Bad Dream: Fever

Κυριακή, 06 Ιανουαρίου 2019, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2018
  • Ανάπτυξη: Desert Fox
  • Πλατφόρμα: PC

"I wanted to somehow improve it..."

Αν σας ρωτούσε κάποιος με τι χρώμα θα αποτυπώνατε τον πυρετό, τι θα απαντούσατε; Η πολωνική Desert Fox απαντά «κιτρινωπό» και μας προσκαλεί σε μια σύντομη περιπέτεια στο αλλόκοτο όνειρο του κρεβατωμένου ήρωα που καίγεται από τον πυρετό. Ο πανέμορφα σχεδιασμένος ρεαλιστικός κόσμος του ονείρου συνυφαίνεται με την αγωνία ενός εφιάλτη και μας ζητά να σκεφτούμε... ανορθόδοξα για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις.

Σενάριο

Ο ήρωας, εμπύρετος και καταταλαιπωρημένος, ξαπλώνει στο κρεβάτι του κι ανάβει την τηλεόραση για να χαζέψει έως ότου αποκοιμηθεί. Μια νέα μορφή Πανώλης σκοτώνει τα πάντα στο διάβα της: πρόκειται για ένα μπλε, παράξενο μελάνι που εξοντώνει ό,τι ακουμπά. Ο ήρωας ξυπνά στο σπίτι μιας άγνωστης κοπέλας, την οποία δεν αργεί να συναντήσει. Η Ella φοράει μια μάσκα που μοιάζει με ράμφος, τη μάσκα που φορούσαν οι γιατροί την εποχή της πανούκλας. Μας προειδοποιεί να μη βγούμε έξω δίχως προστασία, μας ενημερώνει πως όλοι έχουν πεθάνει, πως τους σκότωσε το μπλε μελάνι. Η ίδια αναζητά θεραπεία ή έστω κάποιο άλλο τρόπο για να καταφέρει να σωθεί, και μας ζητά να τη βοηθήσουμε να γλιτώσει το φριχτό θάνατο. Ασφαλώς, δε θα αρνηθούμε και ατρόμητοι θα ξεχυθούμε στον κίνδυνο και την περιπέτεια!(λούτρινος μονόκερος, νεκροκεφαλή ζώου, σουτιέν παρατημένο, κακτάκια, ψηλοτάκουνες γόβες
και μισοδιαβασμένα βιβλία... αα, πρέπει να τη γνωρίσουμε αυτή την κοπέλα!)

Αα και κάτι ακόμη, υπάρχει μια φοβερή και τρομερή ανατροπή· μια ανατροπή αναπάντεχη, καλοστημένη και πολύ-πολύ προσωπική για το δημιουργό. Αποτελεί το Α και το Ω της ιστορίας, αλλά δεν μπορούμε να σας πούμε τίποτε σχετικά (και σας συμβουλεύουμε να μην αναζητήσετε περαιτέρω λεπτομέρειες και πληροφορίες) γιατί θα χάσετε τη μαγεία με την οποία εναρχηστρώθηκε η συγκεκριμένη περιπέτεια.

Gameplay

Η μασκοφορεμένη κοπέλα βρίσκεται πάντα δίπλα μας και μας βοηθά όχι μόνο να ανακαλύψουμε τι προκάλεσε τη μάστιγα του θανατηφόρου μπλε μελανιού, αλλά και να βρούμε τρόπο να την αντιμετωπίσουμε. Δυστυχώς, και ειδικά στην αρχή του καθαρά point ‘n’ click αυτού adventure, δε μας βοηθά απλώς, αλλά μας παίρνει από το χεράκι και μας καθοδηγεί σε υπερβολικό βαθμό, καθώς μας λέει τι χρειαζόμαστε, αλλά και πώς θα το αποκτήσουμε, ενώ εμείς πρέπει απλώς να παρατηρούμε και να θυμόμαστε τον κόσμο και τα αντικείμενα γύρω μας. Ευτυχώς, στην πορεία αυτό μειώνεται αισθητά, ενώ σε συνδυασμό με τις λίγο (ελάχιστα, μη φανταστείτε) πιο απαιτητικές προκλήσεις που ακολουθούν, αποκτάμε επιτέλους την ικανοποίηση να λύσουμε και μόνοι μας κάποιους γρίφους.

 

(τα αντικείμενα από το inventory χρησιμοποιούνται αυτόματα στο σωστό hotspot)

Τα αντικείμενα του inventory δε συνδυάζονται μεταξύ τους και χρησιμοποιούνται αυτόματα στο σωστό σημείο, με αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά η πρόκληση του εκάστοτε γρίφου για εμάς. Παρόλα αυτά, ο κόσμος του Bad Dream: Fever είναι πλούσιος σε αντικείμενα με τα οποία μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε, ενώ λίγα μόνο από αυτά θα μας χρειαστούν πρακτικά. Για να προσδώσουν τόσο αληθοφάνεια όσο και λίγη δυσκολία στο παιχνίδι, οι δημιουργοί επέλεξαν να μη φεγγίζουν ούτε να ξεχωρίζουν στην οθόνη τα hotspot. Ο κέρσορας αλλάζει σε χεράκι όπου υπάρχει αλληλεπίδραση και πρέπει εμείς να σκεφτόμαστε πού πρέπει να κλικάρουμε για να γίνει κάτι. Μάλιστα, για επιπλέον πρόκληση και αληθοφάνεια, τα περισσότερα αντικείμενα, παρότι βρίσκονται μπροστά μας εξ αρχής, μπορούμε να τα πάρουμε μόνο αφότου έχουμε λόγο να τα πάρουμε, και όχι απλώς για να κάνουμε συλλογή στις τσέπες μας.

Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε μπόλικο πήγαινε-έλα ανάμεσα στις τοποθεσίες του παιχνιδιού, κατά τα γνωστά και παραδοσιακά πρότυπα, ενώ σίγουρα απαιτεί να παρατηρούμε τα πάντα προσεκτικά και να θυμόμαστε πού είδαμε το καθετί. Ο χάρτης κάνει πάντοτε τη ζωή μας πιο εύκολη, ενώ σίγουρα αποδείχθηκε πολύ ευπρόσδεκτη η επιλογή να κλείνουν ορισμένες περιοχές κάθε φορά για να μην είναι όλες ανοιχτές και δεν ξέρουμε πού να πρωτοπάμε. Παρότι επισκεπτόμαστε τις ίδιες περιοχές, πρέπει να τις εξετάζουμε με φρέσκια ματιά κάθε φορά, ώστε να εντοπίσουμε ποιο αντικείμενο που έχουμε ήδη δει μας χρειάζεται αυτή τη στιγμή κάπου αλλού για να προχωρήσουμε. Για παράδειγμα, όταν θα αναζητήσουμε χρήματα, θα «δανειστούμε» τα φιλοδωρήματα από ένα βάζο πάνω στο μπαρ, αφήνοντας το βάζο εκεί που ήταν. Αν το click-άρουμε ξανά, δε θα εμφανιστεί ως ενεργό αντικείμενο πλέον. Αρκετή ώρα αργότερα, όμως, και σε έναν εντελώς διαφορετικό γρίφο, θα αντιληφθούμε πως χρειαζόμαστε ένα σκεύος για να μεταφέρουμε το υγρό που φτιάχνουμε. Εκείνη τη στιγμή, θα πρέπει να θυμηθούμε την ύπαρξη του βάζου πάνω στο μπαρ και να πάμε να το περισυλλέξουμε, καθώς τώρα το ίδιο αντικείμενο θα είναι ενεργό και στη διάθεσή μας.(υπήρχε πολλή ομορφιά στον κόσμο πριν την καταπιεί το μπλε μελάνι)

Ειδική μνεία αξίζει σε ορισμένους φανταστικούς γρίφους που απαιτούν «out of the box thinking» και ξαφνιάζουν ευχάριστα, ενώ παράλληλα προσδίδουν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα στο gameplay της συγκεκριμένης περιπέτειας που τολμάμε να πούμε πως αποτελεί πρότυπο προς μίμηση για ενσωμάτωση των γρίφων στην ιστορία.

Γραφικά / Διάλογοι-Ήχος

Θυμίζοντας σελίδες από τετράδιο σχεδίου φοιτητή της Καλών Τεχνών, ολόκληρος ο κόσμος του παιχνιδιού αποτυπώνεται πανέμορφα και με καλλιτεχνική διάθεση, με σχέδια σε μολύβι, με ένα φίλτρο στις αποχρώσεις του... κιτρινωπού πυρετού. Εξαίρεση αποτελεί η μπλε μελανο-Πανώλη, η οποία εξαπλώνεται σιγά-σιγά ολοένα και περισσότερο, αλλάζοντας τις τοποθεσίες και διεκδικώντας όλο και μεγαλύτερο μέρος της πόλης, τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους. Παρότι ο κόσμος είναι γενικά νεκρός και υπάρχουν ελάχιστοι NPCs, το Bad Dream: Fever είναι γεμάτο από μικρά, καλοσχεδιασμένα animations.

Η πλειονότητα των αντικειμένων γύρω μας είναι clickable και έχουν κάποιο συνοδευτικό μικρό-animation, καθώς και αντιπροσωπευτικό ήχο. Περιγραφές δεν έχουν, όπως άλλωστε δεν υπάρχουν ούτε voice overs, αλλά η ωραία και αγχωτική ενίοτε συνοδευτική μουσική σε συνδυασμό με τα ηχητικά εφέ υπερκαλύπτουν το κενό, ενώ οι οπτικοακουστικές συνέπειες της αλληλεπίδρασης με το μπλε μελάνι, σίγουρα προσδίδουν μια διεστραμμένη ζωντάνια στο παιχνίδι. Υπάρχουν κάποια μικρολαθάκια και λόξιγκες στους υποτίτλους (πρόκειται για μετάφραση προς τα Αγγλικά), αλλά συνολικά η ιστορία είναι έξυπνη και ξετυλίγεται σταδιακά, ώστε να μας κεντρίζει το ενδιαφέρον και την προσοχή τόσο, ώστε να παραβλέψουμε οτιδήποτε άλλο.

Συμπεράσματα

Οι ανεξάρτητες παραγωγές point ‘n’ click adventures από την Πολωνία τείνουν να γίνουν συνώνυμο ποιοτικών μα και αλλόκοτων συνάμα τίτλων, και το Bad Dream: Fever δεν αποτελεί εξαίρεση. Παρότι δε μοιάζει καθόλου με τον προκάτοχό του (Bad Dream: Coma), αποτελεί ένα πολύ ευχάριστο, παρότι και πολύ σύντομο, adventure που θα σας εκπλήξει με την ιστορία του και θα σας τσιγκλίσει με τους γρίφους του. Ό,τι πρέπει περιπέτεια-σφηνάκι για τους λάτρεις των point ‘n’ click, του διαφορετικού, μα κυρίως για τους απανταχού δημιουργικούς ανθρώπους!

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια