Apocalipsis: Harry at the End of the World

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2018
  • Ανάπτυξη: Punch Punk Games
  • Πλατφόρμα: PC

"I've seen Zula deep in the dark forest, dancing frantically by a fire."

Η ανθρώπινη ιστορία διαθέτει στιγμές με κατορθώματα, πράξεις ηρωισμού, μα και πηγαίας καλοσύνης. Ωστόσο, διαθέτει και ολόκληρα κεφάλαια ντροπής. Ειδικά κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η Ευρώπη έγραψε μερικές από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της. Η Ιερά Εξέταση, το κυνήγι μαγισσών και τα αδιανόητα φριχτά βασανιστήρια στο βωμό του Χριστιανισμού, δεν αποτελούν δυστυχώς μέρος κάποιου σκοτεινού παραμυθιού. Αντίθετα, αποτελούν ιστορικά γεγονότα που αμαυρώνουν το παρελθόν μας, αποκαλύπτουν τη σκοτεινή φύση των ανθρώπων, και μας κάνουν να ντρεπόμαστε. Με όλα αυτά, έμμεσα μα διόλου διακριτικά, καταπιάνεται η εξαιρετική αυτή πολωνική point ‘n’ click περιπέτεια.

Σενάριο

Όποτε έκλεινε τα μάτια του, ο Harry ερχόταν αντιμέτωπος με επώδυνες αναμνήσεις. Ένα δειλινό ήταν μαζί με την αγαπημένη του, τη Zula, και αγνάντευαν ήρεμοι το τοπίο από την κορυφή ενός λόφου, όταν ξαφνικά είδαν ένα λαμπρό αστέρι να φωτίζει τον ουρανό καθώς έπεφτε. Η Zula, σχεδόν υπνωτισμένη, αποφάσισε να το ακολουθήσει. Ο Harry ήθελε να πάει μαζί της, μα εκείνη επέμεινε πως σύμφωνα με τους αρχαίους θρύλους, αν το κορίτσι έβρισκε μόνο του το πεφταστέρι, θα έβρισκε και την αιώνια αγάπη. Ακούγεται ρομαντικό, όπως άλλωστε και η υπόσχεση που έφερνε μαζί του τότε ο Χριστιανισμός. Και τα δύο, όμως, αποδείχθηκαν πολύ πιο αιματηρά και σαθρά στην πράξη.


(πολλές οι αναφορές και ακόμη περισσότερος ο πόνος που κρύβονται σε κάθε εικόνα)

Την εποχή εκείνη, αν σε έβλεπαν να χορεύεις γύρω από μια φωτιά, σήμαινε πως είσαι μάγισσα και ασπάζεσαι το Σατανά. Αν ισχυριζόσουν πως δεν είσαι μάγισσα, τότε έπρεπε να το αποδείξεις κιόλας στους Εξεταστές περνώντας με επιτυχία κάποια δοκιμασία, όπως για παράδειγμα εκείνη «του βραστού νερού». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως έπρεπε να βυθίσεις το χέρι σου σε ένα δοχείο με βραστό νερό για να βγάλεις έξω ένα δαχτυλίδι. Το χέρι σου, που προφανώς καιγόταν στο βραστό νερό, το έδεναν έπειτα με επιδέσμους που αφαιρούσαν ύστερα από τρεις ημέρες. Εάν το χέρι παρέμενε λαβωμένο, ο Θεός δε σε είχε προστατέψει από τη δοκιμασία, άρα ήσουν ένοχη, άρα καταδικαζόσουν σε μαρτυρικό θάνατο για άσκηση μαγείας και λατρεία του Σατανά.

Gameplay

Οι γρίφοι σε αυτή την περιπέτεια δε λειτουργούν μόνο ως «εμπόδια» στην προσπάθειά μας να ξετυλίξουμε μια ιστορία, αλλά αντίθετα λειτουργούν ως μέσο για να αφηγηθούν οι δημιουργοί μια ιστορία. Οι περισσότεροι βασίζονται σε μεσαιωνικές λαϊκές παραδόσεις, ενώ πολλοί κρύβουν από πίσω τους δημοφιλή βασανιστήρια και συμφορές της εποχής. Είναι ως επί το πλείστον εύκολοι, καθώς σίγουρα θέλουν -και κατορθώνουν- να συμβάλλουν σημαντικά στη δημιουργία της υποβλητικής ατμόσφαιρας του παιχνιδιού, ενώ παράλληλα διεγείρουν τη φαντασία μας και προβληματίζουν τη σκέψη μας. Η εντυπωσιακή αυτή ενσωμάτωσή τους στον κόσμο και την ιστορία του Apocalipsis, δεν τους στερεί ωστόσο τίποτα σε μεμονωμένο επίπεδο, καθώς όλοι ανεξαιρέτως είναι έξυπνοι και καλοδουλεμένοι.


(Γρίφοι, γρίφοι και πάλι γρίφοι. Γρίφοι παντού!)

Γενικά, η δυσκολία του παιχνιδιού διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, το inventory δε γεμίζει ποτέ με πολλά αντικείμενα (παρότι ούτε με hover δε μαθαίνουμε τι είναι όσα ήδη έχουμε), το side-scrolling κάνει την αναζήτηση ενεργών hotspots πιο εύκολη (παρότι υπάρχουν σημεία όπου ίσως δε σκεφτείτε αμέσως να «ανοίξετε» λίγο περισσότερο την οθόνη πηγαίνοντας τον κέρσορα στο άκρο της), και οι γρίφοι εξυπηρετούν την ιστορία αντί να της βάζουν τρικλοποδιά. Παρόλα αυτά, οι προκλήσεις που συναντάμε είναι συνεχείς και ποικίλουν ως προς το είδος τους για να διατηρούν συνεχώς το ενδιαφέρον μας. Έτσι, λοιπόν, υπάρχουν γρίφοι απλής εύρεσης και χρήσης αντικειμένων από το inventory· υπάρχουν πολυσύνθετοι γρίφοι που απαρτίζονται από πολλούς μικρότερους σε μία οθόνη· υπάρχουν puzzles (άλλοτε παραδοσιακά και άλλοτε πρωτότυπα)· ενώ τέλος, υπάρχουν και arcade προκλήσεις και timed events (πάντα όμως σε point ‘n’ click μορφή).

Ιδιαίτερη αναφορά χρήζει σε ένα μουσικό γρίφο, ο οποίος είναι μεν προαιρετικός, αλλά είναι αρκετά δύσκολος καθώς απαιτεί μουσικές γνώσεις εκτός παιχνιδιού για να επιλυθεί. Αν τον λύσετε, θα ξεκλειδώσετε το «Behemoth» achievement και θα απολαύσετε μια υπέροχη μελωδία που γράφτηκε ειδικά γι’ αυτό το παιχνίδι από το δημοφιλές ομώνυμο Πολωνικό metal συγκρότημα. Αν δεν έχετε τις απαραίτητες γνώσεις πενταγράμμου, μην ανησυχείτε γιατί σας έχουμε εδώ βήμα προς βήμα τη λύση του συγκεκριμένου γρίφου (περιέχει spoilers βεβαίως-βεβαίως).

Γραφικά / Διάλογοι-Ήχος

Μέσα από τα μάτια του Harry θα ταξιδέψουμε σε ένα θλιβερό και μαρτυρικό κόσμο, όπου κάθε σκηνή, κάθε γρίφος και κάθε λεπτομέρεια που βλέπουμε μαρτυρά μια λαϊκή παράδοση του Μεσαίωνα, ενώ συχνά υπάρχουν και σκηνές (ή υπόνοιες) από αισχρά, δημοφιλή βασανιστήρια της εποχής. Αντλώντας έμπνευση από την καθημερινότητα του Μεσαίωνα, τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, αλλά και την «Αποκάλυψη» του Ιωάννη, οι δημιουργοί κατορθώνουν να συνυφάνουν μια ενοχλητικά ιδιαίτερη και αξέχαστη αισθητική που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί σε παιχνίδι. Όλες οι τοποθεσίες και οι χαρακτήρες είναι ζωγραφισμένα στο χέρι και βασίζονται σε ξυλογραφίες του 15ου και 16ου αιώνα, καθώς και σε έργα των Hans Holbein, Michael Wolgemut και Albrecht Durer. Μια αρρωστημένη και θλιβερή πραγματικότητα παίρνει μορφή στις οθόνες μας και οι αισθήσεις μας μαγνητίζονται από αυτήν, ενώ παράλληλα το μυαλό μας φωνάζει πληγωμένο από τον ιστορικό τρόμο που κρύβεται από πίσω. Βέβαια, το γεγονός πως βοηθάμε όλους όσοι θα βρεθούν στο δρόμο μας, μας κάνει να νοιώθουμε λίγο καλύτερα και μας θυμίζει συνέχεια πως πάντοτε υπάρχει και η καλοσύνη παράλληλα στον κόσμο.


(Η κριτική ματιά του δημιουργού φωνάζει σε κάθε λεπτομέρεια.)

Στην υποβλητική ατμόσφαιρα που αβίαστα δημιουργεί το Apocalipsis σίγουρα συμβάλει και η επιλογή του Adam Nergal Darski ως αφηγητή. Η σκοτεινή φωνή του τραγουδιστή των Behemoth, σε συνδυασμό με τη λιτή μουσική υπόκρουση του παιχνιδιού που εμπνέεται από τις αλληγορίες του «Danse Macabre», καθιστούν τον ακουστικό τομέα του Apocalipsis άκρως ατμοσφαιρικό και αρμοστό για τον κόσμο που αλληγορικά παρουσιάζουν. Παρότι πρόκειται για μία κατά κύριο λόγο βωβή περιπέτεια, οι ομιλίες δε μας λείπουν, καθώς έχουμε βυθιστεί απόλυτα σε αυτό τον άρρωστο και μίζερο κόσμο.

Συμπεράσματα

To Apocalipsis: Harry at the End of the World αποτελεί πραγματικά υπόδειγμα indie παιχνιδιού. Με περιορισμένο budget, αλλά με πολύ μεράκι, έμπνευση και διάθεση για τη δημιουργία ενός πολύ ξεχωριστού point ‘n’ click adventure, ο Krzysiek Grudziński κατόρθωσε να συγκεντρώσει μια ομάδα ταλαντούχων ανθρώπων που συνεργάστηκαν και μας προσφέρουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Η συγκεκριμένη περιπέτεια δεν προσφέρει μόνο χάρμα οφθαλμών και ακοής, ούτε περιορίζεται στο να μας φέρει αντιμέτωπους με πλήθος γρίφων, puzzles και προκλήσεων. Αντίθετα, αποσκοπεί όσο παίζουμε και βυθιζόμαστε στον κόσμο της, να μας κάνει και ένα θλιβερό μάθημα ιστορίας.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια