Earthworms

Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2018
  • Ανάπτυξη: All Those Moments
  • Πλατφόρμα: PC

"Have I just found the back door to Hell?"

Η ανεξάρτητη ομάδα ανάπτυξης All Those Moments από την Πολωνία χτίζει μια ιδιαίτερα αλλόκοτη ατμόσφαιρα και αναμφίβολα κερδίζει τις εντυπώσεις με το ντεμπούτο της στο χώρο των adventure games παρά τα μικροπροβληματάκια που ομολογουμένως υπάρχουν. Το Earthworms είναι μια ντετεκτιβίστικη ιστορία μυστηρίου, η οποία εκτυλίσσεται σε ένα σουρεάλ κόσμο επιστημονικής φαντασίας που έχει εμπλουτιστεί με έξυπνες πινελιές γκορ και κωμωδίας. Είναι, επίσης, μια παραδοσιακή point ‘n’ click περιπέτεια, γεμάτη inventory-based γρίφους και λογικά puzzles που θα αφυπνίσει τη φαντασία και τη σκέψη σας, αν και όχι λόγω της δυσκολίας της.

Σενάριο

«Είδα το πρώτο μου όραμα πριν από είκοσι χρόνια. Ένα κομμάτι πανί, πατσαβουριασμένο σε υφασμάτινη μπάλα. Είχε πάνω του ίχνη από κραγιόν. Και ξαφνικά, μια έκρηξη φωτός. Το πανί βρισκόταν μέσα στο στόμα μιας γυναίκας, τη φίμωνε, την κρατούσε σιωπηλή. Η γυναίκα βρέθηκε δολοφονημένη την επόμενη ημέρα σε ένα από τα διπλανά διαμερίσματα της πολυκατοικίας μου. Έκτοτε νοιώθω τον κίνδυνο όταν πλησιάζει και προσπαθώ να είμαι πάντα ένα βήμα μπροστά, να βοηθάω τον κόσμο. Χθες είδα ένα καινούριο όραμα, μα ήταν πολύ διαφορετικό από τα άλλα· ήταν πιο σκοτεινό, πιο μπερδεμένο. Έμοιαζε με μεγάλο σκουλίκι που μόλις είχα ξεθάψει από το βρωμερό χώμα.»


(η αισθητική θυμίζει στιγμιότυπο από παλιό καρτούν)

Ο Daniel White δεν είναι ένας συνηθισμένος ντετέκτιβ. Οι παραφυσικές ικανότητες που διαθέτει τον βοηθούν να επιλύσει τις υποθέσεις που έχει αναλάβει, καθώς του αποκαλύπτουν στοιχεία που κανείς άλλος δεν μπορεί να γνωρίζει. Η νέα του υπόθεση αφορά στην εξαφάνιση της έφηβης Lidia από ένα μικρό ψαροχώρι. Το πρωί μπήκε στο γραφείο του ένας άντρας ντυμένος σα δέντρο. Του είπε πως κάποιος χρειάζεται τη βοήθειά του, του έδωσε τη φωτογραφία μιας νεαρής κοπέλας και του ζήτησε να τον ακολουθήσει. Έφυγαν αμέσως. Πήραν το καράβι και κατευθύνθηκαν προς το νησί του Dar. Ο άντρας ήταν σίγουρα αλλόκοτος· ήταν ντυμένος σα δέντρο, απέφευγε το βλέμμα του ντετέκτιβ και παρέμεινε απόλυτα σιωπηλός. Ήταν, άραγε, ο συντετριμμένος πατέρας της κοπέλας στη φωτογραφία; Ή μήπως την είχε κάνει λίπασμα και έχτιζε τώρα το άλλοθί του;

Ίσως να φταίει το νέο όραμα του Daniel που τον έχει αυθυποβάλει τόσο, ή ίσως να πρόκειται πράγματι για μια ιδιαίτερα παράξενη υπόθεση. Υπάρχουν, άλλωστε, τόσα αλλόκοτα στοιχεία: Ψαροταβέρνες που σερβίρουν μόνο κρέας. Πλοκάμια σε μέρη όπου δε θα έπρεπε να υπάρχουν. Τεράστια φυτά που φράζουν τα μονοπάτια. Βρώμα και δυσοδία που κάνουν τα ρουθούνια να κλαίνε. Κομμένες γουρουνοκεφαλές και απειλητικά μηνύματα. Πεύκα ψηλά και πυκνά που φράζουν το φως. Σαμάνοι με αρουραίους και μαγικές σκόνες. Μαυσωλεία με νεκροκεφαλές στους τοίχους. Εθελοντικά ακρωτηριασμένοι φρουροί σε πεζογέφυρες. Ρομπότ με ανθρώπινη αντίληψη. Υπόγειες εγκαταστάσεις σε θεριώδη ηφαίστεια. Και οράματα, οράματα σκοτεινά και δυσοίωνα που προκαλούν ανησυχία στον ήρωά μας. Όλα υποδηλώνουν πως όσα παρατηρεί γύρω του σχετίζονται κάπως με την υπόθεση. Πώς και γιατί, όμως. Και κυρίως, τι σημαίνουν;

Gameplay

Tο Earthworms είναι ένα παραδοσιακό point 'n' click adventure, γεμάτο με inventory-based γρίφους και λογικά puzzles. Η δυσκολία τους κυμαίνεται γενικά σε χαμηλά επίπεδα, αλλά η ποικιλία τους είναι σίγουρα για όλα τα γούστα. Έτσι, λοιπόν, έχουμε από παραδοσιακά unblock it, pipelines και γρανάζια, ως αποκωδικοποίηση συμβόλων, εντοπισμό διακοπτών και μοχλών που ανοίγουν πόρτες και περάσματα, μα και χάρες σε χαρακτήρες για την απόκτηση αντικειμένων. Οι γρίφοι είναι άλλοτε περιβαλλοντικοί, άλλοτε μαθηματικοί και άλλοτε με σύμβολα, αν και συνήθως είναι γρίφοι με αντικείμενα που πρέπει να βρούμε και να χρησιμοποιήσουμε στο σωστό hotspot.


(οι γρίφοι είναι πολλοί και πολυποίκιλοι, παρότι εύκολοι)

Το παιχνίδι γενικά σε κατευθύνει για τη συνέχεια (υπάρχει μέχρι και σημειωματάριο με To-Do λίστα), ενώ ακόμη και οι διαθέσιμες οθόνες δεν είναι απεριόριστες, ώστε η αναζήτηση της λύσης να είναι σχετικά περιορισμένη. Παρόλα αυτά, να θυμάστε πως υπάρχουν γρίφοι προαιρετικοί που δεν απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρώσετε αυτή την περιπέτεια, ενώ υπάρχουν και δύο συγκεκριμένα σημεία που θα καθορίσουν σημαντικά το τέλος του παιχνιδιού. Για την ακρίβεια, το Εarthworms διαθέτει τρία endings και οι αφηγηματικές διχάλες που οδηγούν σε καθένα από αυτά βρίσκονται στην αρχή και στο μέσον του παιχνιδιού. Αν δεν λύσετε τους συγκεκριμένους γρίφους εκεί, θα προχωρήσετε κανονικά, αλλά δυστυχώς δε θα μπορέσετε να ξεκλειδώσετε έπειτα το «καλό» και το «ουδέτερο» τέλος και θα οδηγηθείτε αναγκαστικά στο «κακό» τέλος τόσο για εσάς όσο και για ολόκληρη την ανθρωπότητα!

Παρά το πλήθος και τη φαντασία των γρίφων που κρίνουμε ως άκρως επιτυχημένους, υπάρχουν δυστυχώς και κάποια στοιχεία που μαρτυρούν την απειρία της ομάδας ανάπτυξης, τα οποία χαλάνε λίγο τη συνολική εμπειρία. Καταρχάς, υπάρχουν κάποια σαχλά bugs, όπως η μη ενημέρωση της To-Do λίστας στο σημειωματάριό μας, η επανεμφάνιση αντικειμένων που έχουμε ήδη συλλέξει, καθώς και η επανεμφάνιση hotspots που δεν είναι πλέον ενεργά. Κανένα δεν είναι σημαντικό για την εξέλιξη του παιχνιδιού, όμως, οπότε μην ανησυχήσετε αν δείτε ξαφνικά αντικείμενα να εξαφανίζονται από το inventory· αυτό συμβαίνει επίτηδες και σημαίνει πως πλέον δεν μπορείτε να λύσετε τον (προαιρετικό) γρίφο που αφορούσαν. Στα προβλήματα, συγκαταλέγονται κάποια λαθάκια στα Αγγλικά στα κατά τα άλλα σύντομα, περιεκτικά και όμορφα κείμενα που προωθούν αφηγηματικά την ιστορία. Ενώ τέλος, τα λιγοστά save slots κάνουν τη ζωή δύσκολη σε όποιον θέλει να δει και τα τρία διαθέσιμα endings.

Γραφικά / Διάλογοι-Ήχος

Ο κόσμος του Earthworms είναι ζωγραφισμένος στο χέρι και παρουσιάζεται από ιδιαίτερες γωνίες και προοπτική, ενώ αντλεί έμπνευση από το καλλιτεχνικό ύφος του αμερικανού Edward Hopper. Θα λέγαμε πως θυμίζει κάτι από παλιό καρτούν, αλλά σε μια πιο… σαπισμένη και ενοχλητική εκδοχή. Δεν είναι μόνο οι διάσπαρτες γκορ λεπτομέρειες που αφήνουν γεύση σαπίλας· είναι επιπρόσθετα η χρωματική παλέτα που έχει επιλεγεί, καθώς και οι πινελιές που μαρτυρούν μια θολά διακριτή κίνηση. Στην ιδιαιτερότητα της αισθητικής του παιχνιδιού, συμβάλλουν επίσης οι υπέροχες εναλλαγές μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, αλλά και μεταξύ των θεματικών ενοτήτων, καθώς το Earthworms μας μεταφέρει σε πολλούς και διαφορετικούς κόσμους που ενώ σε πρώτη ματιά δείχνουν ασύνδετοι, τελικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι σε ένα βαθύτερο και πιο ενδιαφέρον επίπεδο.


(ταξιδεύουμε σε πολλούς, πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους κόσμους)

Η αλλόκοτη ατμόσφαιρα που έχει κατορθώσει να δημιουργήσει η All Those Moments δεν περιορίζεται, όμως, μόνο στην αισθητική του παιχνιδιού. Αντίθετα, έχει συμβάλει σημαντικά και η μουσική του, με μελωδίες που στοιχειώνουν και με αναπάντεχες νότες να έρχονται εκεί που θα περίμενε κανείς να ακούσει κάτι άλλο. Υπάρχουν στιγμές που τα λόγια δε χρειάζονται και η μουσική μάς λέει όλα όσα θέλουμε να ακούσουμε. Εκείνη την ώρα, η φαντασία παίρνει φωτιά και το μυαλό λειτουργεί λίγο διαφορετικά, πόσω μάλλον όταν καλείται να επιλύσει πλήθος γρίφων. Σκεφτείτε τώρα μια ολόκληρη περιπέτεια 5+ ωρών σε αυτό το μοτίβο…

Συμπεράσματα

Το Earthworms είναι μια ιδιαίτερη indie περιπέτεια που θα κερδίσει μάλλον αβίαστα τους λάτρεις του διαφορετικού και του παράξενου, χάρη στην ιδιαίτερη αισθητική της και τις αναπάντεχες μελωδίες της. Διαθέτει πλήθος από γρίφους και puzzles που θα σας κρατήσουν απασχολημένους όσο προσπαθείτε να καταλάβετε πώς συνδέονται μεταξύ τους όλα τα αλλόκοτα που βλέπετε γύρω σας, αλλά και τι συμβαίνει τελικά με την ιστορία. Τα μικροπροβλήματα που έχει δε θα έπρεπε να σας αποτρέψουν όχι μόνο με την ενασχόλησή σας με αυτό το παιχνίδι, μα και με την κατ’ επανάληψη ενασχόλησή σας μαζί τους έως ότου κατορθώσετε να λύσετε όλους τους γρίφους και αποκαλύψετε όλα τα endings.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια