New Beginning, A

Κυριακή, 24 Ιουλίου 2011, Συντάκτης: Ebon Page

  • Κυκλοφορία: 2011
  • Ανάπτυξη: Deadalic Entertainment
  • Πλατφόρμα: PC

Πλανήτης Γη, έτος 2500. Ο άνθρωπος υπήρξε άπληστος, η αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του πλανήτη, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η χρήση της πυρηνικής ενέργειας μετέτρεψαν την άλλοτε πράσινη Γη σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον. Η επιβίωση στην επιφάνεια της είναι πλέον αδύνατη, αναγκάζοντας τον λιγοστό πια ανθρώπινο πληθυσμό να ζει στα έγκατα της. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μια επικείμενη ηλιακή έκρηξη απειλεί με πλήρη εξαφάνιση και τους τελευταίους ανθρώπους. Υπό αυτές τις συνθήκες ο άνθρωπος καλείται να κάνει αυτό που για τόσους αιώνες επιδεικτικά ανέβαλε και αδιαφορούσε. Να δράσει πριν να είναι τελείως αργά. Να κάνει ένα τελευταίο βήμα. Ένα βήμα προς τα πίσω… στο παρελθόν.
 
Κάπως έτσι ξεκινάει το νέο παιχνίδι της Daedalic Entertainment με τίτλο «A New Beginning». Το παιχνίδι ανοίγει παρουσιάζοντας μας ένα από τα πιο εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον της γης. Οι τελευταίοι άνθρωποι του πλανήτη θέτουν σε ενέργεια το τελευταίο τους σχέδιο. Το σχέδιο με το κωδικό όνομα “Phoenix”. Μια ομάδα επιστημόνων καλείται να ταξιδέψει πίσω στο παρελθόν σε ένα χρονικό σημείο της ανθρώπινης ιστορίας οπού ακόμα δεν έχει επέλθει πλήρης οικολογική καταστροφή και η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, προσπαθώντας να πείσει τους ανθρώπους πως υπάρχουν εναλλακτικές οικολογικές πηγές ενέργειας και πως αν δεν αλλάξουν τρόπο ζωής η γη θα καταστραφεί.
 
Το παιχνίδι είναι χωρισμένο σε 8 κεφάλαια και ξεκινάει με ένα πρόλογο, (που αποτελεί και το tutorial) τοποθετημένος χρονικά στην δεκαετία του ’80, μέσα από τον οποίο γνωρίζουμε έναν από τους βασικούς χαρακτήρες του παιχνιδιού τον επιστήμονα Bent Svensson. Μέσα από τον πρόλογο σιγά-σιγά μαθαίνουμε το παρελθόν του ήρωα μας, ο οποίος είναι ένας επιστήμονας που είχε αφιερώσει ολόκληρη την ζωή του στην μελέτη μιας εναλλακτικής μορφής ενέργειας με βάση την άλγη. Παρ’ αυτά για διάφορους λόγους πλέον έχει αποτραβηχτεί από την μελέτη και ζει απομονωμένος σε μια καλύβα κάπου στην Νορβηγία. Προς το τέλος του προλόγου εμφανίζεται και ο δεύτερος πρωταγωνιστής του παιχνιδιού, η Fay, μια μυστηριώδης γυναίκα η οποία ισχυρίζεται πως είναι από το μέλλον.
 
Στόχος της Fay είναι να προειδοποιήσει τον Bent για την μελλοντική οικολογική καταστροφή και να τον πείσει να επιστρέψει στις μελέτες του και πως η άλγη του αποτελεί μια βιώσιμη μορφή εναλλακτικής ενέργειας. Μέσα από τα διάφορα κεφάλαια του παιχνιδιού θα επισκεφθούμε διάφορες τοποθεσίες και χρονικές περιόδους, άλλοτε χειριζόμενοι τον Bent και άλλοτε την Fay.
 
Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα για την ιστορία-σενάριο του παιχνιδιού μιας και αποτελεί το πιο δυνατό σημείο του τίτλου.


 

Τεχνικά χαρακτηριστικά – Interface:
 
Το “A New Beginning” είναι ένα κλασικό point & click 2.5D adventure που θυμίσει τα Runaway και τα πρώτα 2 Broken Sword. Στο αρχικό μενού του παιχνιδιού έχουμε τις κλασικές επιλογές για να ξεκινήσουμε νέο παιχνίδι, να κάνουμε save & load. Μέσα από την επιλογή options δυστυχώς μας δίνονται λίγες δυνατότητες για να παραμετροποιήσουμε το παιχνίδι μας. Ουσιαστικά μα δίνονται μόνο επιλογές για την ένταση των ήχων και για την εμφάνιση ή όχι των υποτίτλων. Λάμπει δια της απουσίας της η δυνατότητα επιλογής ανάλυσης και επιλογής αναλογίας διαστάσεων της οθόνης. Με λίγα λόγια το παιχνίδι τρέχει σε αναλογία 4:3, αναγκάζοντας όσους διαθέτουν widescreen οθόνες να βλέπουν δεξιά και αριστερά μαύρες μπάρες. Θεωρώ πως η έλλειψη υποστήριξης widescreen εν έτει 2011 είναι απαράδεκτη. Λύση για το πρόβλημα αυτό μπορείτε να βρείτε στο αντίστοιχο θέμα που υπάρχει στο φορουμ.
 
Ξεκινώντας το παιχνίδι θα παίξουμε έναν πρόλογο - tutorial όπου εξηγούνται οι βασικές λειτουργίες του παιχνιδιού. Κινούμε τον χαρακτήρα μας κάνοντας αριστερό κλικ, ενώ κάνοντας διπλό κλικ σε κάποια έξοδο της οθόνης αυτή γίνεται άμεσα. Σέρνοντας τον κέρσορα μας πάνω σε ένα hotspot βλέπουμε μια μικρή περιγραφή, ενώ για να δράσουμε με το hotspot αυτό πρέπει να έχουμε διαρκώς πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. Με τον τρόπο αυτό εμφανίζεται ένα κυκλικό μενού με τις διαθέσιμες επιλογές (examine, take, search κτλ). Προσωπικά βρήκα αρκετά δύσχρηστη αυτή την λειτουργία. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω πως ενώ μπορούμε να δράσουμε πάνω σε αρκετά hotspot με κάποιο αντικείμενο που έχουμε στο inventory μας, παρ’ αυτά το παιχνίδι δεν μας εμφανίζει κάποια επιλογή που να το κάνει ξεκάθαρο. Π.χ. ο κέρσορας μας δεν μετατρέπεται σε γρανάζι όπως συμβαίνει σε πολλά άλλα adventures. Έτσι μερικές φορές μπορεί να μας διαφύγει κάτι και να κολλήσουμε για αρκετή ώρα σε κάποια σημεία.
 
Πατώντας το πλήκτρο “space” εμφανίζονται όλα τα hotspots στην οθόνη, ενώ κατά την διάρκεια διαλόγων κάνοντας είτε δεξί, είτε αριστερό κλικ γίνεται skip. Κάνοντας δεξί κλικ οπουδήποτε μπορούμε να εμφανίσουμε ή να κρύψουμε το inventory μας στο κάτω μέρος της οθόνης.

Γραφικά – Ήχος – Ατμόσφαιρα:
 
Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι όλα σχεδιασμένα στο χέρι και η τεχνοτροπία τους θυμίζει αυτά των Runaway. Έχουν έντονο χρωματισμό και σε γενικές γραμμές είναι όμορφα και αρκετά λεπτομερή, με όμορφους φωτισμούς και σκιές. Παρ’ αυτά θα ήθελα λίγη περισσότερη κίνηση στο background. Υπάρχει βέβαια, αλλά είναι πολύ μηχανική. Έτσι θα δούμε έντομα ή ζωάκια να περιφέρονται, να υπάρχει κίνηση στο νερό, οχήματα που κινούνται κτλ.
 
Δυστυχώς ο σχεδιασμός των χαρακτήρων δεν είναι τόσο λεπτομερής κάνοντας τους να πιξελιάζουν, ενώ και η κίνηση τους είναι λίγο μονοκόμματη. Οι cutscenes του παιχνιδιού έχουν την μορφή κόμικς παρουσιάζοντας την εξέλιξη καρέ-καρέ. Είναι αρκετά καλοσχεδιασμένα, διαθέτοντας και κίνηση σε κάποιες περιπτώσεις.
 
Ο ήχος. Ο ήχος είναι ίσως το χειρότερο στοιχείο του παιχνιδιού. Μιλάω για τις ομιλίες. Είναι από τις πιο κακές που έχω ακούσει σε παιχνίδι. Μηδενική εκφραστικότητα. Δίνεται η εντύπωση πως οι ηθοποιοί απλά διάβαζαν το κείμενο από ένα κομμάτι χαρτί δίχως να έχουν μπροστά τους την εκάστοτε κατάσταση/εικόνα του παιχνιδιού. Είτε διαδραματίζεται μια σκηνή κινδύνου, ένας τσακωμός, διατυπώνεται μια ειρωνεία, όλες οι ατάκες έχουν το ίδιο ηχόχρωμα. Πραγματικά στον τομέα του ήχου το παιχνίδι παίρνει κάτω από την βάση.
 
Τώρα όσον αφορά το soundtrack, ευτυχώς είναι σε καλύτερο επίπεδο. Δίχως να είναι κάτι φοβερό, παρ’ αυτά σε σκηνές έντασης κτλ ακούμε το μουσικό θέμα να κορυφώνεται και να δένει με την υπόθεση.


 
Γρίφοι – Gameplay:

Οι γρίφοι του παιχνιδιού είναι κατά κύριο λόγω inventory based. Έτσι καλούμαστε να συλλέξουμε διάφορα αντικείμενα, να τα συνδυάσουμε μεταξύ τους και με αυτά να δράσουμε σε διάφορα hotspots για να προχωρήσει η υπόθεση. Σε γενικές γραμμές οι γρίφοι δεν είναι δύσκολοι, ούτε χρειάζεται να κάνεις άλματα λογικής για να λύσεις κάποιον από αυτούς, ενώ δεν χρειάζεται να μετακινηθείς σε μακρινές περιοχές για να βρεις κάτι και να λύσεις ένα γρίφο. Όπου εμφανίζεται ένας γρίφος συνήθως η λύση του βρίσκεται στις 2-3 οθόνες/περιοχές γύρω από αυτόν και με όσα αντικείμενα υπάρχουν στις περιοχές αυτές. Η «δυσκολία» τους έγκειται στο ότι κάποιες φορές μπορεί να σου ξεφύγει ένα hotspot ή να ξεχάσεις πως μπορείς να δράσεις κάπου παρ’ όλο που αυτό δεν είναι εμφανές.
 
Επίσης υπάρχουν και μερικοί γρίφοι που δεν έχουν να κάνουν με τα αντικείμενα στο inventory σου και θεωρούνται πιο δύσκολοι από το παιχνίδι. Σ’ αυτούς μετά από μικρό χρονικό διάστημα εμφανίζεται ένα κουμπί στην οθόνη μας που άμα το πατήσει κανείς ο γρίφος λύνεται αυτόματα. Αυτό αν και είναι μια καλή προσθήκη για όσους δεν έχουν υπομονή, έχει το μειονέκτημα πως δεν μας δείχνει ποια ήταν τελικά τα βήματα που έπρεπε να ακολουθήσουμε για να λυθεί ο γρίφος. Προσωπικά χρησιμοποίησα μια φορά την δυνατότητα αυτή για να προσπεράσω τον γρίφο με την απενεργοποίηση μια βόμβας που πραγματικά όσο κι αν προσπάθησα δεν μπόρεσα να τον λύσω.
 
Επίσης θα ήθελα να τονίσω ένα πολύ ωραίο στοιχείο που σε κάποιες στιγμές εμφανίζεται. Τα πρώτα κεφάλαια του παιχνιδιού αποτελούν μια αφήγηση γεγονότων της Fay προς τον Bent, οπότε σε μερικά σημεία εκεί που παίζουμε θα δούμε τον Bent να κάνει σχόλια για κάτι που κάναμε το οποίο φαντάζει εξωπραγματικό γι’ αυτόν ή θα σχολιάσει αρνητικά αν κάνουμε κάτι παράλογο για την λύση ενός γρίφου. Πράγματι ένα πολύ ωραίο στοιχείο της αφήγησης της ιστορίας.

Προβλήματα:
 
Θα ανοίξω μια νέα παράγραφο για τα προβλήματα του παιχνιδιού. Δυστυχώς το A New Beginning είναι ένα παιχνίδι με πολλά προβλήματα. Και δεν αναφέρομαι σε bugs, αλλά σε προχειροδουλειά σε αρκετούς τομείς. Δεν ξέρω πως είναι η γερμανική έκδοση του παιχνιδιού, αλλά η μεταφορά του στα αγγλικά είναι πρόχειρη. Έτσι θα συναντήσουμε αρκετά ορθογραφικά λάθη στους υπότιτλους, ενώ το πιο χτυπητό από όλα είναι πως δεν έχει γίνει καθόλου lip-synch κατά την μεταφορά του στην αγγλική. Έτσι θα δούμε τα χείλη τω ηρώων να ανοιγοκλείνουν ενώ δεν ακούμε τίποτα και κάπου μετά να μπαίνει με καθυστέρηση ο ήχος ή το αντίθετο.

Συνάντησα σε τρία σημεία στο παιχνίδι δρώντας με ένα hotspot πως δεν έχει γίνει αγγλική μετάφραση και ακούγεται στα γερμανικά ο ήχος. Ενώ σε δύο άλλα σημεία το κείμενο περιγραφής των hotspots ήταν στην… ιταλική γλώσσα. Επίσης, μερικές φορές κατά την συνομιλία μας με διάφορους χαρακτήρες έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε απαντήσεις. Κάποιες από τις απαντήσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους. Θα περίμενε κανείς λοιπόν πως αν επιλέξουμε κάποια, αυτομάτως η άλλη θα εξαφανιστεί ως επιλογή. Κάτι που όμως δεν συμβαίνει πάντα.


 
Έχω ήδη αναφερθεί στην κακή απόδοση των ομιλιών, ενώ σε κάποια σημεία υπάρχουν σπασίματα στο ήχο. Αν μέσα σε όλα αυτά προσθέσουμε την έλλειψη υποστήριξης widescreen και τους κακοσχεδιασμένους χαρακτήρες, ε δεν είναι και λίγα.

Τελικές σκέψεις:
 
Αυτά τα προβλήματα που δυστυχώς λόγο της φύσης τους παρουσιάζονται και είναι εμφανή καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού μειώνουν σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία που αποκομίζει ο παίκτης. Ειδικά στην αρχή είναι τόσο χτυπητά και ενοχλητικά που σκέφτηκα μέχρι και να παρατήσω το παιχνίδι περιμένοντας κάποιο patch. Ευτυχώς, όμως, δεν το έκανα.

Και αυτό γιατί εκεί που το A New Beginning λάμπει και αποζημιώνει τον παίκτη είναι η καθηλωτική του ιστορία. Πέρα από το ότι θέλεις να μάθεις τι γίνεται παρακάτω, θεωρώ πως το θέμα το οποίο διαπραγματεύεται είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, θέτει προβληματισμούς γύρω από την οικολογία και το μέλλον του πλανήτη μας και κατορθώνει να μας δείξει πως αν θέλουμε υπάρχουν λύσεις και μπορούμε να αποφύγουμε την καταστροφή.
 
Έπαιξα το παιχνίδι σε win7 64bit, διπύρηνο Intel E6400, 4 GB RAM, HD6850 και δεν παρατήρησα κολλήματα ή crashes. Ούτε συνάντησα κάποιο bug.
 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια