρήκα το κόμικ εξαιρετικά μεστό, με χαρακτήρες και backstory δουλεμένα άψογα, art λεπτομερές και στιλάτο. Αυτό δε σημαίνει ότι η ταινία είναι ένα μάτσο χάλια, απλά της λείπει η συνοχή θες, το emotional impact θες, η κατεύθυνση θες; Πάντως κάπου έχει χάσει το "νόημα" του κόμικ ενώ τα δομικά υλικά μέσες-άκρες βρίσκονται εκεί (προφανώς, βέβαια, λείπουν και κομμάτια, όπως σχεδόν σε κάθε προσαρμογή από βιβλία/κόμιξ).
Στην ταινία αναγνωρίζω, πάντως, δύο πράγματα: ένα την εξαιρετική απεικόνιση της "οργανικής" μάσκας του Rorschach που διαρκώς μεταβάλλεται και δύο την εύστοχη (κατ' εμέ) παραλλαγή στο φινάλε όσον αφορά το ρόλο του Dr. Manhattan. Ίσως φταίει που είδα πρώτα την εκδοχή της ταινίας αλλά όταν έφτασα σ'εκείνο το κομμάτι του κόμικ μου φάνηκε ελαφρώς παράταιρο με το γενικότερο πνεύμα του. Προσωπικά επιλέγω να σκέφτομαι ότι ο canon "χαμός" στο τέλος είναι αυτός που είδαμε στην ταινία.
Συμπέρασμα: προτείνω να δώσεις στο κόμικ μια ευκαιρία αλλά έσω έτοιμος για προσεκτική/απαιτητική μελέτη. Εκτός του ότι είναι γενικά πυκνό (για κόμικ) έχει και αρκετά κομμάτια πεζού κειμένου στα ενδιάμεσα (μαρτυρίες, ημερολόγια, επιστολές κτλ). Φαίνεται πως είναι κάτι που ο Moore γενικά το συνηθίζει γιατί το συνάντησα και στο League of Extraordinary Gentlemen που διάβασα πρόσφατα. Πιστεύω, όμως, ότι στο τέλος θα συμφωνήσεις ότι άξιζε τον κόπο και με το παραπάνω
No good deed goes unpunished
Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.
- Constantine_R
- Voodoo Priest
Θα προσπαθήσω όπως καταλαβαίνετε να είμαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται....και το όνομά του να γράψει ο Alan Moore (Watchmen, V... κτλ) σε χαρτοπετσέτα είναι αριστούργημα.
Το κόμικ πρώτα. Δεν θα κάτσω να αναλύσω την επανάσταση που έφερε το Watchmen από ιστορικής απόψεως στα αμερικάνικά κόμικς ούτε ότι είναι η μέκκα του είδους (τουλάχιστον στην Αμερική, η Ευρώπη έχει έργα που το κοντράρει άνετα..) αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά.
Στην ιστορία αυτή ο Moore ξεγυμνώνει με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο το αρχέτυπο του "σούπερ ήρωα" και στο πετά στα μούτρα σαν μια χούφτα λάσπη. Οι ήρωες του (με εξαίρεση τον Doctor Manhattan), δεν έχουν σούπερ δυνάμεις. Είναι κάτι τύποι που μέσα από την γυμναστική ή τις "πατέντες" πελεκάνε τον κόσμο και βγάζουν όλα τους τα κόμπλεξ, τα σεξουαλικά φετίχ τους, την υπέρμετρη ματαιοδοξία τους κτλ κτλ... ΔΕΝ μπορείς να ταυτιστείς με αυτούς τους τύπους. Δεν σε αφήνει ο ίδιος ο Moore. Είσαι απλά θεατής αυτής της παράνοιας. Και πόσο πιο παρανοϊκό το σχέδιο του Ozymandias να "σώσει" τον κόσμο στο τέλος;....
Για την ταινία. Θα κάνω το "εντυπωσιακό" και θα την κριτικάρω χωρίς να την έχω δει... αφού είπαμε, δεν υπάρχει... Σοβαρά δεν την έχω δει και ούτε πρόκειται να το κάνω ποτέ. Έχω δει όμως το τρέιλερ, την "διαφήμιση" της ταινίας. Το σποτάκι που σου δίνει μια γεύση αυτών που θα δεις. Τι είδα λοιπόν εκεί... ξύλο, εφέ και αργή κίνηση... πολύ αργή κίνηση... ούτε σε anime τόση αργή κίνηση (Mortal μη νευριάσεις, μένω στην "εικόνα" και όχι στην "ουσία"... ). Δηλαδή ο "καλλιτέχνης" περνά τους ήρωες από λούστρο γιατί θέλει να τους κάνει "συμπαθείς". Και είναι φυσιολογικό. Πως θα την πλασάρουμε την ταινία; Πρέπει να "ευχαριστήσουμε" και αυτούς που θα ακούσουν σούπερ ήρωες και θα περιμένουν ξύλο.... εν τω μεταξύ ταινία χωρίς καλούς και κακούς γίνεται; Δεν γίνεται... Τέλος πάντων μου έδωσε την εντύπωση της κλασσικής αμερικανοκλανιάς. Αυτή που περιγράφει ο Mortal και έχει δίκιο για τις περισσότερες εξ αυτών. ε ευχαριστώ αλλά δεν είμαι μαζόχας να χαλάσω τη ζαχαρένια μου... απλά δεν υπάρχει...
@maladroid
και μόνο που από την ταινία σου έμεινε η κινούμενη μάσκα τα λέει όλα. By the way τα σχήματα βασίζονται στο τεστ του Rorschach και συμβολίζουν την ψυχική κατάσταση του ήρωα, για αυτό βέβαια και το όνομα.
Ποτε μια διασκευή ενός γνωστού έργου σε άλλη μορφή δεν ξεπέρασε το πρωτότυπο. Ειδικά πόσες φορές ταινία έχει καταφέρει να πλησιάζει στο ύφος; σχετικά λίγες.maladroid wrote: Όχι και ναι. Προσωπικά ακολούθησα την εξής πορεία: άκουσα/διάβασα διθυράμβους για το κόμικ - αποφάσισα ότι πρέπει να ασχοληθώ με το κόμικ - έμαθα πως βγαίνει σε ταινία - τεμπέλιασα και είπα "ε τότε ας δω την ταινία".
:shock:maladroid wrote: Εκτός του ότι είναι γενικά πυκνό (για κόμικ )
What the f@#$ is this???? Μη με συφιλιάζεις βραδιάτικα... μάλλον δεν έχεις διαβάσει αρκετά και έχεις στερεοτυπική άποψη για το είδος. Μην ανησυχείς, η πυκνότητα των σεναρίων είναι ανάλογη όλων των άλλων μορφών τέχνης που ξέρεις.
Ξέχασα... ο Alan Moore ουδεμία σχέση θέλει να έχει με τις ταινίες αυτές. Ότι δικό του έχει πιάσει στα χεράκια του το Hollywood το έχει καταστρέψει. Για αυτό και έχει αποποιηθεί οποιοδήποτε credit για ΄,οτι δικό του έχει γίνει ταινία. Όπως το -επίσης δεν υπάρχει- έκτρωμα League of Extraordinary People...
“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”
- Mortal
- Adventure's Advocate
Όσο για τις slowmo σκηνές εντάξει πιο πολύ θα τα βρεις αυτά στο Αμερικανιστάν, μιας και είναι τεχνική για να τεντώνουν μια ταινία και όχι για να βάζουν άποψη στην εικόνα. Το anime [ταινίες και σειρές] έχει τόσο υλικό πίσω του συνήθως ώστε κάτι τελειώνει και εσύ μένεις παραπονεμένος και θέλεις κι άλλο, πολύ αντίθετο από δυτικές σειρές του στυλ "το καταλάβατε ή να κάνω και κακά." και "άντε ρε παιδιά να τελειώνει βάλτε ένα χέρι να την σπρώξουμε κι όποιος βρει τον σκηνοθέτη πρώτος ας του ρίξει μερικές και για τους υπόλοιπους από μας".
Μέσα από στράτα απόμονη και απόσκια
με αγγέλους του Άδη μόνο στοιχειωμένη
που κει θεά μ' όνομα νύχτα βασιλεύει
κάτω, στα μέρη αυτά έχω φτάσει, τώρα...
- maladroid
- Templar Hunter
Οκ, διαπιστώνω ότι μιλάμε για περίπτωση βαθιά ριζωμένου και ακλόνητου θαυμασμού προς τον Moore οπότε θα προσπαθήσω να πατάω στις μύτες μη σκάσει καμιά νάρκη στα μούτρα μου
Για το κόμικ Watchmen τα είπες μια χαρά, συμφωνώ ότι κάνει όσα γράφεις και ακόμα περισσότερα με εξαιρετικά ολοκληρωμένο και τολμηρό τρόπο. Νομίζω οποιοσδήποτε αγαπάει το μέσο αλλά και γενικά το ποιοτικό και ψυχαγωγικό storytelling οφείλει να το διαβάσει.
Για την ταινία, εφόσον έχεις δει μόνο το trailer, γνώμη μου είμαι ότι κακώς την κρίνεις, καθαρά για λόγους αρχής. Το πιθανότερο να σχηματίσεις παρόμοια (ίσως ακόμα και χειρότερη) εντύπωση βλέποντάς την αλλά ως τότε νομίζω δεν "δικαιούσαι" να εκφέρεις τελεσίδικη άποψη. Εννοείται πως το κάνω κι εγώ καμιά φορά αυτό, λειτουργώντας καθαρά με το ένστικτο και το αισθητήριο που έχω αναπτύξει απέναντι σε συγκεκριμένα πράγματα αλλά εξακολουθώ να το θεωρώ "φάουλ". Πρόσεξε, όχι το να αποφεύγεις ό,τι πιστεύεις ότι δεν θα σου αρέσει αλλά το να έχεις εμφατική άποψη γι'αυτό. Φυσικά ο καθένας δικαιούται να ακολουθεί τις δικές του αρχές σ'αυτά τα πράγματα, αυτή είναι απλά η γνώμη μου και η στάση που (προσπαθώ να) τηρώ εγώ.
Πάντως για το slowmo έπεσες απολύτως μέσα: ήταν φρικτό, καταχρηστικό και αποτρόπαια αταίριαστο με το χαρακτήρα της ταινίας (πόσω μάλλον του κόμικ).
Για τη μάσκα του Rorschach το ήξερα. Πετυχημένο εύρημα και αντιπροσωπευτικό του χαρακτήρα (στην αγγλική βερσιόν υπάρχει και ένα λογοπαίγνιο κάπου με το Raw Shark).
Από την πένα του Moore έχω διαβάσει: League of Extaordinary Gentlemen Vol. 1 & 2, Watchmen, The Killing Joke.
Το Watchmen έπος. Το Killing Joke και το League 1 πολύ καλά (εντάξει η ταινία ήταν εντελώς για τα σκυλιά ούτως ή άλλως οπότε δεν υπήρχε σύγκριση), το League 2 μετριότατο προς κακό. Έχω δει επίσης τα From Hell και V for Vendetta, τα οποία αμφότερα μου αρέσουν ως ταινίες και story (που κατά βάση είναι δικά του, άσχετα την "κακοποίηση" που λένε ότι υπέστησαν). Σαν αποτίμηση, λοιπόν, τον σέβομαι και τον εμπιστεύομαι σαν δημιουργό αλλά κρατάω και μια πισινή. Δεν έχει, πάντως, το status "αγοράζω εν λευκώ ό,τι αγγίζει" που έχουν οι Goscinny και Don Rosa για μένα.
Τώρα για τη διευκρίνηση που έκανα "πυκνό (για κόμικ)". Δεν έχω διαβάσει πάρα πάρα πολλά κόμιξ αλλά έχω διαβάσει πολλά (σκέτο). Το μέσο το γνωρίζω, το αγαπάω, το σέβομαι και το εμπιστεύομαι να με ψυχαγωγήσει ανεξαρτήτως ηλικίας στην οποία βρίσκομαι. Πιστεύω, όμως, ότι στη συνείδηση του μέσου ανθρώπου -ακόμα και του αναγνώστη κόμιξ- τα περισσότερα επενδύουν εξίσου στην αφήγηση όσο και στο ύφος/στύλ. Αυτό δεν τα κάνει "παιδικά" ή λιγότερο διασκεδαστικά αλλά πιστεύω ότι λίγα είναι εκείνα που στοχεύουν σε ένα ουσιαστικό κοινωνικό/ανθρωπιστικό σχόλιο και ακόμα λιγότερα όσα το πετυχαίνουν. Εν ολίγοις, το σχόλιό μου έχεις δίκιο ότι αδικεί το μέσο ως ένα βαθμό αλλά απευθύνεται κυρίως στη γενική/συνολική εντύπωση που υπάρχει για τα κόμιξ, όχι μόνο στη δική μου που διαμορφώθηκε μετά από αρκετή τριβή μαζί τους και έχει μάθει να "φιλτράρει". Έχεις δίκιο, φυσικά, ότι υπάρχουν κόμιξ με εξαιρετικές και πρωτότυπες σεναριακές ιδέες, ωστόσο δεν είμαι σίγουρος ότι σαν πλήθος και αναγνωρισιμότητα είναι αυτό που θα λέγαμε τα "τυπικά" δείγματα του είδους.
Πάντως, μόνο και μόνο για τον όγκο των πληροφοριών και των διαπλεκόμενων ιστοριών που υπάρχουν στο Watchmen σε διάφορα επίπεδα, πιστεύω ότι ναι, το συγκεκριμένο δεν έχει τη συνήθη πυκνότητα ενός κόμικ εκτός κι αν έχω χάσει όλα τα "ψαγμένα" κόμιξ που έχουν κυκλοφορήσει από καταβολής κόσμου. Το ίδιο, ας πούμε, θα έλεγα σε κάποιον και για το Logicomix. Όποιος έχει στο μυαλό του ότι θα τα διαβάσει χαλαρά, μισο-γλαρώνοντας στη βεράντα (όπως π.χ. ένα τεύχος Spiderman, Donald Duck ή έστω Bone) μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσει.
- WickedMan
- Tentacled Overlord
Ο mal μιλάει μάλλον για αυτό που εγώ εντελώς απλουστευτικά ονομάζω "χαλαρά" και "μη χαλαρά" κομικς. Πίστεψέ με έχω μάθει να τα απολαμβάνω και τα δύο είδη πραγματικά, το καθένα με τον τρόπο του βέβαια. Μάλιστα, το Logicomix που αναφέρεις είναι άλλο ένα που ζαχαρώνω εδώ και καιρό. Το χω πετύχει σε εκθέσεις και βιβλιοπωλεία, το χω ξεφυλλίσει, αλλά κάθε φορά τυχαίνει να αγοράσω κάτι άλλο
Με βοηθήσατε πολύ με το Watchmen, thanx. Νομίζω ότι, ναι, θα ταιριάξει πολύ στα γούστα μου. Μπαίνει στην κορυφή της wishlist πλέον...
Πάρε χαφάκι, χαφάκι Ισπανό / Γάλλο πάρε για κόφτη / φουνταριστό Αργεντινό / γκολκίπερ πάντα Γερμανόοοοο / και καπετάν τον Τότι...
- mkllds
- Futuristic Fedora
Αυτό που λες πάντως, ότι ο Alan Moore ουδεμία σχέση θέλει να έχει με τις ταινίες αυτές, αυτό ομολογώ ότι δεν το γνώριζα.
-"Πάνω στην άμμο την καυτή, γράφαμε τ' όνομα μας".
-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.
-Και τραγουδάει ο Σεφέρης.
- Constantine_R
- Voodoo Priest
@maladroid και mkllds
Σοβαρά. Βλέποντας το trailer έκανα την αντίδραση..."Ωχ" που με απέτρεψε να "τρέξω" να δω την ταινία. Όταν όμως γνωστοί που την είδαν και δεν είχαν ιδέα για το comic, μου την περιέγραφαν σαν μέτρια και όχι κάτι το ιδιαίτερο, τότε σιγουρεύτηκα. "Μείνε μακρυά θα ξενερώσεις τη ζωή σου...", δεν γίνεται να διαβάσεις το comic και να σε αφήσει αδιάφορο. Δεν αντιλέγω ότι οι προθέσεις των δημιουργών ήταν "αγνές" και ειλικρινείς. Θεωρώ όμως απίθανο να μην "συμβιβάστηκαν" σε κλισέ που χάλασαν το ύφος του comic για να παρουσιάσουν μια "υπερηρωική ταινία".
Σίγουρα είμαι προκατειλημμένος, δεν έχω όμως και καμιά όρεξη να δω αν έκανα λάθος. Αν όλοι εσείς μου λέγατε "ρε συ είναι φοβερή, να τη δεις", θα το ξανασκεφτόμουν...
“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”
- maladroid
- Templar Hunter
- mkllds
- Futuristic Fedora
Δεν είχαν γενικά ιδέα για τα comics ή μόνο για το συγκεκριμένο γιατί έχει διαφορά.Constantine_R wrote: Όταν όμως γνωστοί που την είδαν και δεν είχαν ιδέα για το comic, μου την περιέγραφαν σαν μέτρια και όχι κάτι το ιδιαίτερο, τότε σιγουρεύτηκα.
Δεν είναι ακριβώς έτσι. Τους παρουσιάζει διαφορετικά. Δεν είναι δηλαδή οι κλασσικοί υπερήρωες που είναι καλοί και αμόλυντοι. Τους παρουσιάζει περίπου όπως στο comic.Constantine_R wrote: για να παρουσιάσουν μια "υπερηρωική ταινία"
Πραγματικά δεν θέλω να σε πείσω να τρέξεις να τη δεις γιατί έτσι όπως τα γράφεις το comic το έχεις πολύ ψηλά οπότε το πιθανότερο είναι να ξενερώσεις γιατί θα ψειρίσεις τα πράγματα περισσότερο από ότι θα το έκανα εγώ. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι αρκετά τίμια ταινία.
Έχει κρατήσει την βασική ιδέα (του φοβισμένου που κάποια στιγμή τον πλησιάζει μια κοπέλα και του λέει ότι είναι γεννημένος δολοφόνος) αλλά από εκεί και περά δεν έχει καμία σχέση με το comic και στο τέλος καταντάει μια βλακεία και μισή όπου και χάνει όλη την ουσία που ήθελε να περάσει το comic.maladroid wrote: το Wanted ήταν εξίσου τρελή μπαρούφα αλλά δεν έχω διαβάσει το κόμικ για να συγκρίνω
-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.
- Mortal
- Adventure's Advocate
47 Ronins
Ξεχάστε αληθοφάνεια σχετικά με Ronin/Samurai και απλά δείτε δράση, και μαζί και την πρώτη διεθνή παρουσία της Kou Shibasaki μακριά από το τραγούδι.
Prototype
Απλά θα πω πως δείχνει ενδιαφέρουσα αλλά, ως γνωστόν, τα trailers είναι μεγάλοι ψεύτες... συνήθως.
XMEN: Days Of Future Past
No comments για την ώρα
The Hobbit: Desolation of Smaug
Δεν ξέρω τι να περιμένω εκτός από μαγευτικά πλάνα, έξοχη μουσική/ροή/ηθοποίια.
Man Of Tai-Chi
Ender's Game
- mkllds
- Futuristic Fedora
Δεν ξέρω αν είναι το Bohemian Rhapsody των Queen ή η καφρίλα που βγάζει η ταινία ή η Margot Robbie που σκύβει (που είναι οι καρδούλες, πώς γίνεται να έχουμε καρδούλες στα pm κι όχι εδώ; ) αλλά αυτό το trailer το βλέπω συνέχεια, καραγουστάρω και την περιμένω σαν μικρό παιδί!
Ναι, ναι, το ξέρω. Αμερικανιά, ρηχό σενάριο, κλισέ, μπαμ μπουμ, εφέ, μια από τα ίδια...
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΗΝ ΔΩ ΣΑΝ ΤΡΕΛΟΣ.
Βλέπω στο τέλος να με απογοητεύει όπως με απογοήτευσε και το Prometheus που έβλεπα το trailer συνέχεια αλλά η ταινία ήταν στην καλύτερη μέτρια.
-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.
- Mortal
- Adventure's Advocate
Η νεκροψία θα δείξει.
Και σε αυτές τις ταινίες δεν μπορείς να σκεφθείς καν ρηχό μιας και είναι αποκλειστικά διδιάστατες οι παραγωγές αυτές.
- mkllds
- Futuristic Fedora
Mortal wrote: Προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα αλλά το έχουν ξεφτυλίσει τόσο πολύ στη διαφήμηση που κρατάω καλάθι φτιαγμένο από νανοτεχνολογία.
Η νεκροψία θα δείξει.
Και σε αυτές τις ταινίες δεν μπορείς να σκεφθείς καν ρηχό μιας και είναι αποκλειστικά διδιάστατες οι παραγωγές αυτές.
mkllds wrote: ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΗΝ ΔΩ ΣΑΝ ΤΡΕΛΟΣ.
-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.
- Fallen Angel
- Homo Adventurous
The Jungle Book
Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny
(αλλά είναι πολλές ακόμη που σίγουρα θα με πάνε πάλι σινεμά φέτος: X-Men: Apocalypse, Doctor Strange, Independence Day Resurgence, Deadpool, Ghostbusters, Assassin's Creed, WarCraft, Star Trek... and the list goes on, and on, and ooooon!!)
Αα, και από Animation (ειδική κατηγορία γιατί έτσι, αγάπη μόνο!), περιμένω με τρέλλα τα:
Zootopia, The Secret Life of Pets, Kung Fu Panda 3, Finding Dory και The Little Prince
Nothing happens unless first a dream...
- mkllds
- Futuristic Fedora
True love never dies. Συγκινήθηκα.
-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.