Council, The: Ep.1 - The Mad Ones

Παρασκευή, 06 Απριλίου 2018, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2018
  • Ανάπτυξη: Big Bad Wolf
  • Πλατφόρμα: PC, PS4, Xone

"The Diplomat shines in society, the occultist is a master of deception, while the detective excels in investigation."

Η γαλλική Big Bad Wolf πειραματίζεται και ενσωματώνει στην πρώτη περιπέτειά της στοιχεία από RPG που μας δίνουν τη δυνατότητα να καθορίζουμε εμείς πώς θα είναι ο χαρακτήρας μας, αλλά και πώς θα αντιδρά στα γεγονότα του παιχνιδιού. Διπλωμάτης, αποκρυφιστής, ή ντετέκτιβ; Ετοιμόλογος και πειστικός, μορφωμένος και παραπλανητικός, ή παρατηρητικός και ευέλικτος; Όλα είναι στο χέρι μας, και όλα διαμορφώνουν σημαντικά το περιεχόμενο του παιχνιδιού. Προσοχή: του παιχνιδιού! Δεν πρόκειται για interactive movie, πρόκειται γι’ αυτό που θα ήθελε να έχει κάνει το Walking Dead, αλλά τελικά έκανε το The Council.

Σενάριο

Μοναχογιός της Sarah Richet, ο Louis Mauras de Richet είναι ένας νεαρός Γάλλος αριστοκράτης. Από μικρό παιδί ο Louis βρισκόταν ανάμεσα στους κύκλους της μητέρας του, οπότε δεν προξένησε εντύπωση σε κανέναν όταν στα 14 του κιόλας χρόνια έγινε επίσημο μέλος της μυστικής οργάνωσης Golden Order, της οποίας ηγούνταν τα τελευταία χρόνια η Sarah. O Louis ανέβηκε γρήγορα τα κλιμάκια της οργάνωσης και πλέον βοηθά τη μητέρα του σε διάφορες μυστικιστές υποθέσεις. Όλα δείχνουν πως μια μέρα θα ηγηθεί ο ίδιος της οργάνωσης, παρά την καθημερινή θεραπεία που λαμβάνει για τις χρόνιες ημικρανίες του. Ή μήπως... χάρη σε αυτές, μιας και δεν είναι συνηθισμένες ημικρανίες, μα σύντομα «οράματα» που του αποκαλύπτουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες κάθε φορά;


(κάθε διαδρομή οδηγεί σε διαφορετικά μυστικά της ιστορίας)

Παρίσι, Δεκέμβριος 1792: Η τελευταία υπόθεση μάνας και γιου, τους οδηγησε στον εντοπισμό του σπάνιου βιβλίου «Al Azif», που υποτίθεται πως θα πωλούνταν στη μαύρη αγορά, και συγκεκριμένα στην επικείμενη αυστηρά-μόνο-με-πρόσκληση δεξίωση του Λόρδου Mortimer, για την οποία η Sarah έχει ήδη λάβει προσωπική πρόσκληση. Η Sarah ασφαλώς πηγαίνει στο απομονωμένο νησί όπου διεξάγεται η ολιγοήμερη δεξίωση, όμως εκεί τα ίχνη της εξαφανίζονται μυστηριωδώς. Ή τουλάχιστον έτσι αναφέρει ο ίδιος ο Λόρδος στο γράμμα του προς τον Louis όταν τον προσκαλεί να έρθει κι αυτός στο νησί. Ο Louis αποδέχεται ασφαλώς την πρόσκληση, και η περιπέτειά μας ξεκινά όταν πάμε στο νησί για να ανακαλύψουμε τι συνέβη στη μητέρα μας. Φτάνοντας, όμως, ένα νέο ερώτημα θα μας απασχολήσει εξίσου: γιατί είναι μαζεμένοι εδώ τόσοι ηγεμόνες της παγκόσμιας ιστορίας; Ο Ναπολέον Βοναπάρτης, ο George Washington, ο Καρδηνάλιος του Βατικανό. Τι κάνουν ταυτόχρονα εδώ; Και πώς γνωρίζουν όλοι τη Sarah;

Gameplay

Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα παραδοσιακό adventure, ούτε όμως και για ένα interactive story, όπως τόσα άλλα που έχουν κυκλοφορήσει ανά διαστήματα, με περισσότερους ή λιγότερους γρίφους. Παρουσιάζοντας ένα νέο υποείδος για το genre, το gameplay του The Council εστιάζει στη δυνατότητα να ελέγχουμε και να χειραγωγούμε τους άλλους χαρακτήρες μέσα από τους διαλόγους. Μπορούμε να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα αν έχουμε ανακαλύψει τις αδυναμίες ενός χαρακτήρα προτού του μιλήσουμε, αν έχουμε συλλέξει εκ των προτέρων σχετικά με την υπόθεση στοιχεία έπειτα από έρευνα, αν έχουμε στη διάθεσή μας χρήσιμα αντικείμενα για να χρησιμοποιήσουμε, αν έχουμε αντίδοτα για τις τέσσερις βασικές κακοτοπιές, μα και αν έχουμε φροντίσει να αναπτύξουμε κάποια σχετική ιδιότητα του χαρακτήρα μας. Γι' αυτό, καλό θα ήταν να είστε επιμελείς: εκτός από τη διεξοδική εξερεύνηση του περιβάλλοντος χώρου, να θυμάστε πως πρέπει αφενός να συμβουλεύεστε συχνά το Journal, τους Characters και το Inventory σας, κι αφετέρου να πηγαίνετε στα Talents και τα Traits σας για να δημιουργήσετε πλάνο ανάπτυξης για το χαρακτήρα σας.


(οι ικανότητες και τα ταλέντα αποτελούν πρόσκληση να ξαναπαίξουμε το παιχνίδι)

Ξεκινώντας την περιπέτεια, επιλέγουμε κλάση μεταξύ: Διπλωμάτη, Αποκρυφιστή και Ντετέκτιβ. Κάθε κλάση διαθέτει διαφορετικές ικανότητες, στις οποίες μπορούμε να αναπτύξουμε ευκολότερα και ταχύτερα το χαρακτήρα μας (character level up). Οι υπόλοιπες ικανότητες παραμένουν επίσης διαθέσιμες, αλλά θα αναπτυχθούν πιο αργά. Για παράδειγμα, αν επιλέξουμε να γίνουμε «Ντετέκτιβ», θα μπορούμε να παρατηρήσουμε στοιχεία στο χώρο, αλλά και στη φυσιογνωμία των ίδιων των χαρακτήρων, τα οποία θα μας βοηθήσουν έπειτα να οδηγήσουμε τη συζήτηση προς τα εκεί που θέλουμε (όπως στο SH: Devil's Daughter). Ωστόσο, δε θα διαθέτουμε τις γνώσεις του «Αποκρυφιστή», ο οποίος θα κέρδιζε αμέσως ως κοσμοπολίτης και γνώστης των Τεχνών κάποιον άλλο χαρακτήρα, ή του «Διπλωμάτη», ο οποίος θα διέθετε περισσότερες γνώσεις για τη σύγχρονη πολιτική σκηνή και θα μπορούσε να χειραγωγήσει ευκολότερα ορισμένες συζητήσεις.

Κάθε συζήτηση που κάνουμε, ή που δεν κάνουμε, κάθε χαρακτήρας που γνωρίζουμε, ή που δε γνωρίζουμε, καθώς επίσης και κάθε επιλογή προσέγγισης μέσα στους διαλόγους, θα ξετυλίξουν διαφορετικά μονοπάτια και θα αποκαλύψουν εντελώς διαφορετικά μυστικά της ιστορίας. Αν ακολουθήσουμε στο διπλανό δωμάτιο ένα χαρακτήρα για το απογευματινό μας τσάι, δε θα μάθουμε ποτέ τι συζητήθηκε εκείνη την ώρα μπροστά στο τζάκι από δύο άλλους χαρακτήρες. Αν, όμως, δεν τον ακολουθήσουμε, δε θα μάθουμε ποτέ όσα μάθαμε πίνοντας εκείνο το τσάι. Ό,τι κι αν επιλέξουμε να κάνουμε, κάτι θα κερδίσουμε και κάτι θα χάσουμε. Και ασφαλώς, και τα δύο αυτά «κάτι» θα μας φανούν χρήσιμα σε κάποια μελλοντική περίσταση.

Ό,τι συμβαίνει στο παιχνίδι δεν μπορεί να αναιρεθεί και θα μας ακολουθεί όχι μόνο ως το τέλος του επεισοδίου, μα ως το τέλος ολόκληρης της περιπέτειας. Έτσι, λοιπόν, δεν είναι διόλου απίθανο να τελειώσετε το πρώτο playthrough του The Council και να μην έχετε καν δει όλους τους χαρακτήρες, πόσω μάλλον να έχετε ανακαλύψει όλα όσα θα μπορούσατε. Αν θέλετε να τα δείτε (σχεδόν) όλα, τότε θα πρέπει μάλλον να παίξετε τρεις φορές ολόκληρο το επεισόδιο, κάνοντας κάθε φορά εντελώς διαφορετικές επιλογές.

Γραφικά / Διάλογοι-Ήχος

Εικαστικά το Council είναι υπέροχο. Ο φωτισμός αναδεικνύει κάθε σκηνή, οι τοποθεσίες είναι σχεδιασμένες με μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, τα πρόσωπα των χαρακτήρων διαθέτουν αξιοθαύμαστη αληθοφάνεια, ενώ η ίδια η έπαυλη είναι γεμάτη με πολύ δημοφιλείς πίνακες και έργα που αποδεικνύουν το σεβασμό που επέδειξε η ομάδα ανάπτυξης προς τα ιστορικά και καλλιτεχνικά στοιχεία που ενσωμάτωσε στο The Council. Το μόνο πρόβλημα απαντάται στο lip-synch των Αγγλικών, καθώς για άλλη μία φορά οι Γάλλοι υστερούν σημαντικά στο αγγλικό localization.


(τα γνωστά έργα τέχνης και οι ιστορικές προσωπικότητες προσδίδουν ιδιαίτερο άρωμα)

Το casting είναι τόσο κακό ανά περιπτώσεις που ο χαρακτήρας που βλέπουμε στην οθόνη δεν ταιριάζει κα-θό-λου στη φωνή που ακούμε, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και η προφορά του ή η επιλογή λέξεων στη μετάφραση αποτελούν πρόβλημα και μας προξενούν αρνητική εντύπωση. Δυστυχώς, το παιχνίδι δεν προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής γλώσσας για να μπορούμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα του localization, όπως κάναμε στο πρόσφατο Syberia. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη δυνατότητας skip, μας στερούν τη δυνατότητα να κάνουμε λόγο για μια υπέροχη νέα εμπειρία, κυρίως στην αρχή της περιπέτειας.

Συμπεράσματα

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στο αγγλικό localization και τον περιορισμένο αριθμό παραδοσιακών γρίφων που συναντάμε στο πρώτο από τα πέντε επεισόδια, το Council δείχνει πολλά υποσχόμενο. Διαθέτει μια ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία δεν εμπλέκει απλώς ιστορικές προσωπικότητες, αλλά σέβεται πραγματικά την εποχή που εκτυλίσσεται επιδεικνύοντας προσοχή στις λεπτομέρειες που αφορούν στα γεγονότα και την τέχνη. Το πραγματικά πρωτότυπο gameplay που παντρεύει adventure με RPG στοιχεία, όχι μόνο δίνει άλλη διάσταση στους διαλόγους και την αλληλεπίδραση με τους χαρακτήρες, αλλά προσφέρει και σημαντικό κίνητρο για να παίξουμε ξανά και ξανά την ίδια περιπέτεια, βλέποντας πάντοτε κάτι διαφορετικό. Και όταν λέμε διαφορετικό, εννοούμε μια εντελώς διαφορετική εξέλιξη των γεγονότων με ολόκληρες τοποθεσίες και χαρακτήρες να συμμετέχουν ή να μην εμφανίζονται καθόλου ανάλογα με τις επιλογές μας.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • πολυ ενδιαφερον. δεν ακουμπαω episodic παιχνιδια πριν ολοκληρωθουν αλλα οταν (και αν) ολοκληρωθει το παιχνιδι και αν εχει παραμεινει υψηλο το επιπεδο, θα του ριξω σιγουρα μια ματια!

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια