Gardens Between, The

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2018
  • Ανάπτυξη: The Voxel Agents
  • Πλατφόρμα: PC, PS4, Nintendo Switch

"Living in childhood memories blown up into bubbles…"

Το Gardens Between, όπως άλλωστε και όλα τα καλοσχεδιασμένα puzzle/adventures καλύπτει μια ιδιαίτερη ανάγκη των adventurers: Ορισμένες φορές δε θέλουμε, ή δεν μπορούμε, να παίξουμε με τις ώρες. Δεν έχουμε το χρόνο να βυθιστούμε ολοκληρωτικά στον εκάστοτε κόσμο που μας ταξιδεύει ένα παιχνίδι, να ταυτιστούμε με τον πρωταγωνιστή της περιπέτειας, ή ακόμη και να βασανιστούμε μαζοχιστικά για ώρες με ένα δύσκολο ή απλώς ευφάνταστο γρίφο. Ορισμένες φορές προτιμάμε μια πρόκληση σφηνάκι, θέλουμε να ξεκλέψουμε λίγο μόνο χρόνο από την απαιτητική καθημερινότητά μας και να παίξουμε ίσα-ίσα... μία πίστα, αλλά μια πίστα πλούσια σε γρίφους!

Σενάριο

H Arina με τον Frendt μεγάλωσαν σε διπλανά σπίτια, σαν αδέρφια: μοιράστηκαν παιδικές αναμνήσεις, έκαναν παρέα παράτολμες εξερευνήσεις, απόκτησαν εμπειρίες, έζησαν περιπέτειες, γέλασαν, φοβήθηκαν, ονειρεύτηκαν, μα πάνω απ’ όλα μοιράστηκαν μια τρυφερή και όμορφη ηλικία ξεγνοιασιάς και αθωότητας. Τα δύο παιδιά μεγάλωσαν, αλλά δεν ξέχασαν ποτέ τα όμορφα εκείνα χρόνια που μοιράστηκαν. Οι αναμνήσεις ίσως να μην είναι πλέον γεωμετρικά ξεκάθαρες, αλλά η νοσταλγία που τις συνοδεύει σίγουρα κάνει το φως της φιλίας τους να ζωντανεύει.(δύο παιδικοί φίλοι «τρέχουν» το χρόνο μπρος-πίσω και ζωντανεύουν τις αναμνήσεις τους)

Καθημερινά αντικείμενα, γωνιές της παλιάς γειτονιάς, και αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας μεταμορφώνονται σε έναν πλασματικό και σουρεαλιστικό κόσμο που απαρτίζεται από πολλά μικρά νησάκια-κήπους. Εκεί οι δυο φίλοι θα θυμηθούν πώς ήταν η ζωή όταν ήταν παιδιά. Θα βρεθούν ξανά στην παιδική χαρά πίσω από το σπίτι που ξυπνούσε τα παιδικά γέλια τους, καθώς και στο δεντρόσπιτο που φιλοξενούσε τα όνειρά τους. Θα βρουν τα παλιά τους παιχνίδια, τις βιντεοκασσέτες με την απαραίτητη συνοδεία ποπ-κορν, το αρμόνιο, τις ζωγραφιές, τα γουόκι-τόκι, το Nintendo, τους τσιμεντόλιθους, μα και τον πρώτο τους υπολογιστή. Θα θυμηθούν τι έφτιαχναν και τι μαστροχαλούσαν, τους δεινοσαύρους που λάτρεψαν, τους αθλητές που θαύμασαν, τα όνειρα που έκαναν αγναντεύοντας τα αστέρια και το φόβο που τους προκαλούσε ο μεγάλος υπόνομος με τα ορμητικά νερά. Θα τα ξαναεπισκεφθούν όλα αυτά, μα αυτή τη φορά σα μέσα σε όνειρο, αλλοιωμένα και περίτεχνα μπλεγμένα.

Gameplay

Οι αναμνήσεις των δύο φίλων συνθέτουν ένα σύμπλεγμα από 22 νησάκια. Κάθε νησάκι αποτελεί μια ανεξάρτητη «πίστα», ένα επίπεδο γεμάτο πολλούς περιβαλλοντικούς γρίφους, οι οποίοι συνθέτουν όλοι μαζί το μεγάλο, ενιαίο γρίφο της κάθε τοποθεσίας. Προκειμένου να καταφέρουμε να λύσουμε τον πολυεπίπεδο, αλλά πάντα απλό στη λογική του, υπερ-γρίφο της κάθε πίστας, θα πρέπει να παρατηρήσουμε προσεκτικά τι συμβαίνει στο νησάκι και ποια αντικείμενα μετακινούνται ή αλλάζουν μορφή όποτε χρησιμοποιούμε τις ιδιαίτερες ικανότητες των παιδιών και «τρέχουμε το χρόνο» πίσω ή μπροστά.

 

(απλοί στη λογική και την εκτέλεση γρίφοι απαιτούν παρατηρητικότητα και συνδυαστική σκέψη)

Ο σκοπός μας είναι σταθερά ίδιος: ξεκινώντας από το χαμηλότερο σημείο του εκάστοτε νησιού, πρέπει να φτάσουμε μέχρι το υψηλότερο για να τοποθετήσουμε εκεί μια φωτεινή μπάλα φωτός που θα δώσει ζωή στην ανάμνηση που αναπαριστά το νησάκι. Οι κινήσεις μας είναι πολύ περιορισμένες και ο χειρισμός εξαιρετικά εύκολος, καθώς σε ολόκληρο το παιχνίδι προχωράμε μόνο μπροστά και πίσω και παίζουμε κινώντας τον αναλογικό μοχλό του gamepad δεξιά-αριστερά και πατώντας ένα πλήκτρο για να δηλώσουμε πρόθεση αλληλεπίδρασης με κάποιο αντικείμενο. Η δυσκολία έγκειται στο να ανακαλύψουμε με ποια σειρά θα πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα προκειμένου το περιβάλλον να αλλάξει τόσο όσο χρειάζεται για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να προχωρίσουν τα παιδιά, τα οποία κινούνται πάντοτε ταυτόχρονα, αλλά δεν ακολουθούν παντού την ίδια ακριβώς πορεία.

Μοβ σύννεφα πάνω στα οποία περπατάμε θα σχηματίσουν γέφυρες για να διαβούμε απροσπέλαστα περάσματα, φράγματα που διαλύονται με το φως θα μας κλείσουν το δρόμο, φωτοφάγα φυτά θα μας κλέψουν τη φωτεινή μπάλα φωτός, κύβοι με ποδαράκια θα μας βοηθήσουν να τη μεταφέρουμε κάπου χωρίς να την κρατάμε, αντικείμενα σπάνε, οθόνες ανάβουν, λεπτομέρειες αλλάζουν... όλα πρέπει να τα παρατηρήσουμε και όλα να τα αξιοποιήσουμε για να προχωρήσουμε· όλα τη σωστή στιγμή, όμως. Κι αυτό επειδή μπορεί να κρατάμε το φως που σπάει το σκοτεινό φράγμα προχωρώντας το χρόνο μπροστά, αλλά δύο μόλις μέτρα πιο κάτω, η ίδια πηγή φωτός θα διαλύσει τη γέφυρα που πρέπει να διαβούμε. Γυρνώντας, όμως, πάλι λίγο πίσω το χρόνο, θα δούμε μια τσουλίθρα να πέφτει και να καλύπτει το κενό, δημιουργώντας έτσι μια νέα γέφυρα για να διασχίσουμε. Όλα σε αυτό το παιχνίδι είναι θέμα συντονισμού· άλλοτε προφανούς, και άλλοτε πιο ευφάνταστου, μα πάντοτε λογικού (και σχετικά εύκολου).(κάθε νησάκι και μια τρισδιάστατη σελίδα παιδικού παραμυθιού)

Γραφικά / Διάλογοι-Ήχος

Καθώς δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών, αλλά ούτε και NPCs, ο κόσμος και όλα τα δυναμικά αντικείμενα που περιέχει αποτελούν το άλφα και το ωμέγα του Gardens Between. Ο σουρεαλιστικός αυτός κόσμος αποδεικνύεται τελικά ο αδιαμφισβήτητος άσσος που κρατούν στο μανίκι τους οι αυστραλοί δημιουργοί. Με μια παλέτα έντονων και φωτεινών χρωμάτων, με χρωματικά θέματα ανά νησάκι, αλλά και με στρογγυλεμένες γωνίες, ο κόσμος του παιχνιδιού μοιάζει με μια υπέροχη τρισδιάστατη απόδοση σελίδας από παιδικό παραμύθι.

Αντίθετα με τα παραμύθια, όμως, εδώ δεν υπάρχουν καθόλου ομιλίες και διάλογοι, με αποτέλεσμα ακόμη και τα ονόματα των μικρών μας πρωταγωνιστών να τα μαθαίνουμε μόνο μέσα από τη λίστα με τα achievements και όχι καθώς παίζουμε. Η εύστοχη αυτή επιλογή δεν ενοχλεί καθόλου, μιας και η μουσική υπόκρουση του τίτλου είναι πολύ προσεγμένη και συνοδεύει πάντοτε κατάλληλα το οπτικό ερέθισμα, ενώ φροντίζει να προκαλεί μια γλυκιά μελαγχολία και να αφυπνίζει μια προσωπική νοσταλγία μέσα στον καθένα μας.

Συμπεράσματα

Παρότι εξαιρετικά σύντομο, το Gardens Between θα σας κάνει παρέα για μια ευχάριστη και συμπαθητική puzzle απόδραση σε έναν κόσμο σουρεαλιστικό, ο οποίος θα ξυπνήσει αργά ή γρήγορα ορισμένες γλυκιές αναμνήσεις στους 30+ φίλους της παρέας μας. Το gameplay πατάει σταθερά πάνω στον ίδιο, απαράλλακτο άξονα, αλλά οι λεπτομέρειες που αλλάζουν κάνουν όλη τη διαφορά και καταφέρνουν τελικά να κερδίσουν το ενδιαφέρον μας. Χάρη στην αισθητική, την απλή λογική του, αλλά και τη δομή σε πίστες-νησάκια, το Gardens Between σίγουρα εδνείκνυται και για όσους θέλουν να παίξουν μαζί με το παιδί τους κάτι σύντομο, μα προκλητικό.

 

 


Το παρόν γράφτηκε για λογαριασμό του Game2.0.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια