Back to the Future: Epis. 3, Citizen Brown

Δευτέρα, 04 Απριλίου 2011, Συντάκτης: Tasos

  • Κυκλοφορία: 2011
  • Ανάπτυξη: Telltale Games
  • Πλατφόρμα: PC

Αν κάποιος κοιτάξει προσεκτικά το μεγάλο ρολόι στο δημαρχείο της κεντρικής πλατείας του Hill Valley, ίσως δει τη σιλουέτα Tου να βηματίζει νευρικά πίσω απ' το βιτρό, απόλυτα παραδομένη στις σκέψεις της. Είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να μετατρέψει την πόλη του Hill Valley σε παγκόσμιο πρότυπο κοινωνικής ανάπτυξης, ευημερίας, αυτάρκειας και αυτοδιαχείρισης. Ύψωσε τείχη περιμετρικά της πόλης, περιφρουρώντας την από εξωγενείς επιρροές, που θα διατάρασσαν, ενδεχομένως, την κοινωνική συνοχή της.

Στο όνομα της ειρήνης και της ασφάλειας εγκαθίδρυσε ένα καθεστώς διαρκούς αστυνόμευσης, επιτυγχάνοντας την πολυπόθητη χαλιναγώγηση των μαζών, την πάταξη του εγκλήματος και την εξάλειψη κάθε μορφής βίας. Έθεσε νέα, υψηλά στάνταρ για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης του, αξιοποίησε τεχνολογίες αιχμής και ταυτόχρονα παραδειγματικές τιμωρίες, και πέτυχε, μεταξύ άλλων, την ενεργοποίηση της οικολογικής συνείδησης των πολιτών και την ορθή εφαρμογή ιδιαίτερα απαιτητικών κανόνων υγιεινής. Καθιέρωσε την ομοιομορφία στο ντύσιμο, πατάσσοντας έτσι οποιαδήποτε πρόθεση για διαφορετικότητα. Υποχρέωσε κάθε κάτοικο σε καθημερινή προσφορά κοινωνικής εργασίας και στην εφαρμογή ενός πολύ συγκεκριμένου και πλήρως ελεγχόμενου προγράμματος δραστηριοτήτων. Δημιούργησε ένα καινοτόμο και επώδυνο πιλοτικό πρόγραμμα αναμόρφωσης για τους κοινωνικά ανένταχτους στο πολιτικό καθεστώς Του. Τοποθέτησε κάμερες σε κάθε γωνιά της πόλης και ελέγχει διαρκώς τις κινήσεις κάθε κατοίκου.

Ο ίδιος ζει ευτυχισμένος (;) με την αξιαγάπητη (;) σύζυγό Του σε κάποιον τομέα της πόλης, αλλά περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας στο γραφείο Του πίσω από το μεγάλο ρολόι στο δημαρχείο του Hill Valley, οραματιζόμενος ένα ακόμα καλύτερο αύριο. Έχει φτιάξει μια πόλη υπόδειγμα, ένα θαύμα του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού, μια κοινωνική ουτοπία. Είναι ο ήρωας που 55 χρόνια πριν βοήθησε στη σύλληψη του μεγαλύτερου εγκληματία που πέρασε ποτέ από το Hill Valley. Είναι δεσποτικός, απρόσιτος και εκκεντρικός. Είναι ο δήμαρχος που όλοι λατρεύουν. Είναι ο Μεγάλος Αδελφός. Είναι ένας δικτάτορας. Είναι ο Πρώτος Πολίτης Brown.

Relax! We‘ve got everything under control!   

Ο Μarty είχε πολλά στο μυαλό του… Το ταξίδι της επιστροφής από το Hill Valley του 1931 στο παρόν, δηλαδή στο 1986, έμοιαζε αρκετά επιτυχημένο, καθώς όλα είχαν μπει στη θέση τους. Ο Kid Tannen είχε συλληφθεί από τον αστυνόμο Parker, ο Arthur McFly, ασφαλής απ' όσους τον καταδίωκαν, ήταν στην αγκαλιά της Trixie Τrotter και ο νεαρός Emmet Brown κατευθυνόταν, αγκαζέ με την Edna Strickland, στον κινηματογράφο, όπου θα έβλεπε τον Frankenstein, την ταινία που θα του άλλαζε την ζωή και θα τον ενέπνεε για την λαμπρή επιστημονική του καριέρα! Κι όμως κάτι πήγαινε στραβά. Ο Doc στη θέση του συνοδηγού έμοιαζε ανήσυχος και κοιτούσε διαρκώς το εισιτήριο από εκείνη την σημαδιακή γι' αυτόν ταινία. Ο Marty οδηγούσε αμέριμνος το Delorean, κατευθυνόμενος -επιτέλους- στο "δικό του", οικείο 1986, ικανοποιημενος που επιτέλους είχαν καταφέρει να επαναφέρουν την ομαλή ροή του χρόνου. Ώσπου ξαφνικά το πρόσωπό του πάγωσε! Ο Doc εξαφανίζεται μπροστά στα έκπληκτα μάτια του και ο Marty πανικόβλητος καρφώνει το Delorean σε μια γιγάντια διαφημιστική πινακίδα! Το ταξίδι της επιστροφής μόλις είχε πάρει μια αναπάντεχη τροπή…

Μια τροπή που ο Marty σίγουρα δεν περίμενε και που ο Doc υποψιαζόταν, αλλά φοβόταν να ομολογήσει. Μια τροπή άμεσα εξαρτημένη από τον νεαρό Emmet Brown, που πίσω στο 1931 περίμενε υπομονετικά στην ουρά του κινηματογράφου για να δει την ταινία που θα καθόριζε την επιστημονική του σκέψη. Μια ταινία επιστημονικής φαντασίας που, αναμφίβολα, θα συγκινούσε έναν νεαρό εφευρέτη με καλπάζουσα φαντασία, όχι, όμως, και τη ρεαλίστρια και λίγο ρομαντική συνοδό του, που σίγουρα θα έκανε άλλες κινηματογραφικές επιλογές. Επιλογές που θα άλλαζαν ριζικά το μέλλον τους και το παρόν του Marty ΜcFly. Σίγουρα, ο Marty τη στιγμή που ανακτούσε σιγά σιγά τις αισθήσεις του απ' την σύγκρουση, είχε πολλά στο θολωμένο μυαλό του… Τι είχε συμβεί; Γιατί εξαφανίστηκε ο Doc και γιατί ήταν τόσο ανήσυχος στο ταξίδι της επιστροφής; Ποιά είναι αυτή η οικεία φιγούρα στη διαφημιστική πινακίδα; Η γνώριμη φωνή του Doc αντηχούσε ακόμα στα αυτιά του Marty… Κι αυτός έπρεπε να βρει έναν τρόπο να απεγκλωβιστεί από το κατεστραμμένο πια Delorean.  Τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα… Ή μήπως τα χειρότερα έρχονται;

Το 3ο Επεισόδιο του Back to the Future της Telltale Games, με τον τίτλο "Citizen Brown" είναι εδώ, για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά και για να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τις ζωές των πρωταγωνιστών του…

Ok, Doc, let's see what kind of nightmare alternate timeline I have landed in this time

Το 3ο επεισόδιο διαδραματίζεται εξολοκλήρου στο Hill Valley του 1986. Για την ακρίβεια, σε ένα "εναλλακτικό" Hill Valley. Οι περιπέτειες του Marty και του Doc στο 1931, που παρακολουθήσαμε στα δύο προηγούμενα επεισόδια, επηρέασαν για άλλη μια φορά την ομαλή ροή του χρόνου με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας διαφορετικής, σχεδόν εφιαλτικής, καθημερινότητας για το νεαρό Μarty McFly. Το νέο Hill Valley του 1986 τελεί υπό το καθεστώς του δημάρχου Emmet Brown, ο οποίος με πρόσχημα την ευημερία, την πάταξη της εγκληματικότητας και την κοινωνική σταθερότητα έχει καταπατήσει κάθε δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών του, που έχουν την ψευδαίσθηση πως η ειρηνική τους πολιτεία είναι ένας επίγειος παράδεισος και στο πρόσωπο του δικτάτορα Emmet βλέπουν τον "σωτήρα" του Hill Valley. Με το Delorean για άλλη μια φορά να έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς η μόνη ελπίδα του Marty είναι να πλησιάσει τον ακριβοθώρητο δήμαρχο της πόλης και να τον πείσει πως η πραγματικότητα την οποία βιώνει δεν είναι παρά μια αυταπάτη, ένα λάθος για το οποίο ευθύνονται οι ίδιοι…

Αν το Hill Valley του 1931 χαρακτηριζόταν από μια έντονα "γκανγκστερική", σχεδόν νουάρ αισθητική, το Hill Valley του εναλλακτικού 1986 διακατέχεται αναμφίβολα από μια ισχυρά "οργουελική" ατμόσφαιρα, που σπάνια συναντάμε σε adventures. Η πλήρως ελεγχόμενη ζωή των κατοίκων, οι κάμερες που κατασκοπεύουν διαρκώς την καθημερινότητά τους, το καθεστώς αστυνομικής τρομοκρατίας και ο Emmet Brown, στον αναπάντεχο ρόλο του ευεργέτη-δικτάτορα να ελέγχει το δημιούργημά του, έξυπνα και συμβολικά τοποθετημένος πίσω από το μεγάλο ρολόι του δημαρχείου, που επιβλέπει την "καρδιά" της πόλης του, συνθέτουν τον πρωτότυπο κόσμο του "Citizen Brown", με σαφείς αναφορές στο "Μεγάλο Αδερφό" και στο 1984 του George Orwell. 

Look around yourself! Breathe the fresh air! Enjoy the immaculate scenery and architecture!

Σεναριακά ο κόσμος του "Citizen Brown" χαρακτηρίζεται από πυκνότητα, λεπτομέρεια και επάρκεια. Αν στα προηγούμενα επεισόδια η δράση, οι διάλογοι και η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον λειτουργούσαν υπέρ της γενικότερης πλοκής και παρουσίασης των χαρακτήρων, στο "Citizen Brown" τα πάντα στοχεύουν στην σύνθεση της ιστορίας του εναλλακτικού Hill Valley και στην συγκρότηση του κόσμου, όπου εξελίσσεται το παιχνίδι. Και φυσικά το καταφέρνουν απόλυτα. Η Telltale, αν και ήδη μας έδειξε πόσο αυστηρά προσανατολισμένο προς το story telling είναι το Back to the Future, με αυτό το επεισόδιο μπαίνει ακόμα πιο βαθειά στην έννοια του σεναρίου και της αφήγησης. Δεν είναι, ίσως, τυχαίο το γεγονός πως οι διάλογοι του συγκεκριμένου επεισοδίου είναι πολύ μεγαλύτεροι, ακόμα πιο καλογραμμένοι, με πολλά περισσότερα topics, που όλα σχεδόν αφορούν στη νέα πραγματικότητα του Hill Valley, με την οποία ο Marty προσπαθεί να εξοικειωθεί.

Χαρακτηριστική είναι η ύπαρξη συστήματος αυτόματης ξενάγησης σε διάφορα σημεία της Κεντρικής Πλατείας του Hill Valley, που εξιστορεί αναλυτικά την ιστορία της πόλης και του δημάρχου της, Emmet Brown. Ακόμα και η οργάνωση της δράσης του παιχνιδιού, δείχνει πόσο προσανατολισμένο είναι αυτό το επεισόδιο στην αφήγηση. Μετά, λοιπόν, την εισαγωγή και τους πρώτους γρίφους, το πρώτο μέρος του παιχνιδιού είναι εξολοκλήρου αφιερωμένο στην αλληλεπίδραση με άλλους χαρακτήρες και στους μακροσκελείς, αλλά περιεκτικούς και καθόλου κουραστικούς διαλόγους, και ο παίκτης δεν θα κληθεί σε αυτό να λύσει ούτε έναν γρίφο! Η οργάνωση της δράσης σε αυτή την περίπτωση ίσως αποδυναμώνει ελαφρώς, τον τομέα των γρίφων, κάτι που είχε φανεί και στα προηγούμενα επεισόδια, λειτουργεί, όμως, σαφέστατα υπέρ της ιστορίας και του σεναρίου.

Πέρα από την ιστορία του Hill Valley το πραγματικό διαμάντι του σεναρίου είναι η νέα μορφή του Emmet Brown. Αυταρχικός, ανελαστικός, απρόσιτος, πατριαρχικός και ταυτόχρονα ευάλωτος είναι μόνο μερικοί από τους δεκάδες προσδιορισμούς που μπορεί να αποδώσει κάποιος στον Doc, όπως παρουσιάζεται σε αυτό το επεισόδιο. Ο ρόλος του ουσιαστικά είναι αρκετά μικρός, αλλά η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του είναι διάχυτα στο παιχνίδι και παρουσιάζονται μέσα από το έργο του στο Hill Valley. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η δυναμική και το βάθος που αποκτά ο χαρακτήρας του δικτάτορα Emmet Brown μέσα σ' ένα τόσο μικρό παιχνίδι. Ο Christopher Lloyd αυτή τη φορά ενσαρκώνει τον Doc με ένα  διαφορετικό υποκριτικά τρόπο, πετυχαίνοντας μια πραγματικά εξαιρετική ερμηνεία.

Εξίσου ισχυρός σε αυτή τη χρονική πραγματικότητα είναι και ο χαρακτήρας της Edna Strickland, γυναίκας του Doc. Τη γνωρίσαμε σαν φιλόδοξη δημοσιογράφο στο 1931 και σαν συντηρητική και δύστροπη  γεροντοκόρη στο "πραγματικό" 1986, αλλά ο ρόλος της ως "πρώτη κυρία" σε αυτό το επεισόδιο είναι συγκλονιστικός. Είναι η ισχυρή γυναίκα που κρύβεται πίσω από την επιβλητική φιγούρα του δημάρχου, ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα και δουλεύει πάντα στο παρασκήνιο. H ερμηνεία της Rebecca Schweitzer είναι πολύ χαρακτηριστική και σίγουρα αποτελεί μια από τις καλύτερες γυναικείες ερμηνείες που έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια σε adventure. Το φινάλε απογειώνει τους χαρακτήρες του Emmet Brown και της Edna Strickland, με ισχυρές ανατροπές, έντονη δραματικότητα και ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για τις προσωπικότητές τους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι υπόλοιποι χαρακτήρες, όπως οι γονείς του Marty και ο αστυνόμος Parker. Για τον Μarty, πραγματικά δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι  περισσότερο, παρά μόνο ότι είναι άψογος στον ρόλο του ατίθασου έφηβου των ‘80s. Αξίζει να αναφερθούμε στον Biff Tannen, που για πρώτη φορά παρουσιάζεται όχι ως ο "κακός" της ιστορίας, αλλά ως το απόλυτα "θύμα" των πειραματικών προγραμμάτων αναμόρφωσης του Emmet Brown. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο εμφανίζεται και η Jennifer, η γνωστή κοπέλα του Μarty, από την κινηματογραφική τριλογία, που την ενσαρκώνει πολύ καλά η Claudia Wells, η οποία την είχε υποδυθεί στην πρώτη ταινία.

Ως προς την απεικόνιση, το εναλλακτικό Hill Valley είναι πολύ καλό. Επιβλητική αρχιτεκτονική και μονότονοι χρωματισμοί, δημιουργούν ένα γραφικό περιβάλλον απόλυτα συμβατό με την "οργουελική" ατμόσφαιρα. Όλα σχεδόν τα περιβάλλοντα στα οποία εξελίσσεται η δράση είναι γνωστά από τα προηγούμενα παιχνίδια. Μοναδική σημαντική προσθήκη το γραφείο του Emmet Brown, πίσω από το ρολόι του δημαρχείου, που είναι ένας καλοσχεδιασμένος χώρος. Κεντρικό σημείο και σε αυτό παιχνίδι η κεντρική πλατεία του Hill Valley, από την οποία απουσιάζει κάθε μορφή κίνησης από ανθρώπους ή οχήματα, πλην του πρωταγωνιστικού cast και ορισμένων εξαιρέσεων στα cutscenes. Η απουσία "ζωντανών στοιχείων" στον πολύβουο χώρο μιας αστικής πλατείας ενόχλησε ιδιαίτερα στο πρώτο επεισόδιο, αλλά σε αυτό μοιάζει ταιριαστή με τη συνολική ατμόσφαιρα της απαγόρευσης και του συντηρητισμού που επικρατεί. Τα animations για άλλη μια φορά είναι πολύ καλά, ρεαλιστικότατα, ενώ η σκηνοθεσία του Eric Parsons αγγίζει, πλέον, την τελειότητα, ενισχύοντας τον κινηματογραφικό χαρακτήρα του παιχνιδιού.

Ο ήχος απομακρύνεται από τις jazz μελωδίες του πιάνου που ακούγαμε στα υπόγεια του Speakeasy στο προηγούμενο επεισόδιο και εναρμονίζεται άψογα με την συνολική ατμόσφαιρα, καταφέρνοντας να είναι λειτουργικός και διακριτικός.

Doc, you once told me: "If you put your mind to it, you an accomplish anything". Well, accomplish this…

Στον τομέα των γρίφων περίμενα πως το συγκεκριμένο επεισόδιο θα έχει κάνει άλματα, αλλά τελικά η γενικά ιδέα του αρχικού σχεδιασμού παραμένει: έμφαση στην ιστορία, λίγοι και έξυπνοι γρίφοι, χαμηλής δυσκολίας. Το "Citizen Brown", όμως, ενώ σε όλους τους επιμέρους τομείς είναι πολύ πιο χορταστικό από τα προηγούμενα, στους γρίφους εμφανίζεται εξαιρετικά φειδωλό. Η χρήση αντικειμένων από το Inventοry στο περιβάλλον έχει μειωθεί στο ελάχιστο, ο τελικός γρίφος είναι αρκετά απλός, ενώ ευκαιρίες για ελαφρώς πιο σύνθετους γρίφους (π.χ. το ρολόι του Biff, οι οθόνες στο γκαράζ του σπιτιού σου) δεν αξιοποιούνται καθόλου. Ο εξαιρετικός γρίφος με την κιθάρα βελτιώνει την κατάσταση, αλλά στο Citizen Brown τα περισσότερα προβλήματά σας θα λυθούν μ' ένα απλό κλικ, χωρίς την οποιαδήποτε συνδυαστική σκέψη. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πως στα fora της Telltale γράφουν κάποιοι πως χρειάστηκαν walkthrough για το συγκεκριμένο επεισόδιο.

Η ποιότητα των γρίφων, πάντως, δεν διαφέρει σε τίποτα από τα προηγούμενα επεισόδια. To βασικό πρόβλημα στο "Citizen Brown" έγκειται στο σχεδιασμό της δράσης και στο γεγονός ότι στο πρώτο μέρος του παιχνιδιού δεν συναντάς ουσιαστικά κανένα γρίφο (πέρα από αυτόν της εισαγωγής) παρά μιλάς με τους χαρακτήρες. Πέρα από αυτό υπάρχουν πολλά σημεία στο παιχνίδι, όπου η προώθηση της δράσης δεν απαιτεί τη χρήση κάποιου αντικειμένου ή έστω κάποια αλληλουχία ενεργειών στο περιβάλλον, αλλά απλά κλικ σε διάφορα ενεργά σημεία.  Παρά τους λίγους και εύκολους γρίφους του, το επεισόδιο μου φάνηκε ελαφρώς μεγαλύτερο από τα άλλα δύο, εξαιτίας κυρίως των πολλών hotspots που συναντάς και των πολυπλοκότερων και εκτενέστερων διαλόγων.

Το φινάλε του παιχνιδιού είναι εξαιρετικό. Δεν θα πω περισσότερα, αλλά το cliffhanger στο τέλος είναι πραγματικά τόσο καλογραμμένο και εύστοχα σκηνοθετημένο, που σε κάνει να αγωνιάς για τη συνέχεια περισσότερο απ' ότι στα προηγούμενα επεισόδια.

That's first citizen Brown, pondering how to make your future better!

Η λαμπρή πορεία του Back to the Future: the Game συνεχίζεται αδιάκοπη και σε αυτό το επεισόδιο. Το "Citizen Brown" είναι το καλύτερο επεισόδιο της σειράς, αν και υστερεί σαφώς στην ποσότητα των γρίφων. Υπερτερεί, όμως, σε τέτοιο βαθμό σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, που ομολογώ πως δεν ξέρω αν θα πρόσεχα τη συγκεκριμένη έλλειψη αν δεν είχα να γράψω αυτή την παρουσίαση. Το σενάριο, η σκηνοθεσία, οι διάλογοι, η ηθοποιία βρίσκονται όλα στα απόγειό τους. Ειλικρινά πιστεύω πως μετά από αυτή τη σειρά παιχνιδιών της Telltale, ελάχιστοι θα θυμούνται τον Marty και τον Doc της κινηματογραφικής τριλογίας. To Delorean εξακολουθεί να βρίσκεται στη σωστή πορεία και όλα δείχνουν πως η χρονική πραγματικότητα στην οποία θα καταλήξει δεν επιφυλάσσει καμία δυσάρεστη έκπληξη αλλά θα προσθέσει ένα πολύ πετυχημένο ταξίδι στην ιστορία των adventure games. Αν βέβαια ο Marty και ο Doc καταφέρουν να το επιδιορθώσουν ή καλύτερα να το επανεφεύρουν…

(To be continued)

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια